Krmení/vnadění černé zvěře

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Mr. Fox
Pravidelný diskutér

Re: Krmení/vnadění černé zvěře

Příspěvek od Mr. Fox »

Nevim jak chipsy nebo pečivo... ale ve většině literatur se doporučuje nekrmit zbytky z domácnosti hrozí pak nebezpečí slintavky a kulhavky... jednou sem viděl vnadiště a na něm bochníky chleba zelený hnusný smradlavý a mezi tim housky a rohlíky taková blátivá kedja prostě hnus. Ve světě myslivosti nedávno psaly že denní dávka na vnadiště by měla bejt 140g kukuřice a mělo by se to zarejvat a jen trochu poházet kolem ;) nejlepší je kdyžse prasata v honitbě zdržují vzít např kýbl od pracícho prášku 10kg. do něj dám 3 plechovky od psího žrádla a dosipu plevama nebo ječmenem. pořádně promíchám občas dám peníze do školky a děti mi nasbíraj žaludy tak tam někdy přihodim pár žaludů. Prasata si to v zimě najdou a poměrně rychle se naučej chodit horší je když se na ně pak párkrát vystřelí na hromadě ale to je už popsaný výš a i v jiných tématech. Asi by to chtělo zaloit téma které by řešilo lov černé jinak než vnaděním. Myslím že to bude brzy potřeba protože prasata se budou hromadám vyhýbat. Fil. leo jestli můžete prozraďte jak lovíte černou Vy??
fil.leo
Nový návštěvník

Příspěvek od fil.leo »

No já lovím všemi způsoby kromě hromad :-D. Zvěř si teda musím poctivě vychodit, protože u nás černé moc není. Většinou lovím normálně na čekané, pokud je dobře vidět, rád lovím i na větší vzdálenosti než je 40 metrů :-). Pokud je vidět špatně, slezu z posedu a prasátkům prostě nadběhnu (když se u toho občas chrochtne, tak ani nevědí, že nejsem prase a klidně můžete jít i nahlas a rychle). Jinak prasata se mi celkem často povede i vytáhnout z krytu i pomocí vábničky na prasata, na pískání srnčete nebo na zaječí vřeštidlo v kombinaci s chrochtáním, mlaskáním,... (zjistil jsem, že prasata jsou děsně závistivá :-)). V létě si většinou chodím sednout ráno třeba 3 hodiny před svítáním někam k řepce. Ideální je když je řepka-louka nebo cesta-pšenice. Prasata se i ve vysokém obilí cítí celkem bezpečně a vrací se odsud potom klidně za úplného světla. Chce to být jen rychlý v rozhodování a ve střelbě když jde prase přes louku nebo cestu. Když prase musí přes louku nebo přes cestu za světla, jde většinou rychle. Já na běžící nestřílím, tak si na něj zařvu, v drtivé většině případů se zastaví a zkoumá odkud to šlo a co to bylo. Než to zjistí, musí se strílet :-). Na podzim lovím hlavně v kukuřicích, kde nám zemědělci nechávají nezaseté pruhy a prasata po nich rádi chodí (obzvlášť když je kukuřice mokrá). Přes zimu lovím hlavně na kukuřičných strništích, které se u nás většinou nezaorávají, což je paráda. Protože tu máme hodně velké pole, musí se vždycky nějak vymyslet, jak se k prasátkům dostat, ale většinou to jde dobře. V batohu nosím stativ na foťák, který uprostřed pole slouží jako bezvadná podpěra (už hodně prasátek jsem ulovil s jeho pomocí). Jinak prasata se nejvíc courají za špatného počasí, když sněží nebo prší (nesmí být moc velký vítr), tak se mi to alespoň zdá a nejvíc prasat jsem ulovil právě když bylo hnusně :)
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

to fil.leo:Hmm to je pěkná řádka černé za 5 let.Mnozí by ti mohli závidět,můžu vědět kde lovíš,že zvěř není stálá a přece jí tam tolik přechází?
O strachu černé z hromad jsem tu už popisoval a ne sám už mnohokrát.
U nás momentálně černá vymizela,těch pár rudlů co bylo v okolních lesích vzalo za své s naháňkami :evil: A teď je vidět silně nepravidelně sem tam přechod z lesa a zase zpět.
Kolega má u kazatelny pšenici,kukuřici,maso...sem tam mu tam přinesu maso i já,ale ani stopa....
U sousedů v malém lese zkouší ryby,dehet,lanýžovou pastu.... nic...
Jediné kde jsem postřehl 2 návštěvy prasat bylo na místní delikatese,produkovanou člověkem jako odpad,tu si ale nechám pro sebe :wink:
Lovím je pouze při buchtování,nebo pohybu který vykonávají pro přechod z jiných lokalit,u hromad je to opravdu nuda a navíc bezvýznamné..

A z toho jednou za měsíc je vidět jak prasata vyjedou z lesa a buchtují po polích,hledají larvy,myši atd...
Takže zodpovědně prohlašuji,že o přemnožených stavech si můžeme nechat jen zdát
Lukajs
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lukajs »

motolada píše:to fil.leo:Hmm to je pěkná řádka černé za 5 let.Mnozí by ti mohli závidět,můžu vědět kde lovíš,že zvěř není stálá a přece jí tam tolik přechází?
O strachu černé z hromad jsem tu už popisoval a ne sám už mnohokrát.
U nás momentálně černá vymizela,těch pár rudlů co bylo v okolních lesích vzalo za své s naháňkami :evil: A teď je vidět silně nepravidelně sem tam přechod z lesa a zase zpět.
Kolega má u kazatelny pšenici,kukuřici,maso...sem tam mu tam přinesu maso i já,ale ani stopa....
U sousedů v malém lese zkouší ryby,dehet,lanýžovou pastu.... nic...
Jediné kde jsem postřehl 2 návštěvy prasat bylo na místní delikatese,produkovanou člověkem jako odpad,tu si ale nechám pro sebe :wink:
Lovím je pouze při buchtování,nebo pohybu který vykonávají pro přechod z jiných lokalit,u hromad je to opravdu nuda a navíc bezvýznamné..

A z toho jednou za měsíc je vidět jak prasata vyjedou z lesa a buchtují po polích,hledají larvy,myši atd...
Takže zodpovědně prohlašuji,že o přemnožených stavech si můžeme nechat jen zdát
To plně souhlasím ... všude jenom čtu jak jsou prasata přemnožená a vznikají tudíž velké škody ... ale pravda je jinde ... Nevím jesli za to taky nemůže semenný rok žaludů a bukvic že prasata nejsou tolik vidět že jsou možná zalezlí v lese ... To se hold uvidí až napadne sníh a přestane je bavit se vrtat v na kamen zmrzlý zemi podle mě.
CZ 557 Lux 243w + Meopta Meostar R1r 3-12x56 RGD
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Na okrese Trutnov k měsíci říjnu byl odstřel černé o 200 ks nižší, než loni za stejné období... Já jsem od srpna viděl divočáka celkem 2x a to nemůžu říci, že bych seděl doma. Kde bylo loni všechno přeryté, není letos ani rýpanec, kukuřice v barelech si také ani nevšimli, s em tam tady nějaký slabší rudl projde, ale nezdrží se, prostě proti loňsku bída a utrpení...
Kritériem pravdy je praxe.
Karel61
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Karel61 »

Máte někdo zkušenosti s barvou na krmelišti?
Před 4 dny jsem střelil samotného lončáka na hromadě siláže + každý den trochu kukuřice + vývrhy králíka, rybina a tak. Zásah šel přes obě předsíně, padl v ohni. Když jsem po 10 minutách přišel ke krmelišti, zhrozil jsem se. Světlečervená barva rozstříkaná v okruhu 3m kolem a uprostřed neskutečná půlmetrová kaluž. Vypadalo to jako na porážce mastodontů.
Jsou zkušenosti s tím, jak dlouho se budou takovému "pohřebišti" prasata vyhýbat? Zatím obchází nejméně 300 m daleko.
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

V pondělí jsem na hromadě střelil sele 35 kilo, padlo, pak dvakrát poskočilo, barva po půl hromadě. Ve středu přišela jiná bachna se selaty, vůbec jim to nevadilo a kolega tam taky jedno střelil...

Takže dle mé zkušenosti bych to asi s barvou moc dokupy nedával...
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Divočáci v tomto směru opravdu nejsou zrovna nějak "cimprlich" a já osobně vím nejméně o 2 případech, že napůl sežrali příslušníka svého vlastního druhu, který byl večer střelen a dohledán až ráno.Sám jsem jednou při noční šoulačce ulovil sele na strništi, kde ležel před několika hodinami střelený, vyvržený a ošetřený kňour. Někde jsem ale četl, že se nesmí jednat o člena téže tlupy, aspoň pokud se týče čerstvě uloveného kusu.
Kritériem pravdy je praxe.
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

Pri jedne ze zkousek u pana prof. Hromase jsem mel tema cerna zver. Mluvil jsem o se tomto tematu a on mi na to povida: "Moje babicka chovala prasata a kazdemu musela zkratit ocas... jinak by se navzajem sezrali... Prasata jsou kanibalove." I kdyz mi toto rekl, vyvrhy z cerne na vnadisti nenechavam. Ale nevsiml jsem si, ze by jim barva vadila. I kdyz, Fesoji, to s tim clenem rudlu je zejimave.
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
tonny
Pravidelný diskutér

Příspěvek od tonny »

Fensoj: Že se černá navzájem sežere, jako zdechlinu, to jo. Ale řekl bych že je to spíš z jiné tlupy nebo kňouři. Také lišky tomu za večer umí dát zabrat. Slyšel jsem, že stačí na dohledanou zvěř položit vystřelenou nábojnici a můžeš v klidu jít pro pomoc.
Máme hranici s Lužním lesem, takže tlak černé je veliký, hlavně když se pořád pěstuje kukuřice. Z družstva nám vozí hromady při čištění obilí, slunečnice a kukuřice před posedy. Za měsíc z vlečky najdete jen přeoranou zem. Slétávají se na hromady aj stovky kačen a pak je zábava pozorovat lišku jak je loví.
Vývrhy nemá cenu ani zakopávat, ráno tam najdete jen barvu. Osobně prasátko odvezu nevyvržené, provedu doma a druhý den to rozvezu do jiné části revíru pro dravce a škodnou.
Kdysi v jiné honitbě se mi kolega myslivec vymočil u vnadiště, zrovna když jsem si šel sednout. Vynadal jsem mu a on mne poslal někam. Za dvě hodiny jsem slovil. Také mi psy udělaj potřebu zrovna u vnadiště. Již pár let se u vnadišť klidně vymočím také. Prasata si zvykli, je to jakési maskování. Kolikrát bachyně očuchává žebřík kde sedím a klidně jde žrát a pak dovede seleta. Jednou jsem i slovil ze žebříku sekáče v kukuřici který mi očuchával žebřík. Byla to spíš poprava ale zkuste se trefit zhora dolů bez míření do hlavy asi z 1,5m, jen tak podle hlavně.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Osobně jsem vyvrhnul prase pokaždý tam, kde jsem ho střelil. Nevidím důvod, proč ho tahat jinam. A nikdy to nevadilo...
Ulkomaalainen...
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Já pokud střílím na vnadišti,tak vyvrhuji taky ulně jinde jak píše Alda.Myslím si,že prasata si v téhle době spojují vnadiště víc než dost a nechci je v tom ještě utvrzovat.Když střelím někde mimo v lese,tak vyvrhuji na místě kde jsem ho našel.Už mnohokrát se mi stalo,že to bylo ještě tu noc den zežraný a vůbec jim na tom místě nevadil můj pach ktrerej jsem tam při vyvrhování zanechal :shock: .
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Barva ani vývrh nevadí.I když taky vyvrhuji jinde.Ono těch prevítů ve střevech je někdy dost.Nejhorší spojení s lovem na vnadišti je hlasitý projev.Hlavně špatné rany na kosti nebo ledviny.Pokud rudl zůstane stát u takto řvoucího kusu je jasné,že ho na vnadišti jen tak nepotkáte.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

S tím hlasitým projevem musím se Zdenkem souhlasit-pokud jsem střelil sele které si takhle pěkně zakvičelo,tak jsem tam tento rudl neviděl hodně dlouho.
Do pšenice k nám letos chodil rudl a v něm flekatej lončák,takže ten rudl šel pěkně poznat od ostatních.Kolega z toho rudlu střelil prase na ledviny,takže si pěkně kviklo.Tento rudl už na toto pole nepřišel,zatím co na okolní chodil pravidelně.
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

Jen mala odbocka - uz jsme i tom tady psali: kdyz jsem lovival 7x64 RWS ID, tak mi prasata po rane kvicela, i kdyz to byla komorova rana...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Odpovědět