........................................................................................................................BwanaHunter píše:rogam> nechci být moc OT, ale třeba u Petera Hofera jsem viděl dvojáky přes mil. Eur. Alespoň pokud mě pamět zatraceně neklame...
Taky se každoročně na IWA podívám na jeho rytiny. Nejvíc se mi líbila kulová kozlice s motivem egyptského faraona na lovu. Ale největší KÝČ jak bič jsem viděl v r. 2009 , kdy Blaser vystavoval zakázkovou kulovnici pro Saudskoarabského krále, údajně do pokladu rodiny Saudů. Hlaveň silně potažená bílým zlatem, pažba celá ze žlutého zlata, na boku pažby plastická rytina sokola s diamantovýma očima. Kulička na závěru = veliký rubín v platině . Cena neuvedena, jen zmínka, že to je více než 10.milonů USD. Bylo to ve skleněné vitrině, někde možná najdu i fotku. Ale zpátky k tématu prosím .
Dear Bwana, u Lidí kteří mně svojí osobností oslovili, jako třeba Ty mám někdy problém s komunikací, přesněji řečeno s formulací svého názoru, aby nedošlo k nedorozumění , což bych vážně nerad. Za dobu co lovím, déle než 25.let, jsem vystřídal docela dost zbraní + ty které nám prošly obchodem a dílnou. Bez přehánění mi za 18.roků ve firmě prošlo rukama víc než tisíc kusů různých kulovnic a kulobroků , ze kterých jsem střílel. Dodnes jsem ale nenašel pro sebe tu pravou a absolutně bezchybnou. I slevil jsem ze svých požadavků a smířil se ze zadáním: Moje kulovnice musí vždycky trefit, udělat soustřel velikosti pivního tácku na 300.metrů. Musí mi dobře sedět, musí být absolutně bezporuchová, variabilní a spolehlivá, pokud možno lehká, rychlá, bezpečná a pohotová a taky musí být pěkná a musí mít duši. Ať dělám co dělám, pořád mi vychází Blaser R-8. Hned za ním pak samonabíjecí Browning – Bar. Na třetím místě pak dvojice Browning Eurobolt a Sauer S-202 – Highland. Stejně tak dlouhé roky zkouším různé kalibry, až jsem z výsledků statistiky a praxe dospěl k tomu, že pro Česko a Evropu mně osobně, jako univerzální kalibr „sedí“ 7 x 64, . 300 Win. Magnum a 8 x 68 S. S dovětkem, že když se dobře trefím, tak je to v podstatě jedno jakým kalibrem, pokud je tento nad 7 x 64 včetně. Výjimka samozřejmě existuje a jmenuje se AFRIKA ! Dodnes jsem nejistý a rozvrkočený z té . 375 H&H Magnum . Tam fakt nevím a nemám dobrý pocit jistoty ze střeliva. „TOG“ jsi mi zepsul, jako nevhodný na lvici, o kterou mi jde až v první řadě. Nemám vlastní zkušenost a taky nemám důvod nevěřit Ti, anóbrž máš vlastní, bohaté praktické zkušenosti. Když něco nevím , tak to vyzkouším. I vzal jsem krabičku nábojů . 375 H&H- TOG, sednul v klidu na střelnici, postavil terče na 100 a 200.m a zjistil jsem, že to „ nelítá“ podle údajů výrobce. Ve 200 m, je pokles docela větší než by měl být, a s rozptylem taky nejsem dvakrát nadšený. Tak nevím. Možná si moje hlaveň v zimě nerozumí s TOGem. Což mně taky překvapilo. Takže hledám a bádám co s tím. Mám ještě dva měsíce do odletu a vím, že nechci RWS UNI ani Normu. Co poradíš ? / Zadání = GEE kolem 180m , pokles ve 200.m kolem - 4.cm, Energie ve 200.m nad 4000 Joulů / Kromě lvice budu lovit velké antilopy a ještě nějakou menší „kočku“ , podle toho co bude reálné. Na savaně mně k sobě pořádný medailový zralý býk Kudu nepustí blíž než na 200.m a tahat sebou dvě hlavně + CZ-550- .416 Righby, dar pro PH, by už mohlo na letišti dělat policistovi problémy, na co mám tři pušky. Taky hmotnost by mohla zkomplikovat odbavení. A vůbec, jeden kalibr musí stačit. Takže jaké náboje ? To je oč tu běží.