AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Myslivec Milda »

BwanaHunter píše:rogam> nechci být moc OT, ale třeba u Petera Hofera jsem viděl dvojáky přes mil. Eur. Alespoň pokud mě pamět zatraceně neklame...
........................................................................................................................
Taky se každoročně na IWA podívám na jeho rytiny. Nejvíc se mi líbila kulová kozlice s motivem egyptského faraona na lovu. Ale největší KÝČ jak bič jsem viděl v r. 2009 , kdy Blaser vystavoval zakázkovou kulovnici pro Saudskoarabského krále, údajně do pokladu rodiny Saudů. Hlaveň silně potažená bílým zlatem, pažba celá ze žlutého zlata, na boku pažby plastická rytina sokola s diamantovýma očima. Kulička na závěru = veliký rubín v platině . Cena neuvedena, jen zmínka, že to je více než 10.milonů USD. Bylo to ve skleněné vitrině, někde možná najdu i fotku. Ale zpátky k tématu prosím .

Dear Bwana, u Lidí kteří mně svojí osobností oslovili, jako třeba Ty mám někdy problém s komunikací, přesněji řečeno s formulací svého názoru, aby nedošlo k nedorozumění , což bych vážně nerad. Za dobu co lovím, déle než 25.let, jsem vystřídal docela dost zbraní + ty které nám prošly obchodem a dílnou. Bez přehánění mi za 18.roků ve firmě prošlo rukama víc než tisíc kusů různých kulovnic a kulobroků , ze kterých jsem střílel. Dodnes jsem ale nenašel pro sebe tu pravou a absolutně bezchybnou. I slevil jsem ze svých požadavků a smířil se ze zadáním: Moje kulovnice musí vždycky trefit, udělat soustřel velikosti pivního tácku na 300.metrů. Musí mi dobře sedět, musí být absolutně bezporuchová, variabilní a spolehlivá, pokud možno lehká, rychlá, bezpečná a pohotová a taky musí být pěkná a musí mít duši. Ať dělám co dělám, pořád mi vychází Blaser R-8. Hned za ním pak samonabíjecí Browning – Bar. Na třetím místě pak dvojice Browning Eurobolt a Sauer S-202 – Highland. Stejně tak dlouhé roky zkouším různé kalibry, až jsem z výsledků statistiky a praxe dospěl k tomu, že pro Česko a Evropu mně osobně, jako univerzální kalibr „sedí“ 7 x 64, . 300 Win. Magnum a 8 x 68 S. S dovětkem, že když se dobře trefím, tak je to v podstatě jedno jakým kalibrem, pokud je tento nad 7 x 64 včetně. Výjimka samozřejmě existuje a jmenuje se AFRIKA ! Dodnes jsem nejistý a rozvrkočený z té . 375 H&H Magnum . Tam fakt nevím a nemám dobrý pocit jistoty ze střeliva. „TOG“ jsi mi zepsul, jako nevhodný na lvici, o kterou mi jde až v první řadě. Nemám vlastní zkušenost a taky nemám důvod nevěřit Ti, anóbrž máš vlastní, bohaté praktické zkušenosti. Když něco nevím , tak to vyzkouším. I vzal jsem krabičku nábojů . 375 H&H- TOG, sednul v klidu na střelnici, postavil terče na 100 a 200.m a zjistil jsem, že to „ nelítá“ podle údajů výrobce. Ve 200 m, je pokles docela větší než by měl být, a s rozptylem taky nejsem dvakrát nadšený. Tak nevím. Možná si moje hlaveň v zimě nerozumí s TOGem. Což mně taky překvapilo. Takže hledám a bádám co s tím. Mám ještě dva měsíce do odletu a vím, že nechci RWS UNI ani Normu. Co poradíš ? / Zadání = GEE kolem 180m , pokles ve 200.m kolem - 4.cm, Energie ve 200.m nad 4000 Joulů / Kromě lvice budu lovit velké antilopy a ještě nějakou menší „kočku“ , podle toho co bude reálné. Na savaně mně k sobě pořádný medailový zralý býk Kudu nepustí blíž než na 200.m a tahat sebou dvě hlavně + CZ-550- .416 Righby, dar pro PH, by už mohlo na letišti dělat policistovi problémy, na co mám tři pušky. Taky hmotnost by mohla zkomplikovat odbavení. A vůbec, jeden kalibr musí stačit. Takže jaké náboje ? To je oč tu běží.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Asi je to flame, ale na 300m netrefuje kulovnice,ale střelec. Musí teda být přesná zbraň a náboj. Optika to střelci už jenom usnadnuje. Pivní tacek na 300m je celkem velký terč - pokud se teda střílí ze stolu nebo z noh s oporou a za rozumného větru a mirage.
Tog je asi dobrý náboj, ale skutečně přesný náboj s Togem lze udělat při přebíjení na konkrétní - viz. vhool, který je má v 8x57JS. Navíc nemusí tato továrna munice , která se děla u nás v SaB pro Brenneke, zrovna šmakovat tvému Blaseru.
Pokud nechceš nic továrního z USA a nemáš v přebíjené 100% důvěru a to asi ne, protože jsi si možná možná nevědomě prezentoval jako přívrženec cool značek a to nemyslím ve zlém, tak bych šel z evropských do tohoto:
http://www.norma.cc/de/Produkte/Jagd1/3 ... me-300-gr/
Osobně na střelu Swift A Frame při lovu těžké zvěře nedám dopustit. Měl jsem ji v Africe a používám ji u nás v 300MW - 200grejnů do těžkých podmínek v kukuřici a na naháňky. Vždy prostřelí, udělá přesný hříbek a bude mít tu výhodu, že ji jen tak nezastaví žádný klacík, keřík a tráva v buši a promastíš ji hluboko při čelním útoku té lvice. Jenom nevím, zda by při střelbě na široko z bezpečné vzdálenosti ( třeba nějaký lov na újedi z pozorovatelny- tím nemyslím "hochsic")nebylo lepší něco měkkého. A Sqare měl pro tyto účely střelu Lion a ta byla dost soft. Víc k tomu určitě řekna BwH. Propad 4cm na 200m nepotřebuješ. Byla by to hrozná prda, střela bude muset být lehká a zřejmě už více bal. optimalizovaná ( špičatá, polymer špička apod.). Bál bych se toho, že rychle ztratí stabilitu při náhodném zásahu lehké překážky a to i v této africké ráži. Kudu a zvláště starý medajlový býk v kondici, je velká zvěř a musí mít komoře na lopatce aspoň 50-60cm. Prostě to Normou a s kulovnicí nataženou na 150m na 5cm+ pak na 300m dám jenom na kohoutek zvěře a zmáčknu a bude. Jinak je řešení odlovit lvici a pak si na antilopy vzít druhý lehčí náboj.
V US se na Afriku spec. Hornady - tak bych hledal i tam, ale pro střelivo zřejmě Rak. nebo Německo. Moc se toho k nám v 375 HaH asi nedoveze. RWS UNI a Brenneke TUG nebrat v žádném případě!!!!!! Obdobně bych pro AF nešel do CDP v jakékoliv ráži.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Milda> jo, s těmi zbraněmi pro Saudy jsi mi připomněl správně, tak jsem někde viděl zlatý dvoják, co byl posázený diamanty a jeden velký diamant měl místo mušky a pak pistoli, už si nevzpomínám, co to bylo, taky celá silně zlacená, pažbičky celé hustě posázeny diamanty jak hvězdná obloha. Taky ceny v nějakých milionech

Pokud jde o zbraně, není třeba sporu. Každému sedí a vyhovuje něco jiného a podle mě je nejdůležitější, aby každý měl flintu které věří, je s ní zvyklý střílet, trefuje s ní a nebojí se z ní vystřelit. Takových případů taky je dost... Jestli odpovídá nebo neodpovídá mému vkusu či názoru je dobré na debatu večer k ohni.

Pokud jde o tvůj dotaz ohledně střeliva, tak jsi mi vzal vítr z plachet tím, že nechceš Normu. Tu bych ti jinak totiž asi doporučil, protože laboruje Swift A-frame, Barnes X i Woodleigh Veldcore Softpoint, který bych asi z těchto volil nejraději. Pokud máš k Normě nějaký odpor či nedůvěru, tak těžko říct, asi bych vybral něco z produkce Federalu, laborují např. Nosler Partition.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Josef Kuřitka> V podstatě, jak je vidět níže, jsi mě předběhl s tímtéž. I já bych doporučil Normu, a to buď A-Frame, který je výborná volba, a nebo (a pro lva možná na 1. místě) toto, jak už jsem psal:

http://www.norma.cc/en/Products/Hunting ... nt-350-gr/
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
vhool

Příspěvek od vhool »

vyjadrim se pouze k munici.ac afriku neznam ani me to nelaka tak u mne asi na prvnim miste A-Frame a pak na mensi kusy accubond v nejvetsi mozne gramazi pro dany kalibr.samozrejme prebijene 8) ... pokud bych sel na neco extremniho s hodne tlustou kuzi tak urcite jak pise bwana nejaky ten woodgleich monolit.
co se tyka strelby na 200m+ tak je podle mne zazity nesmysl resit primarne vyber streliva a raze dle propadu strely.osobne volim podle dopadove energie a rychlosti protoze pokles si muzu vzdy dohonit na puskohledu ci predsadit (nadsadit) ale energii strely mam danou ) :wink:
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Josef Kuřitka píše: Pokud nechceš nic továrního z USA a nemáš v přebíjené 100% důvěru a to asi ne, protože jsi si možná možná nevědomě prezentoval jako přívrženec cool značek a to nemyslím ve zlém, tak bych šel z evropských do tohoto:
http://www.norma.cc/de/Produkte/Jagd1/3 ... me-300-gr/
Moc se toho k nám v 375 HaH asi nedoveze. RWS UNI a Brenneke TUG nebrat v žádném případě!!!!!! Obdobně bych pro AF nešel do CDP v jakékoliv ráži.
............................................................................................................................................

Zdravím Vás kolegové drazí v tento sváteční čas, kdy normální lidé holdují vánočnímu obžerství a návštěvám příbuzenstva. Páč mně víc než sledování TV + konzumace dobrot teď zajímá tohle téma, jsem zde. Za dva měsíce už budu opět na cestě do Afriky, a tak moc času na výběr munice už nezbývá. Jinak pořád jsou ještě 1 – 2. místa volná, kdyby někdo měl zájem zažít výjimečné dva týdny v JAR. Ale k věci. Milý Josefe, víš to jistě, že tovární munice BRENNEKE se vyrábí v S&B ? No a těch 300.m ? Samozřejmě, že při nastřelování je to v sedě, ze stolu , nastřelovací koza podložená 3.koberci. Potřebuji vědět co umí kulovnice, montáž, optika, munice. Potřebuji jistotu, že se na zbraň můžu spolehnout, a že ji dovezu vzorně nastřelenou. Na Mabula lodge není střelnice na tuto vzdálenost, tam si jen ověřím na 100.m, že je to stejné jako v ČR. K dalšímu co píšeš. ............................. Pokud nechceš nic továrního z USA a nemáš v přebíjené 100% důvěru a to asi ne, protože jsi se možná možná nevědomě prezentoval jako přívrženec cool značek a to nemyslím ve zlém, tak bych šel z evropských do tohoto. ……………........………… Josefe, já nemám žádnou osobní, praktickou zkušenost americkým střelivem pro .375 H&H Magnum. Ani si ji nechci dělat na vlastní kůži a náklady v Africe, je to zbytečně riskantní. Přebíjené střelivo z česka ? ANI OMYLEM ! Mám se rád. ( např. minulý rok jsem řešil havarii u SAUER S-202 = roztržená hlaveň, zmrzačená levá ruka, kulovnice od nás, střelivo domácky přebíjené. Zkušebna + metalografická zkouška ukázala, že náboje byly nesmyslně přebité, moc prachu. Letošní případ – Schwarzenberk- mladší & Strasser. Amatérsky přebíjené střelivo ! PMax trojnásobně překročený, vina jednoznačně na amatérském přebíječi- kutilovi, bez skutečného odborného vzdělání, zato byl „chytrolín-vystudovaný z internetu“. Někteří lidé jsou blázni, tak proč bych jim měl dělat pokusného králíka ? ) COOL značky ? Hele mně ten africký špás vyjde na nějakých 250 – 300. tisíc, včetně dopravy a preparace trofejí. Mám v této ceně řešit položku za cca. 10.kusů nábojů ? Osobně je mi jedno jaká bude tovární značka střeliva, podstatná je nekompromisní kvalita. Zadání je jasné. Kulka musí mít energii ve 200.m minimálně 4.000 J. To Tebou doporučená NORMA bohužel nemá . Takže je out. Když se tam loví, tak PH má seznam, co všechno chci lovit, ALE nikdy ne pořadí. Nikdy nevíme, na co zrovna náhodou narazíme. Takže nemám šanci laborovat s různými druhy munice, abych nedopadl jako Ozawa u Midway. Sedneme na auto a jedeme. Může se klidně stát, že třeba dva dny nenajdeme přesně „TO“ co chci lovit, v požadované kvalitě trofeje, nebo za jeden den slovíme několik kusů . Nikdy dopředu nevím, jestli to bude střílení na pláních nebo v horách nebo mezi porostem kaktusů či akácií . Stejně tak nevím, jestli budu aktuálně střílet na farmě ( 152.000 Ha / 45x34 km), nebo na volném distriktu, nebo na nějaké koncesi. Proto mně trápí jakou munici a kde sehnat. Podmínka jasná . Ve 200.m = 4.000 J nejméně. V Africe není možný žádný zadarmózní reparát, za všechno se tvrdě platí. Taky se klidně může přihodit, že zavolají na farmu „odněkud“ : Máme tady slona, nosorožce nebo buvola, kterému definitivně hráblo, nebo je zraněný či chorý a musí se tak jako tak zastřelit a je tedy k mání za pakatel oproti ceníkové ceně, ale hned sedněte do letadýlka nebo auta a honem přijeďte. Přesně to se stalo letos v březnu. Kamarádovi nabídli takhle agresivního slona v Kruger parku včetně trofejí za 30% běžné ceny. V JAR je to byznys, a když je třeba výjimečně někde „něco zajímavého“ rychle zastřelit, vždycky obvolávají okolní farmy, jestli tam náhodou někdo nemá zájem o lov se slevou. Je pro ně lepší „nějaký“ peníz než žádný peníz. Dobrá puška a munice je důležitá pro takové bleskové rozhodnutí, stejně jako „rezerva“ na účtu pro mimořádné výdaje. Té „ hrozné prdy“ se u .375 H&H neobávám. Mag-Na porty na hlavni sežerou ten zpětný ráz a kope to asi jako obyčejný 30-06 a Swarovski to snáší absolutně bez problémů. Střela, si myslím pronikne kůží zvěře bez potíží, problém je v dostatečné dopadové energii a v rozptylu. Mám např. vyzkoušené = jedna střelnice, jeden střelec, stejný čas, jeden typ kulovnice, stejný typ střeliva a rozdíl v rozptylu na 300.m dvojnásobný.( 8x57 JS versus .300 Win.Magn ) . Třístovka vynikající a osma taková malá hrůza. Přitom ve 100.m jsou si v rozptylu rovnocenné. Nejsem schopen to „vědecky“ vysvětlit, ale vím , že je tomu tak, páč jsem to několikrát vyzkoušel. Prolistuji web, pokud mi laskavě někdo dáte odkazy na solidní výrobce – 375 H&H , budu rád, ušetřím si čas a třeba bych i něco nenašel. Co dodat ? Snad užijme si symbolické „štěpánské“ lovecké akce a nezapomeňme taky vánočně nakrmit.
vhool

Příspěvek od vhool »

mildo mam obavy ze tvuj pozadavek na tovarni strelivo s energii pres 4000J ve 200m je pro razi 375 H&H nerealny.dokonce i s prebijenym strelivem je to na horni hranici moznosti (napr strela accubond 260gr. nebo NP 300gr. je na 4100J).toto je uz na same hrane PMax a je to prvni krok k tomu dopadnout jak tebou zminovane nehody :wink:
osobne bych se priklonil k typu od Bwanahuntera popripade bych popremyslel jeste o tomto http://www.norma.cc/de/Produkte/Jagd1/3 ... me-300-gr/
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Také si myslím, že sehnat tovární laboraci .375 H&H Mag. s energií na 200 metrech minimálně 4.000 J je nesplnitelné přání. Alespoň já něco takového u žádného z mně známých výrobců střeliva neviděl. Prostě náboj .375 H&H je nejslabší z rodiny tropických ráží, s tím nic nenaděláš. Těch tebou požadovaných min. 4000 J / 200 m v některých případech (laborace s těžší střelou) nesplňují ani třeba .416 Rigby nebo .416 R.M. Teprve náboje .404 Jeffrey, .458 Win. Mag. a .458 Lott by tě asi uspokojily vždy. No, kdyžtak si budeš muset pro tvého Blasera přikoupit další hlaveň v nějaké silnější ráži... :D
k petr
Nový návštěvník

Příspěvek od k petr »

kde jsi mildo vyčetl že p.Schwarz. střílel přebíjenym střelivem -není to pravda.
-
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

vhool píše:mildo mam obavy ze tvuj pozadavek na tovarni strelivo s energii pres 4000J ve 200m je pro razi 375 H&H nerealny.http://www.norma.cc/de/Produkte/Jagd1/3 ... me-300-gr/[/url]
Vážený pane kolego. zkus se podívat na web: www.benneke.com na kalibr . 375 H & H magnum, střela TOG .

Já vím, že je to nejslabší africký BIG kalibr, ale na to moje střílení po velkých antilopách + jedné lvici musí stačit. Samozřejmě, že se zkusím podívat i po těch amerických, jen co bude po inventurách. Moje srdce dlouhodbě bije pro kal. 300 Winch.Magnum , tento poslední rok ji vystřídala 8 x 68 S . Řekl bych, že je o fous lepší. Letos mám docela dost uloveno a fakt nevím co to je dohledávka. Co výstřel to zásah, drtivou většinou v ohni , výjimečně kousek od nástřelu. Mám na mysli trofejovou zvěř, kde jde primárně o trofej a vůbec mně nezajímá nějaké poškození zvěřiny. I tak to není hrozné. Žebra nebo krk stejně žere pes. Ten .375 H &H je úlitba bohům. Když mně nenechají na BIG 5 střílet menším, musím s tímhle kalibrem.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

k petr píše:kde jsi mildo vyčetl že p.Schwarz. střílel přebíjenym střelivem -není to pravda.
-
NEVYČETL , tuto informaci mám od Ing. Štěpánka, šéfa pražského Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to Myslivec Milda: tenhle odkaz se mi jeví trochu schůdnější :D http://www.brenneke-munition.de/cms/744.html?&L=1
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

k tomu TOGu ... TOG obecne je velice kvalitni strela ktera v dnesni dobe nema moc konkurence,sam s ni hodne lovim v 8x57 IS . funguje na evropskou zver dokonale (sdeluju jen sve zkusenosti) ... otazky jsou zde dve ... ty udaje na brennekeho strankach jsou opsane z QL a to doslova.plati to pro testlauf 660,4mm a proto zde je otazka jak moc to odpovida realu.jedina cesta jak to zjistit je ...koupit vystrelit a zmerit ustovku.pokud bude sedet pak maji na strankach pravdu.myslim vsak ze bude niz.jde totiz o laboraci na same hranici PMax. a to fabriky neriskuji (povetsinou).
druha otazka je zda je TOG vhodny i pro africkou,jak mi bylo vysvetleno,specifickou zver diky odlisnostem oproti evropske zveri.tech rozdilu je tam dle onoho vysvetleni povicero ale afriku neznam a tudiz jde z me strany pouze o muj dohad ktery vychazi z praktickych zkusenosti s touto strelou,ovsem na evropske zveri.TOG je sice hodne tvrda a kompaktni strela s rizenou deformaci ale prave diky tomu se deformuje do dokonaleho hribu a ne vzdy projde.je konstruovan aby mel sice co nevyssi zbytkovou hmotnost ale take aby predal co nejvice energie cili ... takze pokud je pozadavek aby strela prochazela durch tak se mi jevi jako ne zrovna nejvhodnejsi :wink:
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Moje hlaveň pro Blaser R-8 je 65,5 cm dlouhá s Mag-Na porty. Mám 100.ks nábojů . 375 H & H magnum, Brenneke- TOG, originál fabrické. Vystřelit to ano, ale až koncem ledna, po Shot Show. To budu mít inovovaný model SWARO Z6i . sehnat měřící hradla bude problém najít nějakého nadšece co mi je zapůjčí na testnutí. Dodnes žiju v přesvědčení, že Kouzlo střely spočívá v její schopnosti předat energii zasaženému cíli. Na co je mi kulka s výkonem např. 6000 J když kusem proletí, předá mu třetinu výkonu a zbylé dvě třetiny skončí ve stromě nebo v zemi. To, že se kus neprostřelí " durch" nepovažuju za chybu, spíš naopak. Tedy když je energie přiměřená lovené zvěři. Budu se asi opakovat. Africká zvěř má, jak mi řekli v JAR méně krve než evropská a má ji hustší. Taky má hutnější maso. Je velice vitální, daleko víc než evropská, a má trochu jinde "komoru" . Kdysi byly takové poučky : Na srnčí je třeba energie min. 1000 J, na vysokou minimálně 2 - 2500 J . U africké je to obecně podobné. Na velkou antilopu = Kudu / Eland nebo lva minimálně 3500 J . Rezerva na 4.000 J nemůže škodit, že. Pokud se ve své soukromé "filozofii" potřebného výkonu + to, že na prostřelení záleží méně než na efektu předání energie mýlím, rád se nechám po učit. Fakt žiju v přesvědčení, že když někoho bacím ocelovou trubkou bude to účinnější než trubkou papírovou.
Jo a děkuji kolegovi Dalasovi za upřesnění web. adresy na Brenneke.
vhool

Příspěvek od vhool »

tak jiste ,i zmeho pohledu uprednostnim to aby strela predala max.energie v cili ... ale kdyz projde,tak se lepe vyvola sok (tusim ze se tomu rika "parovy sok"),v pripade treba zasahu plic nebo velke tepny dojde drive k poklesu krevniho tlaku respektive se okamzite a zcela prerusi zasobovani krve kyslikem a lip se dohledava protoze lepe barvi.co se specifika lovu v africe tyka tak do teto debaty se poustet nebudu,na to jsou tu jini kteri vi o cem mluvi :wink:
muj prispevek jsem myslel spis jako hozenou rukavici treba bwanahunterovi aby to mohl dale upresnit ci vyvratit :wink:
Odpovědět