Záleží taky na rychlosti střely v momentu zásahu. Když je nad 650m/sec. projeví se tzv. Hydrošok, kmitající kaverna. Moje zkušenosti z Afriky. Kalibr 8 x 68 S Malé antilppy + warthog = průstřel durch, kus v ohni. Zebra , Pakůň modrý + red Hartebest = kulka pod kůží na straně výstřelu, zvěř po jedné ráně odbíhá, ale "jako opilá" , potácí se a v dohledu padá a zhasíná. Oryx = musel dostat dvě rány, obě kulky vypreparovali černoši pod kůží na straně výstřelu. Tento kus i po druhé ráně pár desítek metrů potácivě běžel. Osobně si myslím, že na tak vekou antiplopu pracovala 8 x 68 S + EVO na hranici svých možností. Bo statného karpatského jelena na Slovensku sundala jedna kulka jako nic. Zásah na cca. stejném místě. Za obrovskou výhodu Blasera R-8 pokládám jeho přímotažný závěr , kdy se z něho dá střílet skoro tak rychle jako ze samonabíjecí kulovnice. Když nestačí jedna kulka, tak pomůže druhá, třetí , čtvrtá. Býložravec maximálně uteče, ale kočka může dělat problémy. Na názor kolegy Bwanahuntera si taky opravdu rád počkám. Není nad praktické zkušenosti.vhool píše:tak jiste ,i zmeho pohledu uprednostnim to aby strela predala max.energie v cili ... ale kdyz projde,tak se lepe vyvola sok (tusim ze se tomu rika "parovy sok"),v pripade treba zasahu plic nebo velke tepny dojde drive k poklesu krevniho tlaku muj prispevek jsem myslel spis jako hozenou rukavici treba bwanahunterovi aby to mohl dale upresnit ci vyvratit
AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
Hradla nejsou problém,pokud mi neustřelíš čidla. 

pro vznik tzv. hydrosoku je idealni rychlost kolem 750m/s a vice,proto jsem se o nem nezminoval,je to neco jineho nez parovy sok a pokud je u africke zvere mene tekutin a vetsi hustota tkane tak bych urcite na hydrosok nesazel.proto se tu o nem ani nezminuji
Safra, ona opravdu existuje tovární laborace .375 H&H s víc jak 4000 J na 200 m...

-
- Zkušený diskutér
Mildo,vratim se k tvemu prispevku z 26.12. 0:38. Promin,ale michas tam hrusky s jablky. Zpetny raz raze,cenu patron,vlastnosti patron,univerzalnost patron, PAC odstrely atd. Ne kazdy,kdo prebiji,nebo lepe receno nabiji patrony sam je po internetu vyuceny kutil,ktery to dela proto,aby usetril nejakych par korun. Rada lidi to dela proto,ze jimi vyladenym nabojum na konkretni lauf se v presnosti a vyrovnanosti zadna tovarna nevyrovna. Ovsem souhlasim,ze ne 2x ale 8x si rozmyslim,ci naboj dam do komory sve zbrane a tu pak zvednu k svemu gesichtu a zmackni spoust.
Pokud jde o univerzalnost munice,Afrika je (opet) uz z logiky veci specificka. Kdyz si predstavis vedle sebe zver jako duiker (pro ostatni -druh antilopy chocholatky,mensi nez srnci), oryx,buvol,lev a slon. Je asi zrejme,ze tezko budes hledat strelivo univerzalni na vsechnu zver. Tedy ponekud jednodussi je to u velkych razi,co zabije slona zabije i buvola atd.,ale i tak tezko budes hledat jeden univerzalni naboj a kdyz,bude to o velkych kompromisech. A pokud mluvime o razi pro big game marginalni,jako 375HH,tak uz vubec. Budes-li strilet slona 375HH,budes ho strilet nejakym solidem,ktery ale nebude to nejlepsi pro lov lva.
Oryx je zver dost tvrda na ranu,je to poustni antilopa,malo vody v tkanich,malo krve v tele,s hydrodynamockym efektem se neda moc pocitat,funguje u nich minimalne. Nebal bych se na oryxe vystrelit 300WinMag ani 8x68,nicmene ohledne streliva bych neresil ani tak predani energie,energii samu nebo rychlost (malo vody atd.),ale volil bych strelu,ktera bude mit PRI dostatecnem predani energie spolehlivou penetraci,tedy prustrel. Proc? Proste dvojity pneumotorax funguje lip a rychleji,nez jednostranny,zvlaste velkou dirou po vystrelu,kdezto maly vstrel se muze zatahnout tkani apod.,parovy sok o kterem psal vhool atd. Moje volba by tedy byl jednoznacne SWIFT A-frame.
Pokud jde o TOG,chybi mi dostatek praktickych zkusenosti a polnich dat,abych vynasel nejake zavery. Ale nechapu,proc tak das na propagacni materialy,tabulky,par cm v nich,a proc tak lpis na experimentech a proslapavani mozna slepych ulicek,proc se proste nedrzis lety a praxi mnohokrate vyzkousenych a overenych veci. Takova spolehliva "lion medicin" je woodleigh Soft point,dostatecna a spolehliva penetrace,rychla expanze,vyborna zbytkova hmotnost,vysoky sokovy potencial,optimalni kombinace vlastnosti pro lov kocek. V tve razi normalne dostupna v tovarni laboraci,co dal resit?
Ale samozrejme se rad dozvim,co namerite,pripadne neco dalsich zkusenostech.
Pokud jde o univerzalnost munice,Afrika je (opet) uz z logiky veci specificka. Kdyz si predstavis vedle sebe zver jako duiker (pro ostatni -druh antilopy chocholatky,mensi nez srnci), oryx,buvol,lev a slon. Je asi zrejme,ze tezko budes hledat strelivo univerzalni na vsechnu zver. Tedy ponekud jednodussi je to u velkych razi,co zabije slona zabije i buvola atd.,ale i tak tezko budes hledat jeden univerzalni naboj a kdyz,bude to o velkych kompromisech. A pokud mluvime o razi pro big game marginalni,jako 375HH,tak uz vubec. Budes-li strilet slona 375HH,budes ho strilet nejakym solidem,ktery ale nebude to nejlepsi pro lov lva.
Oryx je zver dost tvrda na ranu,je to poustni antilopa,malo vody v tkanich,malo krve v tele,s hydrodynamockym efektem se neda moc pocitat,funguje u nich minimalne. Nebal bych se na oryxe vystrelit 300WinMag ani 8x68,nicmene ohledne streliva bych neresil ani tak predani energie,energii samu nebo rychlost (malo vody atd.),ale volil bych strelu,ktera bude mit PRI dostatecnem predani energie spolehlivou penetraci,tedy prustrel. Proc? Proste dvojity pneumotorax funguje lip a rychleji,nez jednostranny,zvlaste velkou dirou po vystrelu,kdezto maly vstrel se muze zatahnout tkani apod.,parovy sok o kterem psal vhool atd. Moje volba by tedy byl jednoznacne SWIFT A-frame.
Pokud jde o TOG,chybi mi dostatek praktickych zkusenosti a polnich dat,abych vynasel nejake zavery. Ale nechapu,proc tak das na propagacni materialy,tabulky,par cm v nich,a proc tak lpis na experimentech a proslapavani mozna slepych ulicek,proc se proste nedrzis lety a praxi mnohokrate vyzkousenych a overenych veci. Takova spolehliva "lion medicin" je woodleigh Soft point,dostatecna a spolehliva penetrace,rychla expanze,vyborna zbytkova hmotnost,vysoky sokovy potencial,optimalni kombinace vlastnosti pro lov kocek. V tve razi normalne dostupna v tovarni laboraci,co dal resit?
Ale samozrejme se rad dozvim,co namerite,pripadne neco dalsich zkusenostech.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
-
- Zkušený diskutér
Josef Kuritka> napis prosim vic,proc bys pro Afriku nevolil CDP v zadne razi?
opet zduraznuji ze o africe nemam ani paru ale ohledne CDP dodam jen toliko z vlastni zkusenosti z lovu a testu v CR.CDP je nejmekci z dvojjadernych strel .je o poznani "mekkci" nez treba NP a ten je zase "mekkci" nez A-Frame a to hlavne tomu ze nema dno uzavrene silnym plastem jako prave A-Frame,ktery je co se tvrdosti ci kompaktnosti v cili tvrdy temer jako monolit prave kvuli tomu,ze ma zadni jadro zcela uzavreno relativne silnym tombakem.dovolim si tipnout ze prave to bude velikou devizou pro A-Fram do afriky oproti ostatnim strelam podobne konstrukceBwanaHunter píše:Josef Kuritka> napis prosim vic,proc bys pro Afriku nevolil CDP v zadne razi?

-
- Zkušený diskutér
Vhool> jojo,to dava naprosto smysl. Nemam s CDP zadne zkusenosti,proto me zajima,proc Josef psal CDP by nebral nikdy.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
.................................................................................................................BwanaHunter píše:Mildo,vratim se k tvemu prispevku z 26.12. 0:38. Promin,ale michas tam hrusky s jablky. Je asi zrejme,ze tezko budes hledat strelivo univerzalni na vsechnu zver. Tedy ponekud jednodussi je to u velkych razi,co zabije slona zabije i buvola atd.,ale i tak tezko budes hledat jeden univerzalni naboj a kdyz,bude to o velkych kompromisech. A pokud mluvime o razi pro big game marginalni,jako 375HH,tak uz vubec. Ale volil bych strelu,ktera bude mit PRI dostatecnem predani energie spolehlivou penetraci,tedy prustrel. Proc? Proste dvojity pneumotorax funguje lip a rychleji,nez jednostranny,zvlaste velkou dirou po vystrelu,kdezto maly vstrel se muze zatahnout tkani apod.,parovy sok o kterem psal vhool atd. Moje volba by tedy byl jednoznacne SWIFT A-frame.
Pokud jde o TOG,chybi mi dostatek praktickych zkusenosti a polnich dat,abych vynasel nejake zavery. Ale nechapu,proc tak das na propagacni materialy,tabulky,par cm v nich,a proc tak lpis na experimentech a proslapavani mozna slepych ulicek,proc se proste nedrzis lety a praxi mnohokrate vyzkousenych a overenych veci. Takova spolehliva "lion medicin" je woodleigh Soft point,dostatecna a spolehliva penetrace,rychla expanze,vyborna zbytkova hmotnost,vysoky sokovy potencial,optimalni kombinace vlastnosti pro lov kocek. V tve razi normalne dostupna v tovarni laboraci,co dal resit? Ale samozrejme se rad dozvim,co namerite,pripadne neco dalsich zkusenostech.
Dear Bwana Hunter, možná žiju v Matrixu, páč jsem žádný příspěvek v termínu: 26.12. čas 0:38 , nenapsal. Ale to nic. Nechci se pouštět na tenký led sportovního nebo Long Range střílení, není to můj šálek kávy. Já jsem teď na tu vysoce kvalitní tovární produkci, kde se nemusím obávat excesů a průšvihů. Pravda, časem se možná taky spustím na nějakou takou tu domácí alchymii s reloadingem, ale to bych musel mít setsakra dobrého preceptora s božskou trpělivostí. Přiznám se, těžce jsi mně zviklal v mojí jistotě volby munice pro lovecké safari v JAR !!! Právě proto, že na 100% jistě budu z jara lovit : Kudu, Elanda, Zebru, Red Hartebesta , Black Wildebeesta a Nyalu. Lvice na Kalahari je moje zbožné přání, ale nikdo mi nemůže na 100% zaručit, že se objeví na kravské farmě, zrovna když tam budu. Jinou než divokou nechci, to je podmínka hry. Prý mám šanci dost velkou v daný termín, nikoliv však absolutně zaručenou. Z toho plyne závěr o volbě munice. Do půlky ledna snad seženu tu NORMA – Swift A-Frame nebo Woodleigh SP. Pak postavím na 100.m pořádný dřevěný špalek a střelím do něho všemi druhy kulek a pak rozštípnu a podívám se jak která pronikla hluboko. Taky mně vrtá hlavou Tvoje tvrzení, že nejlepší je zvěř prostřelit. To už bych mohl rovnou použít nějaký Barnes- Solid, ten „propálí“ antilopu i lvici. Ale co to předání energie střely do cíle ? Durch prostřelená zvěř neuteče daleko ? Tady v Evropě se mi osvědčil systém – nemusím prostřelit , stačí když kulka důkladně rozmasakruje vnitřní orgány. O nějakém poškození zvěřiny se nebavme, to mně v Africe vůbec nezajímá. Rozhodující je ten „Zabíjecí efekt“ . Samozřejmě na vzdálenosti od 50.m do 200.m . Držet se osvědčeného je rozumné, ale to bychom dodnes žili v jeskyni.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
..........................................................................................................................BwanaHunter píše:Vhool> jojo,to dava naprosto smysl. Nemam s CDP zadne zkusenosti,proto me zajima,proc Josef psal CDP by nebral nikdy.
Tak to by mně taky zajímalo. Mám nabídku na dealerství právě munice Blaser CDP ( Controlled Deformation process ) . Před několika roky jsme ji měli od brněnského E.Kettnera. Na střelnici vyzkoušeno, balistika a soustřel velmi dobrá. Odezva od zákazníků špatná. Prý to prostřeluje a zvěř odchází po ráně daleko, nebarví a nemá ranivý účinek. Dobrý známý tímto nábojem CDP v kalibru 9,3 x 62 lovil převážně vysokou a byl velmi nespokojený právě s tou malou ranivostí, že střela je velice tuhá a prostřeluje, aniž by předala energii. Tak nevím. Přesvědčují mně, že vývoj pokročil, že střela má poněkud jinačí plášť, u hrotu tenoučký a ke konci silný. že se bude otevírat ochotněji než před pár lety. Takže jakékoliv hodnověrné info o kvalitě a vlastnostech munice Blaser- CDP mně namouduši zajímá.
-
- Zkušený diskutér
Dvoják
Naposledy upravil(a) Josef Kuřitka dne čtv 29.12.2011, 15:39, celkem upraveno 1 x.
-
- Zkušený diskutér
CDP je skutečně měkká střela a viděl jsem hromadu jejich testů a často docházelo k ztrátě přední části. Střela tak ztratí naráz hromadu hmotnosti a to není dobře. Může tím pádem scházet energie k probití a dále ke ztrátě podstatné části střely při nárazu na překážku v buši!!!!. Osobně mě to připomíná lepší TIG a TUG a konkrétně s Tigem jsem měl na oryxovi v Africe špatnou zkušenost.
Pro moje domácí lovy samozřejmě je CDP dostatečné a měl jsem v 8x57JS a na vitalní a subtilní zvěř, jako jsou selata a lončáci, případně "srncojelenovysoká" (takové ty laně 60-70 kg a jeleni slaboučcí jeleni 70-90kg vyvrženo-kdo viděl skutečné jeleny s karpatskou krví v žírných oblastech, tak ví, o jakém rozdílu v síle zvěře mluvím ) je naprosto vyhovující, i když proto mám raději (na subtilní,ale vitální zvěř) něco skutečně měkkého, co rozbije orgány a předá max. energie. Občas se tu střel tohoto typu na zabělenější zvěři stává, že prostřelí - u CDP, TIG, TUG, Vulkan je o malý vstřelový otvor v dece-škáře a je zatažen ihned bělí a pak dojde k deformaci přední části, střepinovému efektu, případně expazne-deformace rozruší celou přední měkkou část až po tu přepážku s tvrdým jádrem ( u TUGu a TUGu po tvrdé jádro), tím pak vznikne jakoby čistý malý váleček, který zvěř dál sice prostřeluje, ale není schopen ji na výstřelu řádně otevřít a vystřel je uzavřen ihned bělí a výstřel na škáře je často o průměru střely - max. do 1cm. Bavím se o svojich domácích podmínkách na JM, kdy zvěř má běžně 2-3 i více prstů sádla (jinak se to snad ani nedá nazvat- Alda promine). Důsledek řepky, pšenice, kukuřice, tisíce metráků a tun žaludů. Prostě není to ani ryba ani rak. Energie průstřelem uteče, deformace vnitřních orgánů není tak brutální, jak třeba po A maxu, SST apod.. Pokud chybí průstřely, tak je potřeba si vychovat psa nebo kamaráda stopaře. Medium varmit, to není pro každého dosledovače!!!
Afrika- zvěř není tak zabělená a i když má silnou škáru-deku, tak je zvěřina a škára - žádná ochranná tuková termovesta. Zkušenosti pouze z Namibie a bez buvola, kteý mě připadá opticky tučnější. Přišlo mě, že při trochu slušném zásahu líp barví - aspoň ze začátku
. Jiný metabolismus a malá plocha plic, které jsou společně se srdcem natlačeny velkým bachorem strašně dopředu. Bachor je obrovský, protože v době sucha zvěř tráví skoro jen dřevo z okusu křovin-někde se to musí fermentovat. Srnec by tam pošel hlady. Jak trus vyschne , tak je to pilinová briketa.V podstatě je všechno důležité schováno za lopatkami. Otřes a omráčení zvěře je rovněž k nezaplacení - šok!!!. Střílet dlaň za lopaktu tam nemá smysl. Proto se budou muset probijet kosti (v ideálu obě lopatky a žebra, ramenní klouby, případně vyšší komora na lopatky s páteří) a to i na hodně 200 +. Silný býk Elanada má i 1000+ kg!! Čím by jste prostřelovali tunového plemenného býka u nás? Proto tvrdá střela, která skutečně udrží hmotnost a pro ranivost se dokáže rozšířit na 1,5 násobku proměru - ten hříbek.
Navíc jde o způsob lovu. Odmítám střílet z vysokého posedu u vody a auto pouze pro přepravu. Jinak šoulačka, střelba ze země a z holí. Prase rovněž po zemi v okolí vody. Riziko střelby přez překážky zejména při dosledu a při nutné obraně - protiútok lvice je obrovské a proto žádná měkota. A Frame a Woo SP se sice otevřou na hříbek, ale jsou stabilní a buší nebo sečí při naháňce , šlapou jak pochod smrti!!
Pro moje domácí lovy samozřejmě je CDP dostatečné a měl jsem v 8x57JS a na vitalní a subtilní zvěř, jako jsou selata a lončáci, případně "srncojelenovysoká" (takové ty laně 60-70 kg a jeleni slaboučcí jeleni 70-90kg vyvrženo-kdo viděl skutečné jeleny s karpatskou krví v žírných oblastech, tak ví, o jakém rozdílu v síle zvěře mluvím ) je naprosto vyhovující, i když proto mám raději (na subtilní,ale vitální zvěř) něco skutečně měkkého, co rozbije orgány a předá max. energie. Občas se tu střel tohoto typu na zabělenější zvěři stává, že prostřelí - u CDP, TIG, TUG, Vulkan je o malý vstřelový otvor v dece-škáře a je zatažen ihned bělí a pak dojde k deformaci přední části, střepinovému efektu, případně expazne-deformace rozruší celou přední měkkou část až po tu přepážku s tvrdým jádrem ( u TUGu a TUGu po tvrdé jádro), tím pak vznikne jakoby čistý malý váleček, který zvěř dál sice prostřeluje, ale není schopen ji na výstřelu řádně otevřít a vystřel je uzavřen ihned bělí a výstřel na škáře je často o průměru střely - max. do 1cm. Bavím se o svojich domácích podmínkách na JM, kdy zvěř má běžně 2-3 i více prstů sádla (jinak se to snad ani nedá nazvat- Alda promine). Důsledek řepky, pšenice, kukuřice, tisíce metráků a tun žaludů. Prostě není to ani ryba ani rak. Energie průstřelem uteče, deformace vnitřních orgánů není tak brutální, jak třeba po A maxu, SST apod.. Pokud chybí průstřely, tak je potřeba si vychovat psa nebo kamaráda stopaře. Medium varmit, to není pro každého dosledovače!!!
Afrika- zvěř není tak zabělená a i když má silnou škáru-deku, tak je zvěřina a škára - žádná ochranná tuková termovesta. Zkušenosti pouze z Namibie a bez buvola, kteý mě připadá opticky tučnější. Přišlo mě, že při trochu slušném zásahu líp barví - aspoň ze začátku

Navíc jde o způsob lovu. Odmítám střílet z vysokého posedu u vody a auto pouze pro přepravu. Jinak šoulačka, střelba ze země a z holí. Prase rovněž po zemi v okolí vody. Riziko střelby přez překážky zejména při dosledu a při nutné obraně - protiútok lvice je obrovské a proto žádná měkota. A Frame a Woo SP se sice otevřou na hříbek, ale jsou stabilní a buší nebo sečí při naháňce , šlapou jak pochod smrti!!
-
- Zkušený diskutér
Na oryxe bacha - co mě učili, tak se začátečník musí vyhýbat střelbě na krk - je lákavě široký a bývá z buše často pěkně vidět, ale ne!!!
-
- Zkušený diskutér
Myslivec Milda píše:............................................................................................................................................Josef Kuřitka píše: Pokud nechceš nic továrního z USA a nemáš v přebíjené 100% důvěru a to asi ne, protože jsi si možná možná nevědomě prezentoval jako přívrženec cool značek a to nemyslím ve zlém, tak bych šel z evropských do tohoto:
http://www.norma.cc/de/Produkte/Jagd1/3 ... me-300-gr/
Moc se toho k nám v 375 HaH asi nedoveze. RWS UNI a Brenneke TUG nebrat v žádném případě!!!!!! Obdobně bych pro AF nešel do CDP v jakékoliv ráži.
Zdravím Vás kolegové drazí v tento sváteční čas, kdy normální lidé holdují vánočnímu obžerství a návštěvám příbuzenstva. Páč mně víc než sledování TV + konzumace dobrot teď zajímá tohle téma, jsem zde. Za dva měsíce už budu opět na cestě do Afriky, a tak moc času na výběr munice už nezbývá. Jinak pořád jsou ještě 1 – 2. místa volná, kdyby někdo měl zájem zažít výjimečné dva týdny v JAR. Ale k věci. Milý Josefe, víš to jistě, že tovární munice BRENNEKE se vyrábí v S&B ? No a těch 300.m ? Samozřejmě, že při nastřelování je to v sedě, ze stolu , nastřelovací koza podložená 3.koberci. Potřebuji vědět co umí kulovnice, montáž, optika, munice. Potřebuji jistotu, že se na zbraň můžu spolehnout, a že ji dovezu vzorně nastřelenou. Na Mabula lodge není střelnice na tuto vzdálenost, tam si jen ověřím na 100.m, že je to stejné jako v ČR. K dalšímu co píšeš. ............................. Pokud nechceš nic továrního z USA a nemáš v přebíjené 100% důvěru a to asi ne, protože jsi se možná možná nevědomě prezentoval jako přívrženec cool značek a to nemyslím ve zlém, tak bych šel z evropských do tohoto. ……………........………… Josefe, já nemám žádnou osobní, praktickou zkušenost americkým střelivem pro .375 H&H Magnum. Ani si ji nechci dělat na vlastní kůži a náklady v Africe, je to zbytečně riskantní. Přebíjené střelivo z česka ? ANI OMYLEM ! Mám se rád. ( např. minulý rok jsem řešil havarii u SAUER S-202 = roztržená hlaveň, zmrzačená levá ruka, kulovnice od nás, střelivo domácky přebíjené. Zkušebna + metalografická zkouška ukázala, že náboje byly nesmyslně přebité, moc prachu. Letošní případ – Schwarzenberk- mladší & Strasser. Amatérsky přebíjené střelivo ! PMax trojnásobně překročený, vina jednoznačně na amatérském přebíječi- kutilovi, bez skutečného odborného vzdělání, zato byl „chytrolín-vystudovaný z internetu“. Někteří lidé jsou blázni, tak proč bych jim měl dělat pokusného králíka ? ) COOL značky ? Hele mně ten africký špás vyjde na nějakých 250 – 300. tisíc, včetně dopravy a preparace trofejí. Mám v této ceně řešit položku za cca. 10.kusů nábojů ? Osobně je mi jedno jaká bude tovární značka střeliva, podstatná je nekompromisní kvalita. Zadání je jasné. Kulka musí mít energii ve 200.m minimálně 4.000 J. To Tebou doporučená NORMA bohužel nemá . Takže je out. Když se tam loví, tak PH má seznam, co všechno chci lovit, ALE nikdy ne pořadí. Nikdy nevíme, na co zrovna náhodou narazíme. Takže nemám šanci laborovat s různými druhy munice, abych nedopadl jako Ozawa u Midway. Sedneme na auto a jedeme. Může se klidně stát, že třeba dva dny nenajdeme přesně „TO“ co chci lovit, v požadované kvalitě trofeje, nebo za jeden den slovíme několik kusů . Nikdy dopředu nevím, jestli to bude střílení na pláních nebo v horách nebo mezi porostem kaktusů či akácií . Stejně tak nevím, jestli budu aktuálně střílet na farmě ( 152.000 Ha / 45x34 km), nebo na volném distriktu, nebo na nějaké koncesi. Proto mně trápí jakou munici a kde sehnat. Podmínka jasná . Ve 200.m = 4.000 J nejméně. V Africe není možný žádný zadarmózní reparát, za všechno se tvrdě platí. Taky se klidně může přihodit, že zavolají na farmu „odněkud“ : Máme tady slona, nosorožce nebo buvola, kterému definitivně hráblo, nebo je zraněný či chorý a musí se tak jako tak zastřelit a je tedy k mání za pakatel oproti ceníkové ceně, ale hned sedněte do letadýlka nebo auta a honem přijeďte. Přesně to se stalo letos v březnu. Kamarádovi nabídli takhle agresivního slona v Kruger parku včetně trofejí za 30% běžné ceny. V JAR je to byznys, a když je třeba výjimečně někde „něco zajímavého“ rychle zastřelit, vždycky obvolávají okolní farmy, jestli tam náhodou někdo nemá zájem o lov se slevou. Je pro ně lepší „nějaký“ peníz než žádný peníz. Dobrá puška a munice je důležitá pro takové bleskové rozhodnutí, stejně jako „rezerva“ na účtu pro mimořádné výdaje. Té „ hrozné prdy“ se u .375 H&H neobávám. Mag-Na porty na hlavni sežerou ten zpětný ráz a kope to asi jako obyčejný 30-06 a Swarovski to snáší absolutně bez problémů. Střela, si myslím pronikne kůží zvěře bez potíží, problém je v dostatečné dopadové energii a v rozptylu. Mám např. vyzkoušené = jedna střelnice, jeden střelec, stejný čas, jeden typ kulovnice, stejný typ střeliva a rozdíl v rozptylu na 300.m dvojnásobný.( 8x57 JS versus .300 Win.Magn ) . Třístovka vynikající a osma taková malá hrůza. Přitom ve 100.m jsou si v rozptylu rovnocenné. Nejsem schopen to „vědecky“ vysvětlit, ale vím , že je tomu tak, páč jsem to několikrát vyzkoušel. Prolistuji web, pokud mi laskavě někdo dáte odkazy na solidní výrobce – 375 H&H , budu rád, ušetřím si čas a třeba bych i něco nenašel. Co dodat ? Snad užijme si symbolické „štěpánské“ lovecké akce a nezapomeňme taky vánočně nakrmit.
-
- Zkušený diskutér
Mildo,napsal. Ackoliv v tom bude ten matrix,jednou se mi to ukazuje jako prispevek z 26.12. 0:38 a jednou z 25.12. 23:38. Nekde,a netvrdim ze ne u me,je rozdil v case 1 hod a tim to je. Kazdopadne,myslel jsem prispevek vyse,na ten jsem reagoval.
Barnes Banded Solid bych ti doporucil na slona,zejmena pokud bys na nej sel s 375 HH. Ale jinak neni prostrelit jako prostrelit. I predani energie samozrejme hrsje roli. Ja psal strelu,ktera zajisti dobrou penetraci PRI dostatecnem predani energie. Solid u mensi zvere splnuje jen pulku z toho. Ale Barnes TSX bych se na velke antilopy vzit nebal,vedle tech dvou o kterych psal Josef,k tomu se da dodat jen amen...
Barnes Banded Solid bych ti doporucil na slona,zejmena pokud bys na nej sel s 375 HH. Ale jinak neni prostrelit jako prostrelit. I predani energie samozrejme hrsje roli. Ja psal strelu,ktera zajisti dobrou penetraci PRI dostatecnem predani energie. Solid u mensi zvere splnuje jen pulku z toho. Ale Barnes TSX bych se na velke antilopy vzit nebal,vedle tech dvou o kterych psal Josef,k tomu se da dodat jen amen...