Napadení divočákem

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
motolada
Zkušený diskutér

Re: napadeni divocakem

Příspěvek od motolada »

Ukázkový případ jak by se to mělo dělat..... :roll:
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Vy tam budete pěkní exoti, nejdřív lov při umělém osvětlení a pak lov dospělé zvěře na společném lovu, buď máte vyjímky nebo jste doufám bez loveckých lístků :roll:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

U nás máme výjimky jak na umělé osvětlení, tak i lov dospělých kusů na společných akcích. Což mi hlava nebere, jelikož někde v klidu velký prase střílet takřka na jistotu nemůžu, ale v totálních chaosu (naháňka) ano.

Jeden nejmenovaný primář u nás kdysi lovící, střílel jednoho prosincového večera na velké prase. Po ráně prase odskočilo ze stráně dolů do několik metrů vzdálené houštinky. Vydal se tedy do vsi pro pomoc. Pomoc dorazila se psem. Nebyl to pes lovecký s vrozenými vlohami a třímetrovým rodokmenem, nýbrž obyčejný nalezenec, jež svou odvahou a oddaností se mnohým takovým hravě vyrovnal. Když dvojice došla na nástřel, vypustili psa do přilehlé houštiny, kde tušili zalehnutého kňoura. Pes ho hned začal hlásit a primář držíce baterku v ruce jedné a kulovnici v ruce druhé se pomalu přihližoval k onomu houští. Drubý z dvojice stál u kraje lesa na proti primářovi a dřímajíce svůj zánovní kulobrok ZH modelové řady 304 čekal, jak vše dopadne. Horlivý primář, ač člověk dříve narozený, jakmile ve smrčině uviděl pohyb, nečekal a vypálil. V tom okamžiku přestal pes hlásit, jen střašlivě zavil. Kňour vyrazil přímo do louky proti druhému střelci. Ten, když viděl, že nezbývá jiná možnost nežli střílet, hbitě založil kulobrok do ramene a v měsíčním svitu podvědomě usadil kříž staré německé klasiky kňourovi na hlavu. Padla rána a prase se dokutálelo téměř k jeho ošoupaným filcovým holínkám. Krve by se v něm nedořezal. Z majestátu tamního lesa pomalu vyprchával život, když si vzpoměl na psa. Kde je pes? Nechal prase prasetem, přemítajíce poslední okamžiky zápasu psa s kňourem a skoro běžel do té osudné houšiny u níž stále stál šokovaný primář. Ptal se po svém psovi, ale primář jen krčil rameny a tak se šli společně podívat. Pes ležel v houštině - mrtvý. Primář pak tvrdil, že prase drželo psa v hubě a již mu nebylo pomoci. On však věděl své, ta neuvážená kulová rána zmařila Danovi život. Tak se stalo, že toho prosinového večera přišli o život udatní bojovnící dva. Oba z lidské hlouposti a chamtivosti. Dnes už to odvál čas, pan primář již loví někde jinde a třeba ho i Dan na jeho lovech doprovází.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To Kojot moc pěkně napsaný až se mi ježí clupy.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

kojot píše: Dnes už to odvál čas, pan primář již loví někde jinde a třeba ho i Dan na jeho lovech doprovází.
... a doufám - hryže do p...le
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Michal S
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Michal S »

i
Naposledy upravil(a) Michal S dne čtv 16.8.2012, 10:13, celkem upraveno 1 x.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Uplnou náhodou jsem na netu narazil na http://www.nahanky.cz/index.php/site/pribehy
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Moc hezky napsané... A takový důkaz pravdy, jako má autor, bych asi mít nechtěl. Ten kňour asi přežil ? A být ohrožen 2x v jedné leči - nejdřív Rakušákem a pak kňourem - to se stane tak jednou za život a ještě málokomu. Mohlo to dopadnout i hůř.
Kritériem pravdy je praxe.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Než jsem viděl podpis a fotku,taky jsem myslel že čtu nějaké drama od spisovatele :)
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Jo, tohle mi přišlo nedávno mailem. Zajímalo by mě, čistě ze statistického hlediska, kolik se takových napadení při společných akcích ročně odehraje. Vezmu li v potaz počet akcí, ulovených prasat a počet účastí lovců, jaká je asi míra pravděpodobnosti?
Kdo netermí s námi, termí proti nám
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Tipnu 10%
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Napadení divočákem nebude asi tak pravděpodobné, jako že Vás ohrozí vedle Vás stojící střelec.

Osobně už jsem jednou dokonce zalehával k zemi, když jsem viděl, jak 15 metrů vedle mě stojící soused táhne s prasetem vybíhajícím z leče mezi námi. Když už bylo prase skoro mezi námi, tak jsem to psychicky nevydržel a dobrovolně jsem padnul hubou k zemi. A to poměrně fofrem...

Sice pak říkal že by to nezmáčknul, že o mě věděl, ale náhoda je blbec...

Jinak pardon za OT
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Já letos viděl Michala Zubíčka jak málem dopad hodně špatně.Nabýt v blízkosti dobří hafani tak nevím.V leči byl jeden dost nasranej sekáč,co kontak vyloženě vyhledával.Možná měl starší zhojené zranění který nebylo na pohled vidět,ale měl 3-4roky a vážil tak 55kg.Což nasvědčovalo tomu,že asi nebyl ulně v pohodě.V leči ho zvedli honci a jednoho pěkně prohnal,pak se na něj pověsili psi dva potrhal a jeden z nich na následky zranění dva dny nato umřel-propichlá bránica kterou veterinář neodhalil :( potom šel z leče ven a 20 metru vedle stál Zubíček,knour ho zahlídl a šel na tvrdo po něm.Zubíček mu dal z 1-2 metrů na ostro 3 rany z automatu.Knour padl,ale hned na to se zvedl a podrazil zubíčkovi nohy.No roztrhal mu jeho echt drahý kožený boty,gatě a udělal pár šrámů na nohách.Mezitím doběhli po stopě knoura psi kteří se pověsili na knoura a Zubíček se odškrabal pryč.Hafani ho zabavili a knour minutu na to zhasl.Kasari jednoho z těch psů co zubíčka zachránili možná zná-patřil nějakýmu Vrchnovskýmu někde z doupova a Zubíček mu zato prý udělá obojek se jménem a číslem na zakázku :) Jinak se na nahánkách pohybuju celkem dost a s něčím podobným jsem se nesetkal.Párkrát běželo prase přímo na mě,ale v posledním metru udělalo vždy kličku kolem mě. Párkrát jsem se ocitl mezi bachyní a selaty,ztoho jim i pes dávil sele a bacha stále kousek ode mě.Dost často chodím sám se psem na lov a střílím v houštinách vždy na pár metrů.Zdravé prase mě mockrát z pár metrů vyhrožovalo,ale zatím ještě nezautočilo.Stát se to může,ale pokud nebude nějak zraněný,tak asi spíš zvolí ustup.
Naposledy upravil(a) kopov.c dne pon 02.1.2012, 17:22, celkem upraveno 1 x.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

No, žádná prdel...
Těžko říct co v takové situaci udělat jinak, asi nic jen doufat že mě to nepotká. Je to málo pravděpodobné, ale stát se to může. Proto s sebou nosím kamkoliv do revíru nějaký ten obvaz, kapesníky, řemen na tažení by se pak dal použít jako škrtidlo - a hlavně mobil! To platí i o společných lovech, hony nevyjímaje.
Na naháňky, šoulačky i čekanou na spárkatou nosím hlavně opakovací kulovnici, je jasné že kozlice, dvoják nebo troják je v tomto případě určitě jistá výhoda. Nicméně jak vidno ani kulový poloautomat nemusí stačit, zvlášť když už jsem nějakou z těch tří ran vystřelil na kus předem :wink:
Na druhou stranu mám kolegu, který už desetiletí dělá honce ve své domovské honitbě, bohaté na černou, ačkoliv by mohl stát na štontu, což ho šlechtí. Ale s podivem je to, že jedinou zbraň kterou nosí je nůž a ten má ještě strčený v batohu. Neměl do teď problém a mezi černou se pohybuje přes deset let. Celkem se mu divím, já bych do leče bez zbraně nešel, těžko říct jestli je to odvaha, nebo už bylbost...:wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Můj názor je ten, že daleko spíš dojde k napadení postřeleným divočákem, který spatří střelce, někde na štontu než v leči, kde dosud zdravá zvěř před honci uhýbá. Na mě osobně zaútočilo prasátko jen jednou a to při dosledu, když jsem ho musel střílet naostro na hlavu a spadlo mi pod nohy, div mi je nepodrazilo - a dvakrát, rovněž při dosledu, se sice otočilo prase proti mně, ale to jsem stačil vystřelit dřív než se dalo do pohybu. Na společných akcích jsem se s útokem divočáka zatím nesetkal. Ale kamarád mi vyprávěl o zcela zbytečném smrtelném úrazu. Střelec na stanovišti vypálil na lončáka, který po zásahu zmizel za hromadou klád a nebylo naň vidět. Po ukončení leče střelec v domnění, že je prase dávno zhaslé, opřel flintu o strom :!: , psa, který byl celou dobu s ním na stanovišti, rovněž nechal odloženého na místě :!: a šel úlovek vyvrhnout. Jak přelézal ty klády, smekl se a spadl přímo k těžce postřelenému praseti. které nemohlo z místa. Milý lončák mu jediným stiskem čelistí utrhl celé kratiny a přes okamžitě poskytnutou první pomoc se masivní krvácení nepodařilo zastavit. Dost hnusná a bolestivá smrt...
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět