AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
-
- Zkušený diskutér
Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
Josef Kuritka> zajimave info. Muj dobry znamy strilel CDP a rikal neco podobneho,jak pise Milda. Srnec,8x57, hledal ho se psem 300 m a kdyz ho nasli,nechtel verit tomu,s jakou ranou dokazal jit tak daleko.
S mekkymi strelami jako SST jsem udelal dobrou zkusenost v razich jako 7x57. V rychlejsich typu 300 WM uz to nebylo ono,resp. samozrejme fungovaly a zabijely,ale bez barveni,bez znaceni, v hustem porostu se to blbe hledalo.
S mekkymi strelami jako SST jsem udelal dobrou zkusenost v razich jako 7x57. V rychlejsich typu 300 WM uz to nebylo ono,resp. samozrejme fungovaly a zabijely,ale bez barveni,bez znaceni, v hustem porostu se to blbe hledalo.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
to bwana: trosku odbocim a zeptam se ciste teoreticky,jak by se v africe tvarili na 338 LM ? docela chapu mildu v tom ze se zajima o neproslapane cesticky ...jsem v tomto podobne postizenej 

-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
.........................................................................................................Josef Kuřitka píše:Na oryxe bacha - co mě učili, tak se začátečník musí vyhýbat střelbě na krk - je lákavě široký a bývá z buše často pěkně vidět, ale ne!!!
Mnooo, kolego Josefe, já mám letos v březnu uloveného Oryxe v JAR, silného býka ve zlaté medaili , rohy 104 a 102.cm , foto zde : http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/Let ... Ulovek.jpg , v současné době už "visí" na zdi prodejny jako dekorace a hezká vzpomínka na Afriku, a můžu znova opakovat. Střelba na pláních, vysoká tráva nad 200.metrů obě rány zleva za plec, nedalo se jinak, poněvadž utíkal . Kalibr 8 x 68 S , střela EVO . Oryx je poměrně velký cíl a proto se dá střílet i hozenou ránou z ruky, a proč tedy střílet na krk, když trup je tak "macatý" ? Ale adrenalín to byl, když se po prvím zásahu jen zapotácel a upaloval do savany. Druhá kulka ho srazila a já si vychutnal vítězný doutník , pravda byl jsem poněkud rozvrkočený, přece je to kusisko a moc jsem se na něho těšil.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
........................................................................................................................................BwanaHunter píše:Mildo,napsal. Ackoliv v tom bude ten matrix,jednou se mi to ukazuje jako prispevek z 26.12. 0:38 a jednou z 25.12. 23:38. ........Barnes Banded Solid bych ti doporucil na slona,zejmena pokud bys na nej sel s 375 HH. Ale jinak neni prostrelit jako prostrelit. I predani energie samozrejme hrsje roli. Ja psal strelu,ktera zajisti dobrou penetraci PRI dostatecnem predani energie. Solid u mensi zvere splnuje jen pulku z toho. Ale Barnes TSX bych se na velke antilopy vzit nebal,vedle tech dvou o kterych psal Josef,k tomu se da dodat jen amen...
Dear Bwana Hunter, neřešme Matrix, to byl jen žert. Já jsem samozřejmě rád za Tvé názory. Moje rozhodnutí je takové. Pořídím si Tebou doporučený náboj . 375 H&H - Swift -A-Frame od Normy a porovnám ho na střelnici s TOG em. napřed na terč, potom na smrkový špalek . Barnes-TSX neeee, než bych ho od Hoffmana sehnal, tak budu zpátky z Afriky doma . Taky věřím v příznivou konstelaci hvězd , laskavost osudu , že se s tou Lvicí přece jenom letos potkám. No a podle Bible víra uzdravuje, takže mně by mohla pomoct s tou lvicí, že. Tvrdíš, že Swift je na leva ideální, tak ho zkusím, jak bude "chutnat" hlavni z Blasera. Co se rizika " nevyšlapaných cestiček" týká, já ti někdy mívám takové vnitřní přesvědčení, že to co si myslím, že je dobré , taky nakonec v paxi dobré je. Vícekrát se mi stalo, že mi tahle sázka na vnitřní přesvědčení vyšla a to hodně dobře. Risknout by se člověk neměl bát. Zvláště když TOG je od němců a ti jsou fakt dobří a spolehliví. No a když mně ta Lvice sežere, tak vlastně nic zvláštního se nestane, svět se bude točit dál. Ale ona mně nesežere, od toho jsou ti PH průvodci aby jistili hosta. A platí pravidlo první kule, že.
Ad. Vhool : Když jedeš do Afriky na tzv. Plains Game ( lov býložravců ) tak ve " Zvacím dopise" od pořadatele je napsané, že používat se doporučuje kulovnice od . 270 Winch. výše. Takže ta . 338 LMag. je víc než dobrá volba.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Dear Bwana Hunter, kolega Pufr, asi kouzlem nechtěného v diskuzi na téma TOG , dal odkaz na tuto stránku zde:
http://www.brenneke-munition.de/cms/97. ... ae0b878cb5
Z této mně zaujal komentář, zejména toto : ........…………..Please let me give you an overview on each animal I took and the circumstances and bullet performance. All were taken with the .375 TOG handloaded for my .375 Holland & Holland:……………
................... Nejde mi pochopit to slovo : „handloaded“ , kdyby to bylo : hand loaded, dalo by se to pochopit, že jde o „indi-vindi „ takové to domácí, amatérské přebíjení. Ale to by nenapslal na ofiko stránky Brenneke. Možná je to chyba korektury tisku. Jak chápeš význam ve smyslu sdělení tohoto souvětí Ty ?? Jde o tovární – seriové náboje nebo reloading ? každopádně mně kolega Pufr potešil. Sice jde jenom o „amíka“ , ale má ten chlapík vkus na volbu : zbraně = Blaser , optiky= Swarovski a munice=Brenneke-TOG. Přesně ta konfigurace ( sice ve starších modelech ) kterou jsem si pro příští rok sám zvolil. Co dodat ? Snad přání k prožití veselého silvestra a v novém roce,- všechno špatné ať se Ti vyhýbá .
http://www.brenneke-munition.de/cms/97. ... ae0b878cb5
Z této mně zaujal komentář, zejména toto : ........…………..Please let me give you an overview on each animal I took and the circumstances and bullet performance. All were taken with the .375 TOG handloaded for my .375 Holland & Holland:……………
................... Nejde mi pochopit to slovo : „handloaded“ , kdyby to bylo : hand loaded, dalo by se to pochopit, že jde o „indi-vindi „ takové to domácí, amatérské přebíjení. Ale to by nenapslal na ofiko stránky Brenneke. Možná je to chyba korektury tisku. Jak chápeš význam ve smyslu sdělení tohoto souvětí Ty ?? Jde o tovární – seriové náboje nebo reloading ? každopádně mně kolega Pufr potešil. Sice jde jenom o „amíka“ , ale má ten chlapík vkus na volbu : zbraně = Blaser , optiky= Swarovski a munice=Brenneke-TOG. Přesně ta konfigurace ( sice ve starších modelech ) kterou jsem si pro příští rok sám zvolil. Co dodat ? Snad přání k prožití veselého silvestra a v novém roce,- všechno špatné ať se Ti vyhýbá .
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Nechapu cemu nerozumis.
To ze nekdo mluvi o prebitych nabojich na strankach vyrobce, na tom neni nic divneho. To ze to nema az tak gramaticky dobre, kdyz je to citace, na tom neni take nic divneho. Staci se podivat zde po foru, jake prasarny (gramaticke hrubky, pri kterych se jezi chlupy i vlasy ) se tu objevuji. Nemluvim o preklepech ci chybejicich pismenkach na konci slova (mne se to stava kazdou chvili). To ze amici prasi anglictinu vedi taky vsichni.
To ze nekdo mluvi o prebitych nabojich na strankach vyrobce, na tom neni nic divneho. To ze to nema az tak gramaticky dobre, kdyz je to citace, na tom neni take nic divneho. Staci se podivat zde po foru, jake prasarny (gramaticke hrubky, pri kterych se jezi chlupy i vlasy ) se tu objevuji. Nemluvim o preklepech ci chybejicich pismenkach na konci slova (mne se to stava kazdou chvili). To ze amici prasi anglictinu vedi taky vsichni.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
-
- Zkušený diskutér
Vhool> na 338 Lapua Mag by se obecne tvarili dobre, a v Africe s tim lidi strili, na plains game je to asi dobra volba. Osobne znam jednoho, co s tim strili, u lovu jsem osobne nikdy nebyl, takze reference jsou z doslechu, ale duveroyhodneho a primeho uzivatele a veskrze pozitivni, spolehlive i na dalku, dobra ranivost a ucinnost i pri horsim zasahu u zvere jako kudu,oryx apod. Ale legal minimum na big five to neni.
Mildo, posledni co bych chtel je byt povazovan za radoby odbornika, ktery nekomu vnucuje nejake pravdy. Ja tu jen placam svoje nazory, a netvrdim ani ze jsou spravne, natoz jedine spravne a rozhodne neaspiruji na to,aby se jimi nekdo ridil protoze jsem to placnul. Zkousej a vybirej a lov cim se ti chce
Ovsem TIG a TUG jsou taky od Nemcu a ze by to byla az takova hitparada se mi nezda (TUG o neco lepsi,dle meho soudu z praktickeho pouziti). Ale treba je TOG jina kava.
Barnes TSX laboruje v 375HH i Norma a Sako ( Sako tomu rika myslim Powerhead),krome Americanu, takze se obejdes i bez Hofmana. Ale ja bych si radeji vybral A-frame nebo Woodleigh (lev), to uz tu zaznelo opakovane.
Handloaded je samozrejme nabijene vlastnorucne, neboli prebijene jak ty rikas. A pouziva se to tak bezne, ani me to nejak za oci netaha a dokonce si myslim, ze je to gramaticky spravne.
Vsechno nej vsem spolupostizenym
).
Mildo, posledni co bych chtel je byt povazovan za radoby odbornika, ktery nekomu vnucuje nejake pravdy. Ja tu jen placam svoje nazory, a netvrdim ani ze jsou spravne, natoz jedine spravne a rozhodne neaspiruji na to,aby se jimi nekdo ridil protoze jsem to placnul. Zkousej a vybirej a lov cim se ti chce

Ovsem TIG a TUG jsou taky od Nemcu a ze by to byla az takova hitparada se mi nezda (TUG o neco lepsi,dle meho soudu z praktickeho pouziti). Ale treba je TOG jina kava.
Barnes TSX laboruje v 375HH i Norma a Sako ( Sako tomu rika myslim Powerhead),krome Americanu, takze se obejdes i bez Hofmana. Ale ja bych si radeji vybral A-frame nebo Woodleigh (lev), to uz tu zaznelo opakovane.
Handloaded je samozrejme nabijene vlastnorucne, neboli prebijene jak ty rikas. A pouziva se to tak bezne, ani me to nejak za oci netaha a dokonce si myslim, ze je to gramaticky spravne.
Vsechno nej vsem spolupostizenym

S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
jen mala OT vsuvka
Handloaded a reloaded neni tak uplne vyznamove stejne. Handloaded nemusi znamenat reloaded. I kdyz se to casto pouziva ve stejnem vyznamu.
Handloaded munice znamena vyznamove "doma nabita-udelana" ne tovarni
Reloaded je prebita a muze tim padem byt i tovarni. Hodne se tak prodava pistolova munice a je delana na tovarni lince.
Handloaded a reloaded neni tak uplne vyznamove stejne. Handloaded nemusi znamenat reloaded. I kdyz se to casto pouziva ve stejnem vyznamu.
Handloaded munice znamena vyznamove "doma nabita-udelana" ne tovarni
Reloaded je prebita a muze tim padem byt i tovarni. Hodne se tak prodava pistolova munice a je delana na tovarni lince.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
.......................................................................................................................................BwanaHunter píše: Mildo, posledni co bych chtel je byt povazovan za radoby odbornika, ktery nekomu vnucuje nejake pravdy. .......Ja tu jen placam svoje nazory ........., a netvrdim ani ze jsou spravne, natoz jedine spravne a rozhodne neaspiruji na to,aby se jimi nekdo ridil protoze jsem to placnul. Zkousej a vybirej a lov cim se ti chcetřeba je TOG jina kava.
Ale ja bych si radeji vybral A-frame nebo Woodleigh (lev), to uz tu zaznelo opakovane.
Vsechno nej vsem spolupostizenym).
Dear Bwana Hunter, Tak jak je to vlastně s Tebou doopravdy ? Víš o Africe a lovech na Danger game ( Big Five ) něco z vlastní praktické-lovecké zkušenosti nebo si zde jen tak plácáš svoje názory ? Já jsem osobně lva ještě neulovil , takže jsem zvědavý jaké to bude poprvé. Pokud tedy bude reálná příležitost. O střele TUG vím jenom to, že má celkem uspokojivou balistiku a precizi do 200.m. Na 300.m je to ve srovnání s EVO špatné. Jenže RWS – EVO není k mání v kal. 375 H&H Magnum. Taky jsem střílel s TOG-em, jenom z jednušky Haenel-Jaeger 9, kal. 7 x 65R. Na 100.m paráda, na 200.m , budiž ještě je to pro lovecké účely dobré , ale na 300.m už neeeee. ( podobně špatnou precizi nad + 200m , má taky VULKAN, asi to bude tou „dírkou“ na špici střely. Jenže do Lva se střílí na +/- 100.m , takže dejme tomu, že TOG vyhoví. Ale jsou tu plánované i velké antilopy a tam se musí počítat i s těmi 200m.+ . Po neděli zkusím zjistit co má doktor skladem z Normy. Mně se víc zamlouvá ten : Swift-A frame, = lepší tabulkové parametry. Díval jsem se i na stránky výrobce: BRENNEKE, na kulové náboje TOG , adresa zde: http://www.brenneke-munition.de/cms/tog.html , pod tím dole na stránce, pod obrázkem střely je odkaz: - TOG „Erlegerberichte“ – tam jsou různé fotky a příspěvky lovců kteří lovili se střelou TOG. Mimo jiné i odkaz pana kolegy Pufra se zdejšího vlákna: TOG a několik dalších ukázek z afrických úlovků. Tak nevím . Zkusím se zeptat přímo u Brennekeho, jak je to vlastně s těmi : „hand loaded“ náboji do . 375 H&H magn. Pokud jsem správně četl příspěvky kolegy vhoola, tak on psal o tom, že právě u tohoto náboje = .375, je podle QL nabití téměř na P-MAX, takže o nějakém extra silnějším „naládování“ lze pochybovat. Afrika je pro mě takový zásadní = největší lovecký zážitek kalendářního roku , a tak nechci nic nechat náhodě. Kvalitní a „pracovité“ střelivo je jedním z pilířů úspěchu letošní africké mise.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
.........................................................................................Shiva píše:Nechapu cemu nerozumis. To ze nekdo mluvi o prebitych nabojich na strankach vyrobce, na tom neni nic divneho. To ze to nema az tak gramaticky dobre, kdyz je to citace, na tom neni take nic divneho. Staci se podivat zde po foru, jake prasarny (gramaticke hrubky, pri kterych se jezi chlupy i vlasy ) se tu objevuji. Nemluvim o preklepech ci chybejicich pismenkach na konci slova (mne se to stava kazdou chvili). To ze amici prasi anglictinu vedi taky vsichni.
Možná pro tebe to není divné, já nejsem tak fundovaný a zkušený borec jako ty, a navíc moje angličtina je taková "indiánská". podobná češtině jednoho tyroláka, který hledal striptýzový klub větou: šéknout mi kte ja muset chódyt ktyš já chtela koukat šenská v pýš........... Český jazyk to je jiná. Též jsem zde na fóru nezřídka konsternován nehoráznými hrubkami a to nejen od obyčejných účastníků . I moderátoři zápasí často s gramatikou pro pátý ročník základní školy. Doznávám, že mívám občas nutkání poradit těmto "prznitelům" jazyka mateřského, aby zašli za svými učiteli a požádali je, aby tito pedagové vrátili tu část své mzdy kterou obdrželi za tak hanebný výsledek své práce. No a pak si to rozmyslím, u vědomí toho, že nelze spravedlivě požadovat po lidech to, co jim příroda odepřela. Pomíjím formu sdělení a soustředím se na obsah. Teď je moje priorita dopátrat se té nejlepší munice pro lovecké safari v JAR pro kal. .375 H&H magnum.
Naposledy upravil(a) Myslivec Milda dne stř 04.1.2012, 1:57, celkem upraveno 1 x.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
300gr A-Frame nebo Barnes-X
mohu se ti zeptat v JAR. Mam tam dost kamaradu strelcu. V CR znam jen jednoho co jezdi pravidelne do JARu ale nevim jestli uz lva strilel.
Ches tovarnu nebo "hand loaded"?
mohu se ti zeptat v JAR. Mam tam dost kamaradu strelcu. V CR znam jen jednoho co jezdi pravidelne do JARu ale nevim jestli uz lva strilel.
Ches tovarnu nebo "hand loaded"?
Naposledy upravil(a) Shiva dne úte 03.1.2012, 23:31, celkem upraveno 1 x.
to mysl. Milda : s tou tvojí češtinou to asi taky nebude to pravé ořechové. Když chceš vznášet kritiku, tak si nejprve přečti příspěvky po sobě a to např. "vrátli tu část své mzdy kterou obdrželi za tak hanebný výsledek své práce." - schází písmeno "i" a čárka v souvětí. Další např. "No a pak si to rozmyslím, u vědomí toho, že nelze spravedlivě požadovat po lidech to, co jim příroda odepřela. " - "u vědomí toho", co je to za slovní obrat, měl si na mysli " s vědomím toho". Pak tvá kritika vyznívá celkem úsměvně
. Jinak si myslím, že nejsme na češtinářském fóru a chybičky se stanou každému. Moderátoři prominou za OT.

PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
zpet k tematu,co se cestiny tyka tak tu opravdu nejsme jazykozpyteckej krouzek,urcita uroven tu ovsem byt muze a myslim ze i je...tohle si reste po SZ,dalsi OT bez vyjimky mazu ...

-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
....................................................................................................................................Shiva píše:300gr A-Frame nebo Barnes-X mohu se ti zeptat v JAR. Mam tam dost kamaradu strelcu. Ches tovarnu nebo "hand loaded"?
Děkuji za ochotu Shivo. Pokud tě to nebude příliš obtěžovat zeptej se. Ze tvých příspěvků jsem usoudil, že jsi spíš sportovní střelec než lovec. Tak nevím. Tví kolegové jsou profesionální lovci nebo sportovní střelci ? To fakt není totéž. Určitě chci tovární střelivo, k přebíjenému nemám důvěru. Při vší úctě k těm co si pro sebe přebíjejí. Každý je svého osudu do značné míry strůjcem, a já jsem už viděl několik havarovaných kulovnic právě po přebíjeném střelivu. Taky spolehlivost a vyrovnanost považuji u originální tovární munice za větší jistotu. Představa či pochybnost , že by mi selhal náboj u drahé trofejové zvěře , nedejbože u postřelené lvice je důvodem pro volbu značkové munice. Mám dost nábojů zn. Brenneke-TOG, v Detexu mi slíbili, že koncem ledna dostanou – NORMA , -- Swift-A-Frame . To by mohlo stačit. Porovnám oba na střelnici a rozhodnu se. Dnes jsem probíral letošní lovecké safari s průvodcem. Dohodli jsme pevný termín, odlétáme 24.února na plných 7.loveckých dnů.(Mimo dny příletu a odletu a vlastní cesty ) To by mohlo stačit na 7.kusů co plánujeme ulovit a snad vyjde i čas na ten Kruger- park nebo nějakou jinou rezervaci jako bonus. Letos bych toho chtěl v Africe vidět ještě trošku více mimo vlastní loviště a Lodgi. Taky se třeba projet při foto-safari na slonovi. Docela se těším na domorodý trh někde u benzínky v buši. Tam se dají koupit překrásné suvenýry na památku. Taky na město a místní folklór, např. pánský masážní klub , dobrý bar, etc.etc.etc. Afrika je kouzelná a s ničím jiným se nedá srovnat. Ta se musí zažít a vychutnat. Nejlépe opakovaně, na způsob anglického naboba. Myslím v dobrém slova smyslu. Užívat si života plnými doušky, co se do člověka vejde a pokud to jde. Žijeme jenom jednou.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Myslivec Milda píše: Tví kolegové jsou profesionální lovci nebo sportovní střelci ? To fakt není totéž.

Takhle me uz dlouho nikdo nepobavil, a zvlaste z myslivcu ne.
No así mluvime kazdy o necem jinem. Doufam ze tva duvera v tovarni strelivo te nepripravi o peknou trofej a nedej buh snad o zivot. Dovolim si tvrdit ze o strelivu a jeho vyrobe toho moc nevis.Myslivec Milda píše: Určitě chci tovární střelivo, k přebíjenému nemám důvěru. Při vší úctě k těm co si pro sebe přebíjejí. Každý je svého osudu do značné míry strůjcem, a já jsem už viděl několik havarovaných kulovnic právě po přebíjeném střelivu.
Mozna bys mel zajit nekdy na strelnici a strelit si par krabicek lovecke munice pres hradla, pak bychom mohli debatovat o vyrovnanosti tovarni munice. Pak si jich par delaboruj a zvaz si prach a strely. Mozna se budes divit.Myslivec Milda píše: Taky spolehlivost a vyrovnanost považuji u originální tovární munice za větší jistotu.Představa či pochybnost , že by mi selhal náboj u drahé trofejové zvěře , nedejbože u postřelené lvice je důvodem pro volbu značkové munice.
Poslednich radove 10-12 let nestrilim jinym strelivem nez prebitym. A ze strilim opravdu hodne a z hodne ruznych zbrani. Vetsina klientu co si odemne koupi custom zbran, dostane (teda musi si to zaplatit) nastrelku z te zbrane nastrelenou (5 ran/100m) vychytanou laboraci pro danou strelu. Zadna tovarna nestrili presneji. za ty roky, jsem nemel jediny selhac (pouze v pripade zavady na zbrani), coz nemohu rici o tovarnim strelivu. Casto testuji strelivo pro nektere ozbrojene slozky. Takze hromada naboju. nekolikrat se stalo ze napr. Norma nebo Federal nesel proste do komory. byl velky. parkrat se stalo ze zapalka selhala. Takze ja bych zase nesel nikam kde mi na tom zalezi s tovarnim strelivem. Ted jsem dokonce zacal delat vlastni strely. Dnes prvnich 10ks.

Samozrjeme ze dotaz sel na PH pres kamarada. Jen nevim jak si na to kdo vzpomene. Zaurguju. Co mas za zbran?? pokud jsi to nekde psal, tak se mi to nechce hledat. opakovaci nebo kulovy dvojak? to mi staci vedet. Protoze jsem to loni resil s klientem a byl z toho cely vyplaseny, chtel kliku, nakonec jsme se shodli na dvojaku, jako spolehlivejsi zbrani. Videl jsem na vlastni oci, poplatkovyho lovce zavarit prave pri lovu lva, kliku ve 458 Lott. PH dostreloval dvojakem.Myslivec Milda píše: Dohodli jsme pevný termín, odlétáme 24.února na plných 7.loveckých dnů.(Mimo dny příletu a odletu a vlastní cesty )