Registrace zbraně ve wildcat ráži

Vše o kulovnicích a malorážkách
Žanek
Pravidelný diskutér

Registrace zbraně ve wildcat ráži

Příspěvek od Žanek »

Má někdo přestavěnou kulovnici ve wildcat ráži? Zajímalo by mě jak je to s přihlášením a se zkušebnou....
ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
Belson
Častý návštěvník

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od Belson »

Žanek, neviem či sa to u vás nebude líšiť, ale:
Na kusové overenie si odo mňa skúšobňa vypýtala niekoľko nábojov, ktoré boli pre mňa čosi ako "spotrebné", dodal som radšej z dvoch rozdielnych laborácií. Bolo to pred niekoľkými rokmi, nepamätám si presný počet, cca po päť z každej? Chlapi v skúšobni si z nich vyrobili tormentačné tak, že najprv si zmerali úsťovú rýchlosť neupravených a potom si ich "dosypávali". To bolo všetko. Prihlásenie prebehlo štandardne.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

2 Belson: co Ti napsali do techničáku za ráži?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Belson
Častý návštěvník

Příspěvek od Belson »

338-06. Pomerne rozšírený wildcat v USA, V SAAMI je údajne už aj normalizovaný. V C.I.P. nie.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tak ten je asi zařazen v QL jako .338-06 A-Square. Vypadá to, že vznikl z 30-06 Sprg. roztažením krčku. Myslel jsem, že máš vlastní. Tak jsem byl zvědav, jak jsi ho nazval bo tady je to pořád exotika. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Belson
Častý návštěvník

Příspěvek od Belson »

Ako píšeš, nie je to vlastný kaliber. Myslím ale, že z pohľadu skúšobne procedúry nebudú odlišné, lebo v C.I.P. sa nenachádza.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

C.I.P. je pouze dohoda nekolika statu o uznavani si zkusebnich znacek.
Zkusebni znackou je opatrena zbran, ktera ktera splnuje bezpecne tlaky. To ze raze jako takova neni uvedena ve std. normach uvedenych v C.I.P. dokumentaci, neznamena, ze nemuze mit homologacni znacku.
Vetsi problem nez zkusebna (s tim jsem se setkal podstatne casteji) je ze jmenovita raze neni uvedena v seznamu PCR.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

CIP nebo SAAMI normalizuje max. tlak pro danou ráži. Zkušebna pak kulový náboj zkouší min. 1,3 násobkem max. tlaku. Pokud bych tam donesl svůj výtvor (jestli to vůbec mohu bez zbrojní licence, páč už asi nepůjde o přebíjení, ale výrobu), jakým tlakem to vlastně bude zkoušet? Belson tu uvedl, že si změřili rychlosti. Spíše by měli změřit tlaky mýho výtvoru a podle nich vyrobit zkušební náboje.
to Shiva: s tou PCR to bude asi neprůstřelný. Tam by to způsobilo mobilizaci. :D
Belson
Častý návštěvník

Příspěvek od Belson »

Páni (Shiva, dalas) : tým, že som spomenul CIP, som mal na mysli to, že skúšobňa nemala odkiaľ mať tormentačné náboje. No a keďže nešlo o typovú skúšku ale o kusové overenie, tak ich z mnou donesených nábojov nalaborovala. dalas má pravdu, netormentuje sa rýchlosťou ale tlakom. Ale existuje niečo také ako vnútrobalistická závislosť medzi tlakom v zbrani a úsťovou rýchlosťou. Ako som spomenul, odmerali si úsťovku "spotrebného" náboja a dosypali, aby vyrobili skúšobný náboj. Metóda je to nepriama a určite približná, ale neverím, žeby skúšobňa "partizánčila". Ako zástupca v CIP určite konala v súlade s nejakým "cipáckym" predpisom (nemám v skúšobni žiadnu rodinu :D ). Takže myslím, že ani tie percentá, o koľko sa má zdvihnúť úsťovka si necucali z palca. Mojou jedinou starosťou bolo doniesť tie správne spotrebné laborácie, čo nebol problém.

Shiva, moja zbraň nemala odkiaľ mať homologačnú značku, lebo som si ju prehlavňoval sám.

dalas: bez zbrojnej licencie takú zbraň do skúšobne doniesť nemôžeš. Na polícii sa žiadna mobilizácia nekonala. Rovnako ako ani neskôr, keď som si zo zámoria doviezol zbraň v kalibri 7mmWSM, ktorý ešte v databáze nemali. Jednoducho mi kázali prísť o pár dní, že to dovtedy zariadia a bolo. Nemám prístup k ich databázam, ale verím, že sa tam už oba kalibre vyskytujú (t.j. aj ten 338-06), keďže preukazy zbraní vydali.

Môj pôvodný príspevok reagoval na Žaneka, opakujem, nevidím rozdiel v procedúre medzi vlastným výtvorom a bradatým americkým wildcatom.
Belson
Častý návštěvník

Příspěvek od Belson »

A ešte poznámka:
dalas píše:...už asi nepůjde o přebíjení, ale výrobu...
O výrobu pri nábojoch by išlo, keby si ich dodával inej osobe (čo vraj mnohí aj robia). Pokiaľ ich laboruješ pre seba, je to OK. Je právne irelevantné, či sa náboj nachádza v CIP, či v SAAMI alebo sa nenachádza nikde. Podstatné je, že sa skúšobňou overená zbraň na ten náboj nachádza v tvojej skrini. :D
Žanek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Žanek »

mám to zkušenost, že u vás na slovensku jste v tomto jaksi rozumnější, co do přístupu úřadů ..... takže u nás zatím nikdo?
ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Belson
Nebud vztahovacny, tvoje zbran mi nezajima, dostane homologacni znacku na zkusebne.
O CIP jsem psal z duvodu, ze s touto zkratkou operuje spousta lidi bez znalosti o co vlastne jde. Takze je potreba ujasnit ze kdyz se rekne CIP znacka, tak to obnasi to, ze se jedna o znacku zkusebny zeme ktera tuto dohodu podepsala a jeji znacky jsou uvedeny na seznamu CIP. Takze pokud nejaka zbran ma znadku zkusebny zeme, ktera je ve spolku CIP (Commission Internationale Permanente pour l'Epreuve des Armes à Feu Portatives) (Permanent International Commission for Firearms Testing) Stala mezinarodni komise pro testovani palnych zbrani.
Proto doporucuji odkazovat se pouze na Ceskou zkusebnu zbrani a streliva, pro nase ucely bude stacit "zkusebna" a nejaky CIP bych sem vubec netahal, protoze to je zavadejici, pro mnoho lidi tajemne a pusobi to jako strasak. Pane boze, moje zbran neni v CIPu, bla bla bla.
Zkusebna je povinna (je to jejich napln prace) vzit jakoukoli zbran v jakekoli razi a otestovat ji. Pak ji (ne)oznacit zkusebni znackou. Pokud je to zbran nezvykle ci nove raze, takze mit nebudou naboje, musis jim tyto naboje dodat v mnozstvi ktere ti reknou. pokud je to uplne nova raze, tak by mohli potobe chtit i dokumentaci. Predpokladam ze pokud je to tzv. Wildcat, budes mit pro tuto razi i vyrobene matrice a komorovy vystruznik. Pokud si vystruznik nedelas sam, tam musis dodat firme vykres vystruzniku. ten pak samozrejme muzes pouzit jako dokumentaci pro zkusebnu.
Muzou potobe chtit i nasmlouvanou strelnici kde to pujdou strilet (napr. 50BMG nebudou testovat v tom jejich tunelu) alespon jsem takovy pozadavek minuly tyden dostal.
Zkusebna neni problem. Jen je potreba se informovat na zkusebne a ne tady na foru.
PCR byva vetsi problem, protoze jsem se setkal s tim, ze : Pane, ale tahle raze vubec neexistuje.! Ja rikam, jak to ze ne, drzite ji v ruce. Takze problem, a byla to blba 6.5/284 (pred dvema lety), posilal jsem jim odkazy na weby kde byly vykresy a fotky. To ze to nemaji ve svych seznamech, to te nemusi trapit, to je jejich problem a oni si ho musi vyresit (taky ze ho vyresi).
Pokud mas licenci na vyrobu, opravy a upravy zbrani, tak bys to mel vedet, nebo vedet kde se informovat. Tady ci jinych forech, jsou informace typu JPP. Pokud licenci nemas, tak se dopoustit trestneho cinu, pokud si to delas sam, a na zkusebnu s tim stejne nemuzes.
Nechapu diskuze tohoto typu, zde neni o cem diskutovat, pac to je dane zakonem ci predpisem, a nakonec pujdes na zkusebnu do Brna a bude to nejak a pak v Praze a bude to opet jinak. A tady se dovis jen 95% plku co si nekdo mysli a co slysel.
sided
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sided »

Shiva: a co požadavek při předložení zbraně na zkušebnu: zbran ve střelbyscopném stavu a dva kusy tovární munice ? Na tohle naráží ti kteří chtějí tormentaci Gew.88 v ráži 8x57J a tyhle patrony se někomu blbě shání a zkušebna přebíjenky nevezme, chce originál. Nebo podobný případ, není možno zcivilnit ruské protitankové pušky v ráži 14,5mm protože do nich neexistuje CIP munice, jen vojenská a přebíjenou variantu zkušebna nevezme. (jasně ta PTRD je extrém ale pořád je to jen kulovnice) Nenarazí při předložení Wildcatu na stejný problém? Neexistence fabrický munice?
Mluvím samozřejmě o český zkušebně, Slovenský předpisy neznám.
Belson
Častý návštěvník

Příspěvek od Belson »

Shiva, môže sa to javiť ako vzťahovačnosť, ale v tomto úseku diskusie som tu s CIPom vyšiel ja, preto som si myslel, že reaguješ na mňa. Či niekoho moja zbraň zaujíma alebo nie, je mi ľahostajné. Niekto sa tu na niečo pýtal a keďže som pred šiestimi rokmi rokmi spomínaný wildcat "spáchal a zúradnil", tak som si dovolil tu svoje poznatky zverejniť.

Ale myslím si, že na CIP máš trocha zúžený pohľad, ak tu tvrdíš, že ide len o vzájomné uznávanie značiek. Je tu isto nielen normalizačná činnosť, ale aj harmonizácia skúšobných postupov. Ono uznávať skúšobné značky by asi veľmi nešlo, keby medzi jednotlivými členskými štátmi boli veľké odlišnosti. Aj preto tvrdím, že u vás to nemôže byť zas až tak veľmi odlišné. Zo školských lavíc v Brode pred siedmimi rokmi ten dojem určite nemám (bolo tam trocha aj okolo skúšobníctva). Súhlasím však, že všetko je o ľuďoch a že ináč sa môžu k veci stavať v skúšobniach v rôznych mestách.

Neviem, pokiaľ sú vety určené mne a odkiaľ autorovi otázky, takže aby som opäť nevyzeral vzťahovačne, radšej prenechávam priestor pre spomínané zdroje JPP. :D
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Normativy jsou z duvodu seriove vyrabenych zbrani a munice. kdyby to platilo vseobecne a bez vyjimky, tak CIP norma (alespon z vydani co mam ja) urcuje stoupani vyvrtu pro razi 308win 12". to znamena ze vsechny 10, 11, 13 a ev. 14, nemaji mit znacku zkusebny??? a nemaji co spolecneho s kusovou vyrobou zbrani.

Pro seriove vyrabenou zbran musis mit seriove vyrabenou munici. Pokud mas valecnes strep a munice se do nej seriove nevyrabi, tak jsou jen tri moznosti.
1. domluvit se se zkusebnou na jinem reseni
2. dat do muzea
3. objednat si v nejake municce nebo u nekoho kdo ma vyrobu streliva, serii teto munice. A to si myslim ze te prijde na hodne penez. :-)

co se tyce wildcatu nebo upravenych razi, jez se vice ci mene odchyluji od normativu cipu, tak za posledni 2 - 3 roky byla vice jak polovina mych zbrani ci hlavni custom, a zadna tovarna se do nich nevesla.
Mozna ze mam zuzeny pohled na CIP, ale myslim si ze pro nase potreby je dostatecny. CIP jako takovy nam muze byt vsem ukradeny, a vubec bych ho uz nezminoval, CR je v CIPu a tudiz musime resit nasi zkusebnu aby jsme tam tu znacku dostali. Za jakych podminek, pri nestd. razi, to je na kazdem jedinci si vzit telefon a na zkusebnu zavolat, nebo jeste lepe dojit a domluvit se.

Belson
Jeste malou poznamku, pokud neznas zakony CR, tak bych byl opatrny s vyjadrovanim se o tom, ze se to zas az tak moc nelisi. Mozna by ses divil. Od te doby, co obe zeme vstobpily do EU, tak legislativa EU nechala urcity prostor jednotlivym zemim v legislative prave na useku zbrani a streliva. Kazda zeme si tim padem muze upravovat tuto cast zakona ruzne a mohu ti rici, ze ty upravy jsou opravdu hodne rozdilne.
Takze Ceska zkusebna tohoto prava vyuziva do maxima. A ac produkty nemaji s CIP dohodou nic spolecneho, tak u nas na zkusebnu za ucelem homologace musi. Tudiz pro nas (strelce, obchodniky, vyrobce) je v prvni rade dulezita CESKA ZKUSEBNA, nikoli CIP.
Ceska zkusebna naprikad vyzaduje homologaci na pneumaticke nastrelovace hrebiku, na diabolky apd. Nikoho nezajima ze to nese oznaceni CE, u nas je to vedeno jako zbran a strelivo. Strely, jako obchodnik kdyz koupim Lapua scenar ve Finsku (clen EU a clen CIP) a budu je chtit u nas prodavat koncovym uzivatelum, tak musim na zkusebnu pro homologaci. kdyz ty same strely koupim v nemecku (jako obchodnik) a budu je chtit dat na trh, tak ac se prodavaji po cele EU bez omezeni a potreby nejake lokalni zkusebny, u nas musim pro homologaci.
kdyz nekdo bude importovat prach primo z tovarny ve finsku, (EU a CIP) tak ho opet u nas musim homologovat. kdyz to koupim v nemecku (ci jine EU zeme) tak plati totez.
Kdyz koupim US prach od distributora v nemecku, ktery homologaci (CE) v nemecku udelal, oznacil, tak ja stejne vpripade uvedenim na trh,musim opet na zkusebnu pro ceskou homologaci. Zapalky - totez. jedine zbrane a munice se zkusebni znackou jine CIP zeme, nemusim. Ale PCR si muze vyzadat overeni od Ceske zkusebny i pres oznaceni zkusebnou CIP zeme.
Takze jak vidis, CIP u NAS nema cenu vubec resit, pac je uplne nepodstatny.
Odpovědět