Bohuzel nemam tolik casu abych cely den sedel, procital a studoval problematiku jako takovou. Navic (ted jsem to nekde tady videl, protoze nez jsem zacal odepisovat, tak pribyly dalsi prispevky) nelze tuto cast jen tak oddelit, stejne tak jako to prirovnavat ke stavebnictvi. To me dost pobavilo. Elementarni fyzika prokaze ze kanelovana hlaven se ohne vice nez plna (pri stejne vaze a stejnem zatizeni). Navic se z nostniku nestrili, nevznikaji vibrace, mimo zemetreseni apd. jez jsou jineho charakteru a nosniky jsou na to dimenzovane (nejsem stavar, ale nejde to porovnavat), nosniky se ani nezahrivaji.
Rovnez tak porovnavani si tercu, ci vyzvani nekoho na souboj

. kdyz si dam praci, tak nekde najdu terc jez ma soustrel 0.089 MOA soustrel s nekanelovanou hlavni, no a co mi to rekne v porovnani s 0.1MOA dosazenych s kanelovanou hlavni? nic, jen to ze jsem mel vetsi stesti.
zajimave by bylo, kdyby se zminena soutez v BR strilela na porovnani vyhradne s kanelovanymi hlavnemi. Nevim jak vypovidajici by to bylo, protoze povetrnostni podminky by byly jine, ale experiment by byl zajimavy.
Test by musel probehnout podobne jako se testuje strelivo. Loni pred MS jsme byli vybirat malorazkove naboje v Shoenebecku, system vyndany z pazby, misto pazby kus oceloveho ingotu upnuteho ve sveraku, hala a el. vyhodnocovani.
Cela diskuze vznikla o uprave jiz hotove zbrane (hlavne). Jediny zpusob ktery mi napada, ze by se system upnul obdobne jako pri testovani streliva, v kontrolovanych podminkach. museli by se snimat senzory vibrace, narust teploty v ruznych castech a rozptylovy obrazec. Pak by se hlaven vyndala, udelala by se pozadovana uprava a nasadila zpet. test by se zopakoval a vysledky by se porovnaly. pred upravou a po uprave by se musela zmerit i "rovnost" hlavne.
Ja jsem nekde takovyto setup videl, mel jsem za to, ze to bylo prave ve zminene knize, ale v rychlosti jsem to tam nenasel. Mam tech knih vice ale hlavne nekolik rocniku odbornych casopisu.
Jsou dve verze podani a tabory. Jedni jsou vyrobci hlavni a ti druzi jsou puskari. Vetsina vyrbocu hlavnoviny a hlavni, bud tuto upravu nabizi sami, s tim, ze efekt je pouze zanedbatelne snizeni vahy (nelze porovnavat pandura pokud neporovname vahu celeho systemu). Samozrejme i rychlejsi chlazeni. Nicmene se ohrevem a vlivem zabyvaji v teto souvislosti jen nekteri. Mohl by nekdo vypocitat rychlost ohrevu a naslednou dobu chladnuti hlavne u kanelovane a nekanelovane hlavne? protoze je jasny fakt, ze mensi hmota se ohreje rychleji. O tom se zase nikdo nezminuje (skoro). Jini hlavnari (napr. Shillen) tyto upravy vubec nedela ani nedoporucuje
http://www.shilen.com/faq.html#question8 a v pripade dodatecne dodelane od nekoho jineho, jejich vyrobek ztraci zaruku.
Na druhe strane je tabor puskaru, kteri naopak tvrdi ze to je OK a vlastne brnkacka nezbytnost. Da se to pochopit, protoze je to zivi. Jen nektery prizna, ze to zas neni az tak jednoduche a jak zdlouhavy a pracny proces to je.
Setting up a barrel in the mill for fluting is a very exacting, very time consuming task. Then there is the actual cutting. The tool must be very sharp. Cuts need to be small and go-slow. The convex cutters designed to be used on a horizontal mill set up have a very large cutting surface that creates a lot of heat and friction that will dull a cutter in a hurry. Dull cutters will bend metal out of their way. A burr running along side the edge of a flute is the metal that was bent out of the way. Stress has just been introduced into the metallurgy of the barrel. It takes lots of small cuts and all day to flute a barrel. If the time wasn’t taken to do it right then you are better off not fluting at all.
S ohledem na shora uvedene, tezko bych sveril do rukou nejakemu puskari aby mi takto narocnou upravu jak na peclivost tak na vybaveni a hlavne odbornost a ktery je schopen mavnou rukou nad nejakou "malickosti" a rici "on to nikdo nepozna". Moje duvera v domaci remeslniky neni ve skrze zadna, staci se podivat kamkoli a vsude clovek vidi jen odflaknutou praci, dalo by se uvazovat i o tom, ze mi hlaven vymeni protoze to pak nepoznam.

Z dostupnych informaci je zrejme, ze takto, relativne, agresivni zasah do hotove hlavne ovlivnuje pri zahrati i jeji matalurgicke vlastnosti (viz citace a clanek u Shilen barrels). Takze otazka je o tom, jestli rychlejsi chlazeni jez je brano jako positivum, neni nahodou jen oprava nasledku kanelace.