Myslivecké zážitky
Re: Myslivecké zážitky
To Dalas:
Hm, dobrý postřeh. Ani mě nenapadla varianta, na kterou narážíš. Zase nelze říct nic jiného, než že je to o lidech. Ani jsem nepomyslel na to, že by se to dalo zneužít. Jestli jsi to teda myslel takto? Bohužel na to ve finále doplatí zase zvěř.......
Hm, dobrý postřeh. Ani mě nenapadla varianta, na kterou narážíš. Zase nelze říct nic jiného, než že je to o lidech. Ani jsem nepomyslel na to, že by se to dalo zneužít. Jestli jsi to teda myslel takto? Bohužel na to ve finále doplatí zase zvěř.......
To víš, jsou si rovní a rovnější, někteří se musí zeptat, jiní ne. Někteří nemusí zvěř předkládat a jiní musí s liškou lítat i tři dny, aby ji ukázaliMiraDuchek píše:
Teda nevim o čem se chceš radit?

Po přečtení všech příspěvků jsem i já rozhodl reagovat. Mám z nich pocit, že v některých honitbách nějak méně funguje propojení mezi člověkem, který jde do honitby s úmyslem lovit, mysliveckým hospodářem a orgánem státní správy myslivosti. Když jdu do honitby s rozhodnutím lovit (někdy jdu pouze obeznávat, protože vím, že mi druhý den pracovní nebo jiné povinnosti zkomplikují případný dosled či řádnou manipulaci s ulovenou zvěřinou), tak již dopředu si u mysl. hospodáře musím ověřit, jakou zvěř dle plnění plánu mohu lovit a jak mám naložit se zvěřinou, vzorkem apod. Co se týká "asanačního odstřelu", tak u nás velmi dobře funguje spolupráce s orgánem státní správy myslivosti. Jestliže potkám opravdu špatný, poraněný kus druhu zvěře buď mimo plán lovu nebo již v době hájení, stačí z místa jeden telefonát mysl. hospodáři, ten se spojí s pracovníkem OSSM a vyřešení situace je otázkou několika minut. Samozřejmě je to také o vzájemné důvěře a komunikaci. Bohužel jsem se i já již s různě poraněnou zvěří několikrát setkal - honitbu protíná několik silnic, železniční trať, ale nejhorší jsou někteří naši nezodpovědní kolegové myslivci, kteří si ani neověří nástřel a hned vědí, že zvěř minuli. Také se jim nechce hlásit každou vystřelenou ránu, budit pejskaře k dosledu, nemají vztahy se sousedy, když postřelená zvěř odejde do jejich honitby a připravenu spoustu dalších výmluv. Ne všichni myslivci chtějí zvěř chovat, pečovat o ni, chtějí pouze lovit. Přeji všem přispěvovatelům do fóra, aby se obdobnými situacemi potkávali co nejméně.
to hakl: Byl bych velice rád, kdyby takováto spolupráce mezi MH a OSSM ve věcech sanitárních odstřelů fungovala i u nás, ale bohužel realita je zde jiná. Ikdyž zjištění takovéhoto kusu oznámím pracovníku OSSM bezprostředně po obeznání, musím počkat na vydání Povolení a při jeho obdržení ( v lepším případě emailem nikoliv poštou) ještě musím podepsat protokol o vzdání se odvolání, aby se celá věc urychlila. Pak se tedy teprve může lovit, kus je již tou dobou jinde nebo zhaslý. V letošním roce jsem žádal o povolení 2ks srnců s poraněnými běhy (patrně důsledky sklizně), na povolení jsem čekal týden, ani jeden ze srnců nebyl odloven ani nalezen.
případné oponenty s radami ulovit hned, papírovat potom, musím upozornit, že takový systém nelze aplikovat v MS s ne příliš dobrými mezilidskými vztahy.
případné oponenty s radami ulovit hned, papírovat potom, musím upozornit, že takový systém nelze aplikovat v MS s ne příliš dobrými mezilidskými vztahy.

KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
A otom to jeeeeee....Je to zase jen o lidech,ale zákon je pořád jen jeden.
Tak mam konečně čas.12.1.jsme s otcem vyrazili na pozvání na Šumavu(Vimperk)na lov Jelena.
Hned první den se otci podařilo co si přál celí život a splnil si sen,ulovil Jelena a jako bonus zůstal v ohni.
Ačkoli mě přišlo celkem 17ks holé a mohl jsem ulovit telko nestřílel sem,jen to že sem mohl spatřit tuto majestátní zvěř mě uspokojilo a byl jsem spokojen.
Byla zde supr parta a úspěch otce sme slavili aš do rána a také proběhlo pasování a famfáry.Prostě vše jak má být.
Byli jsme pak ještě dvakrát na čekané,ale už jsme viděli jen srnčí,kunu a lišku.
Byli to opravdu krásné chvíle strávené v nádherné krajině plné sněhu(50cm)a musím poděkovat strýci a jeho kamarádům,kteří nás doprovázeli a umožnili otci splnit si sen.
Dlouho budem vzpomínat na tyto nevšední dny.
Lovu.
Hned první den se otci podařilo co si přál celí život a splnil si sen,ulovil Jelena a jako bonus zůstal v ohni.
Ačkoli mě přišlo celkem 17ks holé a mohl jsem ulovit telko nestřílel sem,jen to že sem mohl spatřit tuto majestátní zvěř mě uspokojilo a byl jsem spokojen.
Byla zde supr parta a úspěch otce sme slavili aš do rána a také proběhlo pasování a famfáry.Prostě vše jak má být.
Byli jsme pak ještě dvakrát na čekané,ale už jsme viděli jen srnčí,kunu a lišku.
Byli to opravdu krásné chvíle strávené v nádherné krajině plné sněhu(50cm)a musím poděkovat strýci a jeho kamarádům,kteří nás doprovázeli a umožnili otci splnit si sen.
Dlouho budem vzpomínat na tyto nevšední dny.
Lovu.
CZ 550FS 308W-Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 os.60
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
ZH324 7x57R,16/70-Docter 2,5-10x48 os.60
Baikal-27EM-M 12/76,12/76
Tak pánové, po dnešním (23.1.) brněnském nebi, který vypadá jak v březnu, právě protáhly dva malé klíny hus (celkem tak 50 ks) směr sever 

ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
Letošní zima mi zde na Hané sníh nedopřává, tak jsem byl předběžně domluven s bratrancem od Zlína, že jakmile u nich něco napadne, vyzkoušíme vábničky, které mi doma zahálí a třepou se v kapsi. Minulou neděli zazvonil telefon jestli nechci přijet. Lovecký "absťák" byl tak velký že i přes silný vítr který foukal jsem vyrazil. Kolem páté jsem byl na místě, posilnil jsem se topinkou a vyrazili jsme. Měli jsme naplánované tři místa, kde vábničky vyzkoušíme. Bohužel vítr byl náš největší nepřítel. Objeli jsme postupně všechny místa, ale liška žádná nepřišla. Nakonec nás v devět večer vyhnala chumelenice s deštěm a já vyrazil zpět k domovu. Na druhý den mi bratranec volal, že liška podle stop šla v místech kde jsme vábili. Ve čtvrtek dopoledne zvoní telefon znovu. "Nechceš přijet, přimrzlo tak by jsme to mohli zkusit." Uf, na rychlo, ale po telefonu se domlouvám s manželkou a i přes nějaké povinnosti znovu vyrážím. Po příjezdu mě vítá strýc slovy " tak co vy magoři "
. Vítr sice fouká, ale méně než v neděli, ale zato mrzne. Přicházíme na první místo kolem šesté večerní. Menší lesík, louka a na proti druhý lesík vzdálený asi 300 metrů. Po levé straně louky, hráz zarostlá maliním a všelijakým bordelem. Vítr fouká právě zleva od hráze, počítám s tím že jestli liška přijde, tak právě od hráze a půjde si pro vítr přes louku. Bratrance usazuji jako prvního a já z vábničkami jdu až na konec lesíka. Po uvelebení se na stoličce a 15 minutovém klidu zavábím na vřeštidlo. Mám i štěkání lišky, ale podle informací už lišky neštěkají. Další čekání mě "unavuje" a i v mrazu na stoličce pomalu klimbám. Další vábení po půlhodině nic. Zariskuji a zkouším štěkání lišáka. Čas se vleče a už mi po louce začínají "běhat" trsy trávy trčící ze sněhu. Zrak mi sjede doleva a vidím pohyb, tak typický pro lišku. Jde přesně podle plánu. Šikmo po louce kolem bratrance, ale nezastavuje se, proto nestřílí. Já ji mám ještě relativně daleko, sleduji lišku v puškohledu, odjišťuji a napínám napínáček. Zabalen, s vábničkami v rukavicích a flintou v rameni moc pohybu nenadělám, ale vytřepávám vábničku a na lišku zaštěkám. Stáčí se a míří přímo ke mě. Z dlouhého dívání se do puškohledu vůbec nevím jak je daleko. Sedá si, mrku okem mimo puškohled, je max 60 metrů. Oko zpět do puškohledu, ale asi už je tak unavené že pořádně nevím jak liška sedí - stojí. Pře to umisťuji kříž na lišce a večerním tichem třeskne rána. Už podle zvuku, než se mi srovná flinta a zrak vím že jsem minul. Liška vyrazila do protějšího lesíka šikmo kolem mě. Přebití bylo otázkou vteřin a už sleduji lišku opět přes poškohled. Po cca 50 metrech se zastavuje a jistí ke mě. Vidím ji krásně na široko, kříž za lopatku a padá druhá rána. Slyším náraz kule a vím že jsem tentokrát trefil. Už okem vidím jak liška odkazuje na místě a oddychuji si. Přichází bratranec, jdeme k lišce je cca 100 metrů. Následuje LOVU ZDAR a zkoušíme ještě další dvě místa. Tentokrát bez úspěchu. Sedám do auta a jednu jsem doma jako na koni. Manželka si myslí něco o zelených bláznech
, ale já mám zase parádní zážitek, jak jsem přechytračil tuto krásnou a chytrou zvěř.
LOVU ZDAR.

LOVU ZDAR.
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
No za 5 minut 12
Zážitek určitě supr u nás je lišek taky povíc,vábničky mám u sebe neustále ale beze sněhu snad pomůže mráz a měsíc...

Zážitek určitě supr u nás je lišek taky povíc,vábničky mám u sebe neustále ale beze sněhu snad pomůže mráz a měsíc...
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Lovu neni nic krásnějšího jak ulovit lišku na sněhu a ještě jí přelstít.Ale tahle byla asi mladá a nebo nikdy neslyšela ranu..
U nás chybenou nezastaví ani tank.

štěkal jsem lišáka a kupodivu to byl lišák. Asi přišel na "ferovku". Zbytek jsem opravdu nezkoumal s ohledem na cestu domů atd. Jinak měl tak 6-7 kg. Starý určitě nebyl, bo měl chrup jak po colgatu
.

Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Lovu zdar!
No já musím přidat parádní zážitek.
Předevčírem jsem vyrazil do revíru dříve ještě za světla, že se trochu projdu a obhlídnu vnadiště atd. Bylo sice silně mrazivo, ale jasno a krásně, téměř bezvětří. Na nějaké šoulání nemohlo být pomyšlení jak z hlediska času, tak z důvodu promrzlé krusty na sněhové pokrývce.
Procházím tedy lesní cestou nedaleko palouků a rubisek už zdálky slyším vřeštět a skolit lišky. Popošel jsem asi 500m a už vidím krátký pohyb asi na 150m, dvě lišky. Rozhoduji se, že se posadím na blízkou pozorovatelnu a budu tam čekat. Po asi 1/2hodině čekání za stálého vřeštění lišek, které se přibližovalo a zase v lese vzdalovalo, zahlídnu 3 lišky, 2 lišáci se zřejmě ženou za liškou. Prosvištěly mi tak 70m od pozorovatelny ale na střelbu nebylo pomyšlení ačkoliv nachystaný jsem byl.
Zase čekám, nervy napjaté k prasknutí, to liščí kolečko se zopakovalo asi po hodině už za šera, mezitím zkouším zaskolit - nic. Myškovat nemá cenu, snad jen zavřeštět, tak jak to dělá úspěšně léta kolega ústy na navlhčenou dlaň, ale to dobře neumím a teď to zkoušet nechci. Doufám tedy, že se mi nějaká liška ještě ukáže, mezi tím zase zahlédnu v dálce pohyb 3lišek a na to koutkem levého oka lehce pohyb tak na 150m - 4.liška!!! Dle profilu postavy lišák a dobrý. Přišel se asi podívat, jestli na něj taky něco nezbude.
Nečekám a už ho mám v optice na mírně šikmo, ale i na kulovou ránu se mi zdá ještě daleko, na kozlici mám 4x32 zeiss. Úvahy o střelbě přeruší sám lišák, rozběhne se cvalem směrem k vřeštění, zkouším rychle zaskolit, nic.
Zase čekám, kroutíce hlavou s úsměvem na rtech, jako ve snech. Setmělo se, ale díky sněhu je vidět stále dobře, rozhoduji se ještě počkat, ač už značně prokřehlý. Vřeštění a skolení ustalo.
Znovu zleva předemnou pohyb, liška mě míjí klusem tak na 80m, nezastavuje a pokračuje k houštince, tak na 300m zastaví na široko a jistí, asi 5minut bez pohybu. Jako na střelnici, na mě však hóóódně daleko. Nic.
Po 5-ti minutách zahlédnu pohyb přímo přede mnou na 100m ve svahu okraje stojáku, zřejmě lišák (dobrý) se vrací mezi stromy někam asi ke svému stávaništi
, jelikož se nezastavuje a mihá se jen mezi stromy - na palouk nevychází jen mu mávám na pozdrav a už se sbírám.
Můj životní myslivecký zážitek s liškama, ač nic neuloveno, vzpomínka na celý život. Příroda a její hnací životní síla je úžasná.
No já musím přidat parádní zážitek.
Předevčírem jsem vyrazil do revíru dříve ještě za světla, že se trochu projdu a obhlídnu vnadiště atd. Bylo sice silně mrazivo, ale jasno a krásně, téměř bezvětří. Na nějaké šoulání nemohlo být pomyšlení jak z hlediska času, tak z důvodu promrzlé krusty na sněhové pokrývce.
Procházím tedy lesní cestou nedaleko palouků a rubisek už zdálky slyším vřeštět a skolit lišky. Popošel jsem asi 500m a už vidím krátký pohyb asi na 150m, dvě lišky. Rozhoduji se, že se posadím na blízkou pozorovatelnu a budu tam čekat. Po asi 1/2hodině čekání za stálého vřeštění lišek, které se přibližovalo a zase v lese vzdalovalo, zahlídnu 3 lišky, 2 lišáci se zřejmě ženou za liškou. Prosvištěly mi tak 70m od pozorovatelny ale na střelbu nebylo pomyšlení ačkoliv nachystaný jsem byl.
Zase čekám, nervy napjaté k prasknutí, to liščí kolečko se zopakovalo asi po hodině už za šera, mezitím zkouším zaskolit - nic. Myškovat nemá cenu, snad jen zavřeštět, tak jak to dělá úspěšně léta kolega ústy na navlhčenou dlaň, ale to dobře neumím a teď to zkoušet nechci. Doufám tedy, že se mi nějaká liška ještě ukáže, mezi tím zase zahlédnu v dálce pohyb 3lišek a na to koutkem levého oka lehce pohyb tak na 150m - 4.liška!!! Dle profilu postavy lišák a dobrý. Přišel se asi podívat, jestli na něj taky něco nezbude.

Zase čekám, kroutíce hlavou s úsměvem na rtech, jako ve snech. Setmělo se, ale díky sněhu je vidět stále dobře, rozhoduji se ještě počkat, ač už značně prokřehlý. Vřeštění a skolení ustalo.
Znovu zleva předemnou pohyb, liška mě míjí klusem tak na 80m, nezastavuje a pokračuje k houštince, tak na 300m zastaví na široko a jistí, asi 5minut bez pohybu. Jako na střelnici, na mě však hóóódně daleko. Nic.
Po 5-ti minutách zahlédnu pohyb přímo přede mnou na 100m ve svahu okraje stojáku, zřejmě lišák (dobrý) se vrací mezi stromy někam asi ke svému stávaništi

Můj životní myslivecký zážitek s liškama, ač nic neuloveno, vzpomínka na celý život. Příroda a její hnací životní síla je úžasná.

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Brácha měl včera príma zážitek - není tu registrován, tak to povím za něj - vyrazil po poledni s krmením, mrzlo až praštělo, za jasného slunečního svitu, jen tak beze zbraně a se psem. Pes mu u krmlece z křoví vyhnal 4 selata kolem 35-ti kilo, velká bachyně se schovávala v křoví, pak pomalu a v klidu - vidouc, že je brácha beze zbraně (všechny kulovnice prodal a nová dorazí až v březnu
) prošla kolem něho i se selaty na 20 m a v klidu společně odkráčeli jinam
Murphyho zákony schválnosti fungují i v myslivosti 

Naposledy upravil(a) Lotr dne čtv 02.2.2012, 14:20, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
No, ono všechno zlé je k něčemu dobré. V tomoto případě bylo možná lepší, že vystřelit neměl čím
Mám v plánu dnes vyrazit znovu na lišky, tak doufám že nezmrznu... máme -15°C avečer bude hůř. Už vidím moji drahou jak zas otáčí oči v sloup

Mám v plánu dnes vyrazit znovu na lišky, tak doufám že nezmrznu... máme -15°C avečer bude hůř. Už vidím moji drahou jak zas otáčí oči v sloup

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Hlavně si s sebou vezmi flintu. Já jsem takhle jednou vyrazil také s krmením, také za jasného zimního dne, místo obvyklé jednušky jsem s sebou vzal tehdy 4 letou dceru. Kmotra liška to asi vědela a v klidu si to štrádovala po hraniční cestě kousek od nás, na brokový dostřel. Pěkně jsme jí s dcerku zamávali a pokračovali v krmení
Jak říkám, Murphyho zákony schválnosti fungují i v myslivosti
Jinak u nás dnes ráno -18°C a dnes v noci mají mínusové teploty gradovat, tak se pořádně nabal a přeji přízeň Diany.

Jinak u nás dnes ráno -18°C a dnes v noci mají mínusové teploty gradovat, tak se pořádně nabal a přeji přízeň Diany.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100