Černá zvěř

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
Odpovědět
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Černá zvěř

Příspěvek od Zdenek41 »

Tak přidám další zkušenost o jednom lovu.Bylo asi 19 hodin,když se kolega po mobilu domlouvá o tom,že můžem na dvě pivka.Už jsem dlouho nikde nebyl tak alespon pokecat s přáteli,kteří mi ještě zůstali přijímám.Něco po 19,30 odcházím z domu a asi na poloviční cestě dostávám další zprávu od kolegy z posedu.Sele barví,ale odešlo z nástřelu.Stavuji tedy pro kamaráda do restaurace s tím,že jsme za hodinu zpátky....Ještě mi kolega doma půjčuje filcáky. :wink: Za půl hodiny postupujeme po pobarvené stopě uprostřed lesních komplexů.Prase jde pořád záleh žádný po prvních dvou kilometrech poprvně stálo.Barva je tmavá po metru po kapičce,ale je.Prase postupně hledá ochozy černé chvíli jde přímo pak se vrací.Motáme se, les je po pořádném přídělu sněhu všude stejný.Docházíme na první hranice.Krátká SMS a jdeme dál.Jsem rád,že mám vztahy se sousedy dobré.Jdeme asi 500m a prase je opět v naší honitbě.Odhad od nástřelu 4 kilometry.Blížíme se k další hranici,prase ale dostalo rozum a opět se točí k nám aby po 200 metrech přešlo hranici u dalších sousedů.Jsem už skeptický jsme skoro bez barvy.Navrhuji nechat dosled na ráno.Ještě,že kolega s lampou s dlouhým dosvitem posvítil po stopní dráze u sousedů a ta kopírovala po vrácení se asi 300m hranici a přes vodní strouhu přešla opět k nám.Pokračujeme tedy dál.Prase se již začíná chladit ve vodě.Sem tam zaleze do hraniční strouhy sem tam vyleze ven.Po dalších 400 metrech vylézá na pole a stopa pokračuje přes pole na horizont.Barva je sporadicky,ale je.S horizontu uhybá ostře do prava a poračuje asi kilometr do potoka.Kde je vidět,že se chladí.Opět vylézá do strmého břehu a uprostřed polí zatahuje do kázku,kde jsou tři stromy a asi 20 metru délka 3 metry šířka trnek.Kolega se vydal pro auto,které podle mojeho odhadu a přímočaře bylo 4km vzdálené a já s kolegou střelcem obešel tento kázek.Prase tu zalehlo.Domlouváme se,že ráno já nemohu,ale druhý kolega mu pomůže,pokud tu prase zůstane.Druhý den mi volají na farmu,že leží.Po dostřelné ráně na hlavu,plně při vědomí.Sele 35kg vstřel zatím nezjištěn,výstřel plecí v lopatce vstřelný kanál šikmý.Po stažení budu informovat.Je to pro mě záhada taky,já jsem hádal na slezinu a hodně nizko ze šikma hrudník.Mýlil jsem se.Ráže 7/57R ID 11,5g.Vevnitř nebyl zasažen žádný orgán,vše se obešlo bez prostřelení hrudníku.Sám jsem chtěl tento dosled vzdát a dnes vím,že u prasete si člověk nemůže být jistý nikdy.Pokud kus barví je třeba jít...Domu jsem přišel o půlnoci.Z piva nebylo zase nic.Ale měl jsem radost z toho,že vše dobře dopadlo a člověk mohl opět pomoci kamarádovi a procházka okolo 7 kilometrů k nezaplacení ,venku bylo -5 a 30 centimetrů sněhu.
RuStaff
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RuStaff »

...
Naposledy upravil(a) RuStaff dne pát 22.3.2013, 12:49, celkem upraveno 1 x.
6,5x55SE☝️❤️ 8)
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Pes ano,ale s 4 hranicema no tak raději ne...
Steyer
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Steyer »

Taky přidám Lovu Zdar!
no jak ty Zdenku rád říkáš: a vo tom to jeeeee :D
co je na světě krásnější než 4 hodinová procházka v noci s kamarádem po revíru, cestou necestou, -5°C a po
kolena sněhu. To se to pak dobře spí, co? :D
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

.
Naposledy upravil(a) MiraDuchek dne ned 24.3.2013, 20:10, celkem upraveno 1 x.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

No že byšel staf sám na volno a držel 4km stopu?Nechci zpochybnovat práci tohohle plemene-je dobrý a líbí semi,ale tohle se mi malinko nezdá :)
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

Dam odpověd do kynologie at to tady nehnojíme.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Psům věřím i já,ale řeknu po pravdě,když je sníh věřím sobě a očím.Myslím,že pokud je všude přítomná čerstvá stopa a přítomnost černé tak opravdu těch 7 kilometrů by pes stopu neudržel ač pobarvenou.Jsem člověk,který vyhodnocuje každý nástřel a dosle beru vesměs moc vážně a to i tak kolegové berou.Poprvé jsem chtěl dosled zastavit až na ráno dobře,že kolega to ještě omrkl za tou hraniční strouhou..do rána napadlo dalších 20 čisel a bylo by to beznadějné.Možná by to prasátko přežilo nebyl zasažen žádný orgán.Podle všeho to vypadá na spodek krku a lopatkou ven.Většinou,když byl zraněn hrtam prase slintalo s barvou a bylo to ve stopě v prostřed anebo okolo,když pohazuje hlavou.Na jícen to bývá vesměs flek.Tady opravdu kapičky velikosti hlavičky od sirky otěr vůbec žádný.No prostě až to kolega stahne jsem zvědav,vždy si uvědomím co po nahánkách musí kusů někde zhnít v prašanu by tu barvu nikdo ani nenašel.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Zdenku, tak gratulace k úspěšnému dosledu a pěkně dlouhému, jak čtu. Já mám zkušenost, jak z naháňek tak i z běžných dosledů, že pokud černá nemá záleh zhruba do 1km a při tom na stopě nebo nástělu není jiná barva než svalová nebo i vč. tříště, vše pak ukazujena to že kus není smrtelně zraněn (smrtelně pro černou :wink: ).
U jelení to platí i když tam ty kusy zdaleka nepřežijí dlouhodobě taková zranění jako zvěř černá. Většinou zhasínají i po týdnech strádání, což je velmi smutné. V každém případě je vždy lepší jít za kusem jak dlouho to technicky možné, protože pokud je jakkoliv zraněn, je povinností dostřel.
S takovými dosledy jak popisuješ mám zkušenost u černé, která se střílí lehkou nebo i běžnou ráží dost nezodpovědně přes trávu, větvičky a jiný bordel, kdy se kule rozpadne a kus zasáhnou pouze střepiny nebo plášť. To je pak bez sněhu problém i pro hodně dobré psy...
Zajímavé je to, že někdy i jinak zodpovědní střelci při lovu černé zjančí a zkouší jestli to nevyjde, a přitom třeba na srnčí by tak nikdy nestříleli.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Ano psal jsem to už jinde,pokud jde o černou často jde rozum stranou.Na rudl černé v běhu nevystřelí málo kdo na vysokou si to nikdo nedovolí :roll:
abc
Nový návštěvník

Příspěvek od abc »

Na prase v běhu se střílý mnohem lépe, protože se pohybuje ustáleněji.Třeba srnčí v běhu i skáče.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Ve více příspěvcích se mluvilo o mimořádném množství pruhovaných selátek, pobíhajících některými honitbami na podzim a na začátku zimy... Co myslíte. pánové, mají tihle "pyžamáci" vůbec nějakou šanci přežít současné mrazy ?
Kritériem pravdy je praxe.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Těchle selátek už bylo na světě opravdu dost.Ale nemyslím si,že by tyhle mrazy přežili :(
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Myslím,že jsem dříve někde vyčetl,že úmrtnost nebyla zase tak vysoká jak si myslíme,ono z něčeho ta naše nejodolnější zvěř musí vyrůst..Jakmile mě náš adept vrátí knihy zkusím to dohledat..
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Jestliže mají dostatečně silnou bachyni,tak přežijí. Ta umrtnost markazínů je největší u "prvorodiček" s větším počtem selat než funkčních struků a druhá věc je doupě...

Doupě: To je jedna z věcí, o které se zde moc ještě nepsalo,to je velká škoda... a přitom to mnohdy bývá neuvěřitelné,jak si bachnky umí vystlat "pelíšek". :)
Odpovědět