Přemnožení divočáků.
Re: Prasátka se nám utěšeně množí, bohužel
CZ 550 american 308win.
Re: přemnožení divočáků!!
U nás by to nešlo, protože by ti to čechoindové rozkradli. Ve Skotsku mají ohradníky se solárním pohonem. Myslíš, že tady by to vydrželo? Dával bych tomu max. týden.jarda65 píše:A co německý systém? Pracoval jsem u Kasselu u člověka, který měl v nájmu honitbu. Před sezonou jsme oplotili všechna pole s kukuřicí elektrickým ohradníkem a do sklizně denně jezdili kontrolovat a měnit baterky (u nás by ale asi dlouho nevydržely). Kaliště se solilo kuchyňskou solí z velkoobchodu - ta pro dobytek nebyla dost dobrá. Kukuřici rozhazoval automat v malých dávkách a do palet. Na nich byly připraveny padací hodiny. K tomu jsme zarývali prošlé ryby z Imbisu. Svícení měli povoleno. Kusů nastříleli hodně, ale jesli snížili stavy černé s jistotou nevím.
A škody: ty se vyplácely po dohodě majitelům polí v hospodě na ruku.
Optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet.
Já se vrátím taky k původnímu tématu a k tomu co psal Karel61. Taky nevím, proč by měla být černá zvěř přemnožená. Všechno co je tady napsáno je ukázka její učenlivosti a s Karlem souhlasím. Jestli bude černá zvěř přemnožená, tak to bude příští myslivecký rok a to kvůli reakci bachyněk na semenný rok 2011.
Nic jiného kromě této naděje mě nedrží při životě a to nejen u černézoubeek píše:Jestli bude černá zvěř přemnožená, tak to bude příští myslivecký rok a to kvůli reakci bachyněk na semenný rok 2011.

Kolegům z lokalit kde je černé moc a trápí je to se omlouvám za můj hloupý a sobecký příspěvek

No, nevím jestli to je dobře. Sice mnozí budou ukájet svoji loveckou vášeň, ale až zemědělci vyrukují se škodama, tak se budeme divit...
Mluvím za naši honitbu a proto vím,že se divit nebudem...
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem u nás prošel pěkně velkej kus lesa a na dva dny starým sněhu jsem našel jen jednu stopu od knoura.Normálně u nás černá nějaká je a tohle vyzvěření lesa bude spíš důsledek nedávné nahánky.Letos v semeném roce se té černé u nás moc neulovilo(to něco málo co se nalovilo mají na svědomí jen nahánky a pár lidí co loví jinak než u hromad)Poslední bachynky selata co jsem vyvrhoval byli všechny plný. Takže už se na to přemnožení taky těším
Jinak alespon u nás černá přemnožená není a nikdy nebyla a ani neznám nikoho kdo by ji měl přemnoženou.To,že se někam stáhne a tam dělá škody přikládám potravní nabídce(atraktivní plodiny). A to že se stěhuje do příměstských oblastí přikládám zase její chytrosti.

Jinak alespon u nás černá přemnožená není a nikdy nebyla a ani neznám nikoho kdo by ji měl přemnoženou.To,že se někam stáhne a tam dělá škody přikládám potravní nabídce(atraktivní plodiny). A to že se stěhuje do příměstských oblastí přikládám zase její chytrosti.
Faktem je, že tam kde jsem lovili před 15ti lety 1-2ks za rok, dnes nejméně 15ks, takže nárůst je, ale ne tak dramatický. Mluvím o polních honitbách, střed východní Moravy.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
No jo, ale oni mluví o přemnožení za rok 2011. O tom že je nárůst stavů černé za posledních 20 let, to je jasný.
Tohle je trochu nesmysl. Přemnožení se nedá vztahovat k roku, nebo k letům. Je to otázka poměru počtu kusů ke kapacitě prostředí...
Ulkomaalainen...
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
A hlavně uživnosti ta pro přemnožení u černé je pouze dočasná.Nebot zvěř migruje za potravou desítky kilometrů.Zrušme kukuřici a řepku a odejdou ze stávaništ stálých třeba i přes hranice.Potrava-žír je příčinou sezoního a lokálního přemnožení.Ale to je pořád dokola...Někomu,ale tento strašák přemnožení a škod plně vyhovuje.Co je černé to je špatné... 

Naposledy upravil(a) Zdenek41 dne stř 25.1.2012, 19:59, celkem upraveno 1 x.
Přesně tak, stačí se podívat na stránky ČSÚ a zjistíte, že stavy ulovených divočáků rostou úměrně se zvyšováním ploch osetých kukuřicí.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Jak jsem již výše naznačil, nesdílím názor, že jsou divočáci "přemnoženi". Podle mých znalostí biologie by ani k přemnožení dojít nemělo, jelikož příroda má vlastní regulační mechanismy (při nedostatku predátorů např. hlad). Soudím, že pokud by prasata byla "přemnožená" měla by mít hlad, a ten zřejmě nemají, když se tak úspěšně množí...
Když už ale část myslivců o "přemnožení" mluví, zajímalo by mě, jaká by tedy podle nich měla být ta číselná hranice v ČR, od které bychom o "přemnožení" mohli mluvit. Pokud se v roce 2011 střelily 143 tisíce prasat, což může odpovídat stavu řekněme 60 tisíc kusů, kolik kusů by tedy ta konkrétní hranice "nepřemnožení"měla činit?
Dodatečně jsem to počítal: Výměra honiteb v ČR je 67230 km2. Náš revír má 18 km2, což statisticky odpovídá 16 kusům v našem revíru (plus přírůstky kryté odstřelem). Osobně bych použil pojem "přemnožení" až tak u 70 a více kusů. Za přemnožení nelze považovat to, že se do kukuřičného lánu vedle bioplynky stáhnou prasata ze čtyř okresů.
Za poslední týden mi částí revíru, kde lovím, prošel akorát jeden samostatný kus a jedna 7hlavá tlupa lončáků, která se všem krmelištím vyhla.
Když už ale část myslivců o "přemnožení" mluví, zajímalo by mě, jaká by tedy podle nich měla být ta číselná hranice v ČR, od které bychom o "přemnožení" mohli mluvit. Pokud se v roce 2011 střelily 143 tisíce prasat, což může odpovídat stavu řekněme 60 tisíc kusů, kolik kusů by tedy ta konkrétní hranice "nepřemnožení"měla činit?
Dodatečně jsem to počítal: Výměra honiteb v ČR je 67230 km2. Náš revír má 18 km2, což statisticky odpovídá 16 kusům v našem revíru (plus přírůstky kryté odstřelem). Osobně bych použil pojem "přemnožení" až tak u 70 a více kusů. Za přemnožení nelze považovat to, že se do kukuřičného lánu vedle bioplynky stáhnou prasata ze čtyř okresů.
Za poslední týden mi částí revíru, kde lovím, prošel akorát jeden samostatný kus a jedna 7hlavá tlupa lončáků, která se všem krmelištím vyhla.
Naposledy upravil(a) Karel61 dne čtv 26.1.2012, 12:04, celkem upraveno 1 x.
No ono by se o přemnožení teoreticky nejednalo nikdy, pokud by člověk taky nechtěl plodiny sklízet s co nejmenším poměrem ztrát zvěří.
Čili černé bude tolik, kolik bude stačit úživnost (v tomto případě uměle vytvořená člověkem) a životní prostor. Jediná autoregulace by pak byla smrtelná nákaza, ke které by nevyhnutelně došlo, nebýt umělé regulace zase člověkem. Příroda není hloupá.

Čili černé bude tolik, kolik bude stačit úživnost (v tomto případě uměle vytvořená člověkem) a životní prostor. Jediná autoregulace by pak byla smrtelná nákaza, ke které by nevyhnutelně došlo, nebýt umělé regulace zase člověkem. Příroda není hloupá.

Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Zajímá mě jak souvisí vysoký počet černé a mor?Většinou se mluví o propuknutí moru v souvislosti s velkým počtem prasat...