zdravim! s NV mam bohuzel take stejnou zkusenost..presto, ze v navodu je NV urcen prioritne na nocni pozorovani zvere tak ji zrazuje- pouze vsak kdyz se zapne prisvit..zradilo mi to i zajice na cca 50m, srnu take..koukali na me a popochazeli sem a tam a pak odskocili 20m a zase koukali a popochazeli..ja mam takovej pocit, ze tu zver nerusi to malinky cerveny svetylko ale nejaka frekvence vydavana tim infrem- stalo se mi totiz i to, ze srna jistila smerem ode mne a jakmile jsem zapnul prisvit tak se okamzite otocila na me a jistila smerem ke mne- takze to nemohla videt ale slyset..kazdopadne jsem s tim NV koukal v mistech, kde jsem byl 100% prvni, kde se s NV setkali..tak nevim no
Troj:
Zrazuje je ten cerveny bod. Uz to vim na tuty.
Jinak ja v Sobotu malem uz strilel... ale na posledni chvili jsem to nezmackl, jelikoz jsem pri pohledu do scopu zjistil, ze mam v ceste vetve!
Souhlas s Frantou Fořtem - vidí diodu - vidí to jako temě červený bod (který se třeba lehce pohybuje - rozhlížení). To že na to reagují je neklamné znamení, že se na ně za pomoci IR už střílelo. Černá se setsakramensky rychle učí a pamatuje si. Tu diodu vidí? i ty - rozsvi? si to za tmy a jdi 30m dopředu - pokud budeš proti diodě, tak uvidíš celkem dost silné červené světlo. IR diody se dělají ve vlnové délce 805nm a to je vidět, za úplné tmy tuplem. Neviditelné je to tak nad 900nm. Sám používám digitální NV s diodou o vln. délce 980nm a to vidět není a zvěř nereaguje ani když mi chodí pod ?ebříkem. Pro lepší přísvit jsem si koupil doplňkový IR ozařovač (805nm) a na ten reagují vždy zvednutím hlavy jakmile ho rozsvítím - takže používám raději jen ten první. Jinak ti Andy přeji nmoho zážitků, vždy» je to přeci paráda když ti přijde rudl a může? se pokochat a ke střelbě ani nemusí dojít- prostě jen ten pocit, že je tam máš a že tam chodí a ryjou a kali?tí se a vůbec.........
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
No a takovéto trofeje jsou ty nejvzácnějí a přitom průběrné . už ho do kvétna nespust z očí a nikomu ve sdružení se nepochval nebo Ti zůstanou oči pro pláč.
Tak jsem byl předevčírem obhlédnout srnčí, žestnáctého se blí?í ,no skrátka seděl jsem na louce mezi polemi vycházelo srnčí na pa?i, když v tom přilít přes kopec srneček jak ?ílenej a do řepky ,bohužel to nemněl dělat byla opsazená a tak zas přes louku do remízku taky opsazeno řeknu vám nemaj to lehký ty srnečci. Ve třičtvrtě na deset jsem to zbalil a šel domů po pra?né polní cestě mezi polemi. Z dálky v tom tichu ke mně doléhalo nepravidelné cinkání drátu z oplocení pasviny tak koukám po oplůtcích jestli tam není zamotané srnčí. A jak tak postupuju tak jsem se dostal až k poli kde byla loni kukuřice, letos je tam ječmen. Najednou mně málem ?lehlo jak jsem se lek natom poli stojí prase jak stodola a v klidu si buchtuje a hledá zbytky kukuřice co je zaoraná. Hodinu a půl jsem ho pás a pozoroval jak se cpe a rozrývá pole a se škodolibostí ho v duchu povzbuzoval v jeho konání ono to prasátko totiž rylo na poli soukromníka co nám rok co rok poseče několik srnčat a ještě se cítí být ura?en že když ho upzorňujeme na to že senoseč by mněl hlásit.Má to pěkně zrytý pa?ík byl šikovnej a rychlej a to cinkání dělal větřík .
Bo 98 308W Meopta 2100 7*50 + Pard 008
Iž 27 16/70,9,3x72R; SVT 40; SA 58
Iž 58 16/70; Iž MP 153 12/76,
ZKM 456 mod4 .22 Long Rifle
STAR B, TT33, Husgwarna 1907, CZ 83 7,65Br, CZ 75
Carl gustav M96 6,5x55SE, Mosin 1891/30
... tak jsem dnes zase zaperlil .jsem zas o zkusenost bohatsi a rad se o ni podelim.
lezel jsem na jednom svem placku a cekal jestli se neukaze nejaka kmotra myskovat.kmotra se ukazala a nic netusic v pohode se venovala sve cinosti.vodil jsem ji v puskohledu a cekal na svou prilezitost.zbran odjistenou a prst na spousti (odjistuji a prst na spoust davam az kdyz mam cil v puskohledu).proste parada.najedenou prilit blbej komar a stipnul me primo do prvniho clanku prstu hned za nehet.no a bylo vymalovano.jak jsem se soustredil na kmotru tak jsem se lekl a podvedome mi prst cuknul a bum.mila kmotra kdyby mela prostrednicek tak mi ho asi ukaze zaprasilo se asi metr od ni.a to prosim nemam spoust nijak extra jemnou a napinacek nemam ani na jedne zbrani
proste clovek se furt uci
No tak dne?ní ráno, je opravdu zvláštní. Lukáš se málem dostal do spárů paní mámy bachyně veliké, a já dneska viděl to, co nemá pověrčivý myslivec za celý život vidět. BÍLOU DANĚLU. Úplně jako sníh, nestačil jsem ji bohužel vyfotit.