Kulové střelivo zn. GECO
Re: Kulová munice zn. GECO
jde mi o to aby sem nemusel zase znova nastrelovat .....
cz 550 fs 7x64,meopta meostar r1 7x56rd
-
- Pravidelný diskutér
Vždy musíš znovu nastřelit. Před dvěma týdny jsem kolegovi nastřeloval kulovnici v ráži .308Win s novým puškohledem. K dispozici mi dal novou krabičku SaB 11,7g SP a poslední 4 náboje ze staré krabičky jiné série rovněž SaB 11,7g SP. Ty 4 náboje jsem dal na zkoušku rozptylu, načal novou krabičku a nechápal jsem. Výškový rozdíl 8cm/50m. Takže nejen u změny na jiné střelivo, ale pro jistotu i u shodného výrobce i střely při jiné sérii vždy znovu překontrolovat nástřel. Lesu, lovu
Tak jsem to měl taky dal jsem puškařovi novou krabku a říkal že to šlo o 7 cm teď ale nevím jestli nad nebo pod nicméně druhou ranou už to bylo opět tam kde má....
-
- Zkušený diskutér
Aby šly dvoje náhodně vybrané náboje "do jedné díry" nebo řekněme 3 až 4 cm - pro "druhou ránu" - je opravdu náhoda, štěstí, notabene náboje od různých výrobců. Ale někdo štěstí mít může 

Pufr
Já jsem začal používat GECO před měsícem, protože VLAŠIM přestala naprosto fungova a zažil sem sní vliké problémi. Mám kulovnici CZ550FS r. 308 WIN. Moje zkušenosti s GECEM jsou zatím ulovení trí kusů holé jelena siky, a to dvou laní a koloucha.a jedno sele. První laň (šmola 25 kg) jsem lovil na 20 m, rána na komoru (játra), vydálenost od nástřelu 80m. Kolouch 15kg na 30 m, rána na komoru (játra) od násřelu 30m, laň 30kg na 80m rána na komoru (játra) od nástřelu 200m. Všechny zásahy poškodili i trávník zvěře (bohužel), vstřeli i výstřeli byli o velikosti dvokoruny přes kosti. Sele 30 kg jsem lovil na naháňce na 50m zásah na komoru (plíce) od nástřelu asi 50m do kopce. Vstřel i výstřel přes kosti o velikosti dvoukoruny.kopov.c píše:Na Zdenkovu žádostsem přidám zdokumentované Geko v 7x64 stříleno ze žebříku na 60m
utěk z nástřelu-obnova a ani mikrokapička barvyhttp://img713.imageshack.us/img713/8355/005zcl.jpg
zhruba po 50 metrech utěku absolutně bez barvy náraz do stromu http://img839.imageshack.us/img839/5637/009dfj.jpg
po nárazu dalších 20 metru bez barvy http://img517.imageshack.us/img517/4972/010oqg.jpg
sele udělalo z nástřelu celkem 70metrů http://img819.imageshack.us/img819/5017/013emw.jpg
nalezený plášt bez jádrahttp://img41.imageshack.us/img41/1176/nboj020.jpg
Sele při výstřelu stálo perfektně na široko a zásah byl těsně za plecko.Kulka prošla praktycky jen přes jedno žebro,ve vnítř se záhadně stočila a zdevastovala játra,plíce a potrhala žaludek i střeva.Plášt kulky mi vypadl při vylívání barvy po vyvrhnuti a kousíčky olova jsem našel v boku pod škárou a ven nevyšlo vůbec nis a proto to nebarviloKdyž jsem přišel na nástřel a tam nenašel ani kapku barvy ani stříž,tak jsem si to celé přehrával v hlavě a nemohl uvěřit že jsem minul.Pak jsem zašel do auta pro psa a dopadlo to jak to dopadlo-neminul
U Geka si cením perfektní přesnosti,toho že to i po horším zasahu neodchází daleko a dá se říct že je po něm minimální poškození zvěřiny.Bohužel dost často neprostřeluje-50 na 50
a to střílím jen černou do 50kg. Na srnčí je tenhle náboj perfektní,ale na černou se budu poohlížet po něčem jiným
To Barvar: Já měl úplně stejný problém v 30-06 a šlo jen o vzdálenost. Už jsem to jednou psal. Pokud lovím na vzdálenost od cca 60m nemůžu si tento náboj vynachválit. Sika, černá rovnou v ohni, ale na krátko zvěř odchází. Kolega používá 308 a zkušenosti jsou totožné!
Brok je brok, ale první kule bere.
knourek 30 kg strelen pres plec vzdalenost 40 m po rane v ohni...zatim dobre zkusenosti.
cz 550 fs 7x64,meopta meostar r1 7x56rd
7x65R 10,7g (T-mantel), 50 metrů, bachyňka 32 kg v ohňi, vyšší komora, prostřelená přes žebra na obou stranách, výstřel o velikosti pětikoruny jinak bez podlitin nebo jiného poškození zvěřiny. Srnče 9kg, 20 metrů v ráně, prostřelené na komoru, ve výstřelu trochu chycené plecko(minimální poškození). Srnec připískaný v říji, 16kg, 40 metrů, ulovený ránou na krk(výstřel asi 5 cm).Používám tyto náboje první rok a zatim naprostá spokojenost. Před tim jsem používal SB SP 9g.
Sauer 200 308Wich, Čz 584 12/7x65R, Čz model 1 22LR, Brno-super 12/12, IŽ 18e 12, Čz vz 27 7,65, něm. krátkosrstý ohař Bria z Edmaru
s gecom mám skúsenosti len u srnčej s 8x57js na cca 50m zásah v oboch prípadoch plúcna rana cez rebrá bez výrazného poškodenia.Skôr menšieho dá sa povedat výstrely boli cca okolo 4cmvelké.Jeden zostal na fleku,druhý cca 30metrov od nástrelu pri zhruba stejnom zásahu.
Včera se mi podařilo ulovit sele (kňourek) 39 kg . 7x65R GECO T.mantel 10.7g vzdálenost asi 60 metrů (bez sněhu) . Po ráně jsem byl oslepen vyšlehem z hlavně, takže jsem neviděl značení ani směr odbíhajícího kusu (tři selata na vnadišti) . Na nástřelu ani kapka barvy. Po hledání v kruzích asi do vzd.50 metrů přišel na řadu pes(ABJ), který se na druhý pokus chytil a sele dohledal ve vzdálenosti asi 70 m. od nástřelu. Kus byl střelen na komoru (ustřelené srdce a chycené plíce), byl prostřelený(výstřel asi 5 cm) a většina barvy byla uvnitř kusu. První barva byl po 40 metrech od nástřelu. Poškození zvěřiny mininální, při odplecení trochu podlité výstřelové plecko.
Sauer 200 308Wich, Čz 584 12/7x65R, Čz model 1 22LR, Brno-super 12/12, IŽ 18e 12, Čz vz 27 7,65, něm. krátkosrstý ohař Bria z Edmaru
Lovu Zdar. Zvlaštní že při výstřelu 5cm nebyla na nástřelu ani kapka barvy.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Většinou,když urveš aortu zůstává barva uvnitř,není tlak na stříkání ven,ale dovnitř.A pokud se výstřel hned ucpe hrudník s plícema dělá pumpu,ale dovnitř.Prostě podtlak.Zajisté by se barva se sněhem najít dala což vypovídá i nos psa.A pokud to jde plecí ven je jedno či geco nebo RWS.
Nastřelení GECO
Přešel jsem na Geco,7x57R,tady korekce i s postupem u fotek:
http://motolada.rajce.idnes.cz/nastrele ... ko_3-12x50
Zajímavé,že pokud bych to nechal jako u SPCE a nenastřeloval na ONV tak bych na to nemusel šahat.
U SPCE to chodilo jednou dírou,tak doufám,že to Geco dožene v účincích ve zvěři,potřeboval bych to
http://motolada.rajce.idnes.cz/nastrele ... ko_3-12x50
Zajímavé,že pokud bych to nechal jako u SPCE a nenastřeloval na ONV tak bych na to nemusel šahat.
U SPCE to chodilo jednou dírou,tak doufám,že to Geco dožene v účincích ve zvěři,potřeboval bych to

Lovu Zdar!
Co se týče té barvy na stopě, musím dát plně za pravdu Zdenkovi (je znát že už něco nalovil). Mám naprosto shodné zkušenosti. Pokud je ta rána jen trochu výše, byť přes aortu, barva prostě ven pod tlakem nepůjde ve velkých kvantech, hruď se do té výšky nestačí naplnit barvou. Nejlíp pobarvenou stopu jsem měl vyždy, když byl výstřel (stačí i 8-10mm - což mi dělal vždy TIG/ID) někde v nebo kolem podpaždí (střelba shora), nebo lehce nad hrudní kostí, se zásahem srdce. Pak je to skutečně, jak se necitlivě říká "jako z konve". To platí u veškeré zvěře.
Co se týče té barvy na stopě, musím dát plně za pravdu Zdenkovi (je znát že už něco nalovil). Mám naprosto shodné zkušenosti. Pokud je ta rána jen trochu výše, byť přes aortu, barva prostě ven pod tlakem nepůjde ve velkých kvantech, hruď se do té výšky nestačí naplnit barvou. Nejlíp pobarvenou stopu jsem měl vyždy, když byl výstřel (stačí i 8-10mm - což mi dělal vždy TIG/ID) někde v nebo kolem podpaždí (střelba shora), nebo lehce nad hrudní kostí, se zásahem srdce. Pak je to skutečně, jak se necitlivě říká "jako z konve". To platí u veškeré zvěře.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Nemůžu nesouhlasit, ale právě při těch vyšších ranách na aortu což má za následek prostřelení obou laloků je větší pravděpodobnost menší únikové dráhy případně to zůstává v ohni. Ale u těch měkčích poloplášťů je lepší střílet jak tu říkáte střed a nízká komora.