V dnešní době přelidněných honiteb turisty, houbaři apod., bych si s tím nelámal hlavu. Několikrát se mi stalo, že mi přišla černá nebo lišky a jezevci mou stopou, nebo mi ryla tlupa černé u žebříku atd. Jistě, starší kusy jsou více opatrnější, ale zase kolikrát mi přešla namixovaná tlupa vč. dospělých kňourů a bachyní, naprosto v pohodě a beze stresu překřížila mou stopní dráhu k posedu na poli, a to ani ne hodinu starou, dokonce v ní ryli...takže pánové, už nelovíme v době Julia Komárka a už vůbec ne na Zakarpatské Rusi

tedy bohužel...
Je to smutné, ale černá je dnes stále běžnější v městech u popelnic, v příměststkých parcích a zahradách. Kdo tu je na fóru z Ústí n. L., Prahy nebo Berlína, určitě potvrdí
Na vnadištích je pro černou nebezpečno, starší kusy to dobře ví, takže jsou o dost obezřetnější na všechny zrazující stopy, to neplatí u samotných selat a lončáků, tedy nezkušených kusů. Ale zase, kolikrát jsem odpoledne zasypal a večer tam byli.
Moje rada, pokud sedím na pozorovatelně, nechávám otevřené jen jedno okno, v úplném bezvětří více. Uzavřený posed je jako komín, zvlášť na vnadišti to je problém. Tedy osobně mi více vyhovují otevřené vysoké kazatelny, nebo vyšší žebříky. Případně k čekané využívám i běžných přírodních zásedů a krytů, záštit, taky to má své kouzlo. Jsem součástí přírody podobně jako na šoulačce, ne jen sedět v nějaké budce. Navíc mnohdy slátané kdoví z čeho, lidová tvořivost nezná mezí, to už raději tronožku a hůl a sednout na zem někde pod mez.