Bulterier

Pejskové a jejich výcvik
Odpovědět
RuStaff
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Bulterier

Příspěvek od RuStaff »

...
Naposledy upravil(a) RuStaff dne pát 22.3.2013, 11:30, celkem upraveno 1 x.
6,5x55SE☝️❤️ 8)
sided
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sided »

:) stará garda, nedá se zapomenout na čuby Karla Pěnky, mizerný exteriér ale v leči byly jak čerti. Tyhle začátky lovu s bulíkama (cca od roku 84) měly svý kouzlo.
Daniel Vyoral
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Daniel Vyoral »

Pěkné počteníčko :) . Jinak otázka na Rustafa, jak to řešíte u vás, když vám psi chytnou nějaké dospělé kusy? Předpokládám, že z nich asi psy nesundáte. Jak se na to dívají potom ostatní, konkrétně na tuto problematiku? Jestli se tady opakuju, tak berte otázku za bezpředmětnou. :)
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Když jsou ve smečce tak se tomu dá asi těžko vyhnout ne? Kdyby to bylo tady na nahánce v době lovu dospělé zvěře,tak by se to asi nějak nějak spláchlo.Pří opakování nevím nevím co by mě nato kdo řekl? Ale kdyby se mi to stalo na prochocházce a ještě mimo dobu lovu,tak bych to asi těžko rozdejchával.Proto by mě od Rudy taky zajímalo jestli se to stává a když,tak jak se na to dívá okolí?
RuStaff
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RuStaff »

...
Naposledy upravil(a) RuStaff dne pát 22.3.2013, 11:30, celkem upraveno 1 x.
6,5x55SE☝️❤️ 8)
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

TO: Rustaf

Téma je "Bullteriér" a tak si dovolím něco napsat o "dávných" Anglických bullech a třeba tam najde kopov odpověď.

Jsi velký nadšenec pro lov s "bulíky", ale žiješ v nějaké nové a pro mě už ne zcela známé součanosti lovů s bully a to ještě s trpaslíky. GPS a kevlarové vesty pro psy, pouhé rozrážení rudlů a a vyjímečné zadržení prasete bulem. Jsou navíc už jiné a myslím, že i lepší a hlavně rozumější zákony. Alespoň v této věci. Už jsem dávno lovy s bully opustil, i když je pořád ABT mám v srdci a snad jednou na mě zase někde vykoukne. Já jsem se o bulíky -ABT zajímal někdy od roku 1986. V době, kdy taky v některých pohraničních okresech bylo běžné, že na sdružení o třech tisící hektarech a 30ti členech bylo max. 10 kulovnic a šance, že se k ní dostaneš byla třeba v horizontu nejméně 5 ale i deseti let a to třeba jen spolkové( byla napsána třeba na tři nebo 5 i více lidí a mezi nimi se půjčovala). Bez kulovnice se v té době dal ulovit kus černé jen na naháňce jednotnou střelou nebo třeba na šoulačce (i náhaňce v tlaku) s bullem a dát mu tesákem. Jiné možnosti vlastně nebyly. Chtěli jsme psy velké, silné, vytrvalé a tvrdé. Někdy až moc. Ne neposlušné, ne zlé na vlastní a "neškodné" lidi (pokud by někdo přelezl plot a já u toho nebyl, tak by zřejmě umřel), ale tvrdé v boji. Obecně to byli mazlíčci a ti moji spali v posteli. Vždycky jsem byl raději,když okolo mě to bylo bez psů, nebo ti ostaní psi a jejich majitelé byli kritičtí k možnostem jejich miláčků. Ty nerozumné jsem zakopal, nebo se pokáleli a jeli na výlet za veterinářem. Většinou ta jejich rozmluva trvala tak do 15-max 20 vteřin, než poznali, že si hrají se smrtí. Pes, který právě sám vyšel vítězně z fightu nikdy nedokázal prostát, že si kus začal přivlastňovat někatý nerozumný jagoš. Moje tři feny měly zhruba od 28 do 38 kg a do tří let věku (než je to přestalo bavit za ) běhaly takřka denně na vyjížďy za sportovními koňmi a později za autem. Vydržely být na naháňce v akci celý den. Nebyli to žádní Qvesti a bulldoci s prasečím tělem na krátkých křivých nožičkách. Skuteční lovci s bully hledali mohutné, silné terierské typy s mohutnou hlavou. Hlavně ale zdravé!!! Poslední fena umřela u otce loni na jaře. Narodila se v únoru 1996!! Toho se dnes moc přešlechtených ABT toho věku nedožije. 15kg bull by v té době pro mě byl jen pro srandu králíkům. V té době bylo chycení a zadržení zcela zdravého prase běžným základním požadavkem. Dobrý pes sám o sobě často zabil 30-35kg sele na nebyla k tomu potřeba ani kudla k provalení hrudníku. Prase o váze do 50 kg měl podržet k zárazu, pokud mu na pomoc ze zadu nepřišla bachna.Silný pes, který tehdy přežil a zvítězil (je jedno zda sám nebo s tvou pomocí) pár "fightů" šel do chvatu zcela neselektivně. Prostě prostě tím žije, ví o co jde, čeká to, hledá to a to včetně smrti. Jeho život je boj. Pokud dostene příležitos, tak nasadí chvat na sele, lončáka nebo těžší kus. Jedno zda zalehlý nebo zalehlý v malení. Je mu jedno, jak on sám je vyčerpaný, zraněný nebo kde právě jsi. Pak je jenom pár možností. Zadrží ho do doby, než než přideš a ulovíš ho. Musíš ho ulovit , jinak by to bylo porušení vaší smlouvy. Navíc není čas moc rozjímat nad chovností kusu, protože ve vteřině se situace mohla obrátit a byl jsi bez psa. Nebo ho prase srazi-odbije a celkem se nic zúčastněným nestane a pak je tu poslední možnost, že je kus černé vítězí. Možná odejde pes po svých, možná ho převezeš k veterináři, nebo ho půjdeš zakopat.
Takový byl kdysi lov s bully, později argentýnskými dogami, filami a bandogy, či jiným "bojovými" psy. Takový jsem zažil a takový už snad nebude. Třeba ještě někdo jiný na forů takhle lovil nebo takový lov skutečně zažil a může to kopovi potvrdit. A každy, kdo chce se silnými psy typu bull takto lovit, tak ať nic jiného nečeká, ale hlavně si to srovná v hlavě a prvně seštuduje legislativu.
Ať se ti daří a nepotřebuješ šití!
P.S. Jinak jsem měl někde doma CD s cca tří hodinovým videm ze Španělska, kde skutečně používali profesionální velké honičské směčky (desítky psů) a ti co chytli na těch "naháňkách" - spíš jatkách , tak roztrhali. Hodně jich tam ale na konci e běhalo zmateně kolem a visely z nich střívka.
kanarka
Nový návštěvník

Příspěvek od kanarka »

Re: Josef Kuritka

P.S. Jinak jsem měl někde doma CD s cca tří hodinovým videm ze Španělska, kde skutečně používali profesionální velké honičské směčky (desítky psů) a ti co chytli na těch "naháňkách" - spíš jatkách , tak roztrhali. Hodně jich tam ale na konci e běhalo zmateně kolem a visely z nich střívka.

Ahoj, to bych rada videla to video, protoze to musel byt asi hodne spatne organizovany lov. Mozna to bylo spis ucelne natocene s nejakym cilem? Pohanit velke psy a co umi kdyz jsou spatne vedeni. V kazdem pripade predpokladam, ze video musi byt hodne stare. V soucasne dobe, by z toho byl takovy poprask, kdyby se neco takoveho stalo a nasledky nedozirne pro majitele psu, organizatory, adt. Pokuty jsou od 300€ jenom ze spatne prevazis psy, 600€, ze ti sbehnou na silnici a za neco takoveho by je vsechny pozavirali.
Zdravim
RuStaff
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RuStaff »

...
Naposledy upravil(a) RuStaff dne pát 22.3.2013, 11:31, celkem upraveno 1 x.
6,5x55SE☝️❤️ 8)
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Josefe jak píšeš doba pokročila tak že lovy nezkušených vůdců kteří nevěděli zhola nic o lovu s kontaktními psi a měly minimální možnost se něco dozvědět sám jsem tím prošel když jsem si před dvaceti lety začal shánět štěně fily potom co jsem od dětství snil o bulíkovi je dávno pryč dnes jenom naivní blázen jde lovit s kontaktním psem bez ochranné vesty která se už používá po staletí :!:
P.S. naháňky mě nikdy nic neříkali a podle toho jak se to pořád dělá ani v budoucnu nebudou
CZ 550 american 308win.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Tak nějak matně si vzpomínám, že v tom prastarém článku, o kterém jsem se zmínil, se psalo, že dva sehraní bulteriéři dokáží udržet prase jakékoliv velikosti - ovšem pouze v případě, že se povede chvat na ryj. Já bych tomu skoro i věřil. V terči ryje, stejně jako v zakončení nosu /záměrně neříkám větrníku/ jiných velkých kopytníků jsou taková nervová zakončení, že způsobenou bolestí není zvíře schopno prakticky žádného pohybu, neřku-li účinné obrany. Viděl jsem, jak se podobným způsobem tj. nasazením smyčky na chřípí , jejím zkroucením a vytvořením tzv. "fajfky", znehybňovali hřebci při kastraci bez použití jakýchkoliv anestetik - a rovněž jsem viděl film, kde v Africe pes hyenovitý zákusem do chřípí zebry ji dokázal přinutit k tomu, že stála bez hnutí, zatímco ji zbytek smečky zaživa trhal na kusy.
Kritériem pravdy je praxe.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Tak mě napadá jak teda musely trpět ty prasata s ustřeleným ryjem...
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

No ono to nemusejí být zrovna bulterieři aby udrželi dospělé prase.V lonské nahánkové sezoně jsem byl svědkem jak tři sehraní kopovi (psi v dobré kondici) drželi na místě dospělou zdravou bachyni pul hodiny než byla střelena(zastřelení bylo jediné východisko).Jen tak mimochodem jeden ji držel právě za ryj a bacha měla po vyvržení rovných 100kg.Tihle psi mě tehdá asi zachránili od kolize s onou bachyní když jsem dával záraz jejímu seleti. To jak ti psi tu bachu drží je natočeno i na videu-bohužel ne na mé kameře.Pokusím se ho sehnat a dát ho sem.
Naposledy upravil(a) kopov.c dne pon 20.2.2012, 15:44, celkem upraveno 1 x.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Já netvrdím, že to prase chvatem za ryj udrží jedině a pouze bulteriér, ale nevím o jiném plemenu, které by pravidelně a cíleně směřovalo svůj chvat ausgerechnet na hlavu divočáka, notabene síla skusu bulíka dělá taky svoje...
Kritériem pravdy je praxe.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Hlavně si to není potřeba zase moc idealizovat a je třeba odlišit i tu trochu latiny a spoustu promo článku a keců, které spustily šílenou lavinu popularity. Okolo roku 1988 se za štěně slušného bulla z pracovní linie (ne extra exteriér,ale vydržel, dal se cvičit a byly relativně vyrovnané povahy + zdraví) závaly cca +- 3000,-Kč a to byl peníze, když nástupní plat po SŠ byl mnohdy 1200 i míň. Byli vidět na svodech,ale celkem rarita. Pořád to bylo pro znalce a spec sortu lidí. Už okolo roku 1995 se dávaly "slušná výstavní štěňata" za 15000,-Kč a v kruzích na mezinárodních výstavách bylo 60 a více psů. najednou je měl kdejaký vekslák a šíbr či čičinka, jako módní doplněk. Najenou byly všude fotky bullů, jak olizují miminka a nosí červené šátky ala Ferda mravenec. Pak začli obecně bojoví psi plnit stránky Blesku a útulků. K tomu ještě psí fighty a vývoz do Ruska. Znehodnotila je je hloupost lidí.
Byly dva základní chvaty:
1) na ryj - tvrdí se, že pochází od staroanglických bulldoků, kteří byli vypouštěni na zápasy s býky, které udrželi za mulec. Dodnes se býci vodí na tyči na kroužku. Buldok má proto kratší horní čelist a vrásčitý "ksicht" kvůli odvodu krve z mulce. Jasně , že už by nic neuzápasil, protože by ho kleplo, ale pořád to je na tělesné stavbě vidět.
2 chvat na za hlezno- myslím, že toto je tradiční chvat velkých psovitých šelem, které se snaží překousnout šlachy a rozdrtit hlezno a pak útočit na těžkou zvěř-vlk versus los.

150kg prase a vůbec150kg plus je monstrum, které není lehké udržet i pro smečku psů a natož pro dva. Já jsem to osobně nikdy neviděl. Zaražení tesákem by taky byl mazec. 80ti kiláči, tak to lo. Ideální je jeden pes na ryji a druhý na hlezně. U monstra je palice a ryj obrovský (navíc je hlava poměrně vysoko) a pes to skutečně musí trefit na plnou (velkou) mordu aby měl v zákusu sílu a uplatnil se šok. Prase tam taky trpně nestojí a nenastavuje rypáček. Všechno , co je z boku na za žgraně a pod. vyjde do prázna. Kus je srazí. Alepoň to dopadlo u mých fen vždy takto. Psy v páru nebo skutečně silného psa s fenou jsem nikdy neměl.

Jinak si je potřeba nepředstavovat, že by 25-40kg bull lehce udržel 1200 -1500kg býka. Kdysi jsem viděl pořad o historii anglického zemědělství, kde jejich skod okolo roku 1900 vypadal na kousky okolo 300-450kg. Byli to býčci odhadem do 135-150 v kohoutku. Ovšem horský - primitivní skot, tak to musel být mazec.V době,kdy začali přilévat evropskou krev velkých zvířat, už byly zápasy tohoto druhu trochu za zenitem.

Jinak díky za SZ od starých bullařů, kteří vědí, jak to bylo.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Josefe, ty píšeš vzpomínky jak na Rakousko Uhersko, a mě to přitom připadá, jak kdyby to bylo včera. To tak stárneme? Máš pravdu, že dnešní bulldog by nic neuzápasil, on už není schopný ani krýt fenu normálně, leckdy. Ale staroanglický bulldog byl úplně jiný pes. Pracovní, vitální, řekl bych trochu mezi americkým bullem a pitem. Pokud jde o nos/ryj/mulec, je to tak jak píšeš,a to o tom kroužku u býků jsem chtěl napsat, už když fesoj psal o nosech a hřebcích. Chvat na hlezno je zřejmě také pozůstatek práce psů typu bull s dobytkem, kdy se dělili na 2 typy a jednomu se říkalo pataři. Ti uměli pohánět, držet či směrovat kusy dobytka právě chvatem na hlezno. Nicméně stejně jako ty se domnívám, že oba typy chvatů pocházejí z původních loveckých instinktů, když vidíš lovit divoké psy, třeba hyenové nebo dinga, funguje to vlastně stejně.
V ČR se zřejmě tedy vesty nepoužívaly, ale jinak to byla vždy poměrně standardní výbava podobných psů, sice ne z kevlaru, ale z pořádný tvrdý a silný kůže, a třeba ocvokovaný. Jinak RuStaff píše o svých StaffBullech, což je jiné plemeno, než tvoji zřejmě srdeční ABT, a svojí povahou s jiným způsobem práce. Já mám AmStaffa, fena má přes 30 kg a sílu jak malý buldozer, ale přesto má jiný styl práce a chování než anglický bullove. Není tak kontaktní a víc přemýšlí, i když fyzičku na to má. Nesoudím co je lepší nebo horší, je to o tom, co kdo od psa chce a podle toho by si ho měl i vybrat. U ridgebacků je to třeba zase úplně jinak, ačkoliv sloužili pro lov velkých šelem. Příliš těsný kontakt se lvem byl dostatečně selektivním prostředkem.
Díky za hezké a zajímavé čtení.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět