karlik píše:Ještě se chci zeptat jaká střela je vhodnější na lov černé a vysoké, příp.mufloní - TIG 12,8g nebo TOG 14,2g z hlediska účinku a příp.šetrnosti ke žvěřině....?? Zatím jsem si vybral TOG....
Je to srovnantelné, s tím že u TOGu neprobíhá takový střepinový efekt. Mi třeba po TIGu 12,8g (střelivo brenneke) v 8x64S na 50m srnec odskočil bez barvy po komoře asi 80-90m, kde zůstal zapíchlý pod smrčkem. Zásah normál komora na žebra za plece, prasklá bránice, prasklý trávník. Toto mi dělaly u srnčí i náboje SB SPCE, stejně tak muflončata a dančata, občas i dospělé kusy měly natrženou bránici a trávník většinou při ranách do 60ti metrů. Prostě už to má svou rychlost a je třeba s tím počítat. Podotýkám že jsem měl hlaveň 520mm, u hlavně 650mm (origoš pro ráže brenneke), bude rychlost ještě výš o cca 50-60m/s.
TIG mi přišel optimální spíš na vysokou anebo větší černou (komora-střelba na žebra), ostatně na to je 8x64S původně určena
TOG bude méně trhat hlavně lehčí zvěř, takže záleží co se většinou loví. Další výhoda TOGU bude v tom, že bude procházet i přes drobné překážky, je těžší a kompaktnější (oproti TIGu který se tříští už na suché trávě), těžko ale říct s jakým ranivým efektem.
nejvíc k tomu ví zřejmě Vhool