8x57 JS

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Libor
Nový návštěvník

Re: 8x57 JS

Příspěvek od Libor »

Zdravím,s tím noslerem od sell.bell mám jen dvě srny,ale poškození žádný a v ohni.Jedna na 100m a druhá na 50m.Jedna střelena za lopatku na žebra a druhá přes plece a taky jen dírka.Od jiných kluku co stím střílí prasata jsem pochytil že je slabší barvení a trochu dál to odchází,ale jso s tím spokojeni.Je to stejny jak norma oryx.
Nik.308
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Nik.308 »

Čoudo, tak proto jsi prodával tu pětistovku a titana :wink: :wink: Noslery od SaB jsem používal v 30-06 V100 703m/s. 8x57JS V100 693m/s. Dalo by se říci stejná rychlost. Fa Nosler píše o zaručeném rozkladu střely v rychlostech nad 550m/s, toť teorie, praxe u mne taková, že selata a lončáci po komorových ranách za plec odchází do 50m. Barvení ano, ale né silné. Jinak nejšetrnější střelivo v 30-06, jaké jsem používal. U kukuřice nebo řepky bych raději střílet přes plec.
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Já jsem teď zvědavý na to eXergy. Výroba už začala, takže teď jen kdo to první prubne.. :)
Vladenko
Nový návštěvník

Příspěvek od Vladenko »

Nosler partition používam v 8x57JS tiež ale prebíjaný, a úsťovka dokonca len 700m/s. Mám to na vnadisko a strielanie povedzme do 100-130m(podmienky v mestskom revíri ani veľmi viac neumožňujú). Zatiaľ strelený jeden srnec, jeden lanštiak a muflón. Lanštiak z predu zo šikma na lopatku výstrel za lopatkou v ohni , výstrelný otvor cca 2-2,5 cm. Poškodenie diviny skoro nulové, srnec, nemá výpovednú hodnotu, lebo som ho strelil na krk, ale oproti S&B, výstrelný otvor napriek prechodu cez krčný stavec asi 2 cm, nie ako pri S&B, pol dlane a krk vysí na koži. Muflón strelený na cca 80-90m zo šikma za lopatkou trošku viac v zadu(zarazil mi s prednou časťou po lopatku za stromom, tak som mieril na hranu stromu a rebier, výstrel pod chrbticou za lopatkou , opäť o veľkosti asi 2-3cm, podliatiny žiadne, muflón po rane drobnými krokmi urazil asi 15m a zhasol. Zatiaľ veľká spokojnosť a nosler fonguje aj pri úsťovke 700m/s na jedničku. Strela obšuchla aj báchor tesne pri bránici ale žiadne prasknutie a plno špenátu vo vnútri. Toľko moje drobné skúsenosti.
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

Tak zatím se všíchni uživatelé Nosleru od S&B shodují v tom, že jsou vyjímečně šetrné ke zvěřině. Asi je vyzkouším, ale mám trochu obavy z toho slabšího barvení. Časem taky poreferuji.
Mannlicher SM 12 LH 9,3*62 + Meostar R2 2.5-15x56 +Blaser Dual Brake
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + HIKMICRO Alpex
odo
Nový návštěvník

Příspěvek od odo »

za přibližnou cenu v průměru cca 45,- Kč je myslím lepší střelivo než NP od SaB. ta 5,- Kč na náboji nikoho nevytrhne.
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

no a jaké je tedy lepší střelivo do 8x57 JS v cenové hladině 45-50,-Kč ??? :D
michalos
Zkušený diskutér

Příspěvek od michalos »

žádné :D :D :D šetřít se nevyplácí...ruku na srdce...když máš R93 tak ti dvě krabičky norem za rok neublíží... :roll:
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

To jistě ne, ale zase nekupuji si věci jen podle toho jestli jsou nejdažší ( rozuměj nejlepší) . Cena často neopdpovídá o kvalitě a nebo užitných vlastnostech. Můžu si koupit RWS a nebo Normu, ale když se tu dozvím, že v 8x57 je lepší nějaký S&B , tak ho klidně budu z R93 střílet.
michalos
Zkušený diskutér

Příspěvek od michalos »

To máš zajisté pravdu, ale vše se odvíjí na způsobu lovu jedince...co preferuje.... a hodně lidí chce málo rozbitou zvěřinu a minimální odchod z nástřelu což je více či méně nemožné...další faktor dálka, hmotnost kusu, zásah...atd atd..ale to už víš a je toho zde hafo a motá se to tu pořád a pořád dokola....Za mě aby střela držela pohromadě a krásně se otevírala do hřibu...na to jestli to odejde nebo ne...to už můžu snížit zásahem..od kterého se odvíjí poškození zvěřiny...což v 8x57JS(JRS) není třebas diskutovat neboť je na žebříčku těch šetrnějších kvůli rychlosti...Lovu lesu...
Nik.308
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Nik.308 »

to Michalos - moje řeč . Jinak mi v Blaseru 8x57jrs chodí oryx na flek jako Vulkan. Čili spokojenost.
michalos
Zkušený diskutér

Příspěvek od michalos »

Zdravím kolego,
takže to střídáš jako já... Vulkan - naháňka apod a Oryx čekaná (srnčí,černá,lišky)..???
odo
Nový návštěvník

Příspěvek od odo »

Čouda: vulkan, oryx - cca 50 Kč. a od RWS je také v 8x57 střeliva dost, mně je fuk, jestli stojí 40 nebo 70. na lov na nábojích šetřit nebudu.
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Čau chlapi, zanedlouho bych chtěl přebíjet tuto ráži, a proto bych Vás rád poprosil, jestli byste mi sem nenapsali pár svých laborací, abych se mohl něčeho chytit.. Vím, že má flinta s Vaší laborací může (nebo spíše bude) střílet jinak kvůli OAL a stoupání, ale byl bych rád za něco (jaký prach, typ zápalky a střelu).. Něco jsem tu našel, ale je to bída.. Když tak mi to pošlete do SZ..
Moc díky Honza
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Zdar,

moje "low cost" munice má recept:
hilzny PPU (mám jich mraky a jsou celkem dobré)
zápalka CCI BR-2 (používám na všechno)
prach D-073.6 (a la ACC 2520) - 45 gr - 47 gr (v rozmezí těch 2 grainů byl soustřel +- podobný)
střela PPU 196 gr SP

Původně jsem si vyráběl práskačky s kulí SaB FMJ 196 gr do M98k, proto jsem si koupil zavrhovaný krabicový prach od Synthesie a SaB střely a měl radost, že mám patrony v ceně 8 Kč, které z toho válečného káčka chodily dobře. O rozdílu hmotností střel SaB není třeba asi mluvit, pohybuje se to opravdu od 192 - 200 gr. Pouze podotýkám, že partizánské SP jsou na tom s homogenitou váhy stejně "dobře", tj. každá jiná.

Náhodou jsem zkusil dát do téhle "vojenské" patrony ten PPU SP a šoupl to do "normální" pušky s optikou a byl mile překvapen. Na 100 m to bylo MOA. Z mnoha ohledů nic moc, ale na loveckou munici na běžné vzdálenosti docela OK. Rozdíly ve váze střel zřejmě trochu eliminovaly stejné navážky, stejně zakrácené hilzny a řekněme celkově pečlivá ruční výroba na kvalitním vybavení. Neškrtil jsem to, byť to má drážku, ale u lovekcé munice mi škrcení nevadí, naopak. Když jsem zkoušel tuto kombinaci s SPCE, výsledky byly o dost horší.

Tenhle náboj mi chodil stejně, ne-li lépe, než fabrický Vulkan od Normy, přičemž jeho nákladová cena je bezkonkurenční - 12 Kč ! (střela 8 Kč, zápalka 1 Kč, prach 3 Kč). O loveckých účincích SP PPU v 8x57 JS jsem tady napsal už hodně, proto se nebudu opakovat. Pouze předesílám, že je to rychlejší, než origo PPU, takže se to nebude chovat stejně.

Těchle low cost nábojů jsem vyrobil 100, protože jsem si koupil na zkoušku jeden balík střel a cca 40 jsem jich rozdal na zkoušku. Od té doby, co to vyzkoušeli, je ti obdarovaní furt ze mě lámou :D .
Odpovědět