Úprava loveckých trofejí
- fesoj
- Zkušený diskutér
Re: Úprava loveckých trofejí
Při hledání jeleních shozů jsem našel padlinu kňoura. Poměrně slabý kus, pravý přední běh deformovaný - celý ohnutý, přerostlý spárek, příčina úhynu pro počínající hnilobu nezjištěna. Se sebezapřením jsme oddělili mačetou hlavu - smrděl už jak hyena, ale těch zbraní nám bylo líto, viditelná část páráků byla asi 5 cm. Netroufal jsem si tu hlavu stahovat a vyvářet, žena by mě asi hnala svinským krokem, tak jsem ji dal do síťového pytle od brambor, přidal pár kamenů , uvázal na drát a uložil k biologické maceraci na dno potoka. Předpokládám, že během tak 2 měsíců /času mám dost, není kam spěchat/ vyhnijí měkké tkáně natolik, že budu moci přistoupit k vyjmutí zbraní bez rizika infekce. Nikdy předtím jsem to nedělal a proto se ptám těch, kdo s tím mají nějakou zkušenost - zvolil jsem správný postup ?
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Fesoj vše v pořádku až na ten pytel...Dávám mu tak 14 dní,ale dva měsíce ne. 

-
- Zkušený diskutér
Pepo, ty bramborové pytle jsou konstruovány na reakci na UV záření, tak brzo zteří, já bych volil pletivo pozinkované a z toho udělal pytel, jinak proti maceraci nic nemám, nemám s tím totiž osobní zkušenost, ale z literatury vím, že je to možný způsob, dokonce velmi šetrný ke kostem a kostičkám. Ale myslím, že ta macerace bude trvat poněkud déle než dva měsíce, byť to bude v čilém horském potoku, je tam zase chladnější voda. Každopádně potom sděl výsledek. Já to odhaduji tak na pět či šest měsíců. Za dva měsíce měkké tkáně tak akorát zmýdelnatí a nějakou chvíli bude trvat, než se začnou odlupovat. Tedy ještě je možnost, že něco ohlodají vodní tvorové a tím pomohou. F.
politice a politikům zmar
- fesoj
- Zkušený diskutér
Dík za upozornění, není problém to hlídat (mám to 200 m od baráku) a v případě potřeby vyměnit. pytel, třeba každý týden. Mohl jsem to dát do normálního pytle, ten je samozřejmě pevnější, ale myslel jsem kvůli odplavování sajrajtu a přístupu vodního hmyzu... A nějakou šetrnost nemusím řešit, ty kosti stejně přijdou ke zničení podkovářskými kleštěmi, až budu dolovat zbraně.
a varianta "mraveniště" by nešla? viděl jsem co za 14 dní udělali s hlavou (osrstěnou) zajíce....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
- fesoj
- Zkušený diskutér
Asi by to taky šlo. Ale jediné pořádné mraveniště v blízkosti mého bydliště je hned vedle dost frekventované lesní cesty. Lidé jsou schopní ukradnout nebo zničit cokoliv třeba jen z pouhého rozmaru a také si nejsem jist tím, zda by kyselina mravenčí neměla negativní vliv na pálení klektáků.
Na pálení zbraní by asi Acidum formicum (kys. mravenčí) vliv měla. Navíc riskuješ ztrátu trofeje. Voda je dobrý nápad. Ideálně, kdyby tam byli raci říční a malí korýši Gammarusové, známí jako blešivci. Během pár dní oberou maso na kost včetně okostic. Přivážeš to pouze drátem do hloubky cca 1 m a již jen čekáš na výsledek.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No myslím si,že ta voda je lepší řešení.Už jen proto,že kost i tkáně změknou a zbraně půjdou ven dobře.Pokud je to starší kousek tak uplně dobře bez lámání čelisti.Mravenci jsou potvory ty pracujou za sucha a pokud třeba srnčí padlinu chceš na trofej tak ji již nevybělíš.V jednom mraveništi mám raritáka.Bohužel si ho zastavěli tak jim přece nebudu rozebírat byt.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Holt musíš počkat, až jim ten byt rozeberou divočáci nebo datel. Ale co se týče vyndávání zbraní z čelisti, tam jsem přece jen pro postupné odskřípávání kleštěmi. U téhle padliny je to sice v zásadě jedno, ale pokud by trofej aspirovala na medaili, záleží i na šířce páráků a ta rozhodně nemusí být největší hned u konce, zejména u starého kusu.
Chlapci nevím, ale nechci Vám kazit nadšení pro ten pokus s horským potokem. To je tak na rok a to nesmí přijít větší liják, po tom tu hlavu dokonale oberou úhoří ve spodní části toku.
Tu hlavu bych v tom potoce tak nechal zbavit toho největšího smradu. Pak bych ji s větrem do zad stáhl, zbavil svaloviny a v koutku zahrady uvařil. Pro jistotu za použití staršího nože, který už nikdy na nic jiného nepoužiji. Samozřejmosti jsou gumové rukavice. Nebo nevařím a použiji bělotrofix , prášek na praní nebo maceraci v teplém roztoku s pracím práškem. Zbytky tkáně zmydelnatí, bohužel pálení nebude takové jako při vyvaření.
Na celou tkáň jistě bude fungovat i použití hydroxidu (louhu) sodného či draselného. Z tkáně bude postupně vznikat "mazlák". Pro vysokou pravděpodobnost poleptání bych tuto metodu nedoporučoval.
Tu hlavu bych v tom potoce tak nechal zbavit toho největšího smradu. Pak bych ji s větrem do zad stáhl, zbavil svaloviny a v koutku zahrady uvařil. Pro jistotu za použití staršího nože, který už nikdy na nic jiného nepoužiji. Samozřejmosti jsou gumové rukavice. Nebo nevařím a použiji bělotrofix , prášek na praní nebo maceraci v teplém roztoku s pracím práškem. Zbytky tkáně zmydelnatí, bohužel pálení nebude takové jako při vyvaření.
Na celou tkáň jistě bude fungovat i použití hydroxidu (louhu) sodného či draselného. Z tkáně bude postupně vznikat "mazlák". Pro vysokou pravděpodobnost poleptání bych tuto metodu nedoporučoval.
- fesoj
- Zkušený diskutér
No já jsem taky uvažoval o hydroxidu, že bych použil teplou vodu a hlídal si to, už jsem to zloušel v minulosti na liščích lebkách, ale bojím se právě o to pálení. Prozatím to nechám v tom potoce, tím nemůžu nic zkazit a kdyby to opravdu nechtělo pouštět, vždycky můžu zkusit něco jiného. Ale hlavní je, aby to přestalo tak příšerně smrdět. Kdyby nešlo o ten puch, docela klidně bych tu hlavu pověsil v pytli někam na strom, aby neutekla v liščích zubech a nechal bych pracovat muší larvy. To v teple funguje taky dobře, ale je to opravdu "eklhaft".
Jiří neboj, raci jsou dnes doménou převážně stojatých vod. Jako způsob preparace by to stálo za pokus. S tou macerací to nezní vůbec špatně. Jakmile z toho bude "mazlák" rychle pro tlakový čistič známý jako vapku a za pět minut je hotovo.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
-
- Zkušený diskutér
Pepo, máš - li doma chov slepic, s tou hlavou zavěšenou a mušíma larvama je dobrý nápad. Kdysi jako bývalý zootechnik jsem to zkusil s uhynulým seletem - na podstavci v králičím pletivu selátko a slepice čekaly se zvednutým zobákem, až dolů upadne muší larva, to byla snůška vajec, v současné vajčné krizi bych to doporučil. Akorát musíš mít kurník se slepicemi a výběhem trochu bokem domku, trošku to páchne.... F.
politice a politikům zmar
Tak tohle už jsem četl v nějaké knížce pro rybáře. Jen se červi nechali padat do bedny s pilinami. Momentálně je rybářska sezona v plném proudu, tak by se na tom dalo i vydělat.
Kolega tak na rybníku krmil, jen ten rámek s pletivem umístil na plováky a zakotvil. Šup tam koč.. a kapříci zobali.

Kolega tak na rybníku krmil, jen ten rámek s pletivem umístil na plováky a zakotvil. Šup tam koč.. a kapříci zobali.
- fesoj
- Zkušený diskutér
Znám to, znám... Ale použít tuhle metodu doma, asi by mi manželka omlátila tu prasečí hlavu o moji a rozvod by následoval.
Nelíbí se jí ani to, když pipinkám nadrobno sekám syrové jádro ze škodné - a jak jim to šmakuje - natož abych pro ně odchovával muší larvičky, vždyť z toho je smrad jak když přetrhneš dráteníka