dnes mě můj drsňák začal hlásit ve slepé šachtě melioračního kanálu,ihned jej odvolávám a zacpávám rouru kamením,vracím se domů pro vlček,který je nyní instalovaný
zatím nic.Ale řekl bych,že tam bude liška,šla dost cítit z roury.Buď tam je stále nebo kanál opustila chvilku před nama.Podle intenzity hlášení bude uvnitř.Může to být otázka dní než se chytí.
Včera mi volali z místního zemědělského družstva, že máme v ohradníku zamotaného srnce. Po chvíli shánění telefonem jsem sehnal kolegu, který byl doma. Kolega vyrazil na záchrannou akci a dobře to dopadlo, srnce našel a i když prý "kopal jako sviňa", podařilo se mu ho odříznout a zachránit mu život. Podle jeho slov 3-letý nadějný šesterák, byla by ho věčná škoda. Naštěstí ho kolega zachránil před bídnou smrtí udušením.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Také se přidám mezi vás, již mohu říci, kolegové myslivci. Sice myslivce ze mě udělá až čas, ale papírově už myslivec jsem. V sobotu jsem úspěšně složil zkoušky z myslivosti. Určitě víte, jak jsem šťastný a jak se mi ulevilo .
"7mm stačí, když 64 tlačí!"
Lankasterka Gustav Tichý - Moravská Ostrava 1919, 20/65
Mauser 98 double square, 9,3x62
Včera si Diana po nekonečně dlouhé době,vzpoměla i na svého posledního syna a dopřála mu lovecký zážitek
Při včerejším návratu z honitby,jsem uslyšel asi 20m ode mě podivný zvuk,zastavuji,po kratoučké přestávce v chůzi je vše jasné.Jsem konečně u prasat,vítr v zádech nevěstí nic dobrého proto ho podcházím,zatím jen podle zvuku.Prase jakoby nic vyráží z houštiny a znovu mě podejde,pokračuje dál směrem na silnici.Ta oproti hvězdné obloze naštěstí září,jak lampion a já na 15m skrze dalekohled obeznávám,že jde o lovný kus,v duchu si říkám jen aby to nebyla plná bachyňka,znovu přikládám dalekohled,ale zdá se mi,že dokonce periferním viděním zahlédám střapec.Přikládám zbraň,pootočím se a střílím,prase okamžitě "daunuje",kvičí.V duchu se hrozím měkoty,okamžitě přebíjím,vidím odkazování s postupným zhasínáním v ohni.Střela šla přes lopatku nebo kloub,přes plíce a zůstala po ulomení protější lopatky asi pod škárou.Večer dodám zbytek...
Přišly asi 2,uloven Kňourek 50Kg
Jdu pro auto až domů,z ničeho nic na pár m ode mě ve vinoh.prasata to snad neni možne,každé 3 dny v revíru a nic a dnes 2x v prasatech.S těmito si už jen pohrávám s vábničkou i když jedno jsem v kříži měl,ale co,říkám si,nechávám je v klidu,v pondělí je taky noc
xHonza píše:Pak kdyžtak nafoť i s vlčkem, ať se poučíme
dnes sem to vytáhl-nic.asi planý poplach,možná liška opustila kanál nějakou hodinu před nama.Ale zase mě nejde do hlavy intenzita hlášení snad příště.
Myslím, že pokud liška nemohla opustit noru jinudy, že tam zůstala a zdrhla až po vytažení toho vlčku - nebo jsi to po tom vytažení nechal znovu prověřit pejskem ? Možná, že se jen bála přes vlček a hlad a žízeň ji za 1 den nevypudí.
Včera jsem vyrazil na čuníky,.. asi o čtvrt na 8 jsem si při příchodu ke kazatelně zaclonil oči proti ostrému světlu zapadjícího slunce a zjistil, že se dívám na 20m na laň a ona na mě. To trvalo asi minutu, pak odběhla, kromě dvou kusů srnčí zvěře a pravděpodobně lišky se až do půlnoci nic nedělo. Tak za minutu dvanáct jsem uslyšel lámání a šustění a už jsem se díval, odkud vylezou... vylezli.. přesadili cestu za mnou, na hromadu, která už v té době byla ve stínu vůbec nezamířili, místo toho přešli přes měsíčkem osvícenou cestu a ještě na ní pobuchtovali.. jojo, mít tak otevřený okýnka... po cestě domů jsem pak u silnice potkal víc jak třicet ks vysoké
Včera jsem měl v merku spíše lišku,protože jsem měl domluveny na ráno brigádníky na dřevo.Po ne moc útulném sezení na mokré mezi jsem se po 23:00 zvedl a šoulal.Po asi 300m jsem zaslechl podivný zvuk,jasan čuníci už šly,vylezly přes mojí čerstvou stopu z lesa,sleduju je přes optiku s prstem na napínáčku.Vítr se motal,bachyně mě jde hned zkontrolovat asi 4 prasata jsou ve vinici,nemůžu nic dělat jen čekat,jestli vylezou zpět na cestu.Najednou zahlédnu nějaký pohyb na cestě beru dalekohled páč puškohled to nepobírá.Asi 15 selat,jako poloviční králíci v trávě nejsou ani vidět.Bacha přišla asi na 8m a mizí i se zbytkem,ještě jednou se ukáží na cestě,ale nejsem schopen obeznat nevodící bachyni nebo kňoura.Ty selata se motají u všech prasat...proto nestřílím a mrzutě přihlížím odchodu černé zpět do lesa.Pak se jen směju selatům která znovu vychází z lesa a hrají se ve vinici asi 8 minut,jedno největší přichází až k mé botě
Dnes po cestě z práce sem srazil srnu,nárázníkem to chytla přes zadní levou kytu.Naštěstí to bylo na méň fregventované silnici kůsek za dědinů.
Vylezu z auta a srna sa vále v příkopě ,má snahu utéct,což sa jí nakonec podaří a kulhavo poodbíhá pryč polem.
Následovala mobilizace půlky obce,protože ke srážce došlo cca 20 km od mého bydliště a neznám v dědině nikoho natož myslivca.
U třetího baráka co sem obešél asi ve 22:30 kde bylo v okně světlo (nebudu svonit kde je tma) pán nebyl myslivec ale jednoho zná a zavolal mu,objasnil co,kde,jak.
Počkal sem na něj za dědinů po cca 15 minutovém čekání přijel na lehko (bez batérky,flinty,psa) tož sa vrátil dom pro psa a batérku.
Ukazuju mu v kerém místě k tomu došlo a hledáme,bohužel marně.Od srážky uběhlo cca 45 minut což srna mohla odkulhat značnou vzdálenost a konečně kdyby sa nám ju podařilo nájít živů,stejně by to bez flinty nemělo smysl ju naháňat.Tři běhy sou rychlejší než dva.... a menší psík ve vzrostlejší pšenici by si s ňů také neporadil.
Tvrdil,že sa po ní ráno eště podívá,toš snad bude uspěšný,byla by to škoda si celů událost nechat pro sebe.Mockrát sem našel kus kousek od silnice a byl už v rozkladu,přitom však srážku nikdo nenahlásil.
Večer jsem přijel z práce a přemýšlel jestli se mám dívat na hokej, nebo raději vzít jezevčíky ven. Nakonec zvítězila pověrčivost, vždycky když se dívám tak prohrajem, tak jsem vzal své dva douhány a vyrazili jsme se jen tak se projít, s tím že potom si sedneme chvíli na kazatelnu. Asi před měsícem jsem zde obeznal odstřelového srnečka I. věkové třídy, tak co kdyby.
Byl příjemný večer, už tolik nefoukalo jako ve středu. Kluci se proběhli a v 20:00 jsme seděli na kazatelně, bylo už celkem pozdě ale dřív jsem nestíhal. Srnce jsem celý měsíc neviděl, tak jsem si říkal, že bude bůhvíkde. Jak to v takových chvílích bývá, zvěř stojí za rohem. Asi kolem půl deváté jsem si všiml v trávě pohybu, z lesa vyběhl mnou obeznaný srneček a za ním další. V rychlosti jsem je prohlídl, první jasně odstřelový roční srnec - špičáček v lýčí, druhý už vytlučený špičák, také průběrný, dlouho jsem nepřemýšlel a jak se ten první zastavil už jsem měl kulobrok v rameni, jenom jsem v rychlosti zamířil na spodní komoru a padl výstřel. Srnec značil poklesnutím přední části těla a potácivě odbíhl do olšové houštiny prorostlé rákosím, cestou několikrát zakopl. Druhý srneček odskočil a zůstal stát, mohl jsem ulovit i jeho, ale jeden stačí, navíc prvotní přesvědčení, že jde o dvouletého srnce je nahlodáno neopatrným chováním, podívám se na něj později.
Hafani byli natěšení, tak jsem je uklidnil a počkali jsme cca 10 min. potom jsem toho staršího vzal na nástřel.Okamžitě ověřil nástřel, našli jsme kousky dlouhé kosti a pár kapek barvy, přední běh a snad i komora, neměl by být daleko, pes táhl na řemeni jako blázen, tak jsem jej raději pustil na volno, pokud by srneček ještě žil tak ať jej podrží. Držel se stopy kudy srneček odbíhal a zmizel v olšině, já pomalu za ním, asi po 50 m přastala čvachtat voda, pes je na místě nehlásí, srnec bude zhaslý. Byl střelený na spodní komoru, na straně výstřelu byl ustřelený běh v kolínku, proto to odbíhání a zakopávání. Pejska jsem pochválil a srnece vytáhl z olšiny. Poslední hryz, úlomek a potom už jenom ošetřit úlovek a LOVU ZDAR! PO dvou letech zase srnec, můj 33.
No a hokej jsme vyhráli.