věk a hmotnost černé zvěře
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
věk a hmotnost černé zvěře
Tak jsem si prohlížel fotogalerii na Myslivosti a narazil jsem na snímky uloveného "lončáka". U fotografie byla uvedena hmotnost 55 kg. Myslím si že v tuto roční dobu kus nad 45 kg, je téměř jistě starší než lončák. vždy» v březnu lovená měla selata měla v průměru kolem 30 kg (vyvržená). Co vy na to?
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
sekáč
Pokud vím tak v květnu je kus černé zvěře starší dvou let hájený, alespoň ještě pořád. Na jelena taky nikoho nenapadne jít v květnu aještě se tím chlubit. Navíc určovat věk podle hmotnosti zvěře mi připadá jako úplný nesmysl.
to sedm:... mas samozrejme pravdu ale....: jsou oblasti kde je treba vyjimka a neni jich malo,dale k te hmotnosti,nelze urcovat stari kusu dle hmotnosti nebo velikosti (mysleno u vzrostlych kusu).neni treba problem ulovit knoura starsiho 5 let a vaze 50kg (moje zkusenost,byl kdysi postreleny) nebo knourka o vaze 90 kg a stari 18 mesicu (taky moje zkusenost) takze bych na zaklade fotek moc soudu nedelal 

-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nedělám soudy, pouze jsem chtěl vyprovokovat diskuzi na toto téma. Příklady které uvádí?, jsou samozřejmě možné, ale nelze je brát jako pravidlo. Myslivci jsou schopní vést nekonečné diskuze o tom, kdo a co škodí myslivosti a chovu zvěře, ale například odstřel sekáčů, kdy se navíc uvádí, že je to lončák je pro chov černé zvěře veskrze negativním zásahem do populace. Navíc u výše uvedeného smímku je jednou uvedeno, že jde o kňourka a podruhé o lončáka. Zřejmě ani střelec pořádně nevěděl co vlastně ulovil, a to je podle mého názoru špatně.
- jakub203
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No uplně ti nerozumim, ale nikde není napsáno že lončák musí mít v Květnu 50kg, klidně to může bejt lončák, stejně jao 5-ti letá bachna. Záleží na úživnosti honitby a celkovejch podmínkách ve kterejch zveř ?ije.
Viděl jsem 80kg lončáka (ještě neměl druhou stoličku), a střelil jsem asi 4-letou bachnu 45kg.
takže podle obrázku se to opravdu posoudit nedá.....
Viděl jsem 80kg lončáka (ještě neměl druhou stoličku), a střelil jsem asi 4-letou bachnu 45kg.
takže podle obrázku se to opravdu posoudit nedá.....
Blaser R93 Profesional 9.3x62, Schmidt&Bender Zenith 2,5-10x56
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
KB Retter Gaildorf 7x57R/16 Zeiss Diavary 1,5-6x36
Merkel 40E 12/70
"ALEA IACTA EST..."
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
věk
No pokud ulovím jakoukoliv spárkatou zvěř, tak se vždy dívám na chrup a jeho opotřebení a podle toho určuji věk, nikdy podle hmotnosti, to pouze na vysvětlení. Pouze jsem chtěl říct, že mezi myslivci je velmi roz?ířeným zvykem určovat věk černé zvěře, pouze podle hmotnosti a vesele se loví v době hájení dospělá zvěř, která se následně hlásí jako lončáci.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak se taky vložím v květnu může mít lončák i 60kg a není to problém.
Pokud je metán napodzim předminulého roku.
Pokud teda nepraktikujete, ze od 1.4 přechází do stavu 3letých.
každopádně, pokud má cca 19měsícu, je to lončák.
Nechápu lidi co stříleji na 80kg lončáky, ty by byly základem populace, ale pokud ulovíte 45bachnu s věkem 3let v květnu já bych to přešel ve vet?ím klidu než ulovení 20měsíčního kusu začátkem února o hmotnosti 80kg.
protože jiné vodítko než hmotností většinou v lovu černé nepraktuje?, protože k tomu nemáš šanci většinou
ještě dodatek pro SEDM:
Pokud ti přijde kus o váze cca 45kg, tak na 90% je to kus mladý.může gto být podzimní sele, mladý lončák a i nějaký starší kus, třeba poraněný dříve.
Já si hodněkrát odpustím střelit černou, a hodně ji vidím, ale nemám na to usoudit jinak dle hmotnosti na věk.
Pokud je to větší prase už nestřílím tuplem, větší cca na 70kg.
Pokud je metán napodzim předminulého roku.
Pokud teda nepraktikujete, ze od 1.4 přechází do stavu 3letých.
každopádně, pokud má cca 19měsícu, je to lončák.
Nechápu lidi co stříleji na 80kg lončáky, ty by byly základem populace, ale pokud ulovíte 45bachnu s věkem 3let v květnu já bych to přešel ve vet?ím klidu než ulovení 20měsíčního kusu začátkem února o hmotnosti 80kg.
protože jiné vodítko než hmotností většinou v lovu černé nepraktuje?, protože k tomu nemáš šanci většinou
ještě dodatek pro SEDM:
Pokud ti přijde kus o váze cca 45kg, tak na 90% je to kus mladý.může gto být podzimní sele, mladý lončák a i nějaký starší kus, třeba poraněný dříve.
Já si hodněkrát odpustím střelit černou, a hodně ji vidím, ale nemám na to usoudit jinak dle hmotnosti na věk.
Pokud je to větší prase už nestřílím tuplem, větší cca na 70kg.
Naposledy upravil(a) Tomfi dne pát 11.5.2007, 10:34, celkem upraveno 1 x.
Naprosto souhlasím s Tomfim! Proč by nemohl mít lončák v květnu 60 kg? Lovím v převážně polní honitbě, kde se velice hospodaří - kukuřice řepka .... Proto není problém potkávat takovéto lončáky. Osobně jsem již viděl několik takovýchto prasat,jak ?ivých, tak i odlovených. Absolutně nevidím problém-proto nechápu reakci SEDM, na foto uveřejněné v myslivosti. Pokud takovéhle prase potkáte na horách, zaručeně to bude alespoň sekáč, či dokonce kňour-ale to je všechno, jak už jsem psal, úživností honitby!!!
Doufám, že se SEDM na mně nebude teď zlobit, je to jen můj osobní názor.
Doufám, že se SEDM na mně nebude teď zlobit, je to jen můj osobní názor.
Re: věk
To SEDM:SEDM píše:No pokud ulovím jakoukoliv spárkatou zvěř, tak se vždy dívám na chrup a jeho opotřebení a podle toho určuji věk, ...................................................
A díváš se jim na chrup také před ulovením? Nebo podle čeho teda přesně určuje? věk zvěře černé při lovu.....???
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Určit věk podle váhy se u černé nedá.Střelil jsem v listopadu sele,které mělo 3 stoličky a mělo 50kg.To že má v květnu prase 55kg se mi zdá v celku normální bude to s největší pravděpodobností lončák již v době metání osamocenej od bachny.Ta bachna metala už podle jeho váhy v únoru.Já bych na samotný kus nevystřelil nikdy a spousta lidí z tohoto fora taky ne.Jedná se o chovný kus.Ale legislativa to umo?ňuje.Tak je těžké někoho soudit a bez prohlídky zubů někoho odsuzovat.Jestli?e je ve vývinu poslední stolička trojitá a to sebemálo.Jedná se o 2letý kus,který nesněl být uloven.Ale víme všichni jak to chodí.Záleží pouze na zubech doba metání se do věku nepočítá.Závěrem.Hmotnost nesleduji při porovnávání sleduji raději pírko a chování v rudlu.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
nerytířské hospodaření
Tak jste mi pěkně umyli hlavu, no nic. Lovím černou zvěř v oblasti kde má téměř ideální podmínky, letos v únoru měly selata po ulovení 30 kg-vyvržená. Lončáci teď u nás rozhodně nemají vyvržení 55 kg či dokonce více. Pokud někdo střílí teď na prase, které má vyvržené 55 kg (?ivé 70-75kg), tak je to podle mne dost na poVáženou, zřejmě zcela přesně pozná, že jde o lončáka, jinak je to pytlák, to si nemůžu pomoct. Téměř všechny reakce, na mě působí dojmen, prosím neura?te se, jako způsob jak si zdůvodnit, že vystřelím na velké prase v době hájení. To je zas můj názor. Jinak ta fotka byla pouze inspirací, protože způsob hospodaření s "rytířskou černou zvěří je u nás bohužel zcela nerytířský". S pozdravem SEDM.