Černá zvěř
Re: Černá zvěř
Zajímavé téma, černá zvěř je pro mne nejkrásnější a nejoblíbenější. Za posledních 7 týdnů mám sloveno pět kusů černé. 4kusy jsem lovil z rudlu, poslední kus, předevčírem navečer, byl samotný lončák - kňourek - cca 45kg. Až na vedoucí kusy - bachyně jsem nepozoroval žádný nepřebarvený kus. Včera mi z 50ha lánu kukuřice vytáhly dvě cca 70kg bachyně tmavé jak uhel, s nimi 11 selat, která již ztrácela své pruhování (zřejmě vržené v pravý čas). Mimo tuto skupinu se nedaleko drží 5 lončáků, čtyři šedivé do 40kg a jeden kus tak 25kg, který přebarvuje ze žlutohnědé srsti na šedivou, typuji to na pozdní loňské sele. Dle mého názoru jsou tyto dvě skupiny v podstatě jeden rudl, který je teď rozdělen.
Po odkvetení řepky jsem si udělal u lánu řepky vnadiště, na které jsem obden donášel malý pytlík kukuřičného zrna. V průběhu jara mi mimo jiné - sekáče, kňoura či kojící bachyně se zřejmě odloženými selaty chodila silná bachyně - nepřebarvená, tři lončačky - nevodící a pět selat. Se zájmem jsem sledoval jak od sběru zrn bachyně odrážela svoje loňská selata a letošáky nechávala.
Ještě malý dodatek k těm pěti mnou sloveným kusům, všechny byly váhově v rozmezí 30 - 40kg, všechny kusy byly bez zjevného staršího zranění, byly dobře zabělené.
Z mojich pozorování a lovů černé zvěře, mohu potvrdit slova a myšlenky Hanse Maynharta, která zachytil ve své knize Mezi divočáky. Myslím, že mnohé jeho zkušenosti se dají vidět a potvrdit i dnes.
PS: jak to vypadá u Vás v kukuřicích? U nás je kukuřice vysoká téměř dva metry a metá, plevel ji podrůstá a tvoří tak divočákům stinné zálehy, jsou zde již naplno nastěhované a k nelibosti zemědělců ji již začínají lámat.
Lesu a Lovu!
Po odkvetení řepky jsem si udělal u lánu řepky vnadiště, na které jsem obden donášel malý pytlík kukuřičného zrna. V průběhu jara mi mimo jiné - sekáče, kňoura či kojící bachyně se zřejmě odloženými selaty chodila silná bachyně - nepřebarvená, tři lončačky - nevodící a pět selat. Se zájmem jsem sledoval jak od sběru zrn bachyně odrážela svoje loňská selata a letošáky nechávala.
Ještě malý dodatek k těm pěti mnou sloveným kusům, všechny byly váhově v rozmezí 30 - 40kg, všechny kusy byly bez zjevného staršího zranění, byly dobře zabělené.
Z mojich pozorování a lovů černé zvěře, mohu potvrdit slova a myšlenky Hanse Maynharta, která zachytil ve své knize Mezi divočáky. Myslím, že mnohé jeho zkušenosti se dají vidět a potvrdit i dnes.
PS: jak to vypadá u Vás v kukuřicích? U nás je kukuřice vysoká téměř dva metry a metá, plevel ji podrůstá a tvoří tak divočákům stinné zálehy, jsou zde již naplno nastěhované a k nelibosti zemědělců ji již začínají lámat.
Lesu a Lovu!
Tommy píše:Přebarvovaní prasat dle mě záleží jen a jen na fyzické zdatnosti daného kusu. Každej kus, co nemá téměř žádnej běl není úplně v pohodě.
Ještě takový můj malý postřeh. Dle mého názoru tyto fyziologické stavy mohou být způsobené připraveností jednotlivých kusů na zimu. My jsme loni měli slušné stavy, po sklizni posledních obilovin a na podzim kukuřic se černá stáhla do bučin a dubin na Křivoklátsko kde se držely prakticky celou zimu a kdo vysedával jen u krmelišť, tak měl smůlu. Během ledna a února se začaly stahovat zpět do našich roklí a houštin a já jsem slovil několik selat ve výborném výživném stavu, dokonce jedno z rudlu cca 15ks, které stávalo bokem a jiné i slabší kusy ho odráželi. Při rušení zvěřiny jsem našel několik zapouzdřených ložisek se ztvrdlým hnisem v zakrnělém předním běhu. Bylo přestovšechno ještě zabělené. Čili můžu souhlasit s názorem Tommyho.
Jsem na tom obdobně jako ty. Letos poprvé máme kukuřici, mezi ní lán pšenice a k tomu ještě pelušku,luxus. Pozoruji dva rudly prasat, v každém jsou vodící lončačky a vedoucí bachyně starších 4 let a přebarvené jsou právě jen ty starší bašky. Nemyslím si,že by měli problém se žlučníkem, ale jsou vyčerpanější z kojení selat a pravděpodobně budou vystavené i většímu stresu než ostatní prasata,která právě spolíhají na její ochranu.
Pochopitelně může být na vině i různá zranění.
Pochopitelně může být na vině i různá zranění.
Naposledy upravil(a) Tommy dne pát 20.7.2012, 9:42, celkem upraveno 1 x.
Ano Tommy, to pozdní přebarvování vodících kusů je normální jev a nejen u zvěře černé.
My máme kukuřici každý rok a spoustu. Loni u sousedů postavili bioplynku a plochy oseté kukuřicí se stále zvětšují (asi půjdu do 9,3x62 )a již se nemůžeme spoléhat na, u nás, standardní a lety zaběhlé osevní postupy.
Jak jste na tom s duby, potažmo event. semenným rokem? U nás je spostu dubů obsypaných a plodí i menší jedinci.
My máme kukuřici každý rok a spoustu. Loni u sousedů postavili bioplynku a plochy oseté kukuřicí se stále zvětšují (asi půjdu do 9,3x62 )a již se nemůžeme spoléhat na, u nás, standardní a lety zaběhlé osevní postupy.
Jak jste na tom s duby, potažmo event. semenným rokem? U nás je spostu dubů obsypaných a plodí i menší jedinci.
Řekl bych, ze dobre. Skladba našeho lesa je z 70 % bukova a dub okolo 5 %. Když je semenny rok, tak je ten nejkrásnější rok, soulana. Problem spočívá jen v tom, ze tímto způsobem lovime jen dva a zbytek má na cekane smůlu.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
.Proč je,ale zvěřina vyběhaná a tvrdá to opravdu nevím bude to souviset s výživou.Ono v každém lánu je navezeno tolik žíru,že ani potřeba někam jinam chodit neni A uprasat jako u lidí je potřeba mít v pohodě játra a žluč.Podivte se jaký mají žlučník?
Ono je pánové potřeba taky trochu číst pak reagovat.Co se týče přebarvování u černé je známá věc,že bachyně vodící mají až do sklonku léta nepřebarveno a i když mají zůstávají osrstěné slechy.Což ukazuje,že bachyně vodí.Koho to ,ale dneska zajímá od 1.8.?Je nás možná pár.Ta diskuse už tu neni o ničem.Doufám,že ta rychlá praxe je alespon k něčemu.Jinak já si ty sz ukládám už šest let.A i co se týká černé je tu hodně příspěvků tenkrát a dnes.
Ono je pánové potřeba taky trochu číst pak reagovat.Co se týče přebarvování u černé je známá věc,že bachyně vodící mají až do sklonku léta nepřebarveno a i když mají zůstávají osrstěné slechy.Což ukazuje,že bachyně vodí.Koho to ,ale dneska zajímá od 1.8.?Je nás možná pár.Ta diskuse už tu neni o ničem.Doufám,že ta rychlá praxe je alespon k něčemu.Jinak já si ty sz ukládám už šest let.A i co se týká černé je tu hodně příspěvků tenkrát a dnes.
Nevím Zdendo jak má vypadat špatný žlučník. Vzhledem k tomu,že si z černé játra vždy beru a žluč musím vždy odstranit, tak jsem nikdy žádné abnormality žlučníku nevšiml a že těch jater už bylo.
Zkoušeli jste někdo lovit přímo v kukuřici?
Zkoušeli jste někdo lovit přímo v kukuřici?
Já se na to chystám,zatím jen soused,loni lovil vysokou,vlezl tam a chodil až našel
Lov prasat bude složitější,v noci to nemá smysl.Včera jsem kvůli hnízdu sršňů jako kopačák nemohl vylézt na kazatelnu kvůli rozhledu na kukuřici a tak jsem dumal ze žebříku jak tam za nima.Myslím,že ve dne by to šlo.Kolega dřív vyšlapával v kukuřici menší plácky kde se pak snažil vnadit a lovit,tak to možná taky vyzkouším.
Při naháňce se mě několikrát stalo,že prase zůstalo stát v řádku 5m ode mě a jistilo kde se kdo šustne to je pak pravá chvíle.Od jisté chvíle ale na těchto natláčkách nestřílím takže mě to nemrzí ale o samotě je to lákavé,obzvlášť v tomto období kdy mizí potrava z polí a černá jde do kukuřic.
Lov prasat bude složitější,v noci to nemá smysl.Včera jsem kvůli hnízdu sršňů jako kopačák nemohl vylézt na kazatelnu kvůli rozhledu na kukuřici a tak jsem dumal ze žebříku jak tam za nima.Myslím,že ve dne by to šlo.Kolega dřív vyšlapával v kukuřici menší plácky kde se pak snažil vnadit a lovit,tak to možná taky vyzkouším.
Při naháňce se mě několikrát stalo,že prase zůstalo stát v řádku 5m ode mě a jistilo kde se kdo šustne to je pak pravá chvíle.Od jisté chvíle ale na těchto natláčkách nestřílím takže mě to nemrzí ale o samotě je to lákavé,obzvlášť v tomto období kdy mizí potrava z polí a černá jde do kukuřic.
Už jsem nad tím přemýšlel několikrát a musí to jít. Dost důležité asi bude zvolit ten správný čas. Přemýšlel jsem, že bych přímo v kukuřici kopnul díru a vozil bych tam vodu v barelech. K potoku sice nemají daleko,ale přes den si tam nedovolí.
- fesoj
- Zkušený diskutér
To Motolada - na ty sršně použij igelitový pytel od psích granulí a potmě, když budou hajat, ho nasaď na hnízdo a to hnízdo rychle utrhni. Ovšem pytel pak už nesmíš otevřít, pevně ho zavaž a i s obsahem zpopelni.
Kritériem pravdy je praxe.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Někde se tu o lovu v kukuřici píše.Já využíval ouvarů a to ráno.Jinak v noci to jde taky jen jde o moc adrealinu.Stačí v řádku sednout na stoličku a postupně okolo sebe lámat.To co se bude dít potom už dnes nechám na vás na to už jsem starej.
Jinak pro Tommyho tobě se ještě nestalo,že jsi na játrech našel jen váček bez žluče?
A sršni jsou chraněný..Tak pozor na zelenou,když tak pustit do obýváku té nějaké moudré hlavičky.
Jinak pro Tommyho tobě se ještě nestalo,že jsi na játrech našel jen váček bez žluče?
A sršni jsou chraněný..Tak pozor na zelenou,když tak pustit do obýváku té nějaké moudré hlavičky.
předevčírem jsem musel jedno hnízdo rozdrtit v ruce v klobouku,bylo jich tam 15 a donutilo mě až to když jsem asi na 300 m navábil lišku a jak šla tak mě jeden ten bojovník začal obtěžovat tak jsem ho sejmul kloboukem,liška si všimla pohybu a by la v trapu Tak jsem je vzteky smazal ze světa,ale z tohoto mám respekt je to obří ještě jsem snad větší neviděl.Kolega mě poradil je v noci vysprejovat z toho pytle mám strach
U nás je v každém lánu mokřina tak by to šlo,problém je že jsou lány malé a prasata tam zatím přes den nejsou,myslím.
U nás je v každém lánu mokřina tak by to šlo,problém je že jsou lány malé a prasata tam zatím přes den nejsou,myslím.
To Zdeněk: Tak moc jsem tu žluč ještě nezkoumal,matně si jen vzpomínám,že některá prasata ji mají plnější a některá prázdnější, ale ta plnost váčku by se měla odvíjet od množství požité živočišné potravy,ne?
Chtěl bych se zeptat, jestli nemáte nějaké recept jak vytáhnout prasata z kukuřice. Co by jim chutnalo, aby za tim šli. Máme prasata v kukuřici a nevylezou a nevylezou, mame i pruseky i prostor mezi lesem a polem, a ony nevylezou a nevylezou. Je je jen slyšet jak chroupou a my je přitom na čekané hlidáme aby je nikdo nerušil. Díky za případné rady.
Ryby......