Černá zvěř

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
Odpovědět
Nik.308
Pravidelný diskutér

Re: Černá zvěř

Příspěvek od Nik.308 »

Zajímavé téma, černá zvěř je pro mne nejkrásnější a nejoblíbenější. Za posledních 7 týdnů mám sloveno pět kusů černé. 4kusy jsem lovil z rudlu, poslední kus, předevčírem navečer, byl samotný lončák - kňourek - cca 45kg. Až na vedoucí kusy - bachyně jsem nepozoroval žádný nepřebarvený kus. Včera mi z 50ha lánu kukuřice vytáhly dvě cca 70kg bachyně tmavé jak uhel, s nimi 11 selat, která již ztrácela své pruhování (zřejmě vržené v pravý čas). Mimo tuto skupinu se nedaleko drží 5 lončáků, čtyři šedivé do 40kg a jeden kus tak 25kg, který přebarvuje ze žlutohnědé srsti na šedivou, typuji to na pozdní loňské sele. Dle mého názoru jsou tyto dvě skupiny v podstatě jeden rudl, který je teď rozdělen.
Po odkvetení řepky jsem si udělal u lánu řepky vnadiště, na které jsem obden donášel malý pytlík kukuřičného zrna. V průběhu jara mi mimo jiné - sekáče, kňoura či kojící bachyně se zřejmě odloženými selaty chodila silná bachyně - nepřebarvená, tři lončačky - nevodící a pět selat. Se zájmem jsem sledoval jak od sběru zrn bachyně odrážela svoje loňská selata a letošáky nechávala.
Ještě malý dodatek k těm pěti mnou sloveným kusům, všechny byly váhově v rozmezí 30 - 40kg, všechny kusy byly bez zjevného staršího zranění, byly dobře zabělené.
Z mojich pozorování a lovů černé zvěře, mohu potvrdit slova a myšlenky Hanse Maynharta, která zachytil ve své knize Mezi divočáky. Myslím, že mnohé jeho zkušenosti se dají vidět a potvrdit i dnes.
PS: jak to vypadá u Vás v kukuřicích? U nás je kukuřice vysoká téměř dva metry a metá, plevel ji podrůstá a tvoří tak divočákům stinné zálehy, jsou zde již naplno nastěhované a k nelibosti zemědělců ji již začínají lámat.
Lesu a Lovu!
Nik.308
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Nik.308 »

Tommy píše:Přebarvovaní prasat dle mě záleží jen a jen na fyzické zdatnosti daného kusu. Každej kus, co nemá téměř žádnej běl není úplně v pohodě.

Ještě takový můj malý postřeh. Dle mého názoru tyto fyziologické stavy mohou být způsobené připraveností jednotlivých kusů na zimu. My jsme loni měli slušné stavy, po sklizni posledních obilovin a na podzim kukuřic se černá stáhla do bučin a dubin na Křivoklátsko kde se držely prakticky celou zimu a kdo vysedával jen u krmelišť, tak měl smůlu. Během ledna a února se začaly stahovat zpět do našich roklí a houštin a já jsem slovil několik selat ve výborném výživném stavu, dokonce jedno z rudlu cca 15ks, které stávalo bokem a jiné i slabší kusy ho odráželi. Při rušení zvěřiny jsem našel několik zapouzdřených ložisek se ztvrdlým hnisem v zakrnělém předním běhu. Bylo přestovšechno ještě zabělené. Čili můžu souhlasit s názorem Tommyho.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Jsem na tom obdobně jako ty. Letos poprvé máme kukuřici, mezi ní lán pšenice a k tomu ještě pelušku,luxus. Pozoruji dva rudly prasat, v každém jsou vodící lončačky a vedoucí bachyně starších 4 let a přebarvené jsou právě jen ty starší bašky. Nemyslím si,že by měli problém se žlučníkem, ale jsou vyčerpanější z kojení selat a pravděpodobně budou vystavené i většímu stresu než ostatní prasata,která právě spolíhají na její ochranu.

Pochopitelně může být na vině i různá zranění.
Naposledy upravil(a) Tommy dne pát 20.7.2012, 9:42, celkem upraveno 1 x.
Nik.308
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Nik.308 »

Ano Tommy, to pozdní přebarvování vodících kusů je normální jev a nejen u zvěře černé.
My máme kukuřici každý rok a spoustu. Loni u sousedů postavili bioplynku a plochy oseté kukuřicí se stále zvětšují (asi půjdu do 9,3x62 :) )a již se nemůžeme spoléhat na, u nás, standardní a lety zaběhlé osevní postupy.
Jak jste na tom s duby, potažmo event. semenným rokem? U nás je spostu dubů obsypaných a plodí i menší jedinci.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Řekl bych, ze dobre. Skladba našeho lesa je z 70 % bukova a dub okolo 5 %. Když je semenny rok, tak je ten nejkrásnější rok, soulana. Problem spočívá jen v tom, ze tímto způsobem lovime jen dva a zbytek má na cekane smůlu.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

.Proč je,ale zvěřina vyběhaná a tvrdá to opravdu nevím bude to souviset s výživou.Ono v každém lánu je navezeno tolik žíru,že ani potřeba někam jinam chodit neni A uprasat jako u lidí je potřeba mít v pohodě játra a žluč.Podivte se jaký mají žlučník?
Ono je pánové potřeba taky trochu číst pak reagovat.Co se týče přebarvování u černé je známá věc,že bachyně vodící mají až do sklonku léta nepřebarveno a i když mají zůstávají osrstěné slechy.Což ukazuje,že bachyně vodí.Koho to ,ale dneska zajímá od 1.8.?Je nás možná pár.Ta diskuse už tu neni o ničem.Doufám,že ta rychlá praxe je alespon k něčemu.Jinak já si ty sz ukládám už šest let.A i co se týká černé je tu hodně příspěvků tenkrát a dnes.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Nevím Zdendo jak má vypadat špatný žlučník. Vzhledem k tomu,že si z černé játra vždy beru a žluč musím vždy odstranit, tak jsem nikdy žádné abnormality žlučníku nevšiml a že těch jater už bylo.

Zkoušeli jste někdo lovit přímo v kukuřici?
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Já se na to chystám,zatím jen soused,loni lovil vysokou,vlezl tam a chodil až našel :lol:
Lov prasat bude složitější,v noci to nemá smysl.Včera jsem kvůli hnízdu sršňů jako kopačák nemohl vylézt na kazatelnu kvůli rozhledu na kukuřici a tak jsem dumal ze žebříku jak tam za nima.Myslím,že ve dne by to šlo.Kolega dřív vyšlapával v kukuřici menší plácky kde se pak snažil vnadit a lovit,tak to možná taky vyzkouším.
Při naháňce se mě několikrát stalo,že prase zůstalo stát v řádku 5m ode mě a jistilo kde se kdo šustne to je pak pravá chvíle.Od jisté chvíle ale na těchto natláčkách nestřílím takže mě to nemrzí ale o samotě je to lákavé,obzvlášť v tomto období kdy mizí potrava z polí a černá jde do kukuřic.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Už jsem nad tím přemýšlel několikrát a musí to jít. Dost důležité asi bude zvolit ten správný čas. Přemýšlel jsem, že bych přímo v kukuřici kopnul díru a vozil bych tam vodu v barelech. K potoku sice nemají daleko,ale přes den si tam nedovolí.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

To Motolada - na ty sršně použij igelitový pytel od psích granulí a potmě, když budou hajat, ho nasaď na hnízdo a to hnízdo rychle utrhni. Ovšem pytel pak už nesmíš otevřít, pevně ho zavaž a i s obsahem zpopelni.
Kritériem pravdy je praxe.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Někde se tu o lovu v kukuřici píše.Já využíval ouvarů a to ráno.Jinak v noci to jde taky jen jde o moc adrealinu.Stačí v řádku sednout na stoličku a postupně okolo sebe lámat.To co se bude dít potom už dnes nechám na vás na to už jsem starej. :lol:
Jinak pro Tommyho tobě se ještě nestalo,že jsi na játrech našel jen váček bez žluče?
A sršni jsou chraněný..Tak pozor na zelenou,když tak pustit do obýváku té nějaké moudré hlavičky.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

předevčírem jsem musel jedno hnízdo rozdrtit v ruce v klobouku,bylo jich tam 15 a donutilo mě až to když jsem asi na 300 m navábil lišku a jak šla tak mě jeden ten bojovník začal obtěžovat tak jsem ho sejmul kloboukem,liška si všimla pohybu a by la v trapu :oops: :oops: Tak jsem je vzteky smazal ze světa,ale z tohoto mám respekt je to obří ještě jsem snad větší neviděl.Kolega mě poradil je v noci vysprejovat z toho pytle mám strach :lol:

U nás je v každém lánu mokřina tak by to šlo,problém je že jsou lány malé a prasata tam zatím přes den nejsou,myslím. :lol:
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

To Zdeněk: Tak moc jsem tu žluč ještě nezkoumal,matně si jen vzpomínám,že některá prasata ji mají plnější a některá prázdnější, ale ta plnost váčku by se měla odvíjet od množství požité živočišné potravy,ne?
Špalda
Častý návštěvník

Příspěvek od Špalda »

Chtěl bych se zeptat, jestli nemáte nějaké recept jak vytáhnout prasata z kukuřice. Co by jim chutnalo, aby za tim šli. Máme prasata v kukuřici a nevylezou a nevylezou, mame i pruseky i prostor mezi lesem a polem, a ony nevylezou a nevylezou. Je je jen slyšet jak chroupou a my je přitom na čekané hlidáme aby je nikdo nerušil. Díky za případné rady.
sided
Pravidelný diskutér

Příspěvek od sided »

Ryby......
Odpovědět