Jarek Horsky píše:To mi připadá drobátko složité. V lovecké praxi podle mne není nutný ani ten daun. Může být užitečný, ale nutný?
Proč učit psa 5 až 6 povelů pro dvě situace?
1.Jedna je odložení - to se pro něj vždy vracím. Jestli mi při odložení leží, sedí je fuk. Nesmí jevit neklid hlasem nebo pohybem.
2.Druhá je u mne sedni. Tj. pes ví, že ho mohu přivolat.
Daun jako povel sloužil nebo slouží k okamžitému přerušení nežádoucí činnosti nebo k trestu. Ano, u velkého psa zabrání pohledu např na unikající zvěř. Jinak to, ale vypadá z pohledu např. jezevčíka.
Mně stačí fuj (tvrdý povel) nebo nesmíš (teď nesmíš).
Další věcí je klid před zvěří. Jestliže budu jezevčíka uklidňovat "daunem" při každém vyražení za zvěří, těžko docílím slušného nahánění, hledání, hlasitosti a jiných dle mne důležitých vlastností.
Rozlišujme prosím o jaké plemeno se jedná a jak má být v praxi využíváno.
Pokud máš v životě jen tyto dvě situace, tak Ti to stačí ... ono jestli je jezevčík leží nebo sedí je skoro stejné

..... to ale neznamená, že to stačí každému.
Někdo potřebuje šoulačku, někdo odložit psa, někdo daunovat psa ... ,
já psa běžně :
odkládám v restauraci ---- tam bych mu pak mohl dát dle Tebe co ? Jestli tam leží, nebo neleží pod stolem mi fuk není.
daunuji ..... potřebuji aby nebyl vidět a naopak neviděl
přivolávám i z lehni ..... nemůže proto umět jen přivolání ze sedni
odkládám, když pracuji s ostatními psy ...... kdyby měl sedět, chudák by se pořád těšil na práci, a hodinu čekal, kdy hvízdnu na něj, když leží, ví, že teď opravdu pracovat nebude
Pokud někdo dohání STEADINESS (klidy - například před zvěří) DAUNEM není to moc moudré...
Proč DAUN nemá sloužit k trestu jsem psal. Přerušit nežádoucí činnost můžeš jakýmkoliv povelem - přivoláním, lehni, sedni , ale nesmíš tím povelem trestat.