AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Rogam
Zkušený diskutér

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

To BwanaHunter

blahopřeji, nádhera :)

kolik teda má bodů? zlato je myslím 208
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

237...
A dekuji :).
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

BwanaHunter píše:237...
A dekuji :).
tak to je fakt slušný
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Blahopřeji BwanaHunterovi, ten gemsbok je nádherný. Chtěl bych se podělit o svojí zkušenost z poslední Afriky. Koncem srpna jsem se vrátil ze Zambezi z lovu leoparda, sabela a krokodýla. Měl jsem s sebou Sauer 202 ráže 300 WM, střelivo Remington A-frame 200 grs, puškohled Zeiss Victory. Musím říci, že všechny části výstroje se perfektně osvědčily. Leoparda se podařilo ulovit předposlední (šestnáctý) večer na újedi z dvacáté první impaly. A podařil se i sable. Na krokodýla jsem měl poslední den ráno a už to nevyšlo, bylo pod mrakem a zůstali ve vodě. Zbraň zvládla přes 200 m dlouhé rány na impaly, sabela při střelbě na cca 70m zepředu na ostro i leoparda na obdobnou vzdálenost. Skoro všechny rány prostřelily zvěř, A -frame nemá chybu. Zeiss ve dne i v noci skvělý, má tenký kříž a zvěř je výborně ostře vidět.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pete> děkuji a také blahopřeji, sable to už je něco. Nějaká fotka není :D? Btw. kde na Zambezi to bylo? (Protéká 6 státy :)).
Šestnáctý večer, 21 impala? Kolik jste měli založeno újedí současně?
A- frame skutečně nemá chybu a je i moje oblíbená, a 300 WM zvládne podle mě bez větších problémů všechno do velikosti elanda a kočky do levharta určitě. Já měl s sebou 300 WM a 375 H&H, tentokrát s municí Hornady Superformance Interbond 180 grs. pro 300 WM a dále 300 grs. Swift A-frame laborováno Normou + Hornady Superformance SP-RP 270 grs. do 375 HH. (Dva puškohledy, 1-5x nastřelený na A-frame a 3-9x na Hornady). Důvodem pro Superformance byla hlavně balistika, nechtělo se mi tolik přemýšlet nad poklesem či převýšením, střílel jsem od 130 po přes 300m. Na A-frame a malý puškohled tenotkrát nedošlo a Hornady fungovaly v obou rážích spolehlivě, od springboka po pakoně.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Byl jsem opět ve svém oblíbeném Mosambiku na Cahora Bassa. Letos tam byl suchý rok, zvěř je již nyní stažená k Zambezi a o újedi byl přetlak. Měli jsme stále v provozu 3-4 místa, leopardi chodili pravidelně, ale potom nám to začali brát lvi, mladí samci i lvice lezli na stromy jak veverky, měli jsme tam fotopasti, bylo to neuvěřitelné. Lvi se s tím nemazali, vyhnali leoparda, impalu celou nebo dvakrát půlku strhli dolů a basta. Objevila se tam i smečka divokých afrických psů, to jsou fascinující zvířata a velmi úspěšní lovci, pěkně to tam provětrávali. Střídali jsme místa (koncese má přes milion akrů), nakonec jsme vždy stejně skončili na dohled od vody. Jediná cesta byla nakonec v blindu i spát, párkrát nás málem "přejeli" sloni, když šli k vodě. Statný Tom se dostavil předposlední večer, byla to klika. Sablové nás slušně vyšťavili, dva dny jsme je honili, ale motali se kolem nich paviáni a vždy nás spolehlivě zradili. A sable, když se rozejde, tak jde rychle a daleko. Střílel jsem ho, jak řekl PH, "in the last five minutes of the daylight", Diana se na mě usmála. Fotky sem dávat neumím, je to na mě moc velká věda.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> moc pěkný. A veliká gratulace. Jak velký byl Tom? O paviánech a splašených kudu bychom si mohli chvíli povídat. Ale nakonec se taky zadařilo, a taky na poslední chvíli. A v běhu a tak.
Sable (neboli antilopa vraná, ať udržíme snad trochu čtivost vlákna), to je nádhera, a fotka by to jistě potvrdila :) Vkládat jí sem není opravdu zrovna pohodlné, ale nahrát na rajče a dít sem odkaz, to zvládnu i já :lol: Btw. jsem tam teď viděl na zdi rohy z royal sable (poddruh s největšími rohy, endemický v Angole) a bylo to opravdu něco, prostě nádhera. Škoda, že je v té Angole nejspíš všechny sežrali během války.
Abych o fotkách jen nekecal, dám sem ještě jednu, 12 let, 202 bodů (zlatá je 194).

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 106315.jpg

Rád doplním jakékoliv užitečné info, pokud to tu trochu obživne, zatím nic moc. Nebýt peta... :D
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Tom měl 7 stop. Fotky řeším s pomocí jiného kolegy, snad to vyjde. Ten gnu je krásný. Když jsme je lovili, nemohl jsem se nabažit toho jejich klaunování. Nevím o jiném zvířeti, které by to dokázalo s takovou grácií.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Fotky by měly být zde i s krátkým komentářem:

http://pete4.rajce.idnes.cz/Mosambik2012
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> pěkně, moc krásný sable, dospělý samec. A moc krásný levhart. Ještě jednou gratulace.
Pokud jde o paviány, netrpím nějakou přehnanou nenávistí k nim, a teď jsme honili jen jednu tlupu, která se naučila chodit k domu rodičů jednoho PH a zabíjet tam malá kůzlata, myslím od domácích koz, aby jim mohli rozpárat žaludky a vyjídat sražené mléko, co vypila od kozy. To je pro paviány veliká lahůdka.
Nicméně, když se kradeš k převisu skály nad řekou, kde si v řečišti ustlalo několik skupin zvěře, v křoví u vody jsou kudu, pod skálou springboci, prasata v řečišti, pod skálou běhají damani... Poslední část se plazíš po čtyřech, v trnech, bodlácích, ostrých a rozpálených kamenech a hovnech, protože k přiblížení využíváš stezník, kterým chodí zvěř k vodě, a protože poslední část převisu se svažuje dolů a kudu na ní vidí, tak se posledních asi 100 m plazíš po zádech, zadku a loktech, flintu křížem přes hrudník a klín, dolezeš na kraj převisu za keř, zadek plný trnů raději neregistruješ, dobrý, zvěř je na svém místě, postavíš hole, flintu do ramene, hledáš volný výstřel mezi keři, vidíš, že vyhlédnutý samec se hnul....ještě dva kroky a uvidíš volnou komoru.... do výstřelu zbývá tak 30 vteřin.... a ozve se zaštěkání paviána na skále nad tebou, do zvěře dole jak když střelí, zmizí v bočním údolí a můžeš jít zpátky... tak bys toho hajzla střelil do palice :lol: :lol: :lol:

Jinak pejsky já taky můžu:

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 197763.jpg
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Díky. A k tomu co píšeš, to úplně cítím, jak Ti muselo být. To je přesně lov, uděláš všechno pro úspěch a jistíš to desetkrát, ale stejně se vždy vyloupne něco, co děj trochu pootočí, většinou tam, kam nechceš, že ano. Já si asi svoje štěstí vybral v Africe, teď jsem doma minul říjného jelena tak na 50 m, prostě jsem to podcenil, říkal jsem si, že to přece musím dát, a hup, nakračel do mírné prohlubně přesně ve chvíli, kdy jsem to zmáčknul. A troubí si dodnes.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Já ty psy znám sice jen z televize, z knížek a ze ZOO - ale nemůžu si pomoci, vždy se u nich musím zastavit a obdivuji je - a od té doby, co jsem se dočetl jejich rodinném životě, myslím si, že by si z nich mnozí lidé mohli vzít příklad.
Kritériem pravdy je praxe.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Pete

nádherné trofeje, blahopřeji :D
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Malá prosbička ke všem africkým lovcům : Myslete, prosím Vás, také trochu na nás, kteří v Africe nebyli a nikdy se tam nedostanou a snažte se uvést u lovené zvěře také oficiální český název, ať jsme také v obraze ! Dokud např. někdo neuvedl, že sable = antilopa vraná, neuměl jsem si vůbec představit, oč se jedná. Že gnu je pakůň, to jsem náhodou věděl, u elanda si myslím, že jde o antilopu losí, Tom mi z kontextu vychází jako krokodýl - a je toho víc. Jinak děkuji za zajímavé příspěvky i pěkné fotky, jen si, prosím, uvědomte, že většina čtenářů jsou v tomto směru laici. Ne každý umí anglicky, o afrikánštině ani nemluvě.
Kritériem pravdy je praxe.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

fesoj> máš pravdu. Však já se snažím. Primárním cílem je oživito tohle fórum, napsat něco zajímavého a třeba rozproudit trochu diskuzi. A třeba i přivést někoho k zájmu o africké lovy. Jinak bychom si mohli drby a informace vyměnit s petem a rogamem po sz a tady to zamknout. Je zajímavé, že za Mildy tady diskuze frčela o 106 :). Takže sorry. Sable je opravdu antilopa vraná, eland = antilopa losí, gnu = wildebeest = pakůň, blue wildebeest je pakůň žíhaný a black wildebeest je pakůň běloocasý. Tom není krokodýl, ale levhartí samec. Resp. Tom je v angličtině hovorové označení samce kočky, tedy naše kocour, i domácí, ale uchytilo se jako označení levhartího samce. Springbok = antilopa skákavá, a kudu je překvapivě kudu, přesně v tomto kontextu kudu velký. (Existuje i kudu malý, který žije ve východní Africe a to je v eng lesser kudu).
No a to je asi všechno, co tu zatím padlo, myslím, ne? Možná ještě hartebeest, to je buvolec káma, což je poddruh buvolce stepního, to je tohle http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 066120.jpg
V té české nomenklatuře je to trochu zavádějící, protože blesbok je česky taky buvolec, ale běločelý, a zoologicky to ale tak příbuzný zase není. Toho mám sice na fotce taky, ale po ráně do hlavy už si není až tak podobný, rohy uletěly :) (stará samice na újeď) a fotka by to byla tak do účinků. Takže pro zájemce pan google :)
Odpovědět