AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Rogam
Zkušený diskutér

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Rogam »

To BwanaHunter
Tak abych taky něco přidal, a to hned dotaz. :D Co si myslíš, resp. máš nějakou zkušenost v Africe s použitím dvojákových trojáků nebo to je jen exotika poplatkových lovců? Koupil jsem si nyní jeden pro radost v ráži 9,3x74R/9,3x74R/20x76 a přemýšlím, zda si ho příští rok vzít do Afriky (Namibie). Ta možnost brokové rány mne láká, a to nejen kvůli hadům, na které jsem naštěstí přímo pod nohama nikdy nenarazil, ale třeba i kvůli perličkám a to nemluvím o event. dohledávce levhartů. :lol:
Naposledy upravil(a) Rogam dne ned 21.10.2012, 12:37, celkem upraveno 2 x.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

rogam> hmmmm. Vlastní zkušenost nemám a když jsem se s tím někde setkal, byla to ta exotika poplatkových lovců. Obvykle Němců a něco málo extravagantních američanů :)). V principu asi proč ne, ačkoliv přihodit do trucku ještě brokovnici taky není problém. Co bych zvažoval je přesnost a soustřel, protože jak sám dobře víš, obvyklá vzdálenost střelby je tam větší, než je středoevropský průměr a místní zvyk (díky čemuž tam mají zejména Němci pověst špatných střelců), ale svojí flintu znáš nejlíp ty sám.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To BwanaHunter

Dík za rychlou reakci. Možná jsem se nepřesně vyjádřil, spíš já jsem to bral jako záložní zbraň, třeba na tu event. dohledávku. Jsem si vědom omezené soustřelu, s tím si ale hlavu obvykle nelámu, co první rána to zásah :lol: Ono na ty vzdálenosti tam ani ta ráže 9,3x74R není podle mne svoji balistikou příliš optimální. Zajímala mne ale právě event. rozšířenost, na což jsi mi odpověděl. Dík.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to fesoj: Promiň za nečeské názvy zveře. Já ale přesné české názvy neznám, proto je neuvádím. Nikdy jsem je nepotřeboval a proto jsem se je ani nenaučil, jenom se mně pletou. Angličtina je univerzální, proto jí uvádím, ale při lovu na místě je druhá, první je domorodá řeč stopařů a je v zájmu každého lovce, aby se základní slova naučil. Když se stopaři baví spolu nebo s PH, mluví svojí řečí, tobě to nikdo nepřekládá, není důvod, tedy pokud neznáš místní názvy zvěře a základní slůvka, stojíš tam jak trubka. V Tanzánii je to svahilština, v Mosambiku šona, v Jižní Africe alespoň afrikánština.

to BwanaHunter: Díky za překlad do češtiny. Každý den se dozvíme něco nového, prima.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> není zač. :D Pokud chcete ještě swahili nebo afrikaans, stačí říct :) No, oni ti to obvykle i přeloží...ale to už je pozdě. Dotyčná zvěř už je v trapu.

rogam> nebyl jsem všude, nemám patent na pravdu. Jen jsem napsal, co jsem viděl, slyšel a myslím si. O té balistice jsem taky přemýšlel, přesně jako ty. Ale popravdě, nepřipadá mi to jako špatný nápad. Záleží tedy taky samozřejmě, kde budeš lovit. Něco jiného jsou holé placky kolem Kalahari, a jiná je mopanová bush nebo les na severu.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Tak tak. Pamatuji se velmi dobře, jak jsme lovili bůvoly. Stopař koukne do buše a řekne "nyatí". Já tam zírám a nevidím nic. On se koukne znova a řekne "fazi". Není důvod tam dál zírat, protože jsou to krávy. Domorodý jazyk se opravdu hodí.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pokud to zajímá i ostatní, tak mopanový les vypadá nějak takhle:

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 177137.jpg

a mopanová buš takhle

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 156677.jpg

(mopane je dřevina Colophospermum mopane, česky myslím mopan motýlolistý nebo tak nějak, kvůli listům připomínajícím motýlí křídla nebo velmi vzdáleně list jinanu, s kterým ale nemá nic společného. Je to celkem známý a populární druh, rostoucí na severu Namibie a Botswany, v Zimbabwe a na jihu Zambie. Jestli vytváří porost ve formě lesa nebo křovinaté a zakrslé formy buše záleží na místních podmínkách, podloží, vláze atd.)

V takovéhle krajině se člověk může, a taky musí, přiblížit ke zvěři relativně blízko, a to jsou oblasti, kde dvojáky, třeba i dvojákový troják :) apod. jsou z jasných důvodů ty správné zbraně, a pomalé těžké ráže, nedělající si moc z nějaké větvičky, to pravé.

Když krajina vypadá takhle

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 035949.jpg

nebo i takhle

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 126463.jpg

tak je jasné, že jde o dost jiné podmínky, kde 200-250m je blízko a dostat se na takovou vzdálenost je celkem slušný lovecký a trochu i sportovní výkon, zahrnující obvykle plazení se po čtyřech, břiše, zádech a čem jenom jde :lol:. Takže podle toho je rozumné volit i zbraň, ráži, optiku....a magnumové ráže, laborace s plochou křivkou a přesné střely jsou tady vhodnější.
Ještě teď když na ty fotky koukám, tak cítím, jak mi vyhnisávají trny z rukou (občas i odjinud :lol: ). V tom podnebí se totiž všechno strašně snadno zanítí. Dobrou mastičku lze jedině doporučit. :lol: :lol:
Balu
Častý návštěvník

Příspěvek od Balu »

Bwana- super povídání,jen piš dál i s fotkama.. Napadlo mě co se tu nikde neprobíralo- Jak se obléct do Afriky?? Jsou tam protichůdné požadavky- aby to vydrželo trny a přitom aby tě nemuseli polévat vodou.. A co to nejdůležitější- boty? Snad nejsem moc OT. Díky
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Balu> to je velmi správná připomínka.... Předně, Afrika je celý kontinent, obrovský, a s ohromně rozdílnými přírodními podmínkami. Takže i vhodné vybavení a výstroj se bude lišit. Pokud je budeme držet regionu jižní Afriky (myslím geograficky, ne jen JAR), tak tam už je to podobnější. Můj názor a zkušenost - boty jsou základ. Nejlepší jsou lehké, pevné, s pevnou ale tichou podrážkou (tzn. ne moc humpoláckou). Kvůli trnům a ostrým travním semenům celokožené, nad kotníky. Jak říkám, můj názor, setkal jsem se s lidmi, kteří říkají, že nejlepší jsou pohodlné tenisky. No, asi jak kde, ale tam kde je trnitá buš a ostrá tráva, jako velká část Namibie, Botswany a sever JAR bych si je nevybral. Trumpet thorn (sorry, ale nevím jak se tenhle nenápadný ale o to záludnější trnovatý keř jmenuje česky) dokáže projet botou i celou nohou, při šlápnutí na větev na zemi, obvykle následuje infekce, protože kousky trnu zůstanou hluboko v ráně... a je celkem po lovu. Takže celokožený, ani ne takový ty vojenský kombinovaný s látkou, prostě kůže. Žádný goretex, žádná podšívka. Kalhoty nejlépe z bavlněného plátna, hustě tkaného, se zesílením na patřičných místech, aby odolalo trnům, keřům, semenům apod. Není na škodu, když je spodek nohavic posílený pevným plátnem, kůží, nebo se dají pořídit ...česky asi by se řeklo kamaše, anglicky gaiters, nejlépe kožené. Košile obdobně jako kalhoty. Vesta nebo bunda, ideálně z podobného materiálu, nešustí, netrhá se. Záleží na místě a ročním období, ale v pouštních oblastech večer a v noci teploty často klesnou pod 10 stupňů, někdy i dost, v některých měsících nebývá výjimkou že přimrzne. Pak se hodí docela teplé oblečení, jako teplé prádlo a při jízdě v otevřeném autě v chladném ránu či večeru i něco, co neprofoukne, a něco na krk, obličej, hlavu... Rozhodně bych si nezapomněl vzít nákolenky a lehké ale pevné rukavice, kožené nebo tak. Při plazení je člověk blahořečí, zvlášť když je jednou zapomene :lol:
MiraDuchek
Zkušený diskutér

Příspěvek od MiraDuchek »

Když čtu ty požadavky na oblečení tak mě to připadá že materialově je to to samý co požadujem od ochrané vesty na psy :D
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

BH: to je ten keř?
Obrázek

ještě bych se chtěl zeptat jak dlouho probíhá lov, třeba jako ráno v 7 vyrazíte do 13 hod. pauza a na večer znovu nebo to sou celodenní akce...

jak venku řešíte stravu pitný režim...máte tam evropskou stravu nebo jejich?

dále ještě k těm paviánům...mohou se střílet volně nebo jen pokud působí škodu na majetku?

mají tam škodnou která se může volně lovit?

dík za info..
Balu
Častý návštěvník

Příspěvek od Balu »

Bwana- díky moc za odpověď - klidně sem vlož foto kde je vidět jak se oblekají tamní lovci..
George- napadly mě stejné otázky :D

Jěště bych se zeptal- Milda psal že stopaři nebo i průvodci jsou jen levná pracovní síla, já si to nemyslím, právě naopak, ale popiš kolik mají příležitostí k lovu? Třeba antilopy jako návnadu loví asi oni, co třeba postřelená zvěř - pokud to jde střílí host ale co když se s ní setkají třeba po měsíci .. Je vůbec možnost že přežije třeba postřelený oryx nebo se o něj postarají lvi, hyeny atd? Mě by nelákal ani tolik ten lov ale spíše poslouchat ty příběhy.. Nechce se třeba tobě Petemu, Rogamovi a dalším udělat nějakou africkou přednášku??? :lol: :lol: :lol:
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to Balu: Potkal jsem řadu PH (profesionální lovci tedy průvodci) a drtivá většina byli a jsou chytří, féroví a čestní lidé. Šli dělat tu práci z různých důvodů, ale ten hlavní a podstatný je láska k přírodě. Oni skutečně přírodu milují a obětují hodně, čas, rodinu i šanci na větší peníze. Je třeba na rovinu říci, lov v Africe je byznys, ve kterém se točí velmi slušné peníze, a všichni na ně čekají. Smetanu slíznou držitelé koncesí nebo majitelé farem, pro ostatní je to tvrdé živobytí, PH nevyjímaje. Moc si sami nevystřelí, ani to většinou nevyhledávají. PH bere flintu, když jde to tuhého, jinak na střílení je klient, ten je tam v podstatě jen od toho. Zjednodušeně: stopař zvěř najde, PH řídí lov a určí co smíš střelit a přijde Tvoje chvíle. A všechno platíš, samozřejmě, třeba impalu na návnadu 150 USD a více. Poraněnou zvěř platíš stejně jako zastřelenou, kapka barvy a hotovo, tedy je maximální snaha vše dohledat co nejdříve, nejlépe do první noci, tu v divoké buši většinou přežije jen postřelený slon. Stopaři a vládní skauti jsou kontakt s Afrikou opravdu z první ruky, jsou to lidé jako my a zaslouží si obdiv a respekt, jejich instikty, intuice a souznění s přírodou jsou základem úspěšného lovu. Třeba oni bez optiky vidí stokrát více a lépe než já s mono i binokuláry. A většinou je s nimi i velká legrace. Úsměv je vůbec klíč k Africe, nejenom bakšiš.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> swahili je v pohodě, natož afrikaans, ale když lovíš s takovými bushmanem, tedy Křovákem (neboli správně politicky korektně San, ale oni sami o sobě mluví jako o Bushmen a nemají s tím problém), nebo stačí i Nama, tak to je teprve prdel. Kdo viděl Bohové musí být šílení, tak pochopí. Jejich řeč je tzv. click language, tedy používají hojně mlaskavé zvuky vytvářené jazykem o patro. A je rozdíl a mění význam, jestli se mlaská špičkou, prostředkem nebo kořenem jazyka. Dá se pochytit nejčastější slova a názvy, a dá se to i vyslovit. Ale člověk se bojí u jídla zamlaskat, aby neřekl něco hanlivého :lol: :lol:

Georg> Jo, to je ten hajz. Nevypadá tak zle, ani na fotce, ani v reálu. O to je záludnější, ty trny jsou jak ocel a projedou hluboko.
Pokud jde o program, záleží kde jsi a co zrovna lovíš, jinak se loví kočky, jinak slon, jinak antilopy. A samozřejmě záleží i na klientovi, jeho kondici a přání. My jsme teď obvykle vyráželi ráno za rozednění a vraceli se se soumrakem. Pití v autě s sebou a když jdeš od auta za zvěří, tak lahev s vodou s sebou je víc než doporučená. Jídlo taky s sebou. Oběd v buši pak vypadá třeba tak, že najdeš stín, podíváš se, jestli tam nejsou vosy nebo včely

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 076155.jpg

a nebo hadi, kteří tahle hnízda moc rádi obývají, třeba kapské kobry, je to pro ně něco jako restaurace non-stop :)

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 076157.jpg

a když je to OK

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 076159.jpg

tak si dáš baštu

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... 076165.jpg

:lol: :lol: :lol:

Pro odlehčení. :) Upozorňuji, že na fotkách nejsem já, já to fotil. Když napíšu, že jídlo jejich, tak si nepředstavuj, že tam jíš ugali s lehce zasmrádlým kozím masem, nebo syrové drštky (nijak neobvyklá strava černých Afričanů). Jídlo je většinou velmi dobré, čerstvého masa máš dostatečný přísun, steaky atd. co se upeče, ugriluje apod. k večeři a zbyde, se nacpe do domácího chleba s nějakým chutney apod. a to máš k obědu. Třeba. Domácí klobásky boerewors, biltong...možností je hodně.

S paviány záleží kde. Třeba v JAR v Kapské provincii se nesmí lovit vůbec, a jsou už tak drzý, že berou ženským nákupy, aby je mohli vykrást. V Natalu je mydlí, tak mají respekt. V Namibii jsou registrovaná škodná a můžeš je lovit bez omezení. Což je ne vždy dobře. Mají svoje místo v přírodě a někteří to trochu přehánějí s tím pronásledováním. Já třeba jsem pro je lovit, když dělají problémy. Tedy tím odpovídám i na dotaz s tou škodnou, další je třeba šakal čabrakový.

Balu> tamní lovci nemají nějaký kodex v oblékání, takže se oblékají různě, hlavní důraz je praktičnost, aby to prostě fungovalo. Někdo je fanda camo, ale většinou by zapadli i tady. Ostatně na těch fotkách z oběda je jeden tamní.
U toho povídání o oblečení jsem zapomněl na podstatnou věc, a to barva. Navzdory tomu, co tvrdí filmy a reklamy a marketing výrobců oblečení, jsou lepší tmavší barvy, zelená, hnědá, tmavě khaki. Jako tady. Světlé barvy zvěř daleko lépe vidí a mnohem snáz si tě všimne.
Stopaři jsou domorodci, a ti obvykle neloví ani nenosí zbraň, jejich úkolem je zvěř najít, obeznat. PH toho naloví až až. Antilopy na újeď apod. si obvykle střílí host taky sám,je to přeci jen lov a je to fajn. Pokud tedy nepřipravují újeď před jeho příjezdem nebo host neloví někde něco jiného s jiným PH, zatímco tenhle chystá újedi apod. Ale když budu mluvit o lovu 1/1, tak co jde si střílí host sám. I tak mají ale zkušenosti habaděj. Loví pro maso, průběrné a redukční odstřely atd., najímají je parky když potřebují probrat přemnožené druhy, často toho nastřílí mraky. Ale ne s klienty. Což je fajn, protože nejsou nadržený na ránu a nechají tě střílet.
Pokud jde o dostřelnou ránu, alfa omega je bezpečnost hosta, tedy při lovu nebezpečné zvěře, rozhodně když něco hrozí,je to jasné. U plains game, což jsou antilopy, zebry apod. je to na domluvě. Slušný PH nestřílí hostovi na zvěř, pokud ten ho o to výslovně nepožádá a nedomluví se tak, a to ani při dosledu apod. (jak jsem říkal, pokud nehrozí akutní nebezpečí). Je to tvoje zvěř. Ale když chceš a řekneš mu, tak samozřejmě pomůže. Setkání po měsíci je samozřejmě jiný příběh.
Poraněná zvěř je samozřejmě handicapovaná a predátoři na to jen čekají. Ale záleží na poranění, a na zvěři. Některé druhy jsou ohromě vitální a dokážou přežít i ošklivá poranění třeba i od těch predátorů. Nicméně střelné poranění, které není třeba jen svalové, to je zas jiná. Pokud jde o přírodu, nikdy ale neříkám, že je něco nemožné, na to jsem toho viděl už dost. (I lvici pářit se na zádech v misionáři, a to nekecám. Kdybych to nevyfotil, nevěřili by mi ani na UNISA :))
BwanaHunter
Zkušený diskutér

P.S.: Pete mě předběhl, a já zapomněl, ale s tím, co napsal o PH zcela souhlasím. Milda měl v něčem pravdu, ale chyběla mu základní věc - pokora. A to se trochu divím, protože té člověka Afrika obvykle naučí. (což si vysvětluji tím, že lovil na malé farmě v JAR). Znám pár PH a pokládám si za velkou čest, že mě nazývají svým přítelem a členem rodiny.
Odpovědět