AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Georg.H »

@Pete: pěkné.... :lol: ale tá nervozita zda to není holčina musela být velká jak celá Afrika... :P
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Pete> moooc pekny. A klika, opravdu. Mam dost podobnou historku, ktera ale nemela tak podareny konec. S kockami se nam nedarilo, tak jsme se domluvili, ze strelime aspon nejake sakaly. Sakal sice neni tak opatrny a nema smysly jako kocky, ale hluchy a blby neni taky, jinak uz by nebyli vubec. Takze domluva znela, resp. PH mi povida- kdyz prijde nejake zvire, co bude vypadat jako sakal, tak se priprav a namir, ja se podivam poradnym dalekohledem, a kdyz zaseptam sakal, tak strilej. V oblasti totiz zije celkem pocetna populace hyenky hrivnate (aardwulf), ktera je cca velka jako sakal, ma podobne hunatou ohanku, jen jinak pruhy na boku a trochu jinou hlavu (jasne, je to jiny zvire, navic z rodiny hyen), a ktera je neskodna, zivi se prevazne termity, navic jinde zrovna moc pocetna neni a je chranena. Tak at si to nespleteme a nestrelime omylem hyenku.
No, tak prislo zvire, ja namirim, a slysim zretelne zaseptat "sakal". Praaaask. Otocim se na PH a ocekavam usmev a palec nahoru (lov sakalu byl jeho oblibeny). Misto toho vidim tazavy pohled a rozpacite zvedle oboci. "Vis, ja to neseptwl tobe, ja se ptal Seana (stopare, toho v tech adidaskach :)) jestli je to sakal...." Nó, sli jsme se kouknout, a jak uz asi tusite, lezela tam hyenka hrivnata.
Vsechny nas to mrzelo, ale nedalo uz se nic delat. Ja zadny problem z toho nemel, PH si samozrejme uvedomoval, ze to byl jeho problem, ze zapomnel, jake pokyny mi udelil :D Asi jako u Peta, to je tak, kdyz PH zapomene, co sam rekl :D
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

taky dobré........ :lol: :lol: :lol:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Hyenka hrivnata. Samozrejme jiny exemplar, nez ten, o kterem pisu. Takhle za svetla si to clovek nesplete. Ale takhle za svetla ji videt je dost vyjimecne, je to prakticky nocni tvor.

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... name_3.jpg

Pete> jinak je to asi zakonity, co jsem se vratil, tak se mi taky nedari. A kdyz se muze zadarit, tak to zazdim ja :? :|
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to BwanaHunter: To jsou přesně chvíle, kdy se láme chleba a poznáš skutečný charakter lidí. Vždy zpytuji svědomí, co jsem udělal blbě. Často za tím je právě nedorozumění a nebo zcela nečekaný obrat situace. Slušní lidé to většinou dokáží slušně vyřešit. Jen kuli už zpátky nevezmeš.
S tím požárem a uhořelými křováky je to neuvěřitelný příběh. Taková obět je zcela unikátní a skutečné hrdinství.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pete> tak tak. Vsak me to mrzelo. Ale legrace byla, ze PH pred tim rikal, ze kdyz se budeme moc vykecavat, tak vse splasime, takze jak zasepta "sakal" nemam na nic cekat a strilet. Pak si sam nebyl jisty, chtel se spolehnout na oci stopare, protoze souhlasim s tebou, nevim cim ty chlapi koukaji nebo jak to delaji... A zeptal se ho "sakal?" Jenze ten otaznik v hlase v septu nerozpoznas a co se deje za mnou jsem nesledoval, ja koukal do puskohledu.... No jak rikam, nikdo ani necekl, jen nas to mrzelo.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

No, já měl posledně také jeden pěkný příběh s kocourem a mladým domorodým stopařem v Namibii, kdy jsme tohoto domorodce naučili kouřit.... Zvykem ráno bylo, vždy něco dát stopaři na autě, doporučená byla krabička cigaret. No a právě tento mladý domorodý stopař si ji vždy s díky strkal do kapsy, jelikož nám vždy hlásil, že nekouří, ale že ji má pro otce.

Jednoho dne jsme s ním projížděli na korbě auta revír, ranní cigarety od nás už byly v jeho kapse. Najednou se na cca 200 m vyhoupl pod námi na planině levhart. Při prvním pohledu byl tak velký, že nám s kamarádem v tom prvním momentě přišel jako lvice, tak jsem ho zkusil... Doteď nevím, co bylo špatně, ale prostě první rána, s kterou jsem si byl jistý, a koukám levhart mizí v křoví, opakuji druhá rána. Domorodý stopař hlásí, že na druhou ránu značil.

PH rozhodl, že mu zkusíme nadjet, objeli jsme danou planinu a bez úspěchu. Po cca hodině se PH rozhodl, že se podíváme na místo nástřelu a když tam bude barva, tak se tam vrátíme se psy. V tu chvíli náš domorodý stopař zbledl a třesoucíma rukama vytáhl krabičku cigaret, kterou začal rozbalovat...., musel si zapálit od PH ani neměl oheň.

Při cestě na místo nástřelu – na korbě auta, z něj vypadlo (uměl trochu anglicky), že jede dohledávat levharta poprvé sám, no a než jsme tam dojeli, tak vykouřil asi 4 cigarety. Na místě nástřelu se držel od PH tak do 3 metrů. Bohužel barvu jsme nenašli, ale i tak to byl „mrazivý“ pocit přijít na místo, kde před nějakou dobou člověk střílel na tuto majestátní kočku, s vědomím, že tam někde v té vysoké trávě stále někde může být :)
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

To Rogam: Asi jste měli štěstí, že jste levharta neporanili. Všichni PH, se kterými jsem kdy lovil, tak mně vtloukali do hlavy: Na velkou pětku, tedy nebezpečnou zvěř, smíš střílet vždy jen a pouze na zcela jistou první ránu. A tu já na 200 m nedovedu, ani na slona. A z auta by mě vůbec střelit nenechali. V Namibii jsem ale nelovil, možná je to jiný kraj, jiný mrav.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Pete

máš naprostou pravdu, Velkou pětku jedině vyšlápnou po svých, tak je to správně (měli jsem tři újedi a ani na jednu za tu dobu, co jsme tam byli nepřišel), tohle byla náhoda a rychlovka, on o nás nevěděl, takže jsem si mohl zvolit - vylézt na strom nebo zůstat na té korbě, no a ono těch 200m není v Namibii zase taková dálka, antilopy se celkem normálně střílí ještě na větší vzdálenost

štěstí to bylo, jsem rád, že jsem ho nezranil, nerad bych jim tam "vytvořil" lidojeda :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pete> to je pravda, jak uz ostatne psal Rogam, a ani se nedivim, ze chlapec byl bledy. Nevim jestli to ostatni vi ci ne a nechci nosti drivi do lesa, ale postreleny levhart se promeni v tu snad nejhorsi svini, co si umim predstavit. Pokud jde o Namibii, tak neni Namibie jako Namibie, Kavango province nebo Caprivi v povodi velkych rek Okavango a Zambezi vypadaji podstatne jinak, nez jih, stred a vychod kolem Kalahari, nicmene prave v techle porostech nizke buse neni 200m zadna dalka a ty chlapi jsou na to zvykli a neprijde jim to. Kdyz prijedes, vezmou te na strelnici jako vsude, nechaji vystrelit na 200 a 300 m, aby videli, jak se s tim poperes, a pak se ti stava, ze stojis na kopecku, v udoli jde stado springboku, PH vezme do ruky rangefinder, protoze v takove krajine to rado klame, a povida - 260, strel toho druheho odzadu...
Pokud jde o auto, jasne ze normalni lovec z auta nestrili, z auta jsem strilel jen starou samici blesboka na konci zivota, oddelila se od stada a destu by se uz nedozila. PH chtel, at ji strelim, zadarmo jako sanitarni odstrel, nebyl cas lezt z auta, objevili jsme ji nahodou cestou na lov a bylo to jaksi zcela mimo plan. Rika, strel ji, zkratime ji trapeni, a neni to daleko, nejakych 130 m, tak ji strel do hlavy, at je to rychly a maso a tak. Tak tu jsem strelil z auta.
Kdyz jsme lovili kudu, nasli jsme staryho samce, jehoz stopa vedla do zarostleho reciste. Po ostatni ctenare, kudu je antilopa, ktera patri mezi nejtezsi lov z tehle zvere, diky svoji plachosti a opatrnosti. Rikaji ji tam "sedy duch Afriky", evropsti lovci nekdy kudu rikaji "jelen Afriky" diky jejimu majestatnimu vzhledu, eleganci ale i plachosti a tomu, ze se obvykle sotva nekde mihne a da par vterin sanci k rane. No, a PH mi povida - ten teren, apkam kudu zasel, je pro lov dost tezky. Jestli chces, necham te ho strelit z auta, jestli za nim pujdeme, je velka sance, ze ho ztratime. No, nebylo o cem premyslet, rikam mu, ze jsem nejel do Afriky lovit sedeho ducha, abych ho ted strilel z auta. Povida, Ok, ale nebudes pak nastvany, kdyz ho ztratime? Rikam - jsme celkem pratele a mohl jsem si to dovolit - jsme chlapi, ne baby, kdyz neco reknu, tak to plati. Pesky, bud a nebo. Tak jsme sli. Po nejake dobe, kdy se krademe busi, se ke me otoci a povida, jo, a zapomel jsem ti rict - priprav se na to, ze dost mozna budes muset strilet v behu. Vegetace v recisti je husta, je dobre schovany, smysly vynikajici,, a bude o nas vedet driv, nez my o nem, a pak cekat na nic nebude. No, aspon se clovek nachysta. Usli jsme jeste kus, no usli, snek je proti nam zavodnik, opatrne jsme se kradli, oci a usi nastrazene na maximum. Ale i tak. Najednou se v krovi hnuly rohy a uz sel. Nakonec jsem ho strilel v behu na 240 zmerenych, to jsme stihli. Ja ho videl prvni, zaklepal jsem PH na zada, ze kudu vpravo, aby potvrdil, ze je to ten nas. Soucasne s tim zdvihl rangefinder, rekl cislo a pak uz to bylo na me. Stestena stala pri me, trefil jsem ho tedy az druhou nebo treti ranou, prvni jsem predsadil malo. Kudu vypada, ze se jen tak houpe a lehce cvala, ale diky jeho velikosti mu to s kazdym skokem docela odsypa a v kombinaci se vzdalenosti po prvni rane jen za nim vyletl oblacek hliny... A proc druhou NEBO treti, zdalo se mi, ze znaci po obou, tak dodnes nevim, ktera platila. Rohy 47", tedy cca 120 cm.

http://bwanahunter.rajce.idnes.cz/Namib ... name_4.jpg
BwanaHunter
Zkušený diskutér

PS: aby to nevypadalo, ze se vytahuju - neni to tak, jen popisuji realne zazitky majici souvislost s diskuzi. O tom, jak jsem chybil 2 sakaly, z toho jednoho v plnem slunci, v prudkem stoji, nasiroko a do 100m, vam taky klidne povypravim... :D Jak psal Rogam - jista rana, do ted nevim, co bylo spatne. A v sobotu se mi neco podobneho povedlo s liskou, budu se nad sebou muset zamyslet...
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

krasavec.... :shock:
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to Rogam: Umím si představit, jak moc si toho leoparda chtěl střelit po tolikém úsilí. Také by mě svrběl prst, ale PH už mě docela vycvičili. Postřelený kus nebezpečné zvěře je totiž hlavně jejich starost. Dohledávka v husté buši nebo trávě není žádná zvláště příjemná věc, zažil jsem to několikrát a vždy si člověk oddechne, když už to má za sebou. A tedy i trofej v ruce.

to BwanaHunter: Blahopřeji k pěknému kudu. Ano, antilopy na maso nebo újeď jsem také střílel z auta a též přes 250 m. Někdy i tak daleko, že to byl v podstatě systém pokus/omyl, tam si to člověk může dovolit a alespoň se učí střílet i opravdu velké dálky. Na každou trofej jsem ale šli vždy po svých. A lov na Okavangu bych chtěl někdy zažít.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pete> jojo, to i ja. A Mosambik laka zase me. :)
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Pete> v zadnem pripade nehodnotim, nesrovnavam a nedovolil bych si podcenovat neci zkusenosti, schopnosti apod. Prispevek byl adresovany puvodne tobe, protoze vznikl jako reakce na "Namibie, jiny kraj, jiny mrav" a pak jsem se rozepsal ze siroka, a jiste i o vecech tobe notoricky znamych, ve snaze udrzet ctivost vlakna pro vsechny ucastniky, aby z toho nevznikla soukroma diskuze nas tri ci ctyr. Pokud to vyznelo osobne nebo "chytre" nebylo to tak mineno, cil byl jen ten, ktery uvadim.
Odpovědět