Nastřelování kulovnic, co a jak
-
- Zkušený diskutér
Re: Nastřelování kulovnic, co a jak
stránka od Georga je dobrá, super. Já je taky nekupuju, používám vzor jedné jihoafrické školy pro střelce, a kopírka zajistí nekonečnou zásobu. Můžu naskenovat a dát sem, teď zrovna se mi na stole v práci žádný neválí 

S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Zkuste toto: http://www.rwsmunition.ch/download/RWS_ ... ibe_en.pdf , v cm a dobrý...
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Ten terč od RWS je pro nastřelování super už roky nepoužívám nic jiného.
Včem tkví jeho výhoda?
Má cm rastr, který se mi jako středoevropanu sedí více než palce. Dobře se podle něj odečítaji opravy(viz. výše BwanaHunter).
Je alespoň pro mne, naprosto ideální pro nastřelování na ONV.
A je zadarmo na netu!

Je alespoň pro mne, naprosto ideální pro nastřelování na ONV.
A je zadarmo na netu!

Tak to jo cm mě taky sedí víc protože MOA počítám v mm 

-
- Zkušený diskutér
No, krom toho, ze jsem na palce zvykly, ma palcova mrizka imho jeste jednu vyhodu - je ridsi, takze zasah je dobre vetsinou videt i v dalekohledu a dilky v nem taky spocitam, usetrim tedy behani
)

S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Dobrý den používáte někdo při nastřelení střelecký vak či něco takového? Může te něco doporučit? flintu mi na jaře nastřelovali na střelnici a něco podobného tam měli a nemělo to chybu. Nyní bych si chtěl zkusit nasttřelit zbraň sám, protože chodím s flintou dost ven tak bych si potřeboal zkontrolovat nástřel popřípadě jej poupravit.
Zdravím zadyz
!
Nevím, zda jsem Tvůj dotaz pochopil správně.... Nastřelovat lze různými způsoby.... Jsou "nastřelovací stolice" , různé plněné podložky "bagy".. taky různé střelecké "postroje", prostě co komu vyhovuje. Ale funguje to i jinak.... Nebudu jmenovat střelnici, abych nebyl osočen z reklamy, ale...... pořídil jsem si "naháňkový puškohled" a narychlo jsem jej potřeboval nastřelit (do dvou dnů) Zavolal jsem správci střelnice a ten řekl "tak hned přijeďte..." Ochotný a s úsměvem... Položil zbraň na dva kožené "bagy" Jeden pod pažbou a druhý pod předpažbím... Zepředu zasunul do ústí hlavně cosi co jsem do té doby neviděl... Asi neco jako laserový nastřelovák, ale koukal do toho ze strany u ústí hlavně jako do periskopu... Pokoukal, poklikal a pak první rána (na 50 m. ) sedla na šestku na šestou hodinu. Druhá po překlikání byla na devítce v šest hodin. Pak ještě překlikal a řekl, abych to zkusil já...... První rána selll bell byla naprosto čistý střed desítky. Druhá rána RWS UNI se té první více než dotýkala.....
Nevím, co měl správce střelnice za "udělátko", ale bylo vidět, že umí a i bez složitých postrojů... Pokusím se zjistit, co to vlastně měl...
Tím ale neodmítám, či nezpochybňuji možnost využití všech dostupných prostředků k "vyladění" zbraně... Pokud si umíš sám zbraň v pohodě nastřelit, pak taková "hračka", kteá se vejde do kapsy u košile, by byla možná řešením..... Nevím ovšem, kolik ta "hračka" stojí.... 

Nevím, zda jsem Tvůj dotaz pochopil správně.... Nastřelovat lze různými způsoby.... Jsou "nastřelovací stolice" , různé plněné podložky "bagy".. taky různé střelecké "postroje", prostě co komu vyhovuje. Ale funguje to i jinak.... Nebudu jmenovat střelnici, abych nebyl osočen z reklamy, ale...... pořídil jsem si "naháňkový puškohled" a narychlo jsem jej potřeboval nastřelit (do dvou dnů) Zavolal jsem správci střelnice a ten řekl "tak hned přijeďte..." Ochotný a s úsměvem... Položil zbraň na dva kožené "bagy" Jeden pod pažbou a druhý pod předpažbím... Zepředu zasunul do ústí hlavně cosi co jsem do té doby neviděl... Asi neco jako laserový nastřelovák, ale koukal do toho ze strany u ústí hlavně jako do periskopu... Pokoukal, poklikal a pak první rána (na 50 m. ) sedla na šestku na šestou hodinu. Druhá po překlikání byla na devítce v šest hodin. Pak ještě překlikal a řekl, abych to zkusil já...... První rána selll bell byla naprosto čistý střed desítky. Druhá rána RWS UNI se té první více než dotýkala.....

Tomu kdo si nedokáže nastřelit svou zbraň, tomu žádná zbraň do ruky nepatří !!!
-
- Zkušený diskutér
Používám tenhle 15ti palcový
http://www.bullsbag.com/category_s/27.htm
a dozadu kožené "králičí uši"; pod bag se hodí plochý pytel s plastovým granulátem (tak 3 kg); při práci vleže i dva - hubeňour by vystačil i s jedním
http://www.bullsbag.com/category_s/27.htm
a dozadu kožené "králičí uši"; pod bag se hodí plochý pytel s plastovým granulátem (tak 3 kg); při práci vleže i dva - hubeňour by vystačil i s jedním

Pufr
nevím co je na základním nastřelení tak těžkého... něco málo si přečíst - balistická křivka náboje, zhruba v kolika metrech je na nule, (obvykle 150-180 obvykle raže..) kolik nad je ve 100m... - tabukove hodnoty ale na začatek to stačí..... co je to mildot-milrad (co mám.)) stačí zaokrouhleně...
(předpokládejme že nám to puškař namontoval jakž-takž na střed rovně..)
když nemám stolici atd, stačí nějaký stůl, pytlíky s pískem - podívat se optikouna nějaký jasný bod, na ten samý hlavní bez závěru - zhruba plus-minus 30 cm by to mělo sedět..
pak nabiju(vyčistím, vytřu předem) a vystřelím do dostatečně velkého terče... metr x metr žádná míra
, uprostřed stačí křížek zvýrazňovačem.. bavíme se předpokládám o střelnici typu 100m, tak v optice je vidět dost...
podle místa zásahu - buď vím a klikám, nebo jednoduše přesunu kříž na místo vstřelu, zafixuju zbraň a naklikám tak abych posunul záměrný bod na střed terče (kam sem mířil poprvé..)
opakuji výstřel, měl bych být hodně blíž... - jestli ne, točím na špatnou stranu
myslím že s tímhle postupme se do 5x5 cm musí dostat každej tak do 5 ran max....
pak už je čas na hraní - 4 kliky je MOA a zkoušet to posunout atd..
není to snad nic komplikovaného ne?
(předpokládejme že nám to puškař namontoval jakž-takž na střed rovně..)
když nemám stolici atd, stačí nějaký stůl, pytlíky s pískem - podívat se optikouna nějaký jasný bod, na ten samý hlavní bez závěru - zhruba plus-minus 30 cm by to mělo sedět..
pak nabiju(vyčistím, vytřu předem) a vystřelím do dostatečně velkého terče... metr x metr žádná míra

podle místa zásahu - buď vím a klikám, nebo jednoduše přesunu kříž na místo vstřelu, zafixuju zbraň a naklikám tak abych posunul záměrný bod na střed terče (kam sem mířil poprvé..)
opakuji výstřel, měl bych být hodně blíž... - jestli ne, točím na špatnou stranu

myslím že s tímhle postupme se do 5x5 cm musí dostat každej tak do 5 ran max....
pak už je čas na hraní - 4 kliky je MOA a zkoušet to posunout atd..
není to snad nic komplikovaného ne?
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
zafixuju zbraň a naklikám tak abych posunul záměrný bod na střed terče (kam sem mířil poprvé..) - viz. Petr1970
a není to spíš takhle?: osnovu dám na záměrný bod a pak doklikám střed osnovy na bod zásahu, tzn. namířím na bod kam jsem střílel a překlikám na místo kam šel zásah - při upnuté zbrani v nastřelovací stolici
a pak by to mělo sedět
a není to spíš takhle?: osnovu dám na záměrný bod a pak doklikám střed osnovy na bod zásahu, tzn. namířím na bod kam jsem střílel a překlikám na místo kam šel zásah - při upnuté zbrani v nastřelovací stolici
a pak by to mělo sedět
není to egál?:-)
jestli se nepletu (doufám že ne) tak je to oboje nastejno....
samozřejmě v reálu přesnější je si to změřit pravítkem (mřížkou) a podle své osnovy naklikat točítkama...
tohle je pro hrubé přiblížení ale dostatečné, alespoň mě to vždy na ty první 2 rány stačilo, abych se dostal "na střed" - samozřejmě je nutné se věnovat věcem které mohou mít vliv typu zahřátá tenká hlaveň při více výstřelech rychle za sebou, stržení-spouštění, munice která by měla být co nejstejnější...
osobně když už si myslím že jsem "na středu" plus minus drobnost tak nechám vychladnout, klidně i vyčistím-vysuším a zkusím třeba 3 rány pro ověření - když se to motá kolem středu, beru to za potvrzené a zkouším to poladit na flek... ale tam už hodně hraje roli spoušť atd...
posledně jsem byl nespokojen s 2 cm opsaná kružnice na 3 rány - 100m a kolemstojící se divili co furt řeším
že "dlaň" stačí... zase si říkám že na flintu co mám je 100 metrů nic a když to budu dávat na 200, tak budu spokojenej....
beru to tak že v klidu, s pevnou oporou, ideální podmínky aby to lítalo co nejlíp, v reálu díky počasí, pohybu, stresu... je riziko mojí chyby větší takže potřebuju flintu co chodí "na 10ti-korunu....
jestli se nepletu (doufám že ne) tak je to oboje nastejno....
samozřejmě v reálu přesnější je si to změřit pravítkem (mřížkou) a podle své osnovy naklikat točítkama...
tohle je pro hrubé přiblížení ale dostatečné, alespoň mě to vždy na ty první 2 rány stačilo, abych se dostal "na střed" - samozřejmě je nutné se věnovat věcem které mohou mít vliv typu zahřátá tenká hlaveň při více výstřelech rychle za sebou, stržení-spouštění, munice která by měla být co nejstejnější...
osobně když už si myslím že jsem "na středu" plus minus drobnost tak nechám vychladnout, klidně i vyčistím-vysuším a zkusím třeba 3 rány pro ověření - když se to motá kolem středu, beru to za potvrzené a zkouším to poladit na flek... ale tam už hodně hraje roli spoušť atd...
posledně jsem byl nespokojen s 2 cm opsaná kružnice na 3 rány - 100m a kolemstojící se divili co furt řeším

beru to tak že v klidu, s pevnou oporou, ideální podmínky aby to lítalo co nejlíp, v reálu díky počasí, pohybu, stresu... je riziko mojí chyby větší takže potřebuju flintu co chodí "na 10ti-korunu....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Fabarm Elos C