Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Shark
Častý návštěvník

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Shark »

Petr 1970: myslím že to není egál, protože z těch informací tady vycházejí i lidi, kteří nenastřelují každý den a mají v tom hokej a považují to za nadlidský úkon, tak proč jim ještě motat hlavu :wink:
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

myslel jsem že z technického hlediska je egál jestli

1) mířím na střed, vystřelím a rána je 10 cm vlevo - podle mé metody zamířím křížem na zásah (10 cm doleva) a klikám točítkem tak dlouho až se osnova kříže posune zpět na střed terče kam jsem mířil

2) mířím na střed, vystřelím a rána je 10 cm vlevo - podle tvé metody zamířím na střed (jako před výstřelem) a klikám osnovu tak abych se křížem dostal do místa vstřelu..

oba způsoby (podle mě a doufám že se neztrapňuju) udělají to samé - posunou záměrný bod směrem k ose hlavně - rány...

pletu se?
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

ja myslím že se pleteš....mělo by se vždy s křížem za vstřel....
Shark
Častý návštěvník

Příspěvek od Shark »

A já si právě myslím, že to fakt není egál :D, ale nastřeluj jak uznáš za vhodné, hlavně, že pak trefuješ :D
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

no tak teď sem si to namaloval na zeď a klikal... a asi mate pravdu... protože ta odchylka se mi zvětšuje...
tak to teda nechápu jak mi to doteď fungovalo ... protože místo toho abych posunul kříž směrem k výstřelu (jak říkáte) tak to posunu ještě víc na špatnou stranu..

fakt nechápu, jestli teda nemám točítka obráceně... tímto se omlouvám všem, prosím ignorujte moje rady ohledně zastřílení ))

sice sem se nějak dostal na tu záslepku, ale nechápu teda jak....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

Petře asi zázrak ale hlavní je že ti flinta chodí kde má.....
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Právě proto je na nastřelování výhodné používat terč s mřížkováním. Pak odpadá posun kříže při upnuté zbrani, protože vím-li, o kolik mm se mi posune zásah na jedno kliknutí, prostě si to v horizontální i vertikální rovině spočítám, nacvakám a je to. To ovšem platí pouze pro moderní puškohledy, u starého Zeisse, kde stranový posun musím řešit červíky na montáži, je to horší. Ale vždy se mi asi bude líp zaměřovat na původní záměrný bod než na bod středního zásahu. Proto v praxi užij znalost v teorii získanou - při nastřelování zbraně jdi s mířidly za ranou !
Kritériem pravdy je praxe.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

no napadá mě že
buď to mám na optice otočené - jakože doprava není myšleno posun kříže doprava ale hlavně, takže vlastně klikám doleva:-)
nebo točím na druhou stranu...
nebo sem divnej a dělám něco blbě... ale z tý poslední flinty střílel i druhej a pak se trefoval ))
ZKM 456
Fabarm Elos C
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

aneb jak říká klasik - kam puška, tam muška:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Já mám u svého puškohledu Barska na korekčních tlačítkách šipky s označením UP /nahoru/ a L /doleva/. Tím je samozřejmě myšlen posun zásahu. Nikoliv záměrné osnovy, protože konstrukce puškohledu je taková, že ať klikám jak klikám, červený záměrný bod zůstává stále ve středu, na rozdíl od starých typů puškohledů, kde se záměrný kříž skutečně posunoval nahoru či dolů. Ale přiznám se k tomu, že jednak jsem technický antitalent, druhak si nejsem schopen zapamatovat, o kolik mm se mi posune zásah na danou vzdálenost 50 či 100 m na 1 klik a proto si při nastřelování zbraně beru tabulku, kde je tohle vyznačeno, vždy s sebou.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to Petr1970: Chlapi mají pravdu, pokud použiješ Tebou popsanou metodu s upnutou zbraní, překlikáš z původního záměrného bodu do místa dopadu střely (případně třeba 4cm pod na 100m) a je úplně jedno, jak ti posouvají točítka obraz. Prostě s nimi kroutíš v tom směru, aby se osnova pohybovala za záměrným bodem, nebo chceš li, aby ze bod dopadu střely pohyboval ke středu osnovy. Zřejmě to děláš dobře, jen jsi to vyjádřil naopak v příspěvku. Jedno kam klikáš to ale není, použiješ-li rastr a děláš korekci na počet kliků (to je nejčastější problém, že chlapi neví, kam se co posunuje). Kdo si není jist, může obě metody zkombinovat. Ještě je dlužno poznamenat, že u puškohledů s centrovanou osnovou nedochází k pohybu osnovy vůči puškohledu, ale naklápí se soustava čoček, která promítá obraz cíle do roviny osnovy. tato informace ale nemá praktický vliv na prces nastřelení.
Já osobně v základu srovnám nahrubo osnovu s pohledem přes vývrt. Kdo má problém s centrováním vývrtu, může použít prázdnou nábojnici s vypíchlou zápalkou (boxer :D ). Tím z toho udělám dioptrická mířidla. Pokud je požadovaná ještě větší přesnost, tak třeba u 30kových ráží lze do ústí zasunout odzápalkovanýho Horneta omotanýho jednou vrstvou třeba papírové pásky. Pak už stačí v drtivé většině drobná korekce dle praktické střelby.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
dreamer4u
Pravidelný diskutér

nastrelenie puskohladu

Příspěvek od dreamer4u »

Nazdar lovci,

Zvazujem kupu noveho puskohladu na moju pracovnu gulovnicu. Nastrelenie povodneho puskohladu som zvladol na moju spokojnost... Minule som vsak mal zaujimavu debatu s mojim kolegom ako spravne nastrelit puskohlad. Povodny som nastrelil podla prilozeneho manualu kde bolo uvedene, aby pri variabilnom puskohlade bola nastavena stredna hodnota zvacsenia, tj napr cca 7,8x pri variabile 3-12x. Kolega vsak tvrdi, a musim povedat ze som sa stretol aj ja s takym postupom co asi dava logiku, ze nastrelovat by sa malo na maximalnom zvacseni. Ako by to teda malo byt spravne ??? Skuste poradit ....
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP
fesoj
Zkušený diskutér

Re: nastrelenie puskohladu

Příspěvek od fesoj »

Já jsem měl v manuálu uvedeno, že nastřelovat se má při maximálním zvětšení. Šlo o puškohled Barska 3-12 x 56.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Téma přesunuto z "nastřelenie puškohladu"
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
dreamer4u
Pravidelný diskutér

Příspěvek od dreamer4u »

dakujem dalas. Ospravedlnujem sa ked som to dal do nespravnej temy ... som tu v podstate novacik tak to bude asi tym.
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP
Odpovědět