Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

a vse kolem nich
Odpovědět
precechtel
Zkušený diskutér

Re: Myslivecké tradice (především mluva) a jejich dodržování

Příspěvek od precechtel »

inu s odpovědí Lovu dík na Lovu zdar jsem se začal setkávat až tak před pěti lety. Do té doby jsem vůbec netušil, že něco takového existuje, všichni jsme se přece učili pouze Lovu zdar - Lovu zdar. Ale zase - co bych se s někým slovně boxoval a poučoval jej, všichni od školních dob máme "strašně" rádi, když nás někdo poučuje a opravuje, jen si na tohoto lovudíka dotvořím názor o jeho znalostech myslivecké mluvy. Nevím, no mně by to nepřelezlo přes rty. Je s podivem, že u nás to hlavně používají mladí členové, nevím, kde to pochytili, ale šíří se to jako mor. F.
politice a politikům zmar
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Ty snad smekáš u velké přestávky? Když půjde průvod myslivců a bude se troubit pochod tak půjdou s nepokrytou hlavou?
Jinak Počátek honu a Konec honu patří mezi lovecké signály,návěstí a povely. Takže se zatroubí Konec honu a celé se to ukončí Halali. A při honu pokud se nepletu tak smekáš při Halali proto, že vzdáš poctu ulovené zvěři. Ne proto, že se troubí.
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Lovu dík se převzalo s německého waidmanndank což je odpověď na waidmannsheil. Význam je, ale Lovčímu Zdar a Lovčímu Dík.
Pamatuji doby kdy se provolávalo na začátek honu Lovu a Lesu Zdar! tak jak je to v Dykových Loveckých signálech.
Jiří.
zoubeek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zoubeek »

Smekám při slavnostním troubení, což při výřadu je. Neříkám, že při velké přestávce smekám. Nehoň to do extrémů. Jednoduše, pokud se Troubí začátek honu, Konec honu, Halali, prostě vše u nástupu, výřadu, tak smeknu.
Optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

K Lovu Zdar: Už z logiky věci, Lovu zdar je přání zdárného průběhu lovu, oslava lovu. Lovu dík? Čemu, nebo komu vlastně děkuji. Já to vnímám tak, že když někdo přeje lovci Lovu zdar, nepřeje přímo k úlovku, ale obecně k činnosti, protože toto používá i na začátku lovu. Dotyčný odpoví Lovu zdar, protože totéž přeje on kolegovi. "Lovu dík" se rozšířilo díky povídce "Pod Jezevčí skálou" (nevím, možná v jiném díle toto bylo použito). Mě to zní divně a jaksi sobecky. Jezdí k nám hodně Německy mluvících lovců a vždy používají "waidmannsheil".
Další slovo, které mi zní divně, je "slovit". To se trošku motáme mezi rybáře a to při vypuštění rybníka. Ani rybář to neřekne při lovu na udici. Správně uloveno, nebo odloveno.
Hodně se tu taky motá dosled s dohledávkou. U spárkaté je to vždy dosled, ikdyž tušíme, že zvěř je dávno zhaslá.
Co se týká smeknutí, u nás na nástupu smekáme již při samotném zahájení, ať je slovní, nebo troubeno a na hlavu dáváme po provolání Lovu Zdar. Je li ještě po tomto troubeno, dáváme na hlavu až po tom.
Obdobně je to na konci lovu. Bohužel nemáme ve sdružení trubače, takže to občas obstarává některý z hostů. Souhlasím tedy s tím, co píše zoubeek.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
zoubeek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zoubeek »

K Lovu zdar. Já to vidím tak... Pokud jdu lovit, popřeji kolegovi Lovu zdar a on Lovu zdar odpoví. Je to popřání bezproblémového a dobrého lovu. Pokud již stojím u zhaslé zvěře, kterou jsem ulovil a kolega mi přeje Lovu zdar, já odpovím Lovu dík. To dík je poděkování za průběh lovu, že zvěř je již zhaslá a netrpěla, že se někomu něco nestalo, atd.
Co se týče sloveno a uloveno, podle mě by se mělo používat pouze slovo ulovit. I odlovit se mi příčí.
Já jsem narazil na používání názvu jelenů a to šesťák a osmák. Potom co jsem tohle slyšel se mi chtělo s prominutím "blít".
zoubeek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zoubeek »

Slovo "odloveno" použiji ve spojení, pokud se mě někdo zeptá, kolik mám ještě lovit zvěře podle plánu. Tak odpovim, již máme odloveno, protože máme plán splněn.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

podle mě by se mělo smekat vždy když se hraje - výřady, zkoušky psů... někde sem i viděl když byla čina že hospodář po smeknutí a odehrání prvního signálu řekl "klobouky na hlavu"..
nesmeká akorát trubač a ženský (nemusí), co jsme měli zkoušky psů a byl tam v uniformě třeba předseda oms tak také smekal...

jinak se u nás hraje na konci "konec honu" a úplně na závěr halali (konopištský, to mi přijde takový hezčí..)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Rozhodně si nedělám patent na rozum a když se nad tím zamyslím, tak asi má přece jen pravdu Franta Přecechtěl - to Halali je vlastně nejslavnostnější fanfára. Ale to nic nemění na tom, že jakmile zazní u výřadu první tóny borlic, mělo by se smeknout. Hospodář zakončí svou řeč /v jejím průběhu mohou zaznít i hlaholy k poctě jednotlivých druhů ulovené zvěře/ slovy "Lovu zdar", všichni odpovědí "Zdar", pak zazní Halali - a teprve pak by se měly nasadit klobouky. Na druhou stranu zase nepovažuji za hrubý prohřešek proti mysliveckým mravům, když hospodář, zejména pokud se netroubí a je prudký liják či chumelenice, prohlásí hned v úvodu své řeči :"Pánové, vzhledem k počasí smekat nebudeme."
A když už jsme u těch fanfár a hlaholů - za velice krásný, i když dnes už téměř zapomenutý zvyk považuji zpívané fanfáry - jenže dnes už většiba myslivců pomalu nerozezná, co jednotlivé fanfáry znamenají, natož aby znali slova. A přitom zejména na myslivecké slavnosti v sále - ať jde o ples, pohřeb či mysliveckou mši - to může být nezapomenutelným zážitkem.
Naposledy upravil(a) fesoj dne úte 18.12.2012, 14:27, celkem upraveno 1 x.
Kritériem pravdy je praxe.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to zoubeek: přesně tak jsem to myslel s tím "odloveno", ikdyž já to osobně nepoužívám. Jednoduše řeknu "mám uloveno".
To "odloveno" je tak na půl cesty ke "sloveno".
To Lovu Zdar připomíná "How do you do" na což je stejná odpověď jen s jiným přízvukem. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Naprosto souhlasím. "Odlovit" by se dalo použít snad jedině místo "odstranit lovem". A to "lovu dík", i když mi to bohužel taky někdy ujede, rozhodně nepatří do české myslivecké mluvy, stejně jako např. "šmola. šmolka" - tu jen pradlenám necháváme, my ten výraz nepoužíváme, je to slovo nehezké, převzaté z řeči německé. Laňka, srnka či dívenka, všem sluší název "čiplenka", znalecky si je prohlížíme, jaké jsou "ve zvěřině", hodnotíme.
Kritériem pravdy je praxe.
zoubeek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zoubeek »

OK. Ode dneška už říkat Lovu dík nebudu :-) Budu říkat "hau du ju du" :D
Jinak abych se vrátil k tomu troubení, pokud hospodář či vedoucí honu řekne, nechte přikrývky na hlavě, tak se s tím dá souhlasit, že se nesmekne a prohřešek to není. Tohle ale nebylo v našem případě...
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

u nás se samoazřejmě smeká vždy, jen když je špatný počasí tak hospodář povolí dát na hlavy během "proslovů" )) a ne po celou dobu řečnění a troubení - jak na začátku tak i na konci...
ZKM 456
Fabarm Elos C
Jirka C.
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jirka C. »

Já jsem trubač a i když mám načteno, že by se mělo troubit Halali a až potom Konec honu, tak jednoznačně preferuju onu obrácenou verzi. Pokud mi vyloženě hospodář při projevu neříká, co mám konkrétně troubit (což se mi stalo za 20 let asi dvakrát), jedu to v pořadí Konec honu a až pak Halali. Je to tisíckrát v praxi ověřeno - a i když to řeknu nemyslivecky: Halali na závěr má úplně jiný koule, než když se to zahraje předtím. Je to prostě ta správná pocta, třešnička na dortu, napětí v éteru.....

Fesoji, co se zpívání týče, já jsem zase opačného názoru. Mně se to zase nelíbí. Dokonce mi to příjde vyloženě blbý. Někde jsem četl ( a teď po mně nechtějte zdroj, fakt nevím, čtu hodně, dlouho a navíc to ani nemusí bejt pravda) že prof. Dyk neuměl noty, prostě to pískal člověku, kterej to zapsal do not a ty slova byly vyloženě jako berlička - nápěvek k zapamatování. Né každej trubač je muzikant s konzervatoří, tak asi tak... Nicméně když si u některejch ty slova vezmete, jsou to dost slaboduchý texty - hlavně teda u těch, kde se vzdává pocta konkrétním druhům zvěře.
Ale je to věc vkusu. Každýmu se líbí něco jinýho.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

tak já to zpívání beru hlavně jako naučení "rytmu", aby to trubačům pomohlo atd..
samozřejmě když to zpívá v chlumu (hraje, zpívá, hraje víc hlasů) 100 trubačů z nichž některý uměj fakt zpívat tak to má koule - ale bavíme se tak o tom halali nebo konci honu... samotný úlovky atd. jak říkáš moc zrovna hudba není..

na normálním honu a akcích ten zpěv vypadá divně si myslím...
ZKM 456
Fabarm Elos C
Odpovědět