Lov kladkáčem

Kuše, luky, praky a jiné
Odpovědět
proud
Pravidelný diskutér

Re: Lov kladkáčem

Příspěvek od proud »

Zajimavej nazor a zkusenost,dikec,ja mel na luku akorat hintersight,kdysi,jeste ho mam nekde v krabici.Mozna jsem nekde delal chybu,ale byl presnej do tricitky,pak uz byl pruserovej.Jinak mam taky klasiku,ale se sesti pinama,abych na potrebny dylky,tj. do sedesatky nemusel nic prestavovat,az nad sedesat,ale to uz je jen o tercich a tedy casu dost:-).Njn,tak nebudu experimentovat a zustanu u staryho dobryho a vyzkousenyho :-).......proud
Mathews
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mathews »

Na 3D mám pětipin..,a do lesa 1 pin.Luk chodí do 30 m bez velkého propadu,asi 5 cm.Na větší vzdálenost už střílím vyjímečně.
Pokud ano,tak na 40m mi stačí mířit o 15 cm víš.Za ty roky už nepotřebuji víc pinú.Pokud je za šera rozsvítíš,tak to jen mate..
proud
Pravidelný diskutér

Příspěvek od proud »

Ale jo,kdyz mas dobrou zkusenost,proc ne,ja spoleham na mireni,takze neubiram centaky,ale ridim se pinama,strilim i potme na baterku,prave diky nasvecovani pinu,ale souhlas,osvetleni pinu jen jednou intenzitou je spatny,je treba mit stmivac,pak to slape bech chybky,samozrejme ze potme uz nejde lovit na vetsi dalku,to je logicky......proud
Mathews
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Mathews »

Přísvit mám taky z reostatem..,piny 019..,tak to pak bez něj svítí jako blázen a oslňuje.
silenthunter
Nový návštěvník

Příspěvek od silenthunter »

Poradí mi niekto aký luk si mám kúpiť na lovecké účely so silou 70lbs. Hlavne mi ide o značku a typ aby bol naozaj kvalitný. Na cene moc nezáleží.
Ďakujem
proud
Pravidelný diskutér

Příspěvek od proud »

To je obrovska otazka do pranice,je spousta dobrejch luku a jsou dobry vyzkouseny znacky,nejlip si vyberes u dealera se strelnici,kde si par luku sam otestujes.Kazdej si casem najde ten svuj.Osobne jsem dohledal,pro me je uz jen solocam system od Mathewse,ale co clovek,to nazor,dobry luky ma PSE,Hoyt,Bear.Jestli se tedy bavime o kladkovym,loveckym luku :-).Zalezi na tom jakou mas s lukama zkusenost a co uprednostnujes,taky na tom co hodlas lovit,podle toho luk vybiras i nastrojujes......proud
TWitko
Nový návštěvník

Příspěvek od TWitko »

Mathews - zdravim :-)
ad novy luk a doporuceni jednokladky - vim ze je to jednodussi. Odpadne synchronizace, timing zustava. Uz jsem nad tim premyslel - ostatne skoro vsechny modely 2012 od Beara byly jednokladky. Prave proto me zarazilo, ze rok 2013 se naprosto zmenil - temer vsechny novy modely jsou hybridy (teda az na Anarchy a Empire). TAk si rikam, ze kdyz tomu dali takovej prostor, tak to nebude spatny ne ? :-) Jak rikam o tech "problemech" se synchro a timingem vim .. verim, ze to budu schopen delat sam. Neco jsem nastudoval, ted vyrabim draw board a koupim asi nejakej jednoduchej press. NIcmene kdyz rikas ze jsi toho serizoval uz hodne, je mozny se nekdy domluvit a stavit se podivat, jak to dela odbornik ? Preci jen, koukat nekomu na ruce v realu je lepsi nez to studovat nekde z netu a videii. To jen takovy predbezny dotaz... :)

Jeste k te jednokladce ... me se hodne libi Anarchy - uz pro tu delsi ATA a vyssi BH (7,25). Ten luk musi bejt skvelej. Uz me napadlo, ze by to byl dobry "buddy" k tomu Motivu - jeden kratkej, druhej delsi :-)) Jako ze bych mel dva :-) Penize zas nejsou takovej problem, jen si to musi nejak poradne vysvetlit. Ze existuji jiny znacky je mi taky jasny .. ja jen ze ty Beary se mi hodne libi.

JInak ja na ten novej (Motive 7) porad cekam - chci ho koupit z Anglie - nenasel jsem zatim jinej obchod, kterej by na me udelal dobrej dojem (nerikam, ze nejsou), ale oni ho porad nemaji - maji je objednany ale zatim nejsou. Tak jsem ze zdi sundal staryho Bear Bruina (70#), ozivil ho a strilim zatim doma .. mam tu "strelnici" v baraku z haly do garaze asi 12 m. Nic moc, ale lepsi nez nic. Nicmene jsem s hruzou zjistil, ze jsem vekem nejak zeslabl :? - ta 70tka mi davala docela zabrat - spec jak jsem zacal pouzivat wrist release (muj prvni) - ackoliv prstama nemam problem (skoro), tim releasem to bylo nejak moc. Tak jsem to zatim trochu povolil (tipuju ted kolem 64#) a vlastne jen tak posiluju.

Toz zatim tak . TW
TWitko
Nový návštěvník

Příspěvek od TWitko »

silenthunter píše:Poradí mi niekto aký luk si mám kúpiť na lovecké účely so silou 70lbs. Hlavne mi ide o značku a typ aby bol naozaj kvalitný. Na cene moc nezáleží.
Ďakujem
Neco pridam (podtykam, ze jsem "trubka", takze brat s rezervou - jsou zde povolanejsi :) ) Ber to jen jako me osobni nazory.

- ad sila ... nevim, zda jsi si jistny 70# nebo jsi je zvolil "jentak", protoze chces silny luk. Jasne ze silnejsi je lepsi, ale musis na to mit. Neni to jen o sile ... mam kamarada, obrovskej chlap, co nikdy muj luk nenapnul. Nevim proc. Chce si to nekde vyzkouset jen pro predstavu. Navic neni to jen o tom natahnout ho jednou, ale natahnout ho x-krat. Nekdo mi radil ze spravna sila je ta, kde das 100 strel za 2 1/2 hodiny a budes OK. Treba ja to tak prave ted nemam :oops: - viz muj minulej prispevek. Za ty roky co jsem delal ho*no jsem nejak zeslabl .. ale protoze jsem presvedcenej, ze se dokazu "vratit" kdyz zacnu makat, tak trvam na 70. Vetsina luku se da "snizit" tak o 10#, - tedy ze z 70 udelas i 60, ale je lepsi, kdyz luk pracuje na horni hranici sve sily. Pokud budes strilet porad na 60# (coz taky bohate staci), je zbytecny kupovat 70 a stahovat ji dolu - je lepsi mit 60 (az 50) vytazeny na "plnej vykon"

- ATA - "delka" od osy kladky k druhe ose. CIm delsi, tim "milosrdnejsi"- vic odpousti. Zase vic zavazi, protoze je delsi. Ovsem bavime se o rozdilu 3-5" (tedy kolem 8 az 12 cm) Obecne se dnes delaji luky docela kratke. Nebral bych nic pod 32". To taky trosku zavisi jak jsi velkej, s tim souvisi DL - delka natahu - pripadne moc ostry uhel zalomeni tetivy pri plnem natahu

- Menitelny Draw Length - myslim ze se dnes dela povetsinou - muzes si ji pozdeji upravovat. Driv (a mozna i dnes) se nektere kladky delaly s danou DL. Tedy na zmenu D potrebovals novou kladku.

- BH - Brace Height - cim mensi, tim vetsi energie pro sip, ale zase mene odpousti. Drzim se ze pro me je 7" minimum.

- kontstrukce kladek - uz bylo zmineno. Nektere systemy vyzaduji vic pece pri serizeni.

- rychlost IBO - obecne cim vetsi, tim lepsi, ale je to zase "zaplaceny" nejakym jinym faktorem. Ja chci luk co ma IBO 340, s "mym"planovaym sipem *cca 450gr bude mit tak 290 fps (mozna o fous min), coz je super.

Znacka - z tech znamych znacek jsou kvalitni vsechny - PSE, Hoyt, Mathews, Bear, Bowtech .. nerekl bych ze s kteroukoliv udelas chybu. Je to jak u lyzi - Fisher, ATomic, VOlkl atd .. vsechno dobry ... spis bych vybiral luk aby to vyhovoval parametry. Ja se rozhodl pro Beara, protoze uz jeden luk od nich mam (22 let starej :-) , libi se mi ta znacka a hlavne, jejich novy modely se mi proste libi nejvic. Jinak bych se nebal jit jinam.

Pokud zvladas anglinctinu, dobry povidani na uvod je http://www.huntersfriend.com/bowselection.htm je toho x dilu, dobre a podrobne rozepsany co je co, jaky parametr to ovlivni v + a jaky v - atd ...

Lukem to rozhodne neskonci - zacnes resit sipy, coz je stejne zamotane, ne-li zamotanejsi ... takze treba http://www.huntersfriend.com/carbon_arr ... pter_1.htm opet x dilu.

a pak vybaveni luku, protoze luk v idealnim pripade koupis "holej" a je treba ho osadit .. rest, sight, stabilizer, quiver atd ... a domu poradit veci do dilny atd atd .. :-)

TW
doufam, ze jsem nenamlel moc nesmyslu :-)
TWitko
Nový návštěvník

Příspěvek od TWitko »

jeste k tomu nakupu luku - nejlepsi (jak uz zde zaznelo) by bylo sebrat se, zajit do obchodu. V idealnim pripade bude na zdi viset babilion luku, ruzny modely, ruzni vyrobci, ruznetypy kladek. Kazdy luk se chova jinak a az tam zjistit, ktery ti proste sedi. K tomu prodavac, co vi o cem mluvi .. stravis tam x hodin, vyzkousis, koupis, oni ho seridi, nastroji, ty ho zastrilis, vsechno seto seridi jak ma .... zaplatis a odchazis ...

.. nojo .. ale to bys musel bejt v US :? Nechci nikomu krividit, je mozn ze i u nas je takovy obchod, ale ja ho nenasel. v Cechach je jediny obchod v Praze (Jasa) a tam jsem nikdy nebyl. Ale podle vseho tam proste nemaji ( a ani nemuzou ) mit sirokou nabidku nejnovejsich modelu x vyrobcu + nejruznejsi prislusenstvi ... Takze smolik pacholik ... takze bud vyrazis na nakupy nekam, kde takove podminky jsou .. nebo budes kupovat po netu, coz se ovsem dela blbe, kdyz o tom zas toliko nevis ... ted Babo rad ...

Ja resim uplne stejne problem - kde koupit svuj novej luk. Do Ameriky se mi nechce - jen kvuli luku mi to prijde "posahany".. ale zase bych rad obchod .. jediny co jsem nasel je MerlinArchery v Anglii. Je to taky "v prdeli" - teda jako daleko, ale bliz nez US. Mohu-li soudit, nabidku maji docela sirokou, dost veci na sklade a hlavne tomu rozumi. JO a domluvim se s nima - anglicky teda lip nez nnemecky. Aspon tak mi to prijde .. proto zatim chci svuj luk koupit tam .. i kdyz je to tak 7 tisic navic - cesta, ubytovani. Je to kua problem ....

Uz me taky napadlo koupit to proste po netu. Koupim luk, hodim na to Whisker Bisq, sight 5-pin React od Trophy Ridge, nejaky pidi stab .. sipy vim ze chci ACC od Eastonu nebo FMJ taky od nich (narezu si to a nafletchuju sam)... zmerit si DL dokazu, nastavit ji na luku asi umim uz ted, seridit rest na zaklad, nock point, D-loop neni problem, a pak poladit - o tuningu jsem toho prectl na netu uz dost - paper, backwalk atd .. to bych snad nejak zvladl .. jediny cim si nejsem jistej je, v jakym stavu prichazi novej luk z fabriky - kdyz to prezenu, zda ma vubec namontovany kladky a natahany kable a string a jak moc je to serizeny (sync a tim) - na tohle si zatim sam netroufam - presneji nerad bych to delal hned na zacatku - chci u toho nekoho nejprve videt profika jak to dela a potvrdit si, ze jsem to nastudoval spravne .. pak uz si to udelam sam ...

TW
proud
Pravidelný diskutér

Příspěvek od proud »

:-)) , noooo,je to jak jsem rikal,co clovek to nazor :-),zkus si mathews dxt v sile kolem 65 liber a pak mi dej vedet,je to skoro pravej opak toho co pises:-)))),jen tak pro zajimavost ;-).Kdyz jsem jel pro Mathewse,vedel jsem jen ze chci solocam, po trech ranach z dxt jsem vedel ze mam luk,to rozhodnuti ze mathews padlo po pujceni mathewse od kamarada (outback),ja strilel bowtech allegiance v ty dobe.Pak jsem koupil i ten outback jako prvni vlajkovou lod,nasledoval legendarni switchback,ten jsem koupil z nostalgie a az pak zjistil,ze je to jeden z nejlepsich kousku co mathews kdy udelal.Jsem praktik kterymu stastnou shodou nahod proslo rukama dost luku na strelnici ktera mela skoro 300 metru,takze "uceny" nazvy moc neovladam;-).Ale zpusob vypusteni sipu,jeho let,pruraznost,to dela ze solocam od Mathewse skutecne loveckou vec uzasny presnosti.Vsichni vcetne odborniku,dealeru,jsme se shodli,ze Mathewsuv experiment s dvoukladkovym lukem je peknej na podivani,impozantni na rychlost,ale tim to taky konci,obrovskej propad,proto taky jede dal solocam;-),dalsi dobra vec ma bejt Z7,ale ten jsem nezkousel.Co mam mi bohate staci,uz netouzim po experimentech,sehnal jsem luky co jsou nesmirne tichy,nehnou se pri vypusteni sipu a sipy jdou pres whitetaila na prulet,uzasna sila,takze mam optimum:-),k tomu prislusenstvi ze si v lese luk opravim i bez stolu.Jedno upozorneni mam,kdyz jsme u luku :nikdy,opakuju NIKDY! nezkousejte pustit natazenej prazdnej luk bez sipu!!!!!.To je jeden z duvodu proc jsem svy luky "nahodnejm" zajemcum o vyzkouseni nepujcoval,nebo jen s duraznym upozornenim!......proud
proud
Pravidelný diskutér

Příspěvek od proud »

Bejt tebou,tak v tom pripade se domluvim s nekym kdo jezdi na strelnice tady u nas a jedu se mezi ty lidi podivat na nejakou akci az jich bude vic pohromade a pozadam je o par ran z ruznejch luku,po vysvetleni ze s tim umis zachazet a jde ti o koupi luku,potrebujes zkusit kterej chces ti ho kluci myslim pujci,taky moznost :-).......proud
proud
Pravidelný diskutér

Příspěvek od proud »

Kladkac kupujes postavenej a s tetivou,ty jen nastrojis co potrebujes podle vyberu a toho co se na luk hodi,podle sebe a strilis,string uz tam je,luk je serizenej ale bez doplnku,miridel,vahadla atd,je takzvane holej.Ja strilim bemana hunter,ty sipy menit nebudu :-).......proud
TWitko
Nový návštěvník

Příspěvek od TWitko »

proud píše:Kladkac kupujes postavenej a s tetivou,ty jen nastrojis co potrebujes podle vyberu a toho co se na luk hodi,podle sebe a strilis,string uz tam je,luk je serizenej ale bez doplnku,miridel,vahadla atd,je takzvane holej.Ja strilim bemana hunter,ty sipy menit nebudu :-).......proud
jo o tohle mi slo - abych nedostal "lego" a k tomu sroubovak a kleste abych si to seskladal :D . Diky za uklidneni :-) Pises, ze luk je z fabriky serizenej - tim mas na mysli synchro a timing .. aby kladky chodily jak maji a pokud jsou dve, tak spolu ... jen pro upresneni - jak moc dobre serizenej ? Jako tak, ze se na to nemusi sahnout, nebo je to nejakej mameluk seridil "jen tak vod voka" aby se nereklo, a poradny serizeni je potreba udelat si sam ? Vim, zes mi uz odpovedel, ale ptam se na to jeste jednou, pro sichr ... nerad bych aby tohle byla prvni vec, kterou bych musel na novym luku provyst. Ustrojeni doplnku a poladeni uz je jasny a v tom nevidim problem ....

Protoze, pokud bych se mohl spolehnout na fabricky serizeni, odpada mi tak 85% duvodu, proc nemuzu/nechci luk koupit na dalku a sestavit si ho sam ...
proud
Pravidelný diskutér

Příspěvek od proud »

Ja mam svy luky z us,tam je to proste vzit ,nastrojit(i to ti udela dealer,kdyz chces) a strilet,kdyz ti nesedi natah,upravis si ho sam,jak nahore,tak dole o stejnou otacku,protoze je to serizeny a sladeny z vyroby :-).Predpokladam,ze tady je uz koupis taky tak,protoze jsou dovoz odtamtud,nebo skladany mozna tady,ale podle originalu.Nemyslim,ze by si amici nechali ve svete ku.vit jmeno svyho luku a firmy.Fabrika je uz dodava hotovy,jen nastrojit,ale co se lovu tejka,radim ti vyzkouset solocam i ty dve kladky,po prvni rane poznas o cem tocim ;-)........proud
Sitka
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Sitka »

Sice lovim klasickym lukem, ale kladkou jsem kdysi take aktivne strilel. Mel jsem tri Hoyt a byli do drzaky, ale pokud bych si dnes kupoval kladku, byl by to Mathews a nic jineho. Na lov je urcite nejlespi. Kdysi jsem si na navsteve u Mathwes (ne ve fabrice, ale u Mathews s tohoto fora :) ) a zkusil jsem si DXT a byl to skvely luk. Bohuzel na me kratky, protoze mam natah 32 palcu, nicmene dnes je mozne koupit Mathews Z9 a to by byl muj favorit, pokud bych chtel kladkovy luk. Delaval jsem servis pro firmu co dodava Bear na cesky trh, kdyz jsem byl jeste v CR, mam pocit ze dnes jim pomaha Mathews (s fora). No ja nemuzu rici ze jsou spatne a neznam novejsi modely, o tom bude vedet Mathews vic nez ja, ale me nikdy nebyli simpaticky, ale to je jen muj osobni pocit. V zadnem pripade nerikam ze jsou spatne. Jen si rikam, proc kupovat Bear, kdyz za stejne penize, nebo podobne muzu mit doma Mathwes.
Odpovědět