Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Tommy »

V neděli jsme byli s kámošem norovat,ma dva drsňáky. Bohužel je u nás pouze skalnatý terén,takže žádná sranda. Sotva je pustil, hned začali hlásit. byli tam čtyři vsuky a lítali z jednoho do druhýho,po dvaceti minutách vyběhl lišák,ale uviděl mě,tak zalezl hned zpátky. Po další hodině jsme psi odchytli a zavřeli je do auta no a čekali jsme dál. Po deseti minutách vyběhl ven,ale byl hodně rychlej,takže první ranu jsem stihl na zadek a jak se zamotal,tak druhá už ho nechala v ohni.

Byla to pro mě premiera a byl jsem z toho hodně nadčenej. Říkám to je úplná paráda takhle jednoduše ulovit lišku. V pondělí dopoledne jsem se vydal hledat další noru a našel jsem. Včera jsme ve tři odpoledne nastoupili. Dva velké vsuky,psi tam vběhli a ticho,to ticho trvalo tři hodiny a psi nikde. Začala nám lepit prdel,že je tam zazdil jezevec,nora byla přímo ve skále,takže nějaký kopání nepřipadalo v úvah. Já měl hlavu v jednom vsuku,kámoš v druhým a pečlivě jsme naslouchali jestli se tam něco děje. Slo slyšet hlášení a hodně hluboko. Přemýšleli jsme co budeme dělat,už byla tma a psi nechtěli vůbec vylízt. Honili mě představy,jak přijíždí bagr a rozbijíme do rána skálu atd.
Nakonec hafani po další půlhodině vylezli. Byly celkem dost doškubaný a my jsme se byli do hlavy jací jsme blbci,že jsme to podcenili.
Uvážil jsem,že než norovat neznámou a nerozbitnou skálu,tak radši u té nory budu sedět celou noc na pařezu.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Zdenek41 »

Bohužel na to musí každý časem přijít sám.....
Přitom by stačilo kdyby každý v průběhu roku ulovil 5 kmoter.....a nebylo by co řešit než trápit pejsky. :wink:
Skalák
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 361
Registrován: čtv 14.6.2007, 9:26
Bydliště: Horní Adršpach

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Skalák »

Tvůj kamarád asi nemá rád své psy, že je pouští do takových nor. Nebo je ještě mladej a blbej. LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Včera jsem změnil lokalitu mého dosavadního loveckého působení,protože sousedi řádí jako černá ruka nemá cenu čekat pašíky,vydal jsem se do míst kde normálně nelovím.Sních křupal nehorázně,šel jsem proto po silnici která rozděluje plochu polí.V levo kukuřice v pravo pšenice.Kolem 10 se otáčím a mrzutě odcházím zpět stejnou cestou.Téměř na konci silnice ve stoupání se otočím o prohlédám pole.Na nejvzdálenějším cípu asi 500m vidím černé fleky.Pomyslím si srnčí,studuju s přestávkama způsob pohybu a je to na srnčí moc divoké.Chvilku chuml,tam kus zaběhne do rákosu tam se zase rozutečou,no budou to prasata.Přiblížení nehrozí,kam šlápnu tam to křupne.
"Tak zakleknu zamířím a skolím prase na 500m..." :lol: :lol: Nééé nejsem Figi :wink:
Zatím prasata odběhla do rákosu všechna,otočím se říkám si že zasednu dnes a jdu domů.
No tak se zase ještě juknu a vypadá to že prošla rákos a dostali se až dolů kam by se snad dalo střelit ale z posedu vzáleného ode mě dalších 200m.Nabíhám jim tedy proběhnu zatáčkou a na poli 2 zajíci,prdlajs selata už ztihla přesadit i silnici,mě merčí a prchají.Nakonec je jich 5,marně je sleduji v plném trysku křížem :evil:
To mě hlava nebere jak mohli tak rychle překonat 400m,mě trvalo naběhnutí asi 2min.No nic už jen klečím a přemýšlím jak mě zase převezli.....FÚÚÚÚÚ,FŮŮŮ :P áááá maminka se zapoměla říkám si že snad přivede i potomka,zafučí znovu a už ke mě schází obrovskou strání,porostlou keři.Hledím už přes variabl,je to malé sele stejné jako ostaní,funí a jde dolů na silnici,staví se mi na ostro a hledí na mě.Říkám si,že ho nechám popojít přes silnici a pak vystřelím .. :roll: jojo prase skáče z deseti m na silnici,běhy jako na pružinách jen se odrazí a je na poli a teď plný trysk,to nedám..zpomaluje a otáčí se :oops: hvízdám na 3s stojí pěkně na široko a le jsem pomalý ,zase trysk pryč,znovu hvizd-STOP-NA ŠIROKO-BÁC-zakvičí a padne na zadek,srdce mě leze přes bundu,přebíjím prase se zvedá a žene do kopce,sleduju ho protože střílet nechci je tam horizont.Začíná se motat,otočka ke mě ,pět kroku sedí,zvedá se vrávoravě mizí za horizont.Bude to dobré... :?:
Barvy jako z konve,dalo asi 60m,střelba asi na 90m,hodně v zadu,pod posledním žebrem vstřel i výstřel.
Josef Pejchar
Nový návštěvník
Příspěvky: 49
Registrován: stř 10.9.2008, 13:50
Bydliště: Brno

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Josef Pejchar »

Po krátké pauze, způsobené laserovou operací očí, jsem vyrazil obhlédnout kaňkování. Rozhodl jsem se čekat na již nevyužíváné asfaltové silničce lemované remízy a křovím. Lišky se zde rády procházejí. V osm hodin večer usedám na stoličku a bedlivě sleduji zasněženou cestu. Po 4 hodinách čekání pomalu balím. Močový měchýř mě ještě nutí vykonat potřebu, dávám tedy flintu na rameno a konám potřebu. Podívám se vedle sebe a na vzdálenost cca 20 metrů vytahují na cestu dvě lišky, zastavují a pozorují mě. Srdce mám až v krku a přemýšlím co teď. Dokončuji potřebu, lišky stále stojí, tepová frekvence mi roste raketovým tempem. Nechají mne sundat flintu z ramene? Pomalu sundávám flintu, už už jí mám skoro v rameni ale lišky se rozhodují, že to už stačilo, zamávali mi oháňkami a mizí v křoví. Nadávám si jak špaček, proč jsem ještě minutu neseděl.... Však to znáte. Končím čekanou a jdu k autu, Když míjím jedno políčko lemující cestu, tak spatřím další lišku, cca na 100m, čárující ode mne. Bohužel jsem měl pouze brokovou kozlici, tak jsem zkusil zavábit, ale liška mířila za skolením, které se ozývalo v dálce. Takže zase nic.
Druhý den jsem v práci jako na trní, nedokážu se soustředit, přemýšlím o liškách a těším se na další večerní čekanou.
Večer se konečně přiblížil a já se pomalu oblékám. V tom mi zvoní telefon a s kolegou ještě cca 5 minut povídáme co a jak. Za chvíli přicházím na stejné místo jako předchozí večer obtěžkán nezbytnými pomůckami, na rameni flintu, tentokrát kulovnici, v ruce stoličku, deku a dvojnožku. Zastavuji se, abych si připravil stanoviště a v tom vidím, jak na cca 30 m liška pomalu přechází cestu. Než jsem stihl vše položit byla liška ta tam. Za celý zbytek čtyř hodinové čekané jsem již neviděl nic.
Opět si nadávám, proč jsem neukončil předchozí telefonát o minutu dříve, atd atd.
Takže takhle já bojuji s liškami. Dneska večer jim dám pokoj, ale zítra, zítra tam budu třeba celou noc. Lovu zdar.
kopov.c
Zkušený diskutér
Příspěvky: 674
Registrován: stř 18.8.2010, 23:16
Bydliště: Již.Morava okr.Blansko
Kontaktovat uživatele:

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od kopov.c »

Už druhou noc po sobě byli prasátka porývat na loukách který lemují silnici mezi Křtinami a Jedovnicí. Tak jsem se rozhodl zkusit tam zasednout na žebřík ve stěně lesa. Už z dřívějška vím,že když tam přijdou tak až později v noci až se uklidní provoz na silnici a je klid. Jenže i tak je noc celkem dlouhá a venku -13 . Nakonec jsem se ve 23 hodin dokopal k tomu jít to zkusit. Zasedl jsem a ani to dlouho netrvalo až už je slyším v houštinách za zády a jdou mi přímo pod žebřík.Větr mám dost blbej a slabej vánek vane přímo na ně.Bašce se to evidentně moc nelíbí a nervozně odfukuje.V tu chvíli když odfukovala musel už celej rudl bát přímo za mnou. Nebyly dál nez do 10m a kdybych se otočil,tak bych na ně asi viděl a teoreticky nějaký najít v kříži.Ale žebřík byl tak promrzlej,že i malinkej pohyb a pokus o utočení by způsobilo rachot a totální zrazení rudlu. Naštestí pro mě jedno prasátko bachu neposlechlo a vykouklo mi 5 m od žebříku na měsícem osvícenou louku.Koutkem oka jsem ho zaregistroval,vidím,že to je tak do 45kg takže hážu flintu do ramene a ve vteřině padá rána. Za zády rachot prchajícího rudlu a to po kterým jsem vystřelil trošku zavrávoralo a mizí v houští. Vychutnal jsem si v klidu cigáro a jdu na nástřel.Tam na mě čekalo trošku stříže a ve sněhu jen vyditelný a dost dlouhý skoky bez barvy.Troško mě to potrápilo,ale našel jsem ho tak 70metrů od nástřelu s ranou těsně za pleckem.Bohužel celou trasu bez barvy.
Toto je můj v tomto mysliveckým roce 40cátý kus černé na individuálním lovu. Škoda,že se mi letošní sezonu nedařilo zrovna nejlíp-kdybych trefoval,tak jak jsem měl,tak jich mohlo být hodně přes 50 nebo spíš k 60tce :? http://img9.rajce.idnes.cz/d0903/4/4540 ... .jpg?ver=0
Petr1970
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1867
Registrován: úte 26.1.2010, 9:46

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od Petr1970 »

nevím jestli mysliveckej, ale zážitek určitě....
dneska jsem potřeboval moc a moc uvolnit hlavu, tak jsem u jedné boudy uchopil pytel ječmene a nesl ho po řepce a 30 cm sněhu 1 km (podle google map) k druhý boudě kde docházel sud...
když jsme to vážili při pytlování, bylo to 40 kg...
říkal jsem si, jestli to donesu najednou, tak se mi splní přání :-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
tondaa
Nový návštěvník
Příspěvky: 41
Registrován: ned 24.2.2013, 15:31
Bydliště: olomoucko

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od tondaa »

včera jsem bylsednout-na lišku.Sněžilo,vítr,nikde ani živáčka. Po chvilce jsem zahlédl pastvící se dva kusy srnčího..Velký rudl asi kilometr dál.Srna se srnčetem.Proč se nepřidala k ostatním netuším.V honitbě máme krmeliště,jež je na dohled.Srna se k němu vydala a to mladé ...tak nějak váhavě za ní a stále jisilo ke krytině.Já se těšil,co uvidím - nic. Jen to srnče,jako by si brblalo-,,co ji to napadlo,takovej kus,dyť tam bylo dobře,..mi se nechce nikam....a stále takový to děcký neochotný popocházení....ale u krmeliště asi změnilo názor,neb se tam zdržely celou tu dobu,než jsem odešel
MichalD
Nový návštěvník
Příspěvky: 13
Registrován: pát 16.12.2011, 17:19

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od MichalD »

Tak jsem se právě vrátil z lesa s krásným zážitkem. Odpoledne jsem měl nutkání se podívat do jedné části honitby, jestli nechodí prasátka, že bych zkusil než roztaje sníh. Prasata měly opravdu přeražené z lesa přes loučku, přes potok a dál do pole a kus vedle stopní dráha jak se nad ránem vracely zpět. To samo o sobě mi moc šancí nedávalo, mohla to být náhoda, moc prasat tu nemáme, ale nechtělo se mi sedět doma tak jsem to šel zkusit. Když jsem dorazil kolem sedmé na místo, odrazovala mě od delšího sezení mlha jak mlíko...viditelnost tak 60 metrů max. No ale když už jsem tady... sedl jsem si u potoka na zem na deku kousek od místa kde prasata přerážely. Asi za hoďku slyším z lesa pohyb, sem tam něco křupne...říkám si to budou určitě daňci. Najednou se z mlhy vyloupne silueta, ale ještě nejde poznat co to je, pak se kus dává do pohybu a já poznávám prase a za ním jdou další. první bachyně, za ní druhá o něco menší a pak tři selátka. Zapírám si loket o koleno a to už jsou skoro u mě, vybírám jedno sele.. byly všechny stejně velké..a v klusu střílím... v ohni. Na nástřel to je jen asi 20 metrů. Váha selete odhadem s bídou 15 kg. První prasátko s novou kulovnicí Marlin xl7 270 win.
Marlin XL7 270 win, MeostarR1 7x56 RD
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Lovu zdar,dalsi dukaz jak nam to pekne chruje.
Uživatelský avatar
roedear
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 418
Registrován: pon 13.10.2008, 14:27

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od roedear »

Tak pomalu ale jistě s úbytkem sněhu začíná les znovu ožívat, prasátka se dala znovu do pohybu a objevila se i vysoká, i když 98% je jí u sousedů... tam už na nasvícených stráních sníh slezl docela. U nás je na severních svazích a ve stínu místy i nad kolena :mrgreen:
Naposledy upravil(a) roedear dne čtv 09.5.2013, 13:53, celkem upraveno 1 x.
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Ano i u nás se na pár dní černá objevila,asi po měsíci je to znova pěkné podívání.Sice si jen asi 3x vyšla v noci na procházku a zase odešla,ale aspoň po tom půstu svitla naděje.
Uživatelský avatar
roedear
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 418
Registrován: pon 13.10.2008, 14:27

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od roedear »

Zdravím, dnes se mi podařilo najít shoz z jelena. Druhý paroh ze stejného jelena našel kamarád asi před týdnem. Jedná se o nepravidelného čtrnácteráka - na shozu na fotce je nadočník dlouhý už jen 2cm, zatímco na druhém parohu má pořád cca 6cm. Oba shozy jsou jinak hodně souměrné a tvarově i délkově podobné. Druhý shoz má navíc malou špičku mezi třetí výsadou koruny a horní vidlicí.

http://roedear.rajce.idnes.cz/Nova_sloz ... cterak.jpg

doplnil jsem fotky shozů v páru i detail koruny :D

http://roedear.rajce.idnes.cz/Nova_sloz ... terak2.jpg
nimrodl
Troll
Příspěvky: 141
Registrován: sob 27.10.2012, 13:36

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od nimrodl »

Při dnešní procházce kolem myslivecké chaty sem zahlédl za porostem auto.Prvně mě napadlo,že šel asi někdo na čekanou ale bylo krátce po třetí hodině odpoledne.Až se mě postupně ukáže celé auto,tak je jasné,že nikdo z kolegů to asi nebude,neboť takové auto nemá žádný člen našeho MS.Tak si říkám jestli tam někdo neháže bordel.Následoval nenápadný přesun k vozu porostem.
Už jdu k autu,kolem něho nikdo.Nahlédnu oknem dovnitř a bylo mě vše jasné.Šukálisti !
Zaklepu na okno,pak sobě na čelo a jdu pryč.
Nemáte někdo nějakou fintu,jak je vypudit z revíru ? (protože toto nebyl první případ)
Potkáte na odlehlé cestě neznámé auto a napadají vás různé věci,pytláci,jebáči,bordeláři...
Nissan Patrol GR Y 60 long ,35" , navijak a tuna železa navíc :-)
Lada Niva T3
motolada
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1290
Registrován: úte 18.1.2011, 14:34
Bydliště: Jižní Morava

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od motolada »

Kam je chces pudit,bud rád že máte v revíru veselo.Já loni takhle potkal mládež,borec kalhoty u kolen,ženská nevěděla co si zakrýt dřív.Tak jsem je se smíchem obešel se slovy-nenechte se rušit jen si to dodělejte-no a bylo jasné,že myslivci jsou hodní a nebude se po nich ani střílet..... :lol: S usmevem jsme se rozloučily.
Odpovědět