Zdravím všechny.
Musím na zdejší diskuzi zareagovat, protože sama mám v plánu učit štěně některé věci pozitivním upevňováním, a mám radost, že existuje někdo další, kdo se rozhodl to na ohaři vyzkoušet. Radekbartik je tady ale jediný, kdo má alespoň představu, o co jde, ostatní tady s prominutím plácáte nesmysly. Pak se nedivím, že se domníváte, že to nemůže fungovat. Takhle by to totiž určitě fungovat nemohlo...
Především "klik" není odměna. Je to označení přesného momentu, kdy pes dělá něco dobře, nebo se přiblížil výslednému chování. Odměna přichází bezprostředně potom a je stejně kvalitní jako u výcviku bez klikru!
Cílem určitě není odbourat odměnu aby zůstal jen "klik", je to přesně naopak, ve finále už se nekliká, jakmile pes pochopí a provádí cvik správně, není klikr už potřeba.
Cílem výcviku s klikrem není v žádném případě "ukazovat přesně to co chci, aby to zvládl napoprvé". Je to zase přesně naopak! Tvarování (shaping) spočívá v tom, že na psa opravdu nemluvíte, nic neukazujete a čekáte na správné kroky (jako samá voda - přihořívá - hoří). Jediná vaše slovní nebo pohybová aktivita při tvarování jsou pochvaly. Není to ze začátku pro vůdce nic snadného, a je třeba se to naučit (vy, ne pes), ale výsledkem je to, že pes si je vědom toho, co dělá, a za co přesně je odměňován. Navíc mu to dodává sebevědomí a chuť do práce, a jsem přesvědčená, že tento způsob výcviku výrazně rozvíjí inteligenci psa.
Povel pro cvik je přidán až ve chvíli, kdy ho dělá pes celý a správně. Například pro výcvik daunu a aportu se mi jeví shaping jako ideální, protože pes přesně a spolehlivě chápe, co má udělat, a proto je pro něj mnohem snazší, provést to ve složitějších situacích (ale to už je samozřejmě otázka tréninku, ať už s klikrem nebo bez).
Také bych ráda zdůraznila, že pes nepracuje kvůli klikru, ale kvůli odměně, stejně jako vaši psi, klikr je pouze označovač a já osobně ho používám jen při učení, ne při každém výcviku. Některé věci ani s klikrem neučím, protože jsem prostě líná

, on je totiž výcvik s klikrem náročný na soustředění a taky vyžaduje přípravu.
Také příliš nesouhlasím s tím, že nejde učit tímto způsobem na dálku. Místo klikru by se mohla použít třeba píšťalka s jiným zvukem než ta na povely. Po naučení "písk=teď je to dobře a bude odměna" je princip stejný. Nebo tak prý někdo používá vibračni obojek. Teď je ale otázkou, jakým způsobem rozfázovat ten nácvik, a to je právě ten kámen úrazu. Možná by se to dalo najít někde v zahraniční literatuře, nebo to prostě nějak vymyslet a vyzkoušet...
Nechci nikoho přesvědčovat, že je to ta nejlepší metoda, a nemám vůbec nic proti klasickému výcviku. Jen jsem chtěla uvést na pravou míru některé zdejší výroky.
Přeju vám všem hodně radostí při loveckém výcviku