Kulový dvoják

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Francis.Mukaveshi
Nový návštěvník

Re: Kulový dvoják

Příspěvek od Francis.Mukaveshi »

pufr píše:No tohle já asi nerozseknu. Logická úvaha mě taky směřuje k vytahovači ale vždycky, když si můžu vystřelit s vyhazovači, tak mi celá akce po zlomení zbraně přijde jednodušší - (a to už u dvojáku nemluvím o té parádě, když mosazné nábojnice letí přesně vedle sebe vzduchem a dopadnou 10 cm od sebe :D ) Prostě pokud bych přemýšlel o investici do anglického nebo kvalitního německého dvojáku, byl bych ve velkém pokušení mít ho s vyhazovači - byla to vždy i známka technické vyspělosti zbraně , tož tak :)
Díky, za inspirativní myšlenku která má hlavu a patu. Budou to jednoznačně vyhazovače. Už pro tu „parádu“. Kulový dvoják je vlastně jenom pro potěšení a dobrý pocit. Nic víc. Nějaké to „cvaknutí“ ejektorů je irelevantní argument. To se ztratí v zadunění dvou výstřelů . Řešit tohle cvaknutí na naháňkách nemá smysl. Kvalitní , nový německý Merkel „ DOPPELBÜCHSE “ 9,3x74R musí mít všechny atributy své technické vyspělosti. Mně to bude dělat radost, a to je oč tu běží.
Francis.Mukaveshi
Nový návštěvník

Zbrojovák píše: Ještě odbočím, když jsme u toho lovu, poznal jsem pár lidí zprostředkovaně z JARu, kde loví na farmách přemnožené levharty a lvy. Pokud se lov odehrává v buši, mívají vždy ssebou výhradně dvojáky ráží od 45ONE (většinou)do 500NE. Loví ve dvojiccíh častěji trojicích. A podle popisů z lovu (byl jsem zvídavý) na opakovací kulovnici nesází, na opakovaní prý není čas, navíc hrozí jisté riziko vzpříčení náboje atd.atd. Takže dvoják a vytahovače.
Zbrojováku, ti „vypravěči“ museli být veselé kopy . Představa, jak skupiny lovců s kulovými dvojáky uvedených ráží loví v oplocených farmách přemnožené leopardy a lvy ve mně vyvolala reakci shodnou s klasikem

https://www.youtube.com/watch?v=CgCN6XhAVXk

Zdravý selský rozum napovídá: čím víc máš nábojů v pušce, tím víc máš i šancí na život. Moderní, nové a kvalitní rychlopalné opakovací kulovnici se žádný dvoják nevyrovná. Kulový dvoják je srdeční gurmánská záležitost. Nic víc. tož tak
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Zdravý selský rozum ovšem říká i to, že při lovu nebezpečné africké zvěře může o životě a smrti lovce rozhodnout právě ta druhá rána a u ní záleží na rychlosti a spolehlivosti - na třetí už nemusí být čas. Ale v našich podmínkách souhlasím s tím, že kulový dvoják je opravdu srdeční záležitost a zda vytahovače nebo vyhazovače je jen věcí vkusu každého soudruha. A opakovačka nebo dvoják - když netrefím napoprvé tak, jak chci, napravím to druhou ranou - a když neumím střílet, nepomůže ani kulomet.
Kritériem pravdy je praxe.
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Tou moderní rychlopalnou opakovací kulovnicí, které se žádný dvoják nevyrovná, myslíš reinkarnovaný Mildo tvůj Blaser, že? :lol: :roll: Pokud dobře čtu, tak Zbrojovák napsal, že když jdou lovit levharty a lvy do buše (tedy někam, kde lze očekávat střet na kratší vzdálenosti) upřednostňují kulové dvojáky v tropických rážích. Tak to nepřekrucuj, ty blaserfile. V Africe jsem sice nikdy nelovil (tím myslím zvěř), ale při lovech nebezpečné zvěře v méně přehledné vegetaci (a tím nemyslím střelbu z auta) je dvoják dodnes preferovanou zbraní PH. Určitě k tomu mají svůj důvod. Ale možná bys měl ty ignoranty jako zkušený poplatkový lovec, který byl už dvakrát (?) v Africe a snad slovil i nebezpečnou lidožravou lvici záludně maskovanou za jiné zvířátko, poučit o jejich zaostalosti...
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

kdysi v mnichově na výstavě jsem viděl i kulovej troják už si nepamatuju výrobce ale myslím že měl tydle kalibry ale jistej na 100% si nejsem 2x 375 HH nahoře a 416 rigby dole, váha to byla hrozná ale pro afriku proč ne jeden lauf navíc už to nevytrhne a ten třetí výstřel je hned po ruce
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Reno> milda byl uz 2x v jizni Africe na farme a na planich, kde vidis na 400 m bezne. A asi nema moc predstavu, jak to vypada v oblastech husty trnito stromovy buse, kde na 30m videt je vyjimecne daleko. Uz jen nocovat ve stanu v takove oblasti za zvuku buse je zajimavy zazitek, a musim priznat, ze divat se lvu do oci na 10m nebo nervoznimu slonimu samci na cca 30 zvedne slusne krevni tlak i adrenalin a chce to dobry drzak. A to jsem na ne nechtel strilet, a i tak. Ty chlapi co v tomhle lovi, maji muj respekt. Na tuhle vzdalenost na klicku od blasera sotva sahnes, a optika jen prekazi. A vyhazovace zbytecne cvakaji. To ze to cvaknuti zanikne v ozvene vystrelu, je mega blbost. Kazda zver, natoz kocka nebo slon, presne rozpoznaji, odkud to cvaknuti slo.
Jasne ze na zdejsi rozpustile nahance na prasata na tom tolik nesejde.
Nicmene to je typicka diskuze s mildou, vybere si jen to, co sam chce slyset. No, chce merkla s vyhazovaky, tak at si ho koupi, je to jeho volba, jeho pravo, s Panem Bohem. Ale nechapu pak ty dotazy zde, aby si mohl pohladit ego?
Zbrojovak> je pravda, ze o premnozenych lvech na farmach v JAR jsem taky nikdy nic neslysel, lvi se chovaji na nekterych farmach pro lov, to jo, ale jinde pokud vim, nejsou. Levharti, to je jina, tech je ledaskde dost. A nebo by mohla byt rec o nejakych privat reserves, ty se obcas potykaji s premnozenim ruzne zvere, jakoz i slonu, nebo buvolu, podobne jako Kruger.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Tady je jeden výrobce:

http://www.fanzoj.com/en/gunroom/custom ... lling.html

ale tahle zbraň je pro nás možná zajímavější:

http://www.fanzoj.com/en/gunroom/flagsh ... index.html
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Je to velice zajímavá zbraň, ale chtělo by to k ní znát víc údajů - váha + cena + soustřel kulových hlavní. Ale ať tak či tak, takových nadšenců, kteří by byli ochotni takovéhle monstrum půl dne nebo celý den nosit na rameni, asi moc nebude. A na nějaké africké lovy těžké zvěře mi 9,3 x 74 R připadá ne zrovna nejvhodnější.
Kritériem pravdy je praxe.
kounek
Zkušený diskutér

Příspěvek od kounek »

Samozřejmě to asi nebude to pravé ořechové na nošení, jen mi to přišlo jako zajímavá zbraň, kterou by určitě za peníze vyrobili v jakékoliv ráži, třeba 4x 500NE.... :D
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

ta první váží ca 3,8kg a druhá 5,5 kg
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Já bych bral ten kanónovej troják. Stejně mi ho celý den bude za 2 dolary nosit nějaký Ngudu Mugabe. :D No, ale říkám si, že ty doby jsou už asi pryč. :) Takže beru zpět, ZH musí stačit ......
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

Jen pro představu, nedávno jsem vážil některé kulové dvojáky a v ráži .470 NE měl 4,3 kg a další v ráži .500/465 NE měl 4,85 kg (oba bez řemenu) i to se pronese.... .600 NE je pak potřeba pořizovat i s nosičem :wink:

Diskuze o tom, zda je v Africe potřeba kulový dvoják na lov nebezpečné zvěře (Big five) je o ničem, kdo se v dané problematice orientuje alespoň na základní lovecké úrovni ví své. Ano, 5x, 10x ..... si člověk vystačí s opakovací kulovnicí, pak stačí jednou dohledávat a je o event. malér postaráno. Kdo tam byl, tak ví, jak to tam vypadá, všude nejsou jen přehledné pláně. V křoví, kde je vidět na pár metrů se "ztratí" i slon. Stačí se první ranou netrefit, či první rána selže a je vymalováno. Ano, kvalitní kulový dvoják není pro každého a je to i srdeční záležitost, s tím lze souhlasit. Sváteční lovci, kteří spoléhají na to, že jim někdo stojí za zadkem - s tím kulovým dvojákem :lol: , si pak při lovu nebezpečné zvěře vystačí jen s opakovací kulovnicí. Youtube.com je plný videí s útočícím lvem, či slonem, lze si všimnout, že pouze lovci s kulovým dvojákem stihnou dvě rány....
Francis.Mukaveshi
Nový návštěvník

Zeptal jsem se jmenovitě Pufra, na jeho názor, zda on osobně považuje za lepší volbu u kulového dvojáku ejektory nebo extraktory. Za jeho, pro mne inspirativní odpověď jsem poděkoval . Nechápu zbytečný "bulvár" včetně nepodložených spekulací. Rozhodoval jsem se ještě mezi modely M 140 nebo M 141. Nakonec to vyhrála konfigurace Merkel E-140 , hlavně 60.cm, ejektory, ráže 9,3x74R . K tomu nějaký šikovný kolimátor, asi Meoptu. Nechám se překvapit jaký bude výsledek v praxi. Ikdyž stále jsem přesvědčený, že moderní rychlopalné kulovnici ( Browning-Bar ) se asi nevyrovná. Ale vyzkoušet se má všechno.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

mildo, když se chceš ptát jmenovitě někoho, bez toho, aby se k tomu někdo jiný vyjadřoval, tak se ptej po SZ. Jinak se nediv...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Ondra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Ondra »

Rád bych znal názor místních zkušených střelců na to, zda je, podle nich, lepší kulový dvoják nebo kulová kozlice. Popřípadě proč, výhody a nevýhody obou atpd. Za případnou odpověď díky. Ondra
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
Odpovědět