Odhad stáří srnčí zvěře
Re: Odhad stáří srnčí zvěře
Jsou tam špatné srny, ty najdi a ulov.
figi
figi
Kolik tipujete tomuto srnci? Je uloven 27.7.2012. Já ho nějakou dobu obeznával byl jsem podle vzhledu přesvědčen že je to 2-3 letý srnec, mohutnější krk než jednoznačně roční špičáci co v té lokalitě byli taky a které odháněl a troufl si odehnat i statného cca 3-4 letého šesteráka. Výrazná bílá skvrna nad větrníkem, růže sice slabší ale z té lokality mám uloveny starší srnce 3-4 leté s téměř stejnými růžemi. Má špice vysoké 15cm vlnovitě prohnuté. Já na něj poslal tátu s tím že jsem přesvědčen že je určitě lovný. Táta ho dvakrát viděl ke střelbě se nedostal - opět hnal nějakého špičáka a jednou se vhodně nenatočil. Táta taky prohlásil že je určitě lovný a na třetí čekané na něj se mu jej podařilo ulovit. Když jsem viděl zuby tak mne polilo, že jsem doporučil špatně a je to roček. Jeden šev má sice osifikovaný ale úbrus minimální i když trochu patrný je a stále váhám jestli má 1 nebo 2 roky. Je to foceno mobilem za špatného světla tak se omlouvám za nekvalitní fotky, ale teba zkušenější z Vás nějaký jednoznačný znak z těch fotek poznají. Já se spíš přikláním k jednomu roku.
http://marpie74.rajce.idnes.cz/Srnec
http://marpie74.rajce.idnes.cz/Srnec
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
Dle fotek v knize Srnčí zvěř I. bych si dle úbrusu tipnul roček, protože poslední stoličky nejsou vůbec ubroušené a nejsou tam téměř známky dentinu pokud dobře vidím. Silnější krk je způsoben hormony, když už se podle chování zapojoval do říje a měl teritoriální chování.
Můj názor je, že je to pěkný chovný roček, ale zkušený určitě nejsem, takže je možné, že mě někdo opraví
Můj názor je, že je to pěkný chovný roček, ale zkušený určitě nejsem, takže je možné, že mě někdo opraví

CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
Muj tip 2 max.3 roky.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:

Ty fotky jsou opravdu hodně mizerný a já mám ještě monitor do červena.Nic víc nenapíšu,že je to 1VT.
No tak taky jsem sem dával ročka - podobného. Jak píše Zdenek, kdo nic nedělá..... teď už neožije. Ale podobná postava, větrníková skvrna taky..... to je asi osud těchto silných ročků. Já bych tipnul rok.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Ještě bych chtěl zmínit,(je vidět že se blíží výstava trofejí
)Když už tady něco tipujem zkuste po výstavě napsat jak byli ohodnoceni u vás.Vím,že červenou se nerad kde kdo chlubí,ale pokud už měl střelec kuráž dát to sem jednou nemusel by být problém,jak tu zaznělo kdo nic nedělá...Platí to samozřejmě i pro jiné srnce 

Já ho uvidím zase až na výstavě už jsem ho dával hospodáři. Ten říkal, že si myslí že je to druhá hlava a s ironií "jestli ho Ti .... co to každý rok hodnotí označí jako ročka a tím pádem červenou" tak je to jejich problém on z toho vyvozovat nic nebude a že To naprosto schvaluje protože z ostatních členů nikdo dvouleté průběrné nestřílí protože si netroufnou. On má hodnotící kritéria na srnce nastaveny jinak než hodnotící komise.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
I 2letý je I.věková.....
Což ono to klidně může být druhé paroží, protože mohl mít mít první už na podzim a shodit v zimě 
Tady jsem zkusil něco oskenovat z knížky, když si to rozklikneš na plnou velikost, tak by to mohlo být vidět, je to i podle měcíců v roce
http://posmiros.rajce.idnes.cz/Fotky_my ... #chrup.jpg

Tady jsem zkusil něco oskenovat z knížky, když si to rozklikneš na plnou velikost, tak by to mohlo být vidět, je to i podle měcíců v roce

CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
Ty fotky jsou opravdu špatné, ale asi bych mu tipnul taky rok, .. mám podobného.. váha 14 kg, čistá trojúhelníková skvrna, střílel jsem na něj jako na tříletého..
To určitě ano, pokud to roček je tak to asi tak bylo, on to hospodář myslel jako dvouletý. Já za dvacet let co dělám myslivost měl červenou jednou za vidláka kterého jsem považoval za tříletého, byl dvouletý a hospodář mi tehdy řekl že v naší honitbě pokud to není druhý rok šestarák tak tam nemá co dělat, že to bylo správné. Jednou jsem měl speciální označení modré - chovný ale odstřel schválen - měl krátké nahoře rozšířené paličky tehdy jsem to nevěděl - měl to umrznuté. Tohoto jsem sice neulovil ale tak nějak to beru na sebe kdyby ho neulovil táta tak já ano a holt asi červený bude.Posmiros píše:Což ono to klidně může být druhé paroží, protože mohl mít mít první už na podzim a shodit v zimě
http://posmiros.rajce.idnes.cz/Fotky_my ... #chrup.jpg
Podle těch fotek, aspoň z toho mála co tam je vidět, bych řekl, že je to dvouletý a odstřelový srnec. Mám podobného. Ten ale byl roční a dostal, teda spíš já jsem dostal, pěknou červenou. Tenhle má druhý šev ve spodině lebeční už neznatelný a úbrus tam taky nějaký je. Ale v ruce jsem ho nedržel, tak 100% nevím.
To Fori: on ten druhý šef není zas až tak vypovídající, na mém srnci byl zkostnatělý zcela, přesto jeden rok... boužel právě ti silnější srnci-ročci to tak mají... totéž se dá říci o vytloukání, paličkáři mají i na konci června ještě nevytlučené paličky, ale nadějný roček má už v půlce května vytlučeno a parůžky minimálně světle hnědé..
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No dovolím si nesouhlasit.Srnec v červnu pokud má paroží v lýčí je to nejnadějnější v honitbě,právě je již na druhém paroží.Ale ty jsi myslel asi paličkáče z kterého už nic nebude...já jenom aby to někdo nevzal tak,že vše v lýčí nevytlučeno i začátkem července je průběr.