To
Francis.Mukaveshi
Ano i já mám pro Tebe pochopení, svůj k svému
Tak předně, co jsi čekal, že Ti napíšu, že kulový dvoják od Holland & Holland, či J. Purdey, má 2x, 5x, 10x… lepší soustřel, než od Merkla nebo že je třeba takovýto anglický kulový dvoják vyroben z materiálu pro kosmický výzkum a proto má nějaké jedinečné vlastnosti? Ano, je to dělané ručně, ale jinak to má i některé obdobné technickém řešení, jako jiné průměrné, či podprůměrné kulové dvojáky, ale rozdíl je prostě v něčem jiném. Správně, každý oceníme něco jiného, každý máme jiný vkus.
Chápu to, je to předně o tom, že sis něco koupil, tak je logické a děláme to myslím všichni, že si pak chceš těžko připustit, že by mohlo být i něco jiného, lepšího

Nechovejme se ale jako malé děti na pískovišti, které nedokážou připustit i jinou variantu. Prostě je to o tom, jak se kdo cítí a na co se cítí, někdo se cítí jen na ten Baikal, či přestavbu ZP, někdo už třeba má na toho Merkla s Krieghoffem, někdo pak třeba na toho Heyma, či nějakou zakázkou zbraň z Ferlachu a někdo prostě si zvolí bez ohledu na finanční stránku to nejlepší, co trh nabízí. Ty jsi někde uprostřed, tak si chválíš toho Merkla, logické. To samé platí i s tím autem, které v podstatě poslouží stejně, záleží, co od něj očekáváme. Nesnažme si tu, ale vzájemně namluvit, že „
vyšší střední třída“ (pozn. v tomto případě, ale podle mne není touto vyšší střední třídou Merkel) je to samé jako "
Super Luxus", ano je to podobné, blíží se to k sobě, ale je tu prostě rozdíl, v detailech. Projeď se v Mercedesu a pak si zkus přesednout do toho Rolce Royse, pokud nebudeš mít v sobě několik láhví tohoto francouzského šampaňského, tak Ti neuvěřím, že tam rozdíl nepoznáš

ano, rozdíl nebude tak markantní jako třeba z té Dacie, ale myslím, že i ty tam něco najdeš. Prakticky totožné je to i s tím Merklem vs. nejluxusnější zbraně.
Stačí zapátrat v odborných publikacích, na internetu a je snad bez komentáře, co je na trhu víc ceněno, rozhodně to nejsou konfekční zbraně z Německa, některé z nich navíc vyumělkované předraženiny, které převážně kupují naši novodobí „podnikatelé“. Pokud se zabýváš obchodem, tak víš, že nakonec pouze trh rozhoduje o tom, co je/bude "špičkové" a co je jen průměrem, či podprůměrem.... Buď tedy spokojen se svým Merklem, konec konců i já si pochvaluji, na tom se oba shodneme

, a buďme oba rádi, že jsme měli štěstí na kus, tím debatu na toto téma uzavřeme. Jinak si opravdu nepotřebuji popustit uzdu své fantazie, jak naznačuješ, píšu sem o něčem, s čím mám osobní zkušenost, k jiným věcem se nevyjadřuji a nemám potřebu Tě nijak přesvědčit o opaku. Stejně by to bylo zbytečné, máš čemu věříš, co si obhájíš, tak si to v klidu užij.
Nyní příspěvek "k věci". Samozřejmě to není jen o anglických kulových dvojácích v tropických rážích, vyrábějí se i v běžných rážích 9,3x74R, apod.. Rozhodně také běžné kulové dvojáky v tropických ráží (pokud to není .577, či .600, apod.) nemají už "
hmotnost kolem 6 kg", ale jak jsem již dříve psal, tak např. kulový dvoják Heym .470 NE má 4,3 kg (tedy asi cca o necelé 1 kg víc, než Merkel 140 v ráži 9,3x74R) a kulový dvoják Holland & Holland 500/465 NE má 4,85 kg. S těmito zbraněmi - rážemi lze v ČR normálně chodit lovit - na naháňky, je to nejlepší způsob jak se s takovými zbraněmi pořádně seznámit, ohmatat si je v praxi, koneckonců je to +- v obdobné výkonností kategorii jako v továrně laborované .458 WM, takže smysl jeho domácího využití tu taky být může
P.S. Pokud se nemýlím, tak Holland & Holland a ani Purdey na IWE nebudou.