SAUER 101

Vše o kulovnicích a malorážkách
kasari
Moderátor

Re: SAUER 101

Příspěvek od kasari »

já vím, že určitá axiální vůle tam být musí, ale tohle právě natolik vybočovalo z normálu, že mě to zarazilo... U jiných kulovnic ta vůle většinou zmizela s natažením závěru, ale tady ne.
Ulkomaalainen...
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Přesně, axiální vůle - (podélná) bude patrná u odsuvně otočných závěrů vždy sprázdnou komorou a nepatrná i s nábojem(kalibrovaným), a pokud nebude samozřejmě závěr lícovaný ručně, u systémů M98 a podobných nezjednodušených, se ta vůle dá dobře, i když pracně, vymezit na lůžku 3. pojistného ozubu.
Chtěl jsem to tak udělat při přestavbě ZG, ale nakonec jsem se na to... je to bez vlivu na funkci a přesnost, s rezervou na případné to jehličí apod. :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 kasari: je to samozřejmě věc názoru a náročnosti na zpracování, mě ta vůle zas tak hrozná nepřišla a jak moc by mi to vadilo, by se zjistilo až na střelnici.
Pojistka mi úplně vyhovuje, opět by se při běžné manipulaci zjistilo až v praxi, jestli by se sama odjišťovala třeba při zachycení za oděv a jiných z praxe známých případech. Mě ta flinta seděla výborně, ještě si tak z ní někde vystřelit . . . . .
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Mi S101 taky nijak neurážel (+ není na té pojistce tlačítko? ), kvitoval jsem lehký chod závěru - jak to u Saeurek bývá.
Pufr
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Chod závěru byl kvalitní, to je pravda.
A taky je pravda, že je na tý pojistce kolíček, ale stačilo se ho jemně dotknout a už se dalo odjistit. Tedy polopatě - položit na pojistku palec a nebylo potřeba ani zabrat. Kdyby se takhle zajišťovalo, smeknu. Naopak - to považuju za zbytečný hazard...
Ulkomaalainen...
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Ja souhlasim s kasarim, me ta pojistka taky nesedela. Zkousel jsem o ni "jen tak lehce zavadit" a odjistovala se vesele. Moc dobry pocit jsem z tohi nemel. Jinak chod zaveru pravidelny, pokud lze soudit z vystavenych modelu, tak lepsi nez konkurencni M12, spoust taky bez vyhrad.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Pojistka se samozřejmě nesmí sama uvolňovat a téhle k tomu opravdu mnoho nechybí.
Zajišťuje přímo úderník, což mimo bezpečnostní výhody oproti nechanizmům jistícím spoušť znamená, že při zajištění přemáhám sílu bicí pružiny a při odjištění mi bicí pružina "pomáhá". Jinou pojistku úderníku kulovnice s válcovým závěrem ovládanou posuvným hmatníkem neseným na matici závěru jsem asi neviděl, tak uvidíme, jak se s tím Sauer popere :)
Zajištění S101 bylo už takhle obtížné - člověk musel "k sobě" stáhnout hmatník - proti síle bicí pružiny - a pak uvolnit pojistné tlačítko uprostřed pod palcem ale současně hmatník jen špičkou palce přidržet aby tlačítko - západka mohla zachytit v poloze "zajištěno". Možná by byl komfortnější opačný chod - tlakem dopředu zajišťovat a tlačítkem pojistku uvolnit - dnes se ale odjišťuje pouze dopředu :)
Minimálně silnější pružinka pod tlačítkem pojistky + možná i opěrná plocha v přední části hmatníku pojistky by S101 slušela.
Pufr
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Tak jak to pročítám, tak obě novinky od renomovaných výrobců si nesou problémy s pojistkama. S101 viz výše, nebezpečná, navíc nejistí kliku a M12 hlučná s dlouhým zdvihem...
No tak to je u flint za cenu kolem 40tis kč na pováženou.
Pokud bych vybíral opakovačku s ot.odsuvným závěrem.
Chtěl bych: uzamčení do hlavně, 60 st. Otočení kliky, bezpečnou tichou a pohotovou pojistku- ideálně jistící úderník, pouzdro závěru ocel, pažba dřevo bedding v nějaké formě, kapacita zásobníku alespoň 4+1 pro st.ráže aby nečouhal z pažby a nevypadával, hlaveň raději na pevno, bez možnosti výměny- nebo fakt stabilní uchycení po dotáhnutí.
Je dnes vůbec na trhu taková flinta?
Napadá mě sako85 nebo M12, oželet tu pojistku- doupravit třeba hlučnost. Co mannlicher SM12? Ale tam se to otvírá myslím na 90st.- má 2 ozuby po 2.
A klidně to srovnávejme s diskutovanou 101, aby to nebylo úplně ot, doteď byla 101 dle prospektů můj favorit č.1.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

jjj ta SM12 ma myslim i robustne bedding pillars v pazbe

Stojim si za tym co som pisal minuly rok na zaciatku tejto temy....bol to nelogicky a nepochopitelny krok vedla, napchat na trh lowcost pod nablýskanou značkou, vlastne nic nove ošunt zakaznika so snahou vyhladenia inych lowcost zbrani z trhu - myslim ze im to nevyšlo :lol: a mozu si to strcit do pr...le kazdy logicky uvazujuci clovek za to viac ako 800 evri nikdy nedá
Hirc
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hirc »

Je dnes vůbec na trhu taková flinta?
není :wink:

- SM 12 nemá zámek kliky a plastový zásobník čouhá z pažby. Klika ve stylu "hadí jazyk" není na rychlé přebíjení žádná výhra. Pojistka/napínání je nicméně super.
- Mannlicher SBS96 má bezhlučnou pojistku co jistí úderník a nehrozí, že se sama odjistí. Ale zásobník a klika je viz. SM12.
- Sako má všude železo, ale zase tak pojistka ala Tikka mi přijde hodně nepraktická - hlučná a ne-příliš bezpečná.
fary
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fary »

" Je vůbec na trhu taková flinta?"

Je. Merkel KR1. Jediný rozpor s tvými požadavky je v možnosti výměny laufu. Ale myslím, že je to provedeno bezchybně. Jo a nestudoval jsem, zdali pojistka jistí úderník. Pokud ne, já jí to odpouštím, protože funguje tak jak si to já představuji.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Kr1 jo líbí se mi, jen má nižší kapacitu, 3+1 pro standard ráže. Což mi trochu vadí. Dobré je uchycení montáže optiky přímo na hlaveň.
Co povrch?
Černění nebo tam mají nitrid?
fary
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fary »

Nitrid
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Komu se líbí Merkel KR1 musí si pospíšit, s výjimkou jakéhosi naháňkového modelu je výroba ukončena - ve prospěch "šťastnějšího" Helixe :(

Povrch Sauer 101 je údajně - stejně jako Mauser M12 - alkalicky černěný.
Pufr
Odpovědět