Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Pampalini
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Křest nového puškohledu

Příspěvek od Pampalini »

Zdravím. Taky dám k dobru jeden myslivecký zá?itek, je starý 2 roky, nové zatím nejsou k mání. Nazval jsem ho křest nového puškohledu.

Tanto přběh začal už v době kdy jsem ještě puškohled neměl,ale byl už vybrán a šetřily se penízky (Artemis7x56 RD). Já srnce obeznávám už v době, když jsou ještě v tlupě. No a obeznal jsem zajímavého snrce, kterého jsem odhadl podle chování, postavy a později podle vytloukání, přebarvování na 2-3 roky. Jak šel čas tlupy se rozpadly, narostla tráva a milej srnec se mě ztratil. Pomohla mě náhoda při cestě do lesa jsem stál na ?raňkách a koukám, že v aleji tak 200m odemě (mimochodem vidím na ni i z okna bytu cca 300m) se pohybuje kus srnčího. Dalekohled letí k očím a já poznávám, že je to ON. Co je ale nejpodstatnější v té době už byla moje flinta s novým puškohledem u kolegy, který mě dělal švenk montáž. Za pár dnů flinta dorazila, v momentě byla nastřelena, ale srnec na to nebral ohled. Vycházky už jsem přestal počítat. až jednou, v pátek to bylo, sem se dočkal. Srnec po ráně na 60 m zůstal v ohni, to bylo slávy ani sem nečekal a spěchal k němu. První co jsem udělal otevřel jsem svírák a koukám na chrup. žádnej 2-3 letej ale 9+. Hospodář to jen okomentoval, správnej odlov a teď už máš jen I.věkovku. No ale pánové to ještě není vše. Dal jsem si 2 dny pauzu a jelikož byl úplněk a věděl o prasatech tak sem na ně v pondělí vyrazil. Byl jsem odhodlán, že tam vydržím celou noc, vybaven jídlem, pitím, spacákem jako na týdení pobyt. No a samozřejmě do hodiny po zasednutí jsem střílel ještě za světla. přišlo 5 lončáků a bachyňka 30 kg zůstala v ohni po ráně na slecho. Udělal sem tu červenou práci a šel pro auto. Měsíček už mě svítil na cestu a šel jsem po čerstvě posekaném poli po vojtě?ce. Tak zvednu dalekohled a rozhlížím se, tak 100 m ode mě dvě lišky, ale něco mě na nich nesedělo, měly nějak krátký oháňky a v tom mě to trklo psíci. Do flinty zasouvám celoplá?? pár přiskoků zasedám na zem, poprvé rozsvěcím bod, odjiž?uju, mířím báccc psík zůstal le?et. Druhej stojí kouká co se děje já nečekám, přebíjím, mířím báccc a leží i druhej. Byly to první ulovený psíci v této honitbě. Docela dobrej křest nemyslíte. Doufám že to není moc dlouhý a nudný. Teď přidám ještě fotky a už budu končit.

http://album.volny.cz/pampalini/browse. ... wse_page=0
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Opravdu velmi podařený křest. Tolik štěstí najednou. :wink: :lol: :lol: :lol:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Tak tohle se nestává mockrát za život, Diana ti rozdávala plnými hrstmi!!! Krásný zá?itek!
w.e.n.aaa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od w.e.n.aaa »

Tak jsem včera vyrazil do lesa,vzal jsem si svého loveckého psa (německy drátosrstý ohař) a šoulal jsem lesem. asi po půl hodině jsem do?el do takoveho dolíka kde je velkej palouk...zemědelci to měli posekaný tak jsem si tam sednul na břeh pod dub...pes který byl se mnou prvně na čekané se evidentně nudil...asi za 15 minut se zvedl,celý se napnul a koukal směrem k lesu (les vzdáleny 200 metru)tak beru dalekohled a nic nevidim.A najednou vyšel srnec.Krásný přebarvený,odhadnul jsem mu 3 roky,koukam na paro?í pravidelny ?eterák a začel se pastvit.Pes pořed v pozoru a srrnec se pomalinku přibli?oval k nam.Psa to za tu dobu omrzelo tak se tam začal válet v listi a dělal dost velky hluk.na moje pripominky at je zticha moc nereagoval.A jak sem se věnoval hafanoj a zapoměl na srnce tak se kouknu a srnec popobíha směrem k nám asi na 140 metru tak beru dalekohled a koukam...©esterak...na mmnek se zastavil ale pak zase bě?el blí?...koukam a nevěřim svym očím...levej paru?ek měl 3 krásný velký výsady a pravej měl takovou jakousi lopatku na vr?ku paru?ku,vypadalo jako by tam byly taky 3 vysady ale na tudle dalku jsem to dobre nepoznal.A srnec se zase přibli?il směrem k nam a byl asi 50 metru a dělil nas jenom potůček s malým břehem.na tomto břehu se zastavil a koukal na nas a začal bekat...tak na něj koukam dalekohledem a on to byl nepravidelnej osmerák..pravej parů?ek měl opravdu 4 výsady...tak jsme na sebe 5 minut koukali,ja mu pochvalil krasny paro?i popral mu aby ho apon 3 roky nikdo neulovil,on na mě krasně bekal a pak pomalinku odešel..zabalili jsme to a šli domu :) ...překvapili mě ale tyto věci...?e pes na takovou dalku nějak zjisti že tam je zvěr, a že srnec když sly?i hlomozeni že jde tak blízko...a psa taky musel videt protože sme sedeli jen na břehu..
Kubo 630
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kubo 630 »

Krasny zazitok. K tomu psovi. Lisi sa to od psa k psovi ale v priemere je to asi takto. Pes vidi cez den slabsie, za sera je to lepsie. Nepohyblive predmety beznych rozmerov (srnec) dokaze spozorovat do 300m. Pohyblive predmety spozoruje na vzdialenost az 700m. V silnom pritmy je clovek schopny vidiet posunky prstami na vzdialenost 10m a pes na 29m. O cuchu ani nehovorim
Antonio Zoli 1900 Pro S Battue 9,3x62 + Bushnell 4200 Elite 2,5-10x50 RD,
Steyr/Mauser 98 7x57, Docter/Frakonia 2,5-10x48
Hammerli 16/16x70
ZKM 456+Nikko stirling Gold Crown 6x42
Hatsan 55S+Walther 4x32 compact
Slavia 631+Lensolux 4x32, Slavia 630
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

moc hezký zá?itek, k tomu jenom poznamenám, že pes má taky asi 7x lepší sluch než dvounozi a tak mám taky zkušenost, že když vezmu někdy psa na posed, tak mně upozorní na zvěř dříve, tedy pokud nespí. Ale někdy reaguje i ve spaní. S pozdravem F.
politice a politikům zmar
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

krásný zá?itek se psi v lese je mi vždycky líp
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

pekny zazitek!

je absolutni pravda, ze myslivec bez psa je polovicni myslivec... moc me mrzi, ze psa nemuzu mit :cry: ve meste by to byly pro nej muka. ale snad jednou... viszla... a mozna jeste jagos :D
precechtel
Zkušený diskutér

Příspěvek od precechtel »

To-Alda, bydlím v domku na vsi a vždycky máme ohaře a k tomu do nory zpravidla potrubí nebo teriéra. Teď máme tři psy - fena českého fouska, fena borderteriéra a štěně fena jezevčíka. Se psy jsem vyrostl, bez psů nebudu, protože můj život by byl ochuzený. Ujiž?uji Tě, že mám kamarády myslivce z města, kteří v bytě chovají loveckého psa, zpravidla nějaké menší plemeno, ti psi nijak nestrádají. Možná jsou trochu zchoulostivělí co se týká mrazu a de?tě, ale jinak jim nic nechybí a jako pozitivum vnímám, že tito psi mají perfektní sociální chování k lidem a dětem a jsou vždy mnohem poslušnější než psi z kotce, protože jsou s lidmi ve smečce 24 hodin denně, tím jsou dobře vycvičeni. Pokud má psa kdo venčit, tak se toho neboj. S pozdravem F.
politice a politikům zmar
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Jen jsem se oklepal ze svědeckých povinností tak jsem se rozhodl, že dneska ráno vyrazím obhlédnout, co se změnilo v honitbě. hnedka jsem věděl kam půjdu, na místa mezi řepkama, uprostřed menších lesních komplexů, jejich? strmé stráně se díky tě?bě pomaličku vzpamatovávají ze ne?etrného lidského zásuhu.Moje pozornost se upnula ke kupě hnoje, která je na navežena mezi na řepkama na prou?ku svazenky. Sotva jsem promyslel ranní plán tak už se mi do u?í hlasí všetečný budík. Beru tedy svého "bleska" a rázím si 15km ?treku do revíru. auto odstavuju po kilometrové polnačce. Od posedu mě dělí cca 500m, zabouchnu a dveře a vyrážím směr posed. Po padesáti metrech už me vítá první srnec.Docházím k lesíku a pomalinku postupuju. když jsem asi 15m od rohu lesa, kde stojí minulý rok postavený ?ebřík, tak sly?ím zachrochtání, hned vím, že čuníci mě už předběhli a budou někde u hnoje asi 25metrů. Zastavuju u stromu a beru do roku dalekohled. Po svazence se valí cáry mlhy, což je dobře především pro mě protože prasata jsou jistý bezpečím. Opět beru triedr do rukou, a na kraji hnoje, už vidím prvního divočáka, není nijak zvlá?t veliký, i když můj odhad velikosti :oops:. A už k němu přistupují dva markazínci, srdce myslivce musí zaplesat. Tak bachyňka a nějaká selátka si říkám, po chvilce přibíhá třetí selátko. Ale za rohem lesa je sly?et kvičení a pohyb, tak si říkám ještě tam tak dvě-tři budou, po chvilce přichází další prase,koukám minimálně lončák, a kolem ní pobíhájí další selata, nedá se to zpočítat, selata jsou malá, takový zajíci, a svazenka přeci jenom už těch 35cm má.
Chviličku na ně koukám, a poté s radostí opět beru pomůcku jménem dalekohled do ruky, právě včas z poza hnoje vytahuje veliké prase a kolem ru?ný pohyb, drobotina se jí plete pod nohama, nevěřím tomu, tolik prasat, hlavní bachyně 2další vět?i prasata a odhadem tak přes 10selat, ale přesný počet nevím, pomalinku přechází k břízkám ve vzdálenosti asi 30m a vnořují se za vedoucí bachnou do řepky, jaké překvapení mě čeká, když vidím jak ještě další dvě prasata nejsou veliké, ale nejsou to markazíni jak pochudují za rudlem. Moc se mi nechtělo narušit siestu této krásné rodinky.Lezu na posed, mezitím se divocaci nastehovali do řepky, a pomalinku a potichonku se vydali smerem dolu ode mne do hustych straní, po chvilce jsem viděl jak dole u lesa tři přerážejí v u??ím místě svazenku a zbytek rudlu pokračuje přes kraj lesa do své ubykace :lol: .
Sedím ještě hodinu, srnci mi ještě se zezačátku pomáhali uzrčit kudy prasata táhnou, a přesně se potvrdilo, že zatáhli do velkých ploch zařčínajích houštin.
Společnost mi dělali dva zajíci. A jeden kus srnčího, který se pásl na hořké svazence.
Usoudil jsem, že další čekaná nemá smysl, a vydal jsem se kousek dál k veliké louce, kde stojí kazatelna, kterou jsme před měsícem podepírali, už nám skoro spadla, jak byla hrozně nahnutá. Po cestě jsem potkal srnce ©esteráka a holou, další dva kusy mi odskákaly. přišel jsem ke kazatelně, předemnou se rozkládal další lán řepky a za mými zády už zarostlá travina, kde jsem spozoroval červenou skrvnu, srna se hleděla do změti černých bezů, kde se náhle vynořil lišák jako sviňa, pro něho by nebyl problém kdejaké srnče zprovodit ze světa, ale vzdálenost byla opravdu veliká, Možná místbní střelci by si troufli, ale na mě už to opravdu mooc daleko aji na hozenou ránu cca 230m. Pak mi ještě prošel asi 5letý krásný ©esterák, ale to už bylo kolem třičtvrtě na sedm a já se rozhodl jet domů. Pln dojmu z krásného mlhavého a chladného ráno.
Byla to krásná rodinka černé, takovou jsem ještě neviděl jako kluk a ani za dva roky plnohodného mysliveckého působení.

PS: to jsem se rozepsal, no snad mi odpustíte nějaký chybky, nechce se mi celé kontrolovat :wink:
Naposledy upravil(a) Tomfi dne pon 04.6.2007, 7:02, celkem upraveno 3 x.
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

nějak se mi hodil double
w.e.n.aaa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od w.e.n.aaa »

Tak se Wenou?ek zase vyznamenal :roll: ..rano jsem ve 4 hodiny vyjel do honitby na mém nezmarovi (Stadion S22) po ujeti pulky cesty mě spadnul řetěz(poprvé od doby co na tom jezdim) nasadim ho a sem zas...nej jak jetel! dojedu na misto a jdu prosoulavat jednu cas honitby kde jsou poseklé velke louky...vidim dost zajičku,naky srnčí (?adnej odstřelovej srnec :? ) čekal jsem že tam přijidou lišky na my?i ale nic tam nebylo...znechucen opravou meho stroje jsem se vydal vasi v 5.30 domu že dospím ráno...jedu domu a najednou mijim odbočku ktera vede na louku mezi dva lány kukuřice...když jsem tady tak sem se otočil a jel se tam podivat,louka posekla cestou si zradim srnce (pravidelnej ?eterák,3-4 roky) a dojdu na horizont a cast louky mam jak na dlani.250 metru ode mě něco beha po poli,beru dalekohled a ona to je liška..Zalehnu na zem (to jsem okoukal od Whoola a Andyho :lol: :lol: ) pod muj kulobrok (5.6x52R/16) davam bra?nu a vytahuju vabničky firmy Devana. zkoušim lasičku a liška se vydava směrem ke mě...asi na 200 metrech beru my?kovačku a piskam..jdou z toho děsny zvuky ale liška jde bli? a bli?...najednou se mě ztratila za malím kopečkem tek se pripravuju flintu,napinanaček napnuty a liška misto aby prisla z prava se objevila v levo!je 100 metru a jde na příč loukou zpět k pravymu okraji a zastavuje se na kopečku. už mam odjižtěny,prst na spou?ti a cekam jak se postavi na ?iroko... postavila se,Téčko davam na komoru a pomalinku mačkam spou?t...ta potvora než jsem to domačknul udělala krok do předu a dostala to na zadni běh :roll: :oops: :? a zdrhala zase pryč...zustala stat asi 80metru v kukuřici,ja přebijim a jdu se za ni podivat...když se dostanu na 50 metru tak vyskoči a zdrhla mě do meliorizačni diry :cry: :cry:

Ja si snad nikdy nestřelim první lišku :cry: nehledně na to že jak jsem se valel po zemi tak jsem se valel v rose a kolejich od traktoru :lol: takže jsem se jeste vic umazal :lol:

zkusim to zitra jestli vyleze!potvora rezatá :)
Naposledy upravil(a) w.e.n.aaa dne stř 06.6.2007, 7:28, celkem upraveno 1 x.
vhool

Příspěvek od vhool »

to wena: nic si z toho nedelej.lisky tohle umej i po komorove rane.bejt tebou tak poradne prohlidnu tu rouru.podle mne tam bude uz zhasla.teda podle toho kam ji dostala.ale jestli to slo nad koleno tak by tam mela bejt :wink:
Pampalini
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pampalini »

To: wena jak psal whol, nic si z toho nedělej, já než jsem střelil svojí první lišku tak jem dal skoro 20 ran, říkal jsem si jakej sem břídil, pak mě kolega říkal, že zná kámoše kterej svou první lišku střelil na 75 ránu, neupsal jsem se je to tak.
w.e.n.aaa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od w.e.n.aaa »

Tak to mě zbyva jeste 71 pokusu pokud se počitaji kulove+brokové :twisted: ...zkusim to zitra,pujdu tam dřív a vemu si neco pod sebe,tam se musi jenom le?et,protože tam neni za co se skryt! je to sice nemyslivecke ale liška je liška...ale jen me zara?i že zustala stat,kdyby to dostala tak musi pela?it dal přeci...jsem si jist že značila,ale je možna že se jenom lekla a ja to špatně posoudil..ale prostě ten krok udělala :cry: potvora...
Odpovědět