Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
rolee
Nový návštěvník
Příspěvky: 33
Registrován: pát 29.3.2013, 9:07

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od rolee »

pre veit a Georg H.
mám doma to TCHP čo spomínate.je to dobre na hrubu robotu,pred nastrelenim, alebo obcasnu kontrolu puskohladu.vodiaca tycka pasuje pre zbrane v razi 7,62. mám to aj pofotene, chcel som to tu zavesit, len neviem sem vlozit fotku...
Belson
Častý návštěvník
Příspěvky: 66
Registrován: ned 19.12.2010, 22:19
Bydliště: Tatry

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Belson »

veit: Stejným způsobem jsem si kontroloval kamarádovi kozlici Bajkal. Protože se mu zdálo že spodní hlaveň trochu podstřeluje. Měřením jsem zjistil , že flinta šilhá. Spodní hlaveň jde o cca 25 cm dolů a 15 cm do leva na 35 m oproti vrchní. Je to vidět i na brokovém shluku při střelbě na papír.
Keď som išiel prvýkrát vyrobiť guľobrokový zväzok, ako majiteľ laseru zásuvného do ústia hlavne som si zadovážil druhý v odlišnej (zelenej) farbe a tešil som sa, že podľa laserov mechanicky nastavím, zletujem a mám hotovo. Nastavil som to tak, že na 40m som mal červený a zelený bod 2 cm pod sebou a kontrolne som to "presvietil" aj na menších vzdialenostiach. Po zospájkovaní a streľbe som bol nemilo prekvapený, farby si nielen prehodili pozície, ale rozbehli sa od seba podobne ako vo veitovom výsledku. Pri opätovnej kontrole presvietením "nasucho" to opäť ukázalo stav ako pred streľbou. Chcem tým len povedať, že síce nevylučujem situáciu, že laser ukáže sústrel podobný tomu čo test streľbou - ako veitovi - ale vo všeobecnosti pôjde skôr o náhodu (reč je o viachlavňovom zväzku). Doporučujem pozrieť na stránku http://www.varmintal.com/amode.htm. Človek nemusí byť zbehlý v analytických nástrojoch ako sú metóda konečných prvkov alebo Fourierova harmonická analýza, stačí si pozrieť obrázky, aj keď je to na nich samozrejme kvôli názornosti zveličené. Okrem harmonického rozkladu pozdĺžneho kmitania zobrazeného v niekoľkých riadkoch tabuľky je zaujímavá "twistujúca" cifra na ústí hlavne (obrázok pod tabuľkou), ktorá vyjadruje torznú zložku kmitania. Vyzerá to tak, že na dynamiku vibrácií hlavne pri výstrele bude asi každá lišta "krátka" :( .....
Belson
Častý návštěvník
Příspěvky: 66
Registrován: ned 19.12.2010, 22:19
Bydliště: Tatry

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Belson »

A ešte k "prednastreleniu", tentoraz jednohlavňovky. Vlastním lasery aj zásuvné do ústia hlavne, aj nejaký ten patrónový. Sú uložené v regáli a tíško na nich sadá prach. Robím to tiež radšej metódou "kuk sem - kuk tam", ktorá tu bola popisovaná. Moja odlišnosť je ale v tom, že som časom zistil, že môjmu zraku lepšie vyhovuje a urobím to presnejšie, ak nehľadám symetriu zobrazenia terča v ústí hlavne, ale umiestňujem kontrastnú úsečku v strede kruhovej plochy ústia. Dám vodováhou vybalancovaný pravouhlý biely papier na kuse tmavého sololitu na nejakých 40m a doťahujem zámernú osnovu najprv na vodorovnú, potom na zvislú hranu papiera (poradie nerozhoduje). Je to možno trocha zložitejšie, ale mne to lepšie vyhovuje a prvý ostrý výstrel ide obvykle s presnosťou 5 - 8 cm.

Perlička: Keď som si pred pár rokmi kupoval zbraň v Kanade, obchodník ponúkol v cene aj laserový "pre-zeroing" optiky, prečo to nevyužiť? Avšak pre svoju kontrolu som pred návštevou strelnice urobil v okne maskovacie opatrenia (to aby niekto na mňa nezavolal protiteroristické komando) a namieril som na okno protiľahlého domu približne kolmé na os zbrane. A čuduj sa svete, musel som podľa svojej metódy "kuk sem - kuk tam" na zobrazení zvislej hrany okna preklikávať. Pre prípad, že to bolo lepšie z obchodu, som si poznamenal počet klikov. Ako to dopadlo na strelnici? Nič nebolo treba vracať, chlapík to evidentne neurobil dobre, lebo podľa jeho laserového nastavenia by som bol mimo papiera…...
Karel1
Nový návštěvník
Příspěvky: 22
Registrován: stř 31.3.2010, 18:43

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Karel1 »

Zkušenosti s nastřelováním Foxky
První střelba s nově nabytou foxkou mě moc nepřesvědčila, rozptyl ve 100 m cca 4 cm, doma jsem to rozebral a zjistil, že lauf se dotýká pažby tak, že na jednom místě odírá i brynýr, tak jsem vyšmirgloval pažbu, aby byla všude vůle cca 1 mm. Druhý pokus s původním puškohledem - starým východoněmeckým Zeisem ZF4 na origo montáži pro fox a hornet byl o poznání lepší, rozptyl cca 2,5 cm. Proč to ale píšu do tohoto vlákna. S puškohledem Meopta Artemis 2000 6*42, na montáži Alfa se rozptyl pohybuje kolem cca 5 cm. Kde může být chyba? Oka jsou utažená, kameny v rybinách také, pocitově nikde nic nehrká. Nějak tý meoptě nevěřím, po překlikání trvá vždycky pár ran, než se zásah někde usadí, ale i tak je s ní rozptyl větší než se starým výchoďákem.
ZKK601 308W, Z 7*64, Fox2 222rem, ZP 12/70, Brno mod.1 22 LR
Uživatelský avatar
Durell
Zkušený diskutér
Příspěvky: 731
Registrován: stř 25.1.2012, 16:43
Bydliště: PB-SK

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Durell »

Výborná optika, ale nič moc mechanika. Vyskúšal som. Sorry za OT ale je to tak.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od BwanaHunter »

Karel> tuhle Meoptu jsem měl na 375 HH 15 let a problémy s ní nebyly. Psát, že je to tlustou osnovou ti nebudu :lol: , takže buď by musela mít utrženou osnovu, nebo bych hledal problém v montáži, asi.
Osnovu bych zkusil gumovou palicí, jestli je po poklepu puškohledu mění nástřel.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Karel1
Nový návštěvník
Příspěvky: 22
Registrován: stř 31.3.2010, 18:43

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Karel1 »

Dík, zkusím paličku.
ZKK601 308W, Z 7*64, Fox2 222rem, ZP 12/70, Brno mod.1 22 LR
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od pufr »

Nezaomeň taky zaostřit kříž - s nějakým difuzorem na objektivu (třeba kus toaleťáku) nebo při pohledu do oblohy apod. (oko se nesmí chytat ničeho jiného než "kříže"). Pak s položenou nebo upnutou zbraní zkusit, jak jsi na tom s paralaxou - hýbat trochu okem nahoru dolu a sledovat, jestli se neposunuje záměrný bod po terči (pokud je osnova i obraz cíle v jedné rovině k pohybu nedochází).
Pufr
Karel1
Nový návštěvník
Příspěvky: 22
Registrován: stř 31.3.2010, 18:43

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Karel1 »

Díky za rady,
Artemis už šel na reklamaci, po každém poklepu na dalekohled se zásahy posouvaly. Nejdřív 3 rány - RS trojúhelník o straně 3 cm, poklep - 2 rány o 8 cm níž 2 cm vedle sebe, poklep - 2 rány, jedna 5 cm a jedna7 cm vpravo výškově na úrovni první skupiny. (na 100 m bez překlikávání).
Výměna za starý ZF4, 2 rány na 50 m v záslepce.
Uvidíme, co s tím v Meoptě provedou.
ZKK601 308W, Z 7*64, Fox2 222rem, ZP 12/70, Brno mod.1 22 LR
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od fesoj »

Na své kulovnici mám puškohled Barska připevněný na veawer liště. Zbraň střílela sice přesně, ale nebyl jsem spokojen s přilícitelností, protože jsem musel cpát hlavu dost dopředu a vyřešil jsem to posunem puškohledu vzad. Následovalo nové nastřelení. Dal jsem 2 rány, byly těsně vedle sebe, ale o víc než 15 cm níž. Po odklikání nahoru přesně dle návodu výrobce byla výška dobrá, ale byl jsem o několik cm vpravo. Nebyl jsem si vědom žádného stržení rány, vystřelil jem ještě jednou a 4. rána byla těsně vedle 3. Odklikal jsem doleva a 5. rána byla konečně tam, kde jsem ji chtěl mít. Ten horizontální posun při vertikálním klikání mi ale byl záhadou, obával jsem se, že puškohled zničeho nic přestal držet nástřel nebo že jsem udělal nějakou chybu, které si nejsem vědom. Až Figi mi vysvětlil, že si z toho nemám nic dělat, že u některých levnějších poškohledů skutečně při výškovém posunu může dojít i k posunu stranovému a naopak. Máte s tím někdo nějakou zkušenost ?
Kritériem pravdy je praxe.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od dalas »

U levných puškohledů dost častý jev. V poslední době jsem se s tím setkal u Tasco a Nikko Stirling. Záleží na tom, kde se zrovna rektifikační šrouby opírají o vnitřní tubus. Jev bude tím více markantní, bude li rektifikace kolmá k seřizované poblíž krajní polohy. Představ si trubku, kterou posouváš třeba vertikálně a horizontálně je opřená o kolík. Kolík bude kopírovat povrch trubky a trubka se bude posouvat současně horizontálně. Tomuto jevu by se zamezilo, byl li by vnitřní tubus čtvercového průřezu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér
Příspěvky: 521
Registrován: čtv 27.6.2013, 9:34

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Josef pokud posunem puškohledu blíž k oku dostaneš ty rektifikační kolečka na puškohledu až ke kroužku montáže, tak to začne také takhle zlobit a můžeš tam mít dalekohled jaký chceš. Stažením kroužku dojde i k prošponování tubusu v oblasti té jemné mechaniky a začnou problémy. Většinou to neposlouchá na klikání ,klikáš a nic a potom jeden klik přidáš a rána ti najednou skočí např. 10 cm . Problém je, že povolit kroužek nemůžeš, puškohled musí v montáži pevně držet. Nezbývá než řešit celou sestavu montáže , někdy stačí pouze vyměnit přední kroužek za nový, za ten odskočený,aby ti kroužky vycházely dál na tubusu.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od fesoj »

Honzo, možná jsem to špatně napsal nebo jsi mne nepochopil.Posunul jsem pouze montáž na liště, kroužky montáže zůstaly na uuškohledu tam, kde byly, k rektifikačním stavítkům jsem se ani nepřiblížil. A mezi kroužky a stavítky je několik cm mezera na každé straně.
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
Durell
Zkušený diskutér
Příspěvky: 731
Registrován: stř 25.1.2012, 16:43
Bydliště: PB-SK

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Durell »

fesoj píše:Honzo, možná jsem to špatně napsal nebo jsi mne nepochopil.Posunul jsem pouze montáž na liště, kroužky montáže zůstaly na uuškohledu tam, kde byly, k rektifikačním stavítkům jsem se ani nepřiblížil. A mezi kroužky a stavítky je několik cm mezera na každé straně.
ak máš lištu so sklonom tak je to normalne, že sa posunie bod zásahu.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
bon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 485
Registrován: úte 04.9.2007, 16:46
Bydliště: Vysočina

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od bon »

U některých značek puškohledů je tento jev vlastností nikoliv chybou :shock:
Zrovna v neděli jsem nastřeloval zbraň s puškohledem Meopta 7x50, klikám 6 cm doprava a ejhle bylo to i o 2 cm nahoru ačkoliv jsem s vertikálním točítkem ani nehnul. A to nemluvím o tom, že občas naklikáte a nic, tak tomu ještě přidáte a hop je to 2x tolik. Ani nevím proč mě to ještě vždy vytočí, asi síla zvyku :lol:
Odpovědět