pufr: díky za reakci. No, chyba měřiče mě taky napadla, resp. něco udělá střelivo samotné a chyba měření taky pár procent dá, téměř vždy a u mnoha veličin, ale přece jen 10-15m/s už mi přišlo hodně. Ale třeba je to ještě normální. Uvidíme při další střelbě, pár jich ještě mám, tak vyzkouším.
Co se záběhu nové hlavně týče, tak se mi dostalo od prodejce (Bestpatron) doporučení vyčistit před střelbou, po 1. ráně, po 2. ráně, po 3. ráně, pak třeba po páté, po 7., po desáté, atd. do 20. rány a pak třeba ještě do 1. stovky tak každou desátou ránu.
Jiný člověk(z Plzně z Leika), jehož názor beru, to nepřímo prohlásil za téměř zbytečné(pokud jsem ho správně pochopil) a různí lidé na různých fórech taky co člověk to názor, tak jsem se vydal cestou kompromisu "zlaté střední cesty". Před střelbou jsem samozřejmě novou zbraň vyčistil, po 1.ráně také, pak po dalších 2 (tj. po 3.ráně), pak po 5. ráně, po 10. a ihned po skončení střelby (40 ran). Pak znova důkladně ještě ten večer doma. To bylo v pátek(12.4.). Přes víkend jsem si s puškou trochu hrál - snížení odporu spouště, vynulování puškohledu atd.) a při další 2. střelbě v pondělí jsem čistil po 46 ranách, pak hned po dalších 3 a doma pořádně. Tak nevím, mám ještě čistit v průběhu střelby, nebo by měla být hlaveň už zajetá, snad OK ?
Čistím tak, že od komory do hlavně nastříkám Ballistol a se zbraní v mírném sklonu otáčím a překlápím jí na znak aby se Ballistol opravdu nanesl pokud možno řádně v celém vývrtu. Pak broznový kartáček dvakrát tam a zpět (od komory k ústí a zpět) a pak vytěrák-bavlněný kulatý tampon (gun patch) minimálně dva pouze od komory k ústí do čista, většinou 3 stačí. A nakonec bavlněný kartáč pro lepší a jistější vysušení. To je postup pro střelnici. Doma pak pověsím z patra za zábradlí hlavní dolů pod kterou mám kanystr od náplně do ostříkovačů a prostříkám důkladně Ballistolem, nebo Addinolem, stejný postup čistění s bronz.kartáčkem atd. a pak to samé s Break Free CLP, s tím že doma samozřejmě není žádný spěch, tak nechávám rozpouštědla/mazadla působit několik desítek minut či hodin.
Při pohledu svítilnou skrz hlaveň je samozřejmě hlaveň jakoby zrcadlo, při pohledu od ústí na vývrt jsou patrné známky mosazi ? Zkusím nějak pěkně vyfotit pro představu. Zda je to normální, nebo je mé čistění málo platné... ? Kdo ví, uvidíme při dalších střelbách...snažím se teď vystřílet hodně, abych měl nějaká dat, která bych v budoucnu rád využil pro srovnání při přebíjení. Rychlosti a přesnost různého továrního střeliva, roztahování hilzen, úbytek hmotnosti (ano, jsem magor, téměř každý vystřelený náboj mám zvážený před a po výstřelu) a pak si hodlám rozvažovat i hilzny a střely

To je zatím plán. Lepší je mít data a nepotřebovat je, než potřebovat a nemít

Hezký den, Honza