Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Belson
Častý návštěvník

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od Belson »

Na milsfreemanovu otázku sme už obaja odpovedali, aj keď rozdielne. To by som už nechal tak.

Sledujem, že v diskusiách sa často zamieňa subjektívna stránka spätného rázu a jeho objektívne parametre. Príklad so zaliatím zbrane do betónu patrí ešte do oblasti objektívnej. Zväčšil si tým hmotnosť zbrane, čím išla záklzová rýchlosť a energia spätného rázu k nule. Samozrejme, subjektívne vnímanie s objektívnymi parametrami SR úzko súvisí, ale jeho pravá podstata začína tam, kde končia objektívne parametre (ešte hmotnosť zbrane). Nastupuje vzťah tej istej zbrane k telu strelca (poloha ťažiska, tvar a lomenie pažby), držanie zbrane (akú časť svojej hmotnosti strelec pri výstrele pridáva k hmotnosti zbrane), v akej kondičke (a to nielen celkovo ale aj momentálne) je strelec a pod. Tieto veci zovšeobecnene a objektívne fyzikálna analytika nemôže pokryť, preto ten prívlastok „subjektívny“. Ale to len kvôli poriadku, to asi ovláda každý, kto sa o streľbu trocha obtrel.

Pod tvoje posledné dve vety sa podpisujem (opäť), len za daných okolností pokladám za nereálne diferenciálne vnímanie plecom. Pripúšťam, že u krátkej zbrane to môže byť poznateľné. Jednak dĺžka hlavne, jednak citlivosť zápästia a aj nemožnosť sa do toho oprieť ako u dlhej.

Dalo by sa to ešte rozpitvávať, ale už ma to začína pohlcovať, idem radšej do dielne rozchodiť brúsku nástrojov, ktorá mi došla z Číny. Tupé sústružnícke nože a frézy čakajú…
Balistike zdar… :)
Lipes
Nový návštěvník

Příspěvek od Lipes »

Zdravím,potřeboval bych sehnat střelu do mosina( asi .311) typu HPBT 170gr. nevíte kde se dají sehnat? popřípadě odkoupím od někoho z vás...a nepřebíjí někdo 7,62x39 180gr. střela vyzkoušenou??? moc děkuji
fori
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fori »

Zdar chlapi, potřeboval bych pomoct s přebitím asi 50ks nábojů do 5,6x52R. Nádobíčko samozřejmě nemám (mam jen nábojnice).

Docházejí mi SaB a ty už dál nechci. Rád bych vyzkoušel Normy nebo RWSka. Sériovky jsou ale pěkně mastný a tak to zkouším takhle. Jinak jsem od Českých Budějovic.
Helfnete mi s tím někdo? Pište prosím do SZ. Díky Milan
beskydak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od beskydak »

Chlapi, nemáte povědomí, kde by se u nás daly sehnat sedmičkové střely v 175gr. Federal Fusion. Nedaří se mi na netu nic najít. Díky.
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Zkus Anděla v Praze nebo strobl.cz. Jinak je to opravdu bída..... :cry:
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
rolee
Nový návštěvník

Příspěvek od rolee »

Zhanam .30 Berger VLD 210grn strely, a 208grn A max Hornady. Kde sa daju zohnat? Zoberiem aj neuplne balenie, ak niekomu zostalo.
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

chlapi, konečně mi přišli poslední cajky na přebíjení, a teď bych se vás chtěl zeptat, jaký prach je vhodný pro střely 130gr a 140gr v ráži 6,5x55SE? Popřípadně i pro 160gr? Dá se na tyhle 3 typy střel použít jeden prach? Díky za pomoc :wink:
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Já tuhle ráži a kombinaci přebíjím s Tu 7000, což není špatné, ale budu s tím končit, protože Tubaly nejsou v QL a těžko si pak dělat nějaké úvodní navážky a odhady.

Swfoxova navážka, tj. 44 gr Tu7000 pro střelu 138-139 grs, mi v kombinaci se 140 SST dává soustřel 0,5 MOA, což není špatné, ale rychlost z laufu 630 mm má pouhých 790-800 ms (měřeno na hradlech). Tedy žádná prda a na longrande to nebude, ale jako úvod to docela jde.

Další velmi dobré výsledky dává ACC 4350 nebo jeho sestra S070, což už se lépe nacpe do QL. Asi nejlepší by byl IMR4350, ale hůř se shání.

Já osobně to budu řešit, že na další přebíjení si bezostyšně koupím 2 kg sypané s070, což je nějakých 600 patron a najdu si navážku na tuhle šarži.

Jinak přebíjení 6,5x55 je fakt radost a relativně všechno střílí dobře i s mizernými FMJ PPU.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Jak píše František, stali jsme se rukojmími nedbalých zákonodárců a vyděračů z Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, kteří namísto aby odmítli zkoušet věc, pro kterou nejsou určeni, která CIP a jiné normy nezajímá a které venkoncem sami nerozumí, tak zničili tuzemský již poměrně kultivovaný trh bezdýmným střelným prachem.
Proto pokud nejsi napojen na nějaké pokoutní dovozce, je nejlépe hledat řešení v dostupné surovině z Explosie - zde je nutno počítat s širokým rozptylem rychlostí hoření u jednotlivých výrobních sérií (Lovex S062 hoří pomaleji než je v manuálu deklarováno pro Lovex S065 atd.). Proto rozhodně nepočítat s nákupem druhé - stejné lahve po vypiplání laborace (nedbalé je bohužel i zančení výrobní serie na lahvích prachu Lovex).
K Františkovu doporučení bych pro daný náboj a hmotnost střely přidal ještě Lovex S065.
Pufr
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Pro 6,5x55SE jsem používal výše uvedený ACC 4350, respektive dnes Lovex S070 pro střely Hornady SST 129gr, Hornady SP Interlock 140gr a Nosler AccuBond 140gr. Pro lovecké účely do 200 m prozatím bez problémů, ale v QL jsem to nekontroloval a rychlosti neměřil.
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Mám ještě jednu obecnou poznámku nejen k přebíjení.

Jako spousta jiných známých jsem začal jak zbraně, tak přebíjení kupovat v Německu. Mám kontakt na jednoho německého puškaře a prodejce a prostě skoro s ničím není problém. Ochota a slušnost, spolehlivost.

Dal mi obrovský katalog, kde je na přebíjení téměř vše a samozřejmě na nižší ceny, než v naší drahé zemi. Třeba prachy IMR bez problémů. U jednoho našeho (jinak opravdu ochotného a příjemného) dodavatele jsem měl objednané matrice od Hornady 3-4 měsíce a nic. U toho Němce byly ty samé za 14 dnů a za cca 50 EUR! Nechápu. Stejně tak ty prachy IMR a další a další věci.

Kdo nemá jazykový problém a je "on-line", tak se dnešní době nemusí rozčilovat s těmi děsnými českými prodejci a může si vesele cokoliv nakupovat v zahraničí. Když je navíc potřeba, tak z Prahy do Nééémecka je to hodina a něco.

Vřele doporučuju, už jenom chování Němců k zákaznikovi za to stojí, o zboží samotném nemluvě.
bon
Zkušený diskutér

Manuál Lovex 2013

Příspěvek od bon »

V novém manuálu ze Semtína http://www.explosia.cz/streliviny/downl ... ing_CZ.pdf došlo u některých prachů k podstatným změnám u doporučených i maximálních navážek. U některých dříve používaných navážek jsem dle nového manuálu přes maximum a u jiných jsem naopak na minimu. Máte někdo bližší info co je důvodem?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Asi nemáme, celková délka náboje, další komponenty (nábojnice) jsou stejné?
Pufr
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

TO František Fořt
zdar,
hoď sem ten kontakt do němec (pokud nechceš veřejně) tak do SZ nebo ve Světnově?
milan
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

To pufr: nejvíc je to vidět u .338 Lapua Mag. (což mě osobně netrápí, ale člověk jaksi ztrácí jistotu, jestli to příště nebude něco jiného). Tam se snížili navážky, tím pádem i rychlost a tlaky, ale ani ty předchozí tlaky nedosahovali maximum. Ostatní parametry (střela, délka náboje) jsou stejné.
Odpovědět