Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Zdar chlapi, potřeboval bych pomoct s přebitím nábojů do 5,6x52R. Mam asi 75 vystřelených nábojnic. Představoval bych si Normy, nebo KS od RWS. Je někdo z vás ochotný mi s tím pomoct? Jsem z Českobudějovicka. Pište do SZ a určitě se domluvíme.
Čau pánové, dneska jsem se poprvé dostal na přebíjení 6,5x55SE a hned mám problém s usazením střely. Matrice (mám Lee deluxe rifle die set) střelu usadí, ale už nestáhne krček NBC a já se střelou v hilzně normálně pootočím, dokonce ji vyndám.. Poradíte mi, co dělám špatně?
Hledal jsem to tady na fóru, protože jsem to už určitě někde četl, ale nenašel.
Díky Honza
Hledal jsem to tady na fóru, protože jsem to už určitě někde četl, ale nenašel.
Díky Honza
-
- Administrátor
Kterou matricí jsi kalibroval? V každém případě, ať už plnou kalibrací, nebo krčkováním by usazená střela neměla jít jen tak lehce vytáhnout. určitě ne prsty. Problém bude v průměru trnu. U krčkovací matrice se na něj krček namáčkne kleštinou. U plné kalibrace je krček stažen více a při vytahování nábojnice je kalibrován vnitřní průměr. Dle toho, co uvádíš to vypadá, že průměr trnu je velký a je ho třeba o nějakou tu setinku stáhnout.
Vlastní usazování a seřízení matrice tu již bylo popsáno. Otázka zní, krimpuješ do drážky, nebo máš střelu bez ní? Tou usazovací matricí se dá silně krimpovat jen do drážky. Seřizovat musíš velikost krimpu hloubkou zašroubování matrice do lisu a zároveň nastavit hloubku usazení střely tak, aby krimp byl v drážce. Dělám to tak, že nejprve usadím přesně střelu bez krimpování tak aby hrana hrdla nábojnice byla těsně pod přední hranou drážky. Pak s povyšroubovaným plunžrem pro hloubku usazení zašroubuji matrici do lisu, abych dosáhl požadovaného krimpu. Nakonec s lisem v horní úvrati a zakrimpovanou střelou dotáhnu plunžr pro usazení střely. S touto matricí jde udělat lehounký krimp i u střely bez drážky. Nejprve usaď střely na požadovanou hloubku s matricí zašroubovanou bez krimpu u všech nábojů. Pak povol usazovací plunžr a matrici s citem zašroubuj. Musíš ale s velkým citem, neb zde hrozí zborcení krčku nebo pravděpodobněji "nafouknutí" přechodového kužele nábojnice. Obrovskou nevýhodou je ale reprodukovatelnost tohoto nastavení. Ideální řešení je dokoupit pro střelu bez drážky Factory Crimp matrici
Vlastní usazování a seřízení matrice tu již bylo popsáno. Otázka zní, krimpuješ do drážky, nebo máš střelu bez ní? Tou usazovací matricí se dá silně krimpovat jen do drážky. Seřizovat musíš velikost krimpu hloubkou zašroubování matrice do lisu a zároveň nastavit hloubku usazení střely tak, aby krimp byl v drážce. Dělám to tak, že nejprve usadím přesně střelu bez krimpování tak aby hrana hrdla nábojnice byla těsně pod přední hranou drážky. Pak s povyšroubovaným plunžrem pro hloubku usazení zašroubuji matrici do lisu, abych dosáhl požadovaného krimpu. Nakonec s lisem v horní úvrati a zakrimpovanou střelou dotáhnu plunžr pro usazení střely. S touto matricí jde udělat lehounký krimp i u střely bez drážky. Nejprve usaď střely na požadovanou hloubku s matricí zašroubovanou bez krimpu u všech nábojů. Pak povol usazovací plunžr a matrici s citem zašroubuj. Musíš ale s velkým citem, neb zde hrozí zborcení krčku nebo pravděpodobněji "nafouknutí" přechodového kužele nábojnice. Obrovskou nevýhodou je ale reprodukovatelnost tohoto nastavení. Ideální řešení je dokoupit pro střelu bez drážky Factory Crimp matrici
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Dělal jsem to s krčkovou matricí.. Vyzkoušel jsem jeden náboj zkalibrovat s full lenght matricí a tam ta nábojnice šla o dost víc na těsno než u té krčkové, kde jsem měl pocit, že se to snad ani nekalibruje. Usadil jsem střelu a hle, ono to funguje. Takže možná bude problém opravdu v té jehle. Je zajímavé, že u nábojnic od Lapuy (stalo se to s NBC SB a SAKO) se to nestalo a tam šly střely usadit bez problémů..
Jinak jsem nabíjel střely FMJ od SB, které drážky nemají.. Nechtěl jsem se pouštět hned ze začátku do drahých střel.. Musím trénovat, hledat a učit se..
Ještě jedna otázka, dají se nové zápalky vypíchnout jehlou při té plné kalibraci a použít je znovu? Nebo je musím postupně "vystřílet" úderníkem a nabít opět nové?
Jinak jsem nabíjel střely FMJ od SB, které drážky nemají.. Nechtěl jsem se pouštět hned ze začátku do drahých střel.. Musím trénovat, hledat a učit se..

Ještě jedna otázka, dají se nové zápalky vypíchnout jehlou při té plné kalibraci a použít je znovu? Nebo je musím postupně "vystřílet" úderníkem a nabít opět nové?
-
- Administrátor
U tý Collet die ten krček zmáčkni dost natvrdo, uvolni, lehce nábojnicí pootoč a ještě jednou zmáčkni. Je zajímavý, že u jedné to jde a u druhé ne. Např redding krčkovací kalibruje vnější průměr krčku, ale Lee právě vnitřní. Jediný vysvětlení je v rozdílné pružnosti materiálu. To lehké zmenšení průměru trnu by mělo pomoct.
K těm zápalkám. Čistě teoreticky by tlakem měla bez úhony jít delaborovat, ale osobně jsem to nikdy nezkoušel, zkoušet nebudu a ani nikomu nedoporučuji. Ona ta zápalka bude po vypíchnutí (pokud by se to podařilo bez iniciace) stejně na nic. Jediná cesta by snad byla v hydraulickém delaborování. Někde jsem tady na to dával odkaz. Myslím ale, že to za tu úsporu nestojí.
K těm zápalkám. Čistě teoreticky by tlakem měla bez úhony jít delaborovat, ale osobně jsem to nikdy nezkoušel, zkoušet nebudu a ani nikomu nedoporučuji. Ona ta zápalka bude po vypíchnutí (pokud by se to podařilo bez iniciace) stejně na nic. Jediná cesta by snad byla v hydraulickém delaborování. Někde jsem tady na to dával odkaz. Myslím ale, že to za tu úsporu nestojí.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Ok zítra to zkusím, ale jinak to holt vymlátím tím úderníkem a zkalibruju full matricí.. Myslíš, že po vystřelení by to mohlo fungovat nebo bude výsledek stejný s tou krčkovací?
Jsem docela zvědav na střílení do terče, dělám to po 0,5gr, vždy tři kusy to by mohlo stačit na zkoušku co?
Jinak díky za pomoc..
Jsem docela zvědav na střílení do terče, dělám to po 0,5gr, vždy tři kusy to by mohlo stačit na zkoušku co?
Jinak díky za pomoc..
-
- Administrátor
Až teď mě došlo, o co Ti jde.
Zkus matrici seřídit tak, že vypichovací trn se při plně zatlačené nábojnici zastaví těsně nad zápalkou. Současně ale roztahovací trn (jeho horní pracovní hrana) musí být plně uvnitř nábojnice, aby trn nebránil stažení krčku v matrici. Nevím, zda to půjde takto seřídit, ale je to jediná možnost zkalibrování nábojnice osazené zápalkou. Vzhledem k mazání nábojnice i vnitřku krčku bych to stejně delaboroval odpálením. Kolik jich máš takto zazápalkovaných?
Ještě mě napadá jen částečná kalibrace krčku. Tzn. že matrici zašroubuješ jen tak hluboko, aby se zkalibrovale třeba jen polovina krčku. Jen hrozně bacha na tu zápalku. Uvědom si, že nábojnice v matrici má pouze omezený odfuk a kdyby došlo k iniciaci, tak i ta blbá zápalka může být problém.

Ještě mě napadá jen částečná kalibrace krčku. Tzn. že matrici zašroubuješ jen tak hluboko, aby se zkalibrovale třeba jen polovina krčku. Jen hrozně bacha na tu zápalku. Uvědom si, že nábojnice v matrici má pouze omezený odfuk a kdyby došlo k iniciaci, tak i ta blbá zápalka může být problém.
Už jsem vypichoval "ostré " zápalky matricí Redding a pokud to neděláš rázem,ale normálně tlakem,tak se ale vůbec nic neděje a dokonce jim vůbec nic nebylo a po nalisování zpět jsem s nima odstřílel závod a vyhrál.
Má zkušenost.
Má zkušenost.
-
- Zkušený diskutér
2 Jiskra
informace vynikající, ale jako univerzální recept pro začínající bych to rozhodně neviděl!
U té Lee Collet Die bývalo v návodu, že se na ni nemá tlačit plnou silou přímo v horní úvrati lisu ale má být seřízená jednu otáčku závitu pod horní úvratí (došroubovat na kontakt s držákem nábojnice v nejvyšší poloze, držák snížit a matrici ještě o jednu otáčku zašroubovat dolů do hlavy lisu). Má to chránit kleštinu před zborcením a skutečně jsem jednu zničenou už viděl - po rozebrání byla cca v polovině jednoho segmentu "boule" - taková kleština už nemůže uspokojivě fungovat - Lee ale myslím náhradní díly prodává.
Jinak i mezi klasickými "6,5kami" je trochu nepořádek v průměrech střel - u 6,5x55 je v normě 6,73 mm, u německé klasiky 6,5x57(R) je 6,71 mm atd. - určitě není od věci, jak píše Dalas, změřit mikrometrem trn u té Collet a případně ho o jednu až tři setiny mm "doleštit" by byl tak alespoň 0,05mm pod průměrem používané střely

U té Lee Collet Die bývalo v návodu, že se na ni nemá tlačit plnou silou přímo v horní úvrati lisu ale má být seřízená jednu otáčku závitu pod horní úvratí (došroubovat na kontakt s držákem nábojnice v nejvyšší poloze, držák snížit a matrici ještě o jednu otáčku zašroubovat dolů do hlavy lisu). Má to chránit kleštinu před zborcením a skutečně jsem jednu zničenou už viděl - po rozebrání byla cca v polovině jednoho segmentu "boule" - taková kleština už nemůže uspokojivě fungovat - Lee ale myslím náhradní díly prodává.
Jinak i mezi klasickými "6,5kami" je trochu nepořádek v průměrech střel - u 6,5x55 je v normě 6,73 mm, u německé klasiky 6,5x57(R) je 6,71 mm atd. - určitě není od věci, jak píše Dalas, změřit mikrometrem trn u té Collet a případně ho o jednu až tři setiny mm "doleštit" by byl tak alespoň 0,05mm pod průměrem používané střely

Pufr
To nebyl univerzální návod.Jen zkušenost,že to jde a stejně jako třeba při jízdě autem,tak i při přebíjení nese každý zodpovědnost sám ZA SEBE a nemůže se vymlouvat,že to někdo říkal.I v manuálech jsou občas chyby. Tudíž jestli je někdo nešikovný,roztěkaný,nebo o tom skoro nic neví a dělá to od oka atd. ,tak by to raději dělat neměl. Snad používáme hlavu a je jasné,že úplně košer to není a chce to trochu obezřetnosti. Ale není to zdaleka takový hazard,jak to třeba vypadá. To takové to "přisypávání" prachu u některých přebíječu je daleko víc nebezpečnější. Někdy mi stojí vlasy hrůzou na hlavě,když to na střelnici slyším co všechno jsou někteří schopni vymyslet a udělat a raději se stěhuji na vzdálenější střeliště.
Někdy si opravdu říkám,že přebíjení nábojů není pro každého. Zkrátka nejsou všichni lidi stejní a každý vyniká v něčem jiném.

Zápalku klidně delaboruj lisem. Nedělej to zbrkle, ale pomaleji, i když to je stejně rada jen pro dobrý pocit. I kdyby zápalka iniciovala, tak se kromě leknutí nic nestane. V rámci bezpečnosti, pokud na lisu používáš prachovač ho dej pryč. A takto delaborované zápalky můžeš s klidem opět použít. Vzhledem k osataním komponentům nebude vliv způsobený dvojím usazením zápalky nijak patrný.
-
- Zkušený diskutér
Já bych opět s takhle širokou formulací nesouhlasil. Ne všechny zápalky mají kovadlinku stejně usazenou v kalíšku a hlavně, kdo občas lisujete zápalky do S&B nábojnic, tak víte, že tam u většiny "šarží" dojde - při dolisování do úrovně dna nábojnice - i k rozměrové změně - kovadlinka je "maličko" zastrčená do kalíšku. Takovou zápalku bych asi "s těžkým srdcem" vyhodil. Dál - například zápalky CCI mají z bezpečnostních důvodů třaskavou slož velmi křehkou - při jakékoli deformaci (třeba i při dodatečném dolisování "do roviny" dna nábojnice) se slož oddělí od dna kalíšku - to pak vede k celkem významnému množství selhačů.
Takže pokud máte s opakovaným vsazováním a "vystrkováním" zápalek pozitivní zkušenost, je určitě dobře jí tu uvést ale ne všechny kombinace nábojnic a zápalek musí fungovat v tomhle směru stejně bezvadně - zaplať pámbů to po nich většina lidí ani nechce.
Mimochodem znal jsem jednoho "magora" do přesné střelby, ten když mu zápalka upadla na zem, už ji nepoužil
Jinak z ochranných pomůcek při "delaboraci" zápalky běžných nábojů (ne kanonů) bych nějvětší důraz dal na BRÝLE. 0,05g třaskaviny nikomu ruce neutrhne ale i malý úlomek kovadlinky může při zásahu oka udělat "slušnou práci"
Takže pokud máte s opakovaným vsazováním a "vystrkováním" zápalek pozitivní zkušenost, je určitě dobře jí tu uvést ale ne všechny kombinace nábojnic a zápalek musí fungovat v tomhle směru stejně bezvadně - zaplať pámbů to po nich většina lidí ani nechce.
Mimochodem znal jsem jednoho "magora" do přesné střelby, ten když mu zápalka upadla na zem, už ji nepoužil

Jinak z ochranných pomůcek při "delaboraci" zápalky běžných nábojů (ne kanonů) bych nějvětší důraz dal na BRÝLE. 0,05g třaskaviny nikomu ruce neutrhne ale i malý úlomek kovadlinky může při zásahu oka udělat "slušnou práci"

Pufr
Na matrici LEE sa neda vysroubovat vypichovaci trn? .....nejake sice doma mam, ale uz som ich nepouzil, ani nepamatam....
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Nazápalkováno mám 60ks nábojnic. Mám z toho trošku respekt, takže to "vystřílím" úderníkem. Jsou to zápalky remington
Lovec- jo dá u té full matrice. Teda má to nahoře šroub, takže by to jít mělo.. Taky jsem nad tím přemýšlel, ale nevím, jestli by nevadila nezkalibrovaná nábojnice - myslím rozměrově od té krčkovací..