rád bych poprosil o konzultaci zkušené .. jako vcelku čerstvý držitel loveckého lístku se chystám ke koupi první lovecké kulovnice. Zadání je asi takové : Honitba je zatím neurčena, bohužel stále hledám tu správnou. Raději bych lesy, než pole někde u Mikulova (nechci se nikoho dotknout - pouze příklad). Zvěř - pochopitelně podle honitby, ale flinta by měla sloužit především k individuálnímu lovu - takže větší kusy. Taky snad nějaké poplatkové lovy mimo vlastní honitbu - tofejní zvěře - jinde ať u nás nebo blízkém zahraničí - rozhodně ale žádné velké safari. Cena (pokud se nebavíme o statisícových částkách) zas tolik nerozhoduje, ale nechci teď dávat extra sumu, když ani přesně nevím co chci. Cena střeliva opět není tak kritická, aby mě trápilo, že baleni 20ks stojí třeba 560 a ne 420 Kč. Nevylučuji časem přebíjení (doteď jsem si dělal pouze pro krátké v rážích .357Mag a .44 mag)
Navíc - existuje teoretický předpoklad, že dostanu flintu od dědy (od manželky) - myslivec, který už neloví kvůli zdraví (ráže, pokud se nepletu se 7x57).
Můj výběr zbraně je zatím CZ 550 nebo 557. Přijde mi to jako rozumná volba, pokud přesně nevím proč chtít něco jiného. Co já dokážu posoudit, jsou OK, líbí se mi a ani se na ně moc nenadává - spíš naopak. Hlavně nestojí tolik, abych nemohl případně bez větších ztrát a nářků za nějakou dobu přejít na jinou, ale až budu vědět co přesně chci a proč.
Ráže - protože už slabší ráži na "menší" použití teoreticky mám od dědy, raději bych něco s jistým "nadvýkonem", který by pokryl i větší a velkou zvěř a případně pomohl i s horším zásahem (doufám, že nebude moc potřeba, ale .. ). Líbila se mi .300 Win Mag, ale jak čtu diskuze, tak se mi vtírá otázka, jestli už to vážně není moc. Další alternativou je 30-06 Spr. Je to o fous slabší, ale je pořád dost. Pro 30-06 asi mluví větší výběr střeliva (podotýkám, že jsem zatím koukal pouze do katalogu S&B) Rád bych minimalizoval riziko zbytečné devastace úlovku, i když si myslím, že to je také hodně o výběru střely než pouze o ráži.
Zbraň - pro .300 je to pouze CZ 550. Pro 30-06 pak je jak 550, tak i nový model 557. Otázkou je zda nový je i lepší, což tedy vážně neposoudím.
Optika bude určitě a jsem smířen s tím, že bude stát min 2x tolik co flinta. Takže určitě ne Fomei ale zase asi ne Swarovski. Uvítal bych doporučení na nějaký dobrý nadstadard. Navíc i s ohledem na výdrž kvůli ráži - obzvlášť asi v případě .300 WM. Nad čím váhám jsou pevná mířídla. Láká mě možnost optiku sundat a mít "rychlou" a pohotovou zbraň. Jiná věc je, zda to vůbec využiju a hlavně, zda ta mířidla případně nezpůsobí zbytečné problémy při montáži optiky.
Takže, to je vše. Pokud vám připadá můj dotaz jak od debila, klidně mi to řekněte - nemám s tím problém .. ale kromě toho mi i poraďte .. ono .. každý nějak začíná a když nemáte kamaráda co se vyzná, nezbývá než se ptát u cizích