ZÁVADA 550 FS ???
Re: ZÁVADA 550 FS ???
Když to měl puškař v rukách tak to nepoznal že úderník není v pořádku?
Lovec zabíjí jednou ranou.
-
- Administrátor
Prý vyčistil závěr a fertig. Mám to ale zprostředkovaně. Fakt jsou jen ty nábojnice, ráže a zbraň.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Tohle se mi stávalo u Mosina, ale pouze u některých nábojů Sellier & Bellot ze zápalkou boxer. Zřejmě příliš měkký materiál zápalky v kombinaci s poněkud nestandardní délkou jehly úderníku. A ta jehla žádnou ostrou hranu rozhodně nemá. U nábojů se zápalkou berdan, ani u nábojů se zápalkami boxer od jiných výrobců (Lapua, Sako, Barnaul) se mi to nikdy nestalo. Tlak plynů při výstřelu ten vyseknutý kousek zápalky obvykle "propasíruje" dozadu otvorem pro jehlu úderníku v čele závěru. Každopádně Mosin s jeho traktorovými vůlemi je i navzdory tomu stále funkční, jen je zapotřebí zvýšit razanci ovládání závěru.
Ale věřím, že méně primitivní systémy to může zcela vyřadit z provozu. V případě CZ 550 může být příčinou rovněž buď delší jehla úderníku, nebo nějaká série nábojů s hodně měkkými zápalkami. Případně kombinace obojího, kdy si o trošku delší jehla a měkčí zápalky takzvaně "šly naproti". Tu zmiňovanou "ostrou hranu" bych podle fotografií předběžně vyloučil. Stalo se mu to i s jinými náboji?

-
- Administrátor
To nevím, ale kolega koukal na ten úderník. nezdálo se prý, že by nějak extra vyčuhoval, ale prý jeho čelo nebylo půlkulového tvaru a trošku jako by měl jehlu do boku (jako by dostal úder ze strany).
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
to máš pravdu,taky jsem si párkrát deaktivoval napínáček u odjištěné zbraně,dost mě to překvapilo,jak píšeš stačí trochu tlačit na spoušť z boku a rána nevyjde ani za nic,musel jsem se na to dost soustředit a mačkat pěkně v ose spouštěJiří K. píše:Musím potvrdit třípolohová pojistka je super.
V technickém řešení vlastní spouště bude asi trochu problém. Spoustá lidí špatně "spouští" a strhává. Svůj problém řeší napínáčkem. Pokud ovšem u 550-tky budu mačkat spoušť pouze prvním článkem prstu a lehce spoušť vychýlím vlevo, deaktivuji napínáček. A to vše u odjištěné zbraně. Je tohle super spoušť ?
Co se týká toho rozhození a doražení čepu. Skvělé řešení, ale kolik z mnoha majitelů původních 550 si to nechalo udělat, u těch ostatních budeme trnout do doby než něco prostřelí.
Nedávno jsem se díval na stránky Státní zkušebny a je tam upozornění pro majitele zbraní Sauer S 303. V jedné výrobní serii udělali delší uderník a firma stahuje všechny uvedené zbraně k opravě. Tady víme,že je problém a řešíme to svépomoci. Až se něco stane tak se media nebudou zabývat technickou závadou výrobce, ale vyhlásí hon na myslivce.