Nová kulovnice ČZ 557 - rok 2012

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Kodiak1
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 149
Registrován: stř 19.10.2011, 11:23

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Kodiak1 »

Pro mne je toto téma taky vyčerpané.
Já stále mluvím o CZ557 jako o flintě za 20-tis Kč. A je blázen ten, kdo si myslí, že za tyhle prachy dostane nějaký zázrak.
Chceš flintu do 20-ti tisíc? Tak tady máš pár zbraní na výběr a mezi nima si stojí CZ557 velmi dobře a budeš s ní spokojený! Pokud chceš zázrak, tak musíš jít do jiné kategorie zbraní a bohužel musíš přehodnotit velikost investice. O ničem jiném to není a nad to, že tenhle typ závěru M K98 je takový jaký je - morálně zastaralý, se povznesu, protože funguje tak, jak to od závěru očekávám.
To, jakým způsobem flintu prezentuje marketing CZUB, jde úplně mimo mne. Pro mne je vždy vypovídající osobní zkušenost a né bláboly připitého obchoďáka!
BwanaHunter
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1907
Registrován: úte 13.10.2009, 21:01

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od BwanaHunter »

Kodiaku, prestava me to bavit. Napsal jsem, ze u kusu, ktere jsem mel v ruce, byl nebyl chod zaveru hladky. Nic vic a nic min. To je prosty fakt. Zadne hazeni spiny. Stejne tak me neuchvatila povrchovka nebo drevo. To jsou me nazory, opet zadne hazwni spiny. Nemluvim o presnosti, zivotnosti atd, protoze to jsem netestoval. Rozumime? Jestli ne tak se neni proc dal bavit.
Me zase neprijde normalni tvoje zaryte obhajovani CZ a stejne zaryte odmitani jineho nazoru, nez je ten tvuj.
Nikde jsem ani ja a ani zborojovak nehodnotili, kolik flinta stoji nebo ma stat. Stale a dokola byla rec jen o tolik proklamovanem chodu zaveru. A za tim si proste stojim. Pokud to nekomu vyhovuje "za ty prachy", proc ne, ale nebudu to vychvalovat jen proto, ze je to levny. To bychom za chvili mohli rikat, ze ty krumpace z Holic jsou super flinty, protoze stoji 10tisic. Boze.

Zbrojovak> to ze ZKK muze strilet, to jedine potvrzuji. Mam jedno, jen s minimalnimi upravami, ktere strili dost pod 1/2 moa. Nekdo uz mi i tvrdil, ze takhle nestrili ani nektere custom flinty. A to je v podstate serie, i kdyz vybrana. Takze v Brode umi udelat flintu, to jim neberu. A uz jsem to i opakoval, ze proti CZ jako takove nic nemam.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
losthorizon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 121
Registrován: ned 22.11.2009, 20:26

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od losthorizon »

ČZ 557 je v podstatě kulovnice typu "enry level" a tak je také nutné k ní přistupovat. Žádný zázrak to tedy není, ale ani nemá cenu ji nějak zásadně odsuzovat. Je mnoho věcí, které by se jí daly vytknou - chod závěru (není povedený!) a délka hlavně (52cm na 30-06 je zbytečně málo!) - ale své zákazníky si jistě najde. Osobně kdybych musel vybírat z produkce ČZ, pak by to byla vybraná povedená 550 a ne 557. Navíc bych byl opatrný s tvrzením, že za cca dvacet tisíc nelze koupit lépe!
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Leon »

Kodiak ty jsi fakt demagog :lol: :lol: a hlavně když si projedeš nabídky prodejců tak není za 20 litru ale nejméně za 22,5 tak že stejná cena jako cz 550 a to měla být podle toho co tvrdily levnější :wink: pažba žádný zázrak je dělaná na střelbu přes pevný který stejně nikdo nepoužívá a když tam dáš 56 optiku tak máš zase nataženej krk jak žirafa.Tak ti nevím co je na té flintě podle tvých reakcí zázračného
CZ 550 american 308win.
Uživatelský avatar
Reno
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 462
Registrován: pát 20.2.2009, 11:49

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Reno »

Kodiak1 píše:Tak že je vše v pořádku, závěr fuguje a není důvod ke stížnostem :wink: !
Bože můj... :roll: Ty seš vážně buď demagogický patriot a nekritický obdivovatel českých zbraní, nebo opravdu někdo z CZUB... :? Ano, závěr CZ 557 funguje. Máme doma mimo jiných zbraní i Mosina a jeho závěr také funguje. :idea: To je tedy něco, viď? :roll: Jenže chod závěru u těch několika exemplářů CZ 557, které jsem měl možnost vyzkoušet, rozhodně neodpovídal tomu, co marketing CZUB proklamoval. Pokud máš problém s pochopením slova "proklamovat", tak tedy věz, že to znamená něco slavnostně prohlašovat, či zdůrazňovat. V případě CZUB se tedy jedná o chlubení se něčím, co se evidentně nekoná. Netvrdím, že CZ 557 je špatná zbraň, ale zatím jaksi nesplnila to, co se od ní díky vypouštění superlativních obláčků očekávalo. Prostě je to "levnější" dražší alternativa k CZ 550 s "lepším" stejným chodem závěru. Jinak manuál k československé pušce vz. 24 může být zajímavý, jenže se píše rok 2013 a mě vážně nezajímá, jaké "triky" se používaly při obsluze cca 100 let starého vojenského krumpáče a které jsem nucen aplikovat i např. u již zmíněného Mosina s dlouhou "snajperskoj" klikou závěru. Od soudobé moderní opakovací lovecké kulovnice bych očekával, že pokud budu potřebovat rychle přebít, tak nebudu muset řešit, jestli kliku závěru ovládám dlaní či "tahám za cecek" a pod jakým úhlem ve kterém směru tlačím.
Uživatelský avatar
kojot
Zkušený diskutér
Příspěvky: 860
Registrován: úte 04.9.2007, 7:03
Bydliště: okres Blansko

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od kojot »

Možná by bylo dobré ukončit nikam nevedoucí debatu o nekonajícím se libovém chodu závěru nové CZ 557, který na celkovou funkci nemá tak zásadní vliv, který mu někteří přisuzují. Uzavírá? Myslím, že dostatečně. Jsou nějaké závěrové vůle, spolehlivě vyhazuje? Tak oč jde? Buď se časem ochodí, nebo se zalapuje.

Spíš bych očekával objektivní střelecký test včetně posouzení celé soustavy.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Kodiak1
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 149
Registrován: stř 19.10.2011, 11:23

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Kodiak1 »

Reno a Leone, než začnete používat cizí slova - například demagog, tak si nejprve zjistěte význam tohoto slova. Aby jste to nemuseli hledat:
Demagogie - je v moderní době působivé a klamné řečnické vystupování, využívané k získání vlivu, politické podpory a moci. Místo věcného zdůvodňování působí hlavně na předsudky a emoce posluchačů, k čemuž slouží polopravdy, překroucené argumenty, logické klamy, falešné sliby, vyvolávání strachu a podobně.
Protože zrovna v této rozepři takhle působíte vy!

Nechci tvrdit, že jsem tady jediný, který z té CZ557 střílel a osahal si jí i jinak, než na veletrhu, kdy každý mířil při nejlepším do stropu a teď dělá závěry, ale zatím nikdo z vás tady nepopsal vlastní zkušenost, krom ohmatu na veletrhu, kde jste zázračně - oproti jiným - dostali do ruky nějakou „špatnou“.

Pokud s tím neztotožňujete, tak bych prosím reakce žádal do SZ, abychom to tu nezasviňovali.
losthorizon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 121
Registrován: ned 22.11.2009, 20:26

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od losthorizon »

Kdysi se na fóru stalo dobrým zvykem, že v případě přejímání textu z nějakého zdroje se tento zdroj tzv. ocitoval - ostatně je to také řešení (kromě finační úhrady), jak předejít kolizi s autorskými právy. Takže příště laskavě tu Wikipedii alespoň uveď jako zdroj! Ke kulovnici samotné jsi neuvedl nic, co by nějak převyšovalo příspěvky ostatních. Také nejsi rozhodně jediný, kdo z kulovnice střílel či jí jinak zkoušel. Nikdo netvrdí, že je to vysloveně špatná zbraň, protože není. Spíše je zde snaha ukázat na nenaplněné proklamace CZ UB a na to, že to šlo i lépe. Slepě tuto kulovnici obhajovat je taky nesmysl, protože není ničím jiným, než prostředkem, jak přijít na trh s novým produktem a zároveň si snížit výrobní náklady. Pro mě osobně je tato kulovnice nezajímavá a to jednak koncepcí (ale jsou situace a podmínky, kdy bych si tuto zbaň uměl na zádech představit), cenou (tu bych reálně viděl o něco málo níž a myslím, že klesne), délkou hlavně a z toho vyplývající komfort střelby co do zvukového a světelného efektu (střílel jsi z ní v noci?!?!), pažbou (kdy místo bukové měli nabídnout plast), pojistkou (respektive neblokací závěru), atd. Na druhou stranu je nepopiratelné, že je zde poměrně velká skupina lidí, kteří jsou přesně tipovými zákazníky pro tuto zbraň a ta jim bude sloužit k jejich plné spokojenosti. Opravdové (ne)kvality prověří až čas a úspěšnost na trhu.
Uživatelský avatar
Leon
Moderátor
Příspěvky: 2773
Registrován: sob 23.9.2006, 16:51
Bydliště: kousek od M.B.

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Leon »

losthorizon to nemá cenu a kdyby kouknul do slovníku tak tam je přesně jeho styl popsán :lol: :lol: ale nejvíc jsem se nasmál tomu že ti kterým se ten závěr seká a drhne neumějí přebíjet závěr typu mauser a hlavně když to tvrdí lidem kteří mají se zbraněmi daleko více zkušeností podle toho co tady kdy napsal
CZ 550 american 308win.
Kodiak1
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 149
Registrován: stř 19.10.2011, 11:23

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Kodiak1 »

losthorizon - Omlouvám se za neposkytnutí zdroje!
Odpověd na otázku, jestli jsem s tím střílel v noci je - Ne nestřílel jsem s tím v noci, pouze na střelnici do papíru.

Leone - O mých zkušenostech se zbraněmi vypovídá počet mých příspěvků na fóru? :roll:
A víš, že mne to nijak nepřekvapilo, takový blábol může vypadnout opravdu jen z "moudré" hlavy :lol: .

Dále se k takhle nastavené diskuzi odmítám vyjadřovat, protože evidentně nemá smysl se dělit o zkušenosti s popisovanou zbraní- jsou tu povolanější a asi bych měl potřebu nepřiměřeně reagovat.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od dalas »

Chlapi, uvědomte si, že tady ke konsenzu nemůže dojít. Pro někoho je prostě Octávka Trabantem a pro jiného Rolls Roycem bez ohledu na cenu. To myslím bez jakékoliv urážky ať osoby či výrobku.CZUB má své majitele a ti chtějí peníze. Vedení CZUB zvolilo cestu, ke které má někdo výhrady a jiný ji zase blahořečí, ale vedení je jistě přesvědčeno, že je správná.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Boci1
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 160
Registrován: pon 12.12.2011, 17:49

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Boci1 »

Souhlas s Kojotem.Dvě jsem nastřeloval a jako každá kratší hlaveň je hlučnější,ale nevím čemu by to mělo vadit.Jenom jednou mě vadil hluk výstřelu a to bylo u Remingtonu 700 v ráži 300RUM s úsťovou brzdou.Jedna rána z kazatelny a myslel jsem,že mě poteče krev z uší.V noci jsem z 557 nestřílel,ale nejčastěji používám kulovnici s 51cm hlavní.Hodně záleží na munici.Konkrétně v 270W při použití SellBell Nosler nebo Hinterberg SierraPH je záblesk minimální.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3414
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od dalas »

Jednoduchý test. Otevřu kliku závěru a zvedám hlaveň do okamžiku, kdy závěr sám vyjede až do zadní polohy. U Tikky 11°. Vót masló. Zkuste to stejně u 557, ať jsme troch objektivní.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Flash
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 118
Registrován: pon 07.7.2008, 8:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Flash »

To moc objektivní nebude, když obojí je jiný systém. Myslím, že tahle debata nemá vítěze :)
Uživatelský avatar
lörinc
Zkušený diskutér
Příspěvky: 963
Registrován: čtv 24.5.2007, 17:33
Bydliště: Prostějovsko

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od lörinc »

Nechtěl jsem se k tématu vyjadřovat, když jsem tuto zbraň ještě neviděl. Dnes jsem byl u nás v prodejně kupovat dary pro naše dva členy k jubileu a ze zvědavosti se optal na 557. Měli jeden kus v 3006. Prodávali by ji asi dost, ale všichni chtějí prej osmičku. Tato byla taky zamluvená a ošahal jsem. Kdy budou jiné ráže nikdo neví. Brod slibuje a nic nedodává. Údajně měli v brodu 243 win, 308 win, 3006 a 8x57. Momentálně jim do prodejny nejsou schopni dodat nic :? . Myslím že jejich škoda, vzhledem k tomu jakou tomu dali reklamu. Ke zbrani samotné. Myslím že ji právě můžeme porovnávat s tikkou, nevím myslím že ten systém je stejný. Takže spoušť dobrý - určitě se dá poštelovat. Pojistka se jim u tohoto kusu opravdu povedla oproti tice není slyšet. Pažba sedne, ale bohužel akorát na mechanická mířidla, takže s puškohledem to bude horší. Za druhé bych z té pažby shodil tak kilo dřeva :!: Ta flinta je maličká a oni na to hodí takovej špalek :roll: Když vedle toho dáte starou udržovanou Ztku, tak si každý vybere tu Ztku. A k tomu závěru jak píše dalas. U tikky nakloním flintu dopředu (trochu, úhel jsem opravdu neměřil) a závěr zajede, nakloním zpět a vyjede. Tady se to opravdu neděje. To jsem opravdu zkoušel. Doma jsem zkoušel u tikky i zatlačit na závěr ze všech stran - silou a pokaždé jsem vždy hladce zavřel. U 557 jsem taky tlačil, ale nepřetlačil. Střílet z toho nepotřebuju, věřím že přesnost nebude špatná a asi střílí dopředu :) . Jen nevím proč tyto ráže dělají jen s 52 cm hlavní, ale to je jejich věc. Ale moje rozhodnutí, vzhledem k ceně na štítku 22.990,- by se zaměřilo na přímého konkurenta tikku, protože ta stojí stejně. Dostupnost bude bohužel stejná, ale přece jen kupuju i očima a pro mě to ta pažba, i když není úplně na hovno kazí....
Toto je můj názor.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Odpovědět