Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
dalas
Administrátor

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od dalas »

U obou se dá vypichovací trn odstranit. Bohužel je ale nerozebiratelně spojen s kalibračním trnem. výsledek bude u Collet, že kleština zmáčkne krček tak, že nepůjde usadit střela. Obdobně to dopadne u full. Jak říkají kolegové nademnou. Vem Collet, zašroubuj ji jenom tak, aby jsi netlačil držákem nábojnic na spodek kleštiny (nech tam fuk 0,5-1mm v horní úvrati lisu) a velmi opatrně a s citem zatlač. Pokud zápalka nedostane ráz, tak se nic nestane a pokud ano, tak se jen lekneš. Zápalka by vyletěla dírou v držáku dolů do lisu, takže žádný tlaky. Ochranu zraku je dobrý použít. Collet proto, že se nic nebude kalibrovat a budeš mít větší cit. Znovupoužití takové zápalky - nemám s tím vůbec žádnou zkušenost.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
marko311
Nový návštěvník

Příspěvek od marko311 »

Zdravim vsetkych.mam jednu otazku, ktoru zo striel by ste mi odporucili prebit do
Kal.8x60s? Nosler accubond alebo radsej balistiktyp? Lovena zver prevazne cierna do
Velkosti lanstiaka a jelenia hola, kolouch - lan a vzdialenost od 30do 150m.asi by sa
Dala pouzit laboracia pre8x57js, prebijate niekto tento kaliber? Dakujem za kazdu radu.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

dalas píše:U obou se dá vypichovací trn odstranit. Bohužel je ale nerozebiratelně spojen s kalibračním trnem.....
Aha, tak to je neprijemne. U RCBS sa da vypichovaci trn vybrat samostatne. No nic.

Zapalky su halierova zalezitost. Na papier je to jedno, ale ked by mi to nevystrelilo v lese, to by ma na smrt nasr..dilo....
Takze doporucujem pouzit nove.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2 Marko Kdysi jsem asi 30 nábojů udělal na Lee matricích "8 mm Mauser". Kalibroval jsem s matricí cca 4 mm nad držákem nábojnice 30-06 a šel s matricí pomalu dolů - až šel závěr zavřít (trochu do "tahu") upravil expanderem a plynařským řezákem krček - pak lehký fireforming a pak už jen krčkování - střelba - několikrát dokola - fungovalo to :)

Pro účel, který píšeš, asi neuděláš chybu ani s jedním druhem, BT se dělá ve 180gr a AB ve 200gr - třeba ale bude mít tvá puška některé "radši" - nutno vyzkoušet :)
Pufr
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Tŕň do Fl matrice LEE ale zase nestojí celý majetok. Odlom alebo odrež vypichovací hrot. Ja som tak spravil, keď sa mi taká istá situácia vyskytla po druhý krát. Potom som kúpil univerzálnu matricu a teraz odzápalkujem nábojnice pred praním. A potom som zistil, že mi stačilo kúpiť univerzálny tŕň. :D
marko311
Nový návštěvník

Příspěvek od marko311 »

Mal som par nabojov z prerobenych nabojnic z 30-06 ale casto praskali a raz sa mi stalo
Ze sa mi po vystrele celkom odtrhol krcok nabojnice a zostal vo vnutri nab.komory
Prisiel som na to len vdaka tomu ze pri dalsom nabiti siel dalsi naboj velmi tazko zasunut
A na zaver som musel velmi silno tlacit.Tieto naboje boli prebijane so strelou od hornady
Obycajny polopl.sprn.ulovil som s nim par ks muflonej holej a dvoch loncakov.ucinok velmi
Presvedcivi aj ked viem ze to bolo malo na nejake zavery.zvisok som koli trhaniu nabojnic zahodil
Zial neviem detaili (aky prach a pod.) Dostal som ich k zbrani asi40.teraz mam 80 nbc od
RWS a 60 od PP.asi skusim prebit obe po 50ks.zbran mam staruZ-tku a pri strelach typu SPRN
Sa mi pri nabijani osekava olovo.Koli tomu by som chcel pouzit streli spicate al.s polimer.
Hrotom al.pod..
2 pufr aky prach by si mi odporucil?pripadne aj navazku...dakujem
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

miso243 píše:Tŕň do Fl matrice LEE ale zase nestojí celý majetok. Odlom alebo odrež vypichovací hrot.
Trn sice nestojí celý majetek, ale větší problém je jeho sehnání. Dám tomu ještě pár týdnů a pak vyrazím za soustružníkem, aby mi ho udělal, nebo vsadil jen ulomený vypichovací hrot do kalibračního trnu.

Co se týče odzápalkování, mohlo by bezpečně posloužit ještě delaborační kladívko. Stejně ho budeš časem potřebovat na "rozmontování" zmetků.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Ako som práve zistil, hrot sa dá aj pomerne ľahko vytiahnuť trebárs aj kombinačkami.
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Chlapi, další problém.. :D Dnes jsem kalibroval druhou nábojnici a co se mi nestalo. Vytáhl jsem vypichovací jehlu, která mně nešla z nábojnice ven. Jak se rozebírá? Tím šroubem nahoře? Ten mi nejde pootočit ani o kousek - myslím full lenght size die
. :roll:
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Tím šroubem nahoře, jde to "ztuha", ale jde to. Vem dva klíče, jeden na ten horní šroub a druhý na tělo matrice a mělo by to jít.....
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

http://johnyc77.rajce.net/Prebijeni_6,5x55SE Dnes jsem začal zkoušet 4 laborace po 5-ti nábojích.
Ráže 6,5x55SE, střela FMJ S&B 9,1g, prach Lovex S070 - začínal jsem navážkou 40,2gr a končil 41,7gr, zápalka remington, nábojnice Lapua. Rychlost jsem neměřil, ale můj subjektivní pocit byl silnější rána i zpětný ráz. Bohužel ani na střelnici jsem nemohl střílet dál než bylo 50m.. :roll:
Ještě jsem zapomněl dodat, že je na jednom terči vpravo nahoře 5 ran z 308W..
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Není od věci si na terč před focením formou zkratek poznamenat základní data o zbrani/náboji/vzdálenosti střelby, rány odhlédnuté jako špatné, datum střelby atd. případně přiložit měřítko nebo napsat změřený rozptyl - v počítači se pak terče archivují přece jen "skladněji a předledněji" a při případném sdílení na netu nezapomeneš popsat půlku souvislostí.
Stejnětak zásahy z jiných zbraní je dobré ohraničit nebo škrtnout atd. - pak mám něco, co mám šanci znovu pochopit i za pár let :)

2Marko Do 8x60S jsme pod S&B SPCE 196grs při COL 79,0 mm dávali 3,0g AAc4064 (dnes se dá nahradit Lovex S062) V5 z 60cm hlavně byla asi někde kolem 750 m/s.
Pufr
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

nechce někdo nějaký nábojnice?
.308, 1x vystřelené, zatím SB-terčové nějaké asi 20, hornady lovecké asi 20...
teď budu hromadit Winchester Ballistic tip -nábojnice "niklové"...

hodí se to někomu nebo to mám věnovat do šrotu?

zadarmo i pošlu poštou.....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Máte někdo zkušenost s 6,5x55SE, jak ovlivní použití zápalky magnum (Federal No. 215 Large Magnum Rifle) laboraci oproti klasické zápalce (Federal No. 201 Large Rifle) - prach Lovex S070, střela Hornady SP 140gr?
tonny
Pravidelný diskutér

Příspěvek od tonny »

Info pro přebíječe, objevil se v Brně Hodgdon http://www.naboje-prebijeni.cz/prebijen ... ch/hodgdon . Čekal jsem kdy DERSOL s.r.o. doveze Vihtavouri ale asi to bude problém, měli by končit s prodejem pro přebíječe (neověřené info, jestli někdo nevíte více).
Odpovědět