Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
dalas
Administrátor

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od dalas »

Jestli jsem to u QL dobře pochopil, tak by měl umět "zrestaurovat" parametry prachu z tlakové křivky, získané z balistické hlavně, nebo z dat získaných z kalorimetrické bomby. Škoda, že Explosia nezveřejní parametry pro QL, když už QL inzeruje v reloading manuálu. Úplná bomba by byla, kdyby tyto údaje byly přímo na kanystru. Myslím, ža by to podpořilo jak používání produktů Explosie, tak QL. Uff fantazíruji, du si dát studenou sprchu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Pokud jsem "zaslechl" od lidí, kteří se pokoušeli QL "otevřít", data obsahují jakési parametry vzestupné a sestupné větvě křívky dynamické živosti prachu, které ale přímo nekorespondují s křivkou z balistické bomby - jsou upravená - nějak :) On Hartmut Broemel přeci jenom musí taky z něčeho žít :) - proto mi taky letos řekl, že bych si ten update mohl tak cca jednou za 5 let koupit - a protože kupuji z grantu od Kalouska a od IWA uběhly jen tři měsíce, je to pořád ještě jen ve stadiu objednávky :lol:
Pufr
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Včera jsem byl konečně vyzkoušet lovecké střely NBT 140gr v ráži 6,5x55SE (zkoušeny dvě navážky 41,7gr, 40,2gr po 5-ti ranách).. Je zvláštní, že každou poslední ránu jsem si strhl o 2cm vpravo - nebo je možné, že by se při 5 ranách zahřála hlaveň na tolik, že na 65m by to šlo takový kus vedle?
jjj.jpg
jjj.jpg (153.74 KiB) Zobrazeno 10032 x
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Tohle mi po páté ráně dělá Efeso taky. Na naháňku stále více než dostačující přesnost.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
doktor
Nový návštěvník

Příspěvek od doktor »

Nezakládám nové téma asi to patří sem.
Dotaz pro přebíječe
vlastním CZ 550 v ráži 300 winmag.

Mám dotaz je možné ( asi ano) , ale i vhodné při přebíjení mít 2 druhy prachové navážky nebo hmotnosti střeli pro lov na kratší a delší vzdálenost. Například do 150 m by mohla střela letět něco kolem 800 ms , a nad 150 m například 950 ms .
Myslím to kvůli menšímu poškození zvěřiny , kvůli prostřelování při použití tvrdší střely atd.
Zdá se mito vcelku logické , ale namám s tím zkušenosti a zatím nepřebíjím tak prosím o radu zkušenější.
Díky.
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

K té 6,5x55. Podle mě to budou docela čajíčky, které budou tak 750 ms, a to kdoví jestli. Já dávám pod 140 g kuli S070 44 gr - rychlost okolo 800 ms. A přesnost ani nekomentuju, protože to bych bral možná na 100 m bez té poslední rány. Tyto rozptyly budou na 100 m určitě nad 5 cm, což je pro 6,5x55 s vynikající střelou od Noslera slabota. Zkus to přisypat na +-44 g, bude to třeba chodit lépe.

Ta 300 WM a dotaz ohledně dvou navážek na různé účely - naprostá blbost. Je výjimka, že různé navážky mají "stejný" bod nástřelu řekněme na 100 m, spíš to nejde. Chce to mít jednu patronu, která vím, že chodí a se kterou trefuju. A když chci střílet v lese na pár metrů na hromadu a vadí mi, že to rozbíjí, tak nemůžu mít 300 WM.
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

František - díky za radu, vyzkouším přisypat na těch 44gr.. Říkám, neměl jsem se od čeho odrazit, tak jsem vzal v úvahu z manuálu LOVEX střelu 140gr a tam mají pro prach s070 max.navážku 42,4gr.. :wink:
doktor
Nový návštěvník

Příspěvek od doktor »

To, že různá navážka bude mít jiné nastřelení je mi jasné od začátku. Myslel jsem to tak , že například do 150 m budu mít nastřeleno a nastaveno na puškohledu klikáním například 10 up 3 R a na rychlejší střelu budu mít puškohled vynulovaný a budu klikat dle vzdálenosti a větru. Na blízko nic měnit nebudu.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to doktor: já na rozdíl od Františka v tom žádný problém nevidím, pokud to provedeš, tak, jak píšeš. Jen je potřeba vzít v úvahu to, že na větší vzdálenosti je vhodné mít laboraci dobře odladěnou, a ta může někdy vyjít docela pomalá. Naopak na krátké vzdálenosti (relativní pojem) ta přesnost nemusí být až tak top.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

To johnyc77: stejná otázka se řeší ve vláknu 6,5x55SE: viewtopic.php?f=6&t=557&start=180
a kupodivu se stejným výsledkem :lol:
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

bon - asi to bude odzkoušené, musím to také vyzkoušet, problém je, že jsem si objednal pouze 50ks střel.. Takže ještě budu muset min. 50tku doobjednat.. :D
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Nosler balí po padesáti, na jednu stranu výhoda, když potřebuješ jenom odzkoušet.

Máte někdo v praxi ověřenou skutečnost ohledně vlivu druhu zápalky na úsťovou rychlost při stejné laboraci? Například přidá CCI 250, CCI 200 popř. jiná, pár metrů navíc oproti SB? Či je to jedno?
Flash
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flash »

Zápalka je určitě hodně důležitá. Ale neexistuje universální odpověď. Je to jinak prach od prachu a i při různým hmotnostech střely při použití stejného prachu rozdíly najdeš. Pouze při použití jedné střely a hraním si s navážkami stejného prachu jsem nepozoroval rozdíl. Ale určitě se vyplatí si pro sebe najít, co bude nejvíc vyhovovat.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Určitě zápalka ovlivní rychlost, ale jak, to závisí na více parametrech celé laborace, nejen na prachu. Spíše než absolutní hodnotu rychlosti je třeba sledovat její rozptyl. Jediná cesta je zkoušet.
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Tak snad mírně by to paušalizovat šlo ve smyslu, která zápalka je obecně lepší. CCI a SB mi dělaly rozdíl v rychlosti 12 m/s. Samotné SB pak jen 3 m/s. Pokud jsem to pochopil správně, jde spíše o rovnoměrný a pravidelný zážeh slože, než o množství třaskaviny v zápalce.
Odpovědět