Zrovna jdu jednoho vařit
Hlavu po oddělení stáhnu, uvolním a oddělím dolní čelist, vyjmu světla a mozek. Svalovinu z hlavy ořežu a dbám na to, aby se mi nepoškodila blána na čele a větrníkových kostech.
Dám do vody, musí být naplněná i mozkovna, ve vodě stačí 24 hod., ale nejvíce v letním období 48 hod., pak už začíná být cítit.
Vařím ve vodě s Jarem, přidám asi necelé deci, žádná špinavá pěna, žádná vrstva tuku na hladině. Mozkovna naplněná vodou, trofej potopena klidně celá, nikdy nenechávám pučnice trčet nad hladinu, a nedoporučuji. Po uvedení do varu je srnec uvařen za cca 30 -45 minut. Hlídám blány na čelní kosti, jak prasknou, tak za 10-15 minut je hotovo, pak vypnu a nechám ještě dojít 10-15 min. Vždy si nožem vyzkouším, jak jdou blány od kosti. Potom ponořím do studené vody a jdu obrat. Nůž, pean a kus drátu. Srnce oberu do čista za 15 až 20 minut, jednou mi to syn měřil, tak jsem se snažil a za 8 minut byl srnec vyčištěný a připravený k odmaštění.
Odmašťuji ve vodě s Jarem, asi 0,2 - 0,3 l Jaru, teplota je tak, aby to bylo na hranici snesitelnosti, když tam strčím prst. Trofeji se nic nestane, i když je to víc, ale nesmí to vařit. Odmašřuji 2 hodiny, pak vypnu, nechám dál v roztoku asi 1 -2 hodiny, vyndám operu a nechám oschnout. Tuto vodu s Jarem pak použiji na uvaření dalšího srnce.
Peroxid 30%, lebku lehce zabalím do toaleťáku, do mozkovny a dalších dutin naleji peroxid ( nad starou fotomiskou ), a vložím do misky, do ní naleji peroxid a lžící důkladně polévám celou lebku, aby toaleťák dobře nasál. nechám 24 h ( ročky o 3 h méně ), během této doby párkrát opět lžící poleju. Pak vyndám, nechám nad miskou okapat, a v tom peroxidu, co mám v misce vykoupu dolní čelist - stačí opravdu jen "opláchnout" nebo potopit a hned ji vyndám, položím do druhé misky a nechám být. Z lebky odstraním toaleťák, opláchnu vodou, a v misce kde mám čelist nechám schnout.
Výsledky perfektní, srnci i po letech zářivě bílí, i ročci. Dolní čelist bílá, všechny zuby, řezáky i stoličky mají zbarvení v původní podobě.
Čas na jednu trofej
- oddělení hlavy 15 sekund
- stažení a namočení vč. výměn vody 10 minut
- vaření, příprava a kontrola 5 minut
- očištění po vaření 30 minut
- odmaštění 3 minuty
- bělení 5 minut
Takže maximální čas na úpravu jedné trofeje je méně než hodina celkem. Často dělám dva srnce najednou, to pak vychází lépe. Samozřejmě když je to roček a pětiletý, vaří se každý jinak dlouho. Při uvedeném postupu nelze ročky rozvařit.