Zdravim vsetkych, takze vlastnim obe typy ZF4/S a ZF6/S vo velmi dobrom stave, neotlcene a s fialovocervenymi antireflexami-neposkriabanymi. Vcera som sedel do 22-05 hod. na balkone a striedavo som pozeral cez oba puskohlady. Pozeral som na zahradu, kde mame ovocne stromy a vsade trava. Tu su vysledky: oci mam v poriadku, mam 30 rokov, svetelnost v puskohlade ZF4/S navzdory vsetkym vypoctom, koeficientom stmievania a pod bola lepsia, ako v ZF6/S, proste som so ZF4/S videl jasnejsie, ako so ZF6/S. AAALE-ZF6/S hoci trochu tmavsi obraz-bolo vidiet detaily pozorovanej zahrady-videl som jednotlive stebla travy a zamerna osnova je v tomto puskohlade ovela hrubsia, ako v ZF4/S. Teda aj navzdory slabsej svetelnosti v puskohlade ZF6/S bolo vykreslenie obrazu a detailov lepsie, ako v ZF4/S a pozorovane predmety boli citatelnejsie. Keby som to mal zhodnotit inak-pokial by som mieril na diviaka za sera, ktory je sam o sebe tmavym tercom, tak so ZF4/S by som ani nevidel, kam mierim, pretoze tenke ramena zamernej osnovy sa v tme uplne stratila, hoci objekt by bolo jasnejsie vidiet, ako so ZF6/S. Ale so ZF6/S by som ho urcite ulovil uz len kvoli tomu, ze videl by som ramena zamernej osnovy, ktora je v tomto pripade ovela hrubsia a videl by som detailnejsie pozorovany objekt-diviaka. Tolko z mojich postrehov s touto optikou. Mimoto v pohode vydrzia aj magnum kalibre, kludne moze ist aj na 300 win mag a aj ovela silnejsie pusky. Ja ho mam na 375H&H, videl som ich montovat na 300 win mag, 458 win mag, 375H&H a drzia. K samotnym puskohladom-je potrebne zohnat optiku vo velmi dobrom stave-skla aby neboli poskriabane-ono nejaky ten maly lahky skrabancek nevadi...dalej puskohlad hned zasielam optikovi, ktory ho rozoberie, precisti, naplni internym plynom, aby bol v poriadku. Tak ho nastrelim-s tym nastrelovanim to chce trosku vacsi cit, nakolko bocna korekcia na montazi vyzaduje aj trochu trpezlivosti a aj vyskova. Je potrebne pri dotahovani vyskovej korekcie davat pozor, aby sa rektifikacne koliesko nepohlo a poriadne ale s citom dotiahnut skrutku na vrchu kolecka. Vysledok je nastrelenie na flek. S tym krizom sa da pekne naviest na zasah. Ale preco sa niekto vobec bavi o 60 rocnej optike, ked teraz mame vselijake ponuky velmi dobrych puskohladov??? No mne sa velmi tie puskohlady pacia, su trvacne a lahke. Velke plus maju u mna za to, ze manu sinky/sinku a cap na spodku tubusu-to maju aj niektore dnesne modely. Opticky sa nechytaju napriklad na meoptu, ale furt je podla mna lepsie mat takyto puskohlad, ako napr. edenberg a pod. Podla mna nie su na tom tie stare zeissky opticky najhorsie, no a ked je tma, tak koncia aj puskohlady za 5000 eur-nie je tak? Samozrejme viditelnost drahsich puskohladov je lepsia, vacsina z nich ma osv. zamernu osnovu, ktora umoznuje zamierit aj vo velkom sere na ciel presne. Niekto ju vyzaduje, ini nie-kazdemu podla chuti. Ja som osvetlenu osnovu zatial nemusel zapinat-celkovo mozem povedat, ze som ju asi 2x vyuzil a to bolo vsetko. Najsvetelnejsi puskohlad, aky som mal bol meostar R1 7x56-skutocne vykonna optika, bohuzial vyskova korekcia pri nastrelovani prestala reagovat na akekolvek pootocenie. stranova bola v poriadku. Opticky bol vyborny-viditelnost za sera vynikajuca. Kto by chcel viac info o tych puskohladoch zeiss aus jena, nech napise-pokial budem vediet, odpisem. Moj stary otec so ZF6/S odpoloval 40 rokov a za tu dobu bol 2x v oprave a to len preto, ze spadol na puskohlad. Inak by drzal furt. Strielal S&B 11,7 gramove poloplaste z 30-06. Nechcem tym povedat, ze stare zeissky su najlepsie puskohlady-to nie, ale polovat po celkovom repase sa s nimi bude dat aj vela dalsich rokov-a lovit s nimi budu ti, ktori nezabudnu, kolko rokov verne niekomu sluzili a aj sluzit budu-ja som medzi nimi. Foto na
http://mibe74.rajce.idnes.cz/375H_H_a_zeiss_ZF6_S#
ZKM 456 22 lr, weatherby mark V 6,5 creedmoor, cz 550 magnum 375H&H, cz 550 custom 338-lapua-magnum, cz 550 custom 300 win mag, cz 527 lux 22 hornet