AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI
Nosorožce – oficiálně ulovit a dovézt si trofej do EU lze od ledna tohoto roku jenom z JAR nebo Namibie. Tyto státy mají smlouvu z EU o kontrole dovozů trofejí CITES ohrožených druhů zvěře. Loví se výhradně na loveckých farmách. Zvěř je tam chovaná, evidovaná a lov samotný je za přítomnosti státního úředníka. ( Cena za nosorožce je cca. 50 – 70.tisíc USD ) . Lov jako takový je snadný. Nosorožec na farmě je pohodář , nemá s ničím problém. Přiblížit se na cca. 30.m a střelit mezi roh a oko je prakticky poprava. Loni jsem byl osobně u lovu Nosorožce narkotizační puškou (poraněný kus) Pomáhal jsem ho držet a položit na zem, než ho ošetřili a zašili. Mám z toho krásný zážitek a pěkné fotky. Takový lov není o umění a schopnostech lovce, ale o penězích. Když se nosorožec uloví, je podrobně nafocený, změřený a zadokumentovaný. Lovec se rozhodne co všechno z něho chce jako trofej a zbytek sežerou lvi. V odstřelové taxe není poplatek za Taxidermy a za dokumenty potřebné pro vývoz z JAR. Doprava do země lovce se taky platí zvlášť, včetně místních veterinárních a dalších poplatků. ( kamarád má ve svém „domečku“ celého vypreparovaného nosorožce ) Vlastní ROH nosorožce je samozřejmě majetek lovce. ALE !!! V ČR jsou zákony takové, že tento ROH majitel nesmí ani prodat, ani darovat ( mimo dědictví nebo dar muzeu.) Majitel musí zabezpečit roh před zcizením. ( podobně jako lovecké pušky ) Popisovaný případ obchodů s pašovanými rohy nosorožců ( uváděná cena je přehnaná ) spočíval v tom, že Vývozní doklady byly padělané. Lovci ulovili nějakou zvěř a do vývozních dokladů, které šly se zásilkou se „dopsaly“ tyto rohy. Při křížové kontrole dokladů celníky ( vyžádali si u JAR úřadů tyto originální vývozní doklady k trofejím a na nich nebylo nic o rohu z nosorožců ) Jako místo určení si pašeráci zvolili ČR –Praha Ruzyně, protože věděli, že by to přes Amsterodam nebo Frankfurt neprošlo. Tam jsou křížové kontroly dokladů důsledné a mají s tím velké zkušenosti. Lovec má ale klid v duši. Sytém a princip kontroly Trophy zásilek v Německu je stejný pro rohy nosorožce jako např. pro kaferského buvola. Za toho jsem loni platil úplně stejný peníz za propuštění do EU jako za nosorožce. Akorát kaferáka si můžu volně vystavit na zdi a nemusím se sourožím dělat takové bezpečnostní vylomeniny jako s Rhino Bull. Taky ho můžu prodat nebo darovat. Nosorožčí roh můžu mít jenom pro sebe ! Jakékoliv obchodní s ním je trestné a o tohle tady šlo. Padělané doklady a pokus o další prodej. Prostě pašeráci risknuli si to, že v ČR by to mohlo projít, že místní veterina nemá velké zkušenosti s propuštěním trofejí do volného oběhu.
-
- Zkušený diskutér
Milda> tak pokud je to takhle, tak to je samozřejmě podstatně jiná záležitost, než jak o tom informovala média.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
To Myslivec Milda
díky za doplňující info
nosorožec tuponosý (bílý) je oproti nosorožci dvourohému (černému) opravdu "pohodář", ten je poměrně agresivní a nevypočítatelný, taky správně do Velké pětky patří nosorožec dvourohý, střílet nosorožce tuponosého je pomalu, jako střílet krávu...
Jinak nejen v ČR se nesmí s rohem obchodovat, dnes je signatářem CITES celá EU, celkem 175 státu...
díky za doplňující info
nosorožec tuponosý (bílý) je oproti nosorožci dvourohému (černému) opravdu "pohodář", ten je poměrně agresivní a nevypočítatelný, taky správně do Velké pětky patří nosorožec dvourohý, střílet nosorožce tuponosého je pomalu, jako střílet krávu...
Jinak nejen v ČR se nesmí s rohem obchodovat, dnes je signatářem CITES celá EU, celkem 175 státu...
-
- Zkušený diskutér
Rogam> nechci to komplikovat, ale EU ma ty priłohy a razeni druhu lehce odlisne od Cites jako takoveho. A tim, ze nosorozci z JAR jsou v becku, znamena to mirnejsi rezim, nez kdyby byli ackovi. Pokud tedy moje povedomi saha, bude zrejme pdstatne pri celou vec, jestli ty nosorozce lovili legalne, trofej nabyli a dovezli legalne a pak ji "jen" nekomu prenechali, jak informovala media, nebo jestli zadne nosorozce nelovili, jen chteli nekomu provezt rohy a to tim stupidnim zpusobem, ze si je domalovali na permit, jak pise Milda, coz je dosti hloupa vec. V tu chvili jsou v tom bez debaty. Porad sice nechapu, na co potrebovali Citesivy permit, pokud nic Citesoveho nevezli, ale to je fuk.
Mildo, jakeho jsi strelil buvola, kolik(myslim bodu, nebo palcu rozlohy, na cenu se neptam
)? A kde? Fotka by nebyla?
Mildo, jakeho jsi strelil buvola, kolik(myslim bodu, nebo palcu rozlohy, na cenu se neptam

To BwanaHunter
právě, můžeme tu akorát tak rozebrat právní úpravu, ale jinak je to podle mě dále zbytečné o tom polemizovat, když nemáme přesné informace, snad později vyplave více
právě, můžeme tu akorát tak rozebrat právní úpravu, ale jinak je to podle mě dále zbytečné o tom polemizovat, když nemáme přesné informace, snad později vyplave více
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Je to Buffalo Syncerus caffer Bull, ulovený v JAR na Buffalo Lodge. Souroží měřeno vně má rozměr 97.cm ( cca. 39.palců) . Starý zralý a dobrý kus. Byla to taková rychlá akce na vedlejší farmě. Cena víc než vlídná. Něco v penězích, zbytek v kvalitní optice. Fakturu tady samozřejmě neukážu. Jednak je v excelu, druhák by to mohlo dělat zlou krev. Ale můžeš se přijet podívat. Visí mi hned za dveřmi na zdi.BwanaHunter píše:Mildo, jakeho jsi strelil buvola, kolik(myslim bodu, nebo palcu rozlohy, na cenu se neptam)? A kde? Fotka by nebyla?
Foto včetně nosorožců je zde: http://myslivecmilda.rajce.idnes.cz/AFR ... ke_safari/
-
- Zkušený diskutér
Milda> vidím tam dobrýho kudu a moc pěknýho pakoně běloocasýho, ale s tím buvolem si nejsem jistý. Je to ten, co je vyfocený už jako preparát na zdi? To je slušný buvol...
Faktura mě netrápí
O cenách mám myslím slušné povědomí, obvyklých i dojednatelných, a závistivostí naštěstí netrpím...
Faktura mě netrápí

Jo, slušnej
To BwanaHunter
při pohledu na ty fotky, to je názorný příklad, jak se i odborná literatura může snadno mýlit, např. Kevin Robertson ve své knize The Perfect Shot píše, že velikost trofeje kaferského bůvola se dá odhadnout podle rozlohy rohů vůči špičkám slechů, když jsou konce špiček slechů zároveň s celkovou rozlohou rohů, tak je odhadovaná velikost trofeje cca 30 až 32 palců, přidáme-li k tomu na každou stranu dlaň, tak je pak odhadovaná velikost trofeje – rozloha cca 40 palců, což už pak je opravdu slušná trofej
při pohledu na ty fotky, to je názorný příklad, jak se i odborná literatura může snadno mýlit, např. Kevin Robertson ve své knize The Perfect Shot píše, že velikost trofeje kaferského bůvola se dá odhadnout podle rozlohy rohů vůči špičkám slechů, když jsou konce špiček slechů zároveň s celkovou rozlohou rohů, tak je odhadovaná velikost trofeje cca 30 až 32 palců, přidáme-li k tomu na každou stranu dlaň, tak je pak odhadovaná velikost trofeje – rozloha cca 40 palců, což už pak je opravdu slušná trofej
Tak jsem se včera na schůzi ptal chlapů jak to bylo s tím nosorožcem
Ten chlápek od nás prý dostal nabídku jet lovit do Afriky, všechno mu platili, střelil si tři antilopy a nosorožce a navrch dostal ještě 55 tisíc Kč a na oplátku jim pak v ČR odevzdal ten roh. No to muselo smrdět černotou už od začátku, ale může si za to sám...

Ten chlápek od nás prý dostal nabídku jet lovit do Afriky, všechno mu platili, střelil si tři antilopy a nosorožce a navrch dostal ještě 55 tisíc Kč a na oplátku jim pak v ČR odevzdal ten roh. No to muselo smrdět černotou už od začátku, ale může si za to sám...
CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
Safari v Africe nejen že komplet zdarma, ale k tomu dokonce ještě bonus 55.000,- Kč? To je pravděpodobně pro mnohé jedince velice lákavá nabídka... Ovšem že to za takových podmínek těžce "smrdí", muselo být jasné úplně každému. Holt doufali, že se na to nepřijde.
Jako že nechají tu obrovskou hromadu masa jen tak pro šelmy ? místní lidé nejí maso nebo by se to muselo vařit týden ?Myslivec Milda píše:Nosorožce – oficiálně ulovit a dovézt si trofej do EU lze od ledna tohoto roku jenom z JAR nebo Namibie. Tyto státy mají smlouvu z EU o kontrole dovozů trofejí CITES ohrožených druhů zvěře. Loví se výhradně na loveckých farmách. Zvěř je tam chovaná, evidovaná a lov samotný je za přítomnosti státního úředníka. ( Cena za nosorožce je cca. 50 – 70.tisíc USD ) . Lov jako takový je snadný. Nosorožec na farmě je pohodář , nemá s ničím problém. Přiblížit se na cca. 30.m a střelit mezi roh a oko je prakticky poprava. Loni jsem byl osobně u lovu Nosorožce narkotizační puškou (poraněný kus) Pomáhal jsem ho držet a položit na zem, než ho ošetřili a zašili. Mám z toho krásný zážitek a pěkné fotky. Takový lov není o umění a schopnostech lovce, ale o penězích. Když se nosorožec uloví, je podrobně nafocený, změřený a zadokumentovaný. Lovec se rozhodne co všechno z něho chce jako trofej a zbytek sežerou lvi. V odstřelové taxe není poplatek za Taxidermy a za dokumenty potřebné pro vývoz z JAR. Doprava do země lovce se taky platí zvlášť, včetně místních veterinárních a dalších poplatků. ( kamarád má ve svém „domečku“ celého vypreparovaného nosorožce ) Vlastní ROH nosorožce je samozřejmě majetek lovce. ALE !!! V ČR jsou zákony takové, že tento ROH majitel nesmí ani prodat, ani darovat ( mimo dědictví nebo dar muzeu.) Majitel musí zabezpečit roh před zcizením. ( podobně jako lovecké pušky ) Popisovaný případ obchodů s pašovanými rohy nosorožců ( uváděná cena je přehnaná ) spočíval v tom, že Vývozní doklady byly padělané. Lovci ulovili nějakou zvěř a do vývozních dokladů, které šly se zásilkou se „dopsaly“ tyto rohy. Při křížové kontrole dokladů celníky ( vyžádali si u JAR úřadů tyto originální vývozní doklady k trofejím a na nich nebylo nic o rohu z nosorožců ) Jako místo určení si pašeráci zvolili ČR –Praha Ruzyně, protože věděli, že by to přes Amsterodam nebo Frankfurt neprošlo. Tam jsou křížové kontroly dokladů důsledné a mají s tím velké zkušenosti. Lovec má ale klid v duši. Sytém a princip kontroly Trophy zásilek v Německu je stejný pro rohy nosorožce jako např. pro kaferského buvola. Za toho jsem loni platil úplně stejný peníz za propuštění do EU jako za nosorožce. Akorát kaferáka si můžu volně vystavit na zdi a nemusím se sourožím dělat takové bezpečnostní vylomeniny jako s Rhino Bull. Taky ho můžu prodat nebo darovat. Nosorožčí roh můžu mít jenom pro sebe ! Jakékoliv obchodní s ním je trestné a o tohle tady šlo. Padělané doklady a pokus o další prodej. Prostě pašeráci risknuli si to, že v ČR by to mohlo projít, že místní veterina nemá velké zkušenosti s propuštěním trofejí do volného oběhu.

Tady jsou o tom další informace:
http://usti.idnes.cz/straznik-pasoval-r ... zpravy_hrk
Dovoz rohů prověřovala celní správa spolu s inspekcí životního prostředí od roku 2011. "V průběhu prověřování bylo zjištěno, že dovozy organizuje mezinárodní skupina pachatelů, jež získala na základě nepravdivých údajů vývozní povolení v JAR pro dovoz nosorožčích rohů do EU. Ty následně dovezla do Česka a dalších států jako trofeje," sdělila mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.
http://usti.idnes.cz/straznik-pasoval-r ... zpravy_hrk
Dovoz rohů prověřovala celní správa spolu s inspekcí životního prostředí od roku 2011. "V průběhu prověřování bylo zjištěno, že dovozy organizuje mezinárodní skupina pachatelů, jež získala na základě nepravdivých údajů vývozní povolení v JAR pro dovoz nosorožčích rohů do EU. Ty následně dovezla do Česka a dalších států jako trofeje," sdělila mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.
-
- Zkušený diskutér
Rogam> takže se opět dostáváme oklikou k tomu, co jsem psal na začátku. Pokud ty nosorožce ulovili a dovezli legálně (jak z článku vyplývá) a celá kauza spočívá na tom, že si rohy nenechali, ale odevzdali je tomu, kdo cestu platil, pak by mě vážně zajímaly důvody vazby a kvalifikace skutku. Dalo by se předpokládat, že porušili Cites a zákaz komerčních činností, jenže - zdá se, že oni ty rohy odevzdali bezplatně, sponzorovi své lovecké cesty. A co porušili dál? A - spekuluji - nemuseli ani vědět, co s nimi ten dotyčný dál má v plánu. Pořád mi to připadá jako nafouknutá bublina, vazba, až 8 let natvrdo....
Nevím jak ty ostatní, ale ten od nás už byl v podmínce kvůli neplacení alimentů a ještě k tomu nemá zbroják a našli u něj při domovní prohlídce náboje, tak mu k tomu dali ještě nedovolený ozbrojování 

CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD