Teoretické debaty kolem střelby

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
sided
Pravidelný diskutér

Re: teoreticke debaty o vsem kolem strelby...

Příspěvek od sided »

Vlašimske zápalky jsou pravděpodobně to nejtvrdší co se dá koupit. Proč ti je Mosin prosekava netuším.
Zvědavec
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Zvědavec »

Tak navzdory "teoretickému názoru" o maximální tvrdosti zápalek se nám tu záhadně objevují minimálně dvě praktické zkušenosti s tím, že oproti jinému střelivu se zápalky SB "prosekávají". Jestli je to materiálem, nebo kovadlinkou asi není úplně důležité. Důležité je praktické zjištění pro jiné uživatele, že někomu stačí změnit střelivo a ne brousit hned úderník. :D
petjan
Zkušený diskutér

Příspěvek od petjan »

Ty proseknuté zápalky jsou od S&B se střelou NSR ale teď jsem byl na střelnici s náboji S&B SPCE a ty zase mají zápalku normálně naklepnutou, ne proseklou. Nejspíš to bude asi podle várky zápalek.Nicméně jsem si včera vyzvednul flintu u puškaře, kde jsem se dozvěděl, že jsem tykev, neb jsem měl bordel pod montáží a proto nedosedla jak má a rozhazovalo to po celým papíře. Teď to šlo v trojlístku.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Takto gratulujeme k vyřešení záhady - protože nová montáž na starou MSch. je dnes celkem atypická a i jinak náročná záležitost :)
Pufr
petjan
Zkušený diskutér

Příspěvek od petjan »

Jo jsem moc rád, že to bylo pouze mou hloupostí. Ale do budoucna se tomu stejně nevyhnu, chci k té flintě ještě 50 nebo 56kovej puškohled, tak bude potřeba i montáž. Bude od Recknaglu, ty dodávají i polotovary a puškař už to dopasuje přímo na flintu. Takhle mě to alespoň nic nenutí s tím spěchat. Jen mě mrzí, že jsem si ji nenašel v ráži 6,5. Mám v této ráži kulobrok a je to mnohem příjemnější střelba.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

hodím to sem - sem celkem jelen z různé munice - .308, 100 metrů, stříleno 2 druhy (terčová a lovecká)

terčová - vlevo od středu 5 cm, střely se dotýkají (testovány 4 rány, 2 a 2..)

po pul hodině lovecké, 4 rány se dotýkají, ale 5 cm od středu nahořu..

vyloženě to byl překryv, stříleno z pytlíků v sedě, tvrdá spoušť..

sem na to koukal jak puk, takovouhle odchylku sem nečekal, vzhledem k tomu že jak terčové tak lovecké chodily na 2korunu, nepovažuju za blbou hlaveň ani puškohled..
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Ak som spravne pochopil tie rozptyly, tak to nie je nic vynimocne. V ramci jedneho kalibru mozu byt tie odchylky aj podstatne vacsie. Takisto na druhej strane treba povedat, ze sa mozu vyskytnut aj opacne pripady, kedy budu mat rozne druhy striel/streliva podobny alebo zhodny bod zasahu.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Petr> taky nevím, co myslíš "dvěma druhy munice". Mají mít aspoň teoreticky stejný bod zásahu? Střela, hmotnost, rychlost, prach? Jinak že je v jedné ráži možná prakticky libovolná odchylka je samozřejmě normální. Min. týden jsem přestřelovat 375 HH z Normy Woodleigh 350 grs. na Hornady SPRP 270 grs., jiný prach a rychlost, rozdíl přes 30 cm na 100m.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
petjan
Zkušený diskutér

Příspěvek od petjan »

Je dle vás možné, aby po odbroušení mezery mezi hlavní a pažbou ( u celopažby kdy se při nastřelování pažba dotýkala hlavně a poté jsem ji odbrousil, aby vznikla mezera ), došlo k posunu středního bodu zásahu o cca 140mm na 50m?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

14 cm/50 m je dost, ale nemozne to neni :?
Pokud to je u te MSch., tak jsme zvedavi i na vliv tveho zasahu na rozptyl zbrane. Prave u teto pusky ten puvodni, tesny zadlab nekdy neni upne spatny :?
Pufr
petjan
Zkušený diskutér

Příspěvek od petjan »

Ne ne, je to u Effecta. Dělá mi to hlavu, zítra to půjdu ještě jednou zkusit přestřelit, jinak budu muset objednat nový puškohled a tenhle poslat do opravy. Vím o jednom pořádným šťouchanci, kdy mi ten puškohled úplně zapružil, tak to byla možná jeho smrt. :cry: Ten Mannlicher bude ještě asi do ledna na "léčení" a pak bude komplet v novým kabátě. Jinak ten Mannlicher, když jsem si jej pořídil, měl na sto metrů tři rány v 3cm opsané kružnici a když jsem sundal pažbu, tak byla defakto přirostlá k hlavni zbytky oleje prachu apod. :lol:
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Velmi zaujimava kniha, urcite potesi nielen zaciatocnika...

"Fantastická výpravná publikace pro všechny zájemce o zbraně, sportovní střelbu a lov. Zkušení střelci, přispěvatelé střeleckého magazínu Field & Stream poskytují v 335 krátkých oddílech spoustu užitečných, praktických tipů o kulovnicích, brokovnicích a dalších zbraních. Začátečníci i zkušení střelci se dozvědí, jak si zbraň vybrat, jak o ni pečovat a jak zlepšit výsledky své střelby. Autoři také nabízejí spoustu loveckých tipů, ať už obecně platných, nebo určených pro konkrétní prostředí a druh zvěře – od jelenů či amerických vidlorohů po medvědy, slony nebo kaferského buvola..."

http://www.zbozi.cz/vyrobek/kompletni-m ... ch-zbrani/

Obrázek
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

@lovec: měls si to v rukách?
stojí to za to koupit?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Četl jsem, kniha je velmi živá, jak ji dokázali napsat jen dva dlouholetí redaktoři a blogeři časopisu a webu "Field & Stream":

-D. Petzal (s praxí bývalého výcvikáře a dlouholetého lovce) třeba tady:
http://www.fieldandstream.com/blogs/the ... ld-bullets

- P. Bourjaily, třeba tady:
http://www.fieldandstream.com/blogs/the ... ket-chokes

Kniha obsahuje obrovskou spoustu originálních, neotřelých nápadů - výhodou je, že s každým tématem - článkem už šli autoři "na trh" a získali "odezvu"

Pokud by snad někoho dráždilo, že se v české verzi s cílem netáhne ale otáčí se za cílem a podobně, tak nad to je potřeba se povznést a vzít si z textu to, co celkem pozitivně vybočuje z našich navzájem opisovaných "malých rybníčků" :) (Nakonec téměř vše je v originále na webu - možno porovnat :? )
Pufr
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Georg.H píše:@lovec: měls si to v rukách?
stojí to za to koupit?
Mal a hned som si to kupil. Nelutujem. :mrgreen:
Every Shot Counts
Odpovědět