Vyhazovák ZKK 600
Vyhazovák ZKK 600
Prosím o radu. Dnes mi po ráně a následném přebití nevylétla patrona. Po zkoumání jsem zjistil, že vyhazováček je spadnutý dole a nevrací se do horní polohy. Zřejmě praskla anebo se uvolnila jeho pružinka. Otázka je, jak se k tomu dostat, co všechno je třeba rozebrat atd.? Hledal jsem podobné téma, nic jsem nenašel. Díky za rady.
-
- Zkušený diskutér
Re: Vyhazovák ZKK 600
Obrázek pro inspiraci - pohled na spoušťový mechanizmus ZKK umístěný na spodní straně zadní části pouzdra závěru (po vyjmutí z pažby), kde je i vyhazovač:

Jak je na obrázku - 1) vytáhneš (vyklepneš) čep spoušťové páky (remove sear pin) a tak postupuješ až k bodu 5, bod 6 dělat nemusíš
Není to nic složitého. Pokud nevěříš paměti, připrav na stůl kromě nářadí, posuvky a krabičky na drobné díly ještě kompaktík a sestavu si před rozebráním vyfoť
Jinak samozřejmě každé zbrani čas od času prospěje i jen běžná péče zkušeného puškaře
Tady ještě "rozstřel" ZKK (pozor na tu kuličku č. 28 - velmi ráda odskáče po dlažbě neznámo kam
http://nitroexpress.info/ezine/TechFile ... ist-A4.pdf
Jinak i celé vlákno má své kouzlo:
http://forums.nitroexpress.com/showflat ... &fpart=all
když se Američani, Australani, Tanzanci, Kanaďani a další baví, jak vylepšit své ZKK

Jak je na obrázku - 1) vytáhneš (vyklepneš) čep spoušťové páky (remove sear pin) a tak postupuješ až k bodu 5, bod 6 dělat nemusíš

Není to nic složitého. Pokud nevěříš paměti, připrav na stůl kromě nářadí, posuvky a krabičky na drobné díly ještě kompaktík a sestavu si před rozebráním vyfoť

Jinak samozřejmě každé zbrani čas od času prospěje i jen běžná péče zkušeného puškaře

Tady ještě "rozstřel" ZKK (pozor na tu kuličku č. 28 - velmi ráda odskáče po dlažbě neznámo kam

http://nitroexpress.info/ezine/TechFile ... ist-A4.pdf
Jinak i celé vlákno má své kouzlo:
http://forums.nitroexpress.com/showflat ... &fpart=all
když se Američani, Australani, Tanzanci, Kanaďani a další baví, jak vylepšit své ZKK

Pufr
No je to pěkné, díky, ale to musí dolů i ten rám závěru, na kterém je nasazený puškohled? Jak ho sundám? Hlaveň z pažby ven, prostě celou flintu na díly? 

-
- Zkušený diskutér
Stejnou věc jsem řešil u svého ZKK. Dovezl jsem to puškaři a defakto na počkání mi to opravil. Dal jsem mu dvě stovky a bylo hotovo. Žádnou velkou rozborku nedělal, pouze rozšrouboval flintu z pažby - ty spodní šrouby u lučíku a schránky.
Flintu je nutné potom znovu nastřelit.
Flintu je nutné potom znovu nastřelit.
Možná tomu nebudete věřit, ale stalo se mi to při poslední ověřovací ráně při nastřelování. A to jsem byl spokojen jak to pěkně lítá...
Jinak rozebrat to mi nedělá problémy. Jen mě sere to znovu nastřelovat
Asi teď budu mít pár dní jednušku
Jinak rozebrat to mi nedělá problémy. Jen mě sere to znovu nastřelovat

Asi teď budu mít pár dní jednušku

Taky mi flinta nevyhazuje nábojnice, ale mě to docela vyhovuje. Jelikož nerad nechávám po sobě v lese binec, tak po ráně otevřu závěr pro nábojnici si pěkně šáhnu a šup s ní do kapsy. Lovím tak už nějakou dobu a nemám s tím problém.
Spíš bych potřeboval poladit tu pojistku ať tak necvaká. Myslíte, že slušný puškař s tím něco udělá nebo je to marný boj

Spíš bych potřeboval poladit tu pojistku ať tak necvaká. Myslíte, že slušný puškař s tím něco udělá nebo je to marný boj
-
- Zkušený diskutér
Pojistka se u ZKK nechá poladit a dobře. Já si to nechal poladit při výměně toho vyhazováku. Chodí tiše a lehce. Podle mě to pouze doladí pilníčkem, odjehlí atd. Tam nic složitého není a nic závratného tam nevymyslí.
Přesně tak, taky jsem si nechal tu pojistku poladit a chodí velmi dobře a tiše. Slušnej puškař to zvládne za chvilku a ani ne draze.
To s tím nefunkčním vyhazovákem jako přínosem je docela zajímavá informace. Mě by se třeba líbilo, kdyby byl na flintě přepínač vyhazovat/nevyhazovat. Jsou občas takové situace, obzvlášť např. při vybíjení, kdy když na to člověk pozapomene dát tam ruku, tak pak v noci hledá, kam to vyhodilo... Ale to už by byl asi moc velkej luxus...
To s tím nefunkčním vyhazovákem jako přínosem je docela zajímavá informace. Mě by se třeba líbilo, kdyby byl na flintě přepínač vyhazovat/nevyhazovat. Jsou občas takové situace, obzvlášť např. při vybíjení, kdy když na to člověk pozapomene dát tam ruku, tak pak v noci hledá, kam to vyhodilo... Ale to už by byl asi moc velkej luxus...

-
- Zkušený diskutér
S tím vyhazováním problém nevidím. Když zvěř padne v ráně a není nutné rychlé přebití nebo rána na druhý kus, tak se dá v pohodě otevřít závěr a normálně stáhnout dozadu a nábojnici vyjmout prsty a dát do kapsy. Pokud ten pohyb uděláš až do zadní polohy a rychleji, když potřebuješ rychle přebít, tak nábojnice vyletí ven.
Já mám ZKK v 8x64S a tam vyhazovák funguje dobře. Možná i kvůli dlouhé nábojnici. U mé druhé kulovnice ČZ 550 243W tam ta nábojnice pokaždé nevyletí. Vyhazovák je také dole pod závěrem a dost vzadu, tím ta krátká nábojnice narazí do horní části závěrového pouzdra a spadne zpět.Stalo se mi, že při rychlém nabijení se mi tam potkal plný náboj s prázdnou nábojnicí. A to je potom v háji... Starý mauser měl to křidýlko z boku (i Zetka) a tam vyhazovák maká parádně.
Já mám ZKK v 8x64S a tam vyhazovák funguje dobře. Možná i kvůli dlouhé nábojnici. U mé druhé kulovnice ČZ 550 243W tam ta nábojnice pokaždé nevyletí. Vyhazovák je také dole pod závěrem a dost vzadu, tím ta krátká nábojnice narazí do horní části závěrového pouzdra a spadne zpět.Stalo se mi, že při rychlém nabijení se mi tam potkal plný náboj s prázdnou nábojnicí. A to je potom v háji... Starý mauser měl to křidýlko z boku (i Zetka) a tam vyhazovák maká parádně.
Tak jsem to rozebral, rám závěru je asi naletovaný k hlavni, takže jsem to měl v celku. Závada nebyla v pérku, ale v tom čepu, který drží vyhazovák. Jezdil sem tam v té díře, která je celkem nesmyslně provrtaná až na druhou stranu k pojistce. A mě bylo divné, že pojistka nejde zajistit - ten aretační kamen se totiž vždy zasekl o ten čep. Čep jsem roztemoval a natloukl ho tam. drží to, funguje to.
Nad tou pojistkou jsem přemýšlel. Dalo by se tam udělat několik věcí - zkrátit třeba o 2 mm tu pružinu a pilníčkem lehce ohladit hrany. Ještě bych podobně upravil i napínáček, ale to se už nemusí povést.
Nad tou pojistkou jsem přemýšlel. Dalo by se tam udělat několik věcí - zkrátit třeba o 2 mm tu pružinu a pilníčkem lehce ohladit hrany. Ještě bych podobně upravil i napínáček, ale to se už nemusí povést.
Jinak jak píše kolega nade mnou, záleží na rychlosti vytahování závěru, pokud se chce 100% vyhození a přebití, tak se s tím holt musí jako s krumpáčem. Naopak když nechci hledat patronu po zemi, tak to nechám pomalu vyjet a patrona buď zůstane v zobáčku závěru nebo lehce vyskočí a zůstane někde v okénku...
Nikdy bych neuvěřil(kdybych to sám nečetl), že si někdo se zbrojákem a lov. lístkem může tohle myslet!?TomF píše:Tak jsem to rozebral, rám závěru je asi naletovaný k hlavni, takže jsem to měl v celku.

Je to sice smutné, že to někdo neví, ale hned bych ho nekamenoval. Jsou lidi, co neví co je mezi motorem a převodovkou a taky maj řidičák. Na funkci rostlináře to nemá vliv. Ale když o tom nic nevím, ani takovéhle věci, tak bych se do jakékoli jiné manipulace se zbraní nepouštěl...
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06