Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Ondra
Pravidelný diskutér

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od Ondra »

Irbiss: Známý si tuhle Leicu přivezl z dovolené v Japonsku. Kouká opravdu hezky. Nedokážu oba puškohledy objektivně zhodnotit, protože jsem je nikdy nepoužíval. Můj osobní názor je ten, že Leica působí trošku umělohmotně a z těchto dvou bych si vybral Swarovski. V "konfekčních" puškohledech už moc lepšího není, jestli vůbec něco :wink: Porovnej, uvidíš sám. PS: To si neodpustím-mně ale stejně srdíčko bije pro kukry od pana Zeisse :D
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
irbiss
Nový návštěvník

Příspěvek od irbiss »

No zeiss taky určitě dobrý, jen by mě zajímalo u toho Ht, který má mít propustnost 95% a leica se swarovskim myslim 91 a92, jestli je to vidět nebo, kdy se to projeví.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Durell píše:Taaaaak jedine S202 nič lepšie nieje nebolo a nebude . :D :D :D :D :D :evil: :evil: ....
tibi1 píše:ano ano S202 a hlavne v prevedeni JM :D ....
Obaja dobre viete, ze Blaser R8 je najlepsi, tak neviem, co pletiete ostatnych s nejakym S202..... :lol: :twisted:

Ale vazne - irbiss, tak ako kolegovia pisu a ako aj ty sam iste zistis, jedina ako-tak objektivna moznost je prakticke vyskusania kazdeho modelu.
Nie vzdy je to mozne, ale treba si dat cas. Nie je to vec za 5 korun a ma to dobre sluzit a prinasat aj radost. Konkretna volba bude nakoniec kompromisom, ktory bude tebe najlepsie vyhovovat. Zopakujem uz napisane, kazda z tych zbrani ma nieco, co pritiahne, alebo naopak odradi zaujemcu.

Optiku preberaj v prislusnej teme, aby si zbytocne nepridaval pracu moderatorom.

edit: gramatika
Naposledy upravil(a) lovec dne úte 21.5.2013, 19:35, celkem upraveno 1 x.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
irbiss
Nový návštěvník

Příspěvek od irbiss »

Jasně, už to sem plíst nebudu
Arkadius111
Nový návštěvník

Kúpa guľovnice - poradte prosím

Příspěvek od Arkadius111 »

V prvom rade ahojte. Ako čerstvý poľovník by som sa sa tu s Vami chcel poradiť o kúpe guľovnice. Urobil som si pomerne dôkladný prieskum na trhu a vybral som si svojich favoritov. Chcel by som od Vás vedieť, ktorú z uvedených guľovníc by ste mi poradili a ak sa dá, tak aj prečo.

Takže, uvažujem nad týmito:

A) Blaser R8 (recenzie sú pomerne dobré aj na zahraničných fórach, akurát sa trošku obávam bezpečnosti, ktorá už bola viac krát preberaná)

B) Merkel Helix

C) Sako 85

D) Sauer 202 (tu mi trošku vadí spôsob akým je poriešená poistka)ä

Nejde mi ani tak o cenu, ako skôr o to aby som za tú cenu dostal naozaj komplexnú a spoľahlivú pušku.

Vopred ďakujem
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Arkadius> No, motáš trochu různé systémy a koncepce, v tom se pak těžko orientuje. Blaser a Merkel jsou přímotažné závěry, Sauer a Sako klasické otočné odsuvné. Oboje má svojí výhodu i nevýhodu. Zjednodušeně, přímotah je rychlý na přebití, náchylnější na závadu, méně odolný proti nečistotám apod. oproti klasice. Takže nejprve bych si ujasnil, jaký systém chci.
Z uvedených přímotahů bych já volil určitě Merkel, a to kvůli způsobu uzamykání rotací s ozuby, který je podle mého výrazně spolehlivější, než Blaserský kuří pařátek :wink: .
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

A já bych volil otočný odsuvný :wink: , protože čím nemůžu mechanicky otočit, tomu nevěřím :D. Takže za mě SAKO 85...
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Jistým vodítkem může být výběr závěrů pro stavbu "speciálů". Tady myslím vede SAKO. Je fakt, že tento závěr je hodně dobrej. Ani ostatní komponenty zbraně nijak nezaostávají. Pokud bych já vybíral z Tvého seznamu, šel bych do SAKA, na druhém místě by byl Sauer, třetí Merkel a poslední Blaser. Ten Blaser je hodně revoluční, ale četl jsem recenzi v časopise ZBRANĚ která nijak nerozptýlila mé pochybnosti. Jsou tam použity argumenty, které dle mne nejsou příliš přesvědčivé. Vyšší odolnost závěru je zdůvodňována plochou uzamčení :shock: Taky argument, že ze zbraně bylo vystřeleno stovky ran a závěr se nerozpadl, či neměl žádnou poruchu je trochu úsměvný. Dle mého názoru je úspěch Blasera dán hlavně tím, že hodně myslivců a lovců chce mít něco, co jen tak nikdo nemá a fakt, že přebití této zbraně je opravdu rychlé a jednoduché na obsluhu. Ber to ale jako můj subjektivní názor.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Arkadius111
Nový návštěvník

Pokiaľ ide o rozdiel medzi závermi ten mi je jasný...o Saku som čítal veľmi veľa pozitívnych recenzií aj čo sa týka presnosti a spoľahlivosti. Mne nejde nejak extra o rýchlosť prebíjania (myslím si, že v praxi to zrejme asi aj tak využijem zriedka) i keď musím pripustiť že ten Merkel mi je moc sympatický. Čo si myslíte o spôsobe akým poriešili mechanizmus záveru? Predsa len "nevyletí" strelcovi do tváre :)

Sauer ma odstrašuje umiestnením poistky...
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Merkel kombinuje přímotah s otočným závěrem (hlavou) Dopředný pohyb se převádí na rotační pohyb hlavy a závěr je uzamčen stejným způsobem jako u klasického mauseru. Mám jen obavy, že u krčkované fire formed nábojnice půjde velmi těžko, nebo vůbec uzavřít. Ale to je jen má domněnka a spíše by poradili ti, co s ním mají praktickou zkušenost v tomhle směru. Právě ty přebité a jen krčkované fire formed jdou do komory s naprosto minimálními vůlemi a někdy jde závěr zavřít jen díky náběhu ozubů s vynaložením trochu větší síly než je li nábojnice v CIP nebo SAAMI rozměrech. Pokud ale budeš střílet fabriku, nebo full sized přebíjenky, je má obava lichá.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Arkadius111
Nový návštěvník

Ešte ak by som sa mohol spýtať, ako je to s presnosťou zbrane Sako 85? Ďakujem
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Tak ako zo všetkými out of box, tzn. dobrá. U všech těchto zbraní bude stejná, tady jde spíše o to jak ti sedne do ruky. A proto to chce napřed vyzkoušet... V mnoha případech přesnost zbraně překračuje schopnosti střelce :wink: .
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Mozna jsem to nenapsal moc jasne, ale moje poradi prefenci by bylo stejne jako Dalasovo, ja ty primotahy, taky tak nejak nemusim. Ale kdyz uz bych ho za kazdou cenu chtel, tak Merkel.
Blaser ma hlavne dobry marketing.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Arkadius111
Nový návštěvník

Akurat ma kamarat upozornil na novinku od Browningu Maral. je to nadherna zbran s priamotaznym zaverom. Mal uz niekto moznost ju vidiet na vlastne oci?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Jen jsem "potěžkal" - asi první opakovačka s vratnou pružinou závěru :D
Pufr
Odpovědět